icon

Právo rozhodnúť sa pre cisársky rez

12. apr 2023

Dobrý deň, práve čakám svoje prvé dieťa a na internete som našla informácie, že je mojím právom sa rozhodnúť pre cisársky rez. Neviete či je to pravda, ako to funguje, poprípade kedy je dobré to začať riešiť?

Právo rozhodnúť sa pre cisársky rez
stanislavicenka
13. apr 2023

@romi9 zial, tvoja skusenost nemusi platit pausalne na kazdu zenu. Rovnako ako moja. Nemozes porovnat prirodzene porod s porodom cisarskym rezom, ked si zazila iba jednu stranu mince. A predpokladam, ze aj vies, preco porodnici tlacia na porod prirodzeny. Samozrejme nie za kazdych okolnosti.

smajliica
13. apr 2023

@gabka123123 nech sa páči. Zdroj WHO.

Maternal mortality and morbidity is approximately five times greater with caesarean than with vaginal birth: specifically, the risks of hemorrhage, sepsis, venous thromboembolism and amniotic fluid embolism. The absolute risk of death with C/S in high and middle- resource settings is between 1/2000 and 1/4000 (2, 3).

maciatkolulu
13. apr 2023

@stanulienkat ja neviem, mam 3 sekcie, všetko indikovaná, prvé dieťa malo hydrocephalus, proste muselo, inak by tlak mohol poškodiť hlavičku, nevedeli presne, čo a ako, dnes má dcéra 25 rokov je to krásna mladá žena, má maturitu a je mama krásnej polročnej dcéry,stastne vydatá, druhá zdravá absolventka tanečného konzervatória kojenia do 2,5 roka, nepoznala ako dieťa atb, ani teraz a tretí je 9 ročný atb ešte nemal, kojeny do výše troch rokov. Žiadne alergie, nič. Kedy sa to ma ukázať, zase netreba preháňať. Jasne, ze keď si niekto zmyslu, že chce je to blbosť, ja som pri druhej bojovala do kontrakcie a nič, nedalo sa a tretí sa so mnou nikto ani nebavil. Ale zase robiť drámu zo sekcie a rovno skatulkovat, že koniec, tie deti čaká temná budúcnosť, sa mi zdá prehnane.
Nuž ja by som to urobila jednoducho, ak niekto chce a nemá dôvod a bolo mu vysvetlene plusy a mínusy, všetko to žena pochopila tak hold preplatiť operáciu ako nadštandard.

smajliica
13. apr 2023

@gabka123123 presnú štatistiku som neuvádzala lebo v každej krajine je to trochu iné. Ale všetky krajiny na ktoré som sa pozerala (UK, USA, Švédsko) mali niekoľko násobne väčšiu úmrtnosť matiek pri cs. To že neuvádzam presné číslo neznamená že trepnem. Trepala by som keby to nie je pravda.

stanulienkat
13. apr 2023

Takže pre objasnenie píšem až dnes, pretože mnohé ste sa tu obuli do mňa a pritom netušíte, co všetko to obnáša. Ja nikde nepíšem, že cisársky rez hromadne spôsobuje každému jednému rôzne ochorenia a ani nespochybňujem akúkoľvek dôležitosť cisárskeho rezu!!! V prípade, že je to naozaj potrebné a indikované. Veď to zachraňuje životy. Nikde som netvrdila, že je to hlúposť, ale si uvedomte, že je to operácia so vsetkymi rizikami a ten prirodzený pôrod kvôli niečomu má byť prirodzený a vtedy je fyziologicky. Inak je smiešne, ze najviac cisársky rez podporujú ženy, ktoré v mnohých diskusiách vystupovali proti vakcínam, proti covidu, boli odborníčky na virológiu, vojnové strategicky, odbornicky na biológiu a rôzne iné veci, a v tejto diskusii vehementne obhajujú neopodstatnené cisárske rezy. Necitala som celu diskusiu, no opakujem, ze nespochybnujem dolezitost tohto zakroku, ak je opodstatneny a nema si ho zena vyberat ako lodicky a kabelky v obchode.

No k veci-chceli ste vediet, co moze (opakujem MOZE) sposobit. Nemam to z vlastnej hlavy ani z mudrych stranok z netu. Bola som na obsiahlej lekarskej prednaske, kde prednasali nasi porodnici. Odvolavali sa na zahranicne data a studie, ktore sa realizovali niekolko desiatok rokov ( neviem, ci 20-30-40 rokov). Pri prirodzenom porode dieta prechadza porodnymi cestami, kde nabera fyziologicku floru a osidlenie prirodzenymi bakteriami matky. Aktivuju sa pri vypudzovani rozne hormony, aj stresove. Su tam rozne pochody, reflexy atd..., ktore zabezpecia co najfyziologickejsi start do zivota. A vsetky tieto procesy ovplyvnuju zivotaschopnost, chorobnost, odolnost jedinca. Samozrejme, ze su tu aj dedicne a vonkajsie faktory. Je to velmi siahodlha tema, tak vypichnem len pointu: (opakujem-slova vedcov,lekarov,porodnikov): Deti, ktore boli rodene CR maju nabeh o 20-40%!!!!!!! vyssi na imunitne ochorenia, cukrovku, psychicke ochorenia, rakovinu atd. Nie su to nezanedbatelne cisla. Predpokladam, ze si aj tak mnohe pojdete svoje. To je ako ked vam lekar povie, ze udene a vyprazane sposobuje rakovinu(zase-nie kazdy ju musi dostat) a ludia to aj tak denne veselo zeru. A tesia sa, ze im nic nie je. A pritom je SK na 1. mieste v rakovine hrubeho creva na SVETE!!! Myslim, ze to aspon stoji za zamyslenie.

maciatkolulu
13. apr 2023

@stanulienkat píšeš, že prednášali naši pôrodnici, to myslíš tých, čo zveselá rezu za poplatky od mamiciek? Lebo tie ženy si to nerobia samé. Tu sekciu im robia naši pôrodnici.
A teda 20azv40%je veľmi vysoké číslo, takže by ma zaujímali napríklad také čísla z detskej onkológie, koľko detí tam majú po cisárskom a koľko po prirodzenom. Ale úprimne, teraz sa mam bat, že moje deti prišli vďaka prvej dcére, čo mala problémy na svet vysoko rizikovi? Ja neviem.

stanulienkat
13. apr 2023

@maciatkolulu ano. Ti uplatni porodnici. Presne takych mame sudcov, politikov, uradnikov...atd. Co sa cudujes? Ked plasticky chirurg urobi za peniaze zene z pier druhu vaginu, tak za peniaze si nevedoma mamicka zaplati cisara. A este si mysli, aka je sikovna.

annm81
13. apr 2023

@maciatkolulu Vravíš, že u teba šlo o opodstatnený zákrok, tak to znamená, že riziká sekcie boli menej závažné než riziká prirodzeného pôrodu. Jednoducho si uprednostnila napr. zvýšené riziko na rozvoj alergie pred možnosťou, že tvoje dieťa umrie pri pôrode - to znie ako rozumné rozhodnutie, nie? A presne na to je dobrá sekcia - na prípady, AK prirodzený pôrod nie je možný, alebo je príliš nebezpečný. Pre väčšinu pôrodov ale platí, že rodiť prirodzene je pre dieťa aj pre matku bezpečnejšie z krátko- aj dlhodobého pohľadu.

maciatkolulu
13. apr 2023

@annm81 áno, až na to, že som to nevybrala a ani nezprednostnila, ale doktori za mňa. Opodstatnenosť druhej sekcie neviem posúdiť, opäť sa ma nikto nepýtal. A napríklad kebyže malého rodím v zahraničí, narodí s a prirodzene, tak ako potom to funguje, keď robia prednášky o škodlivosti a pritom serkaju jedna radosť. Tak si vyber.

stanulienkat
13. apr 2023

@maciatkolulu a presne to je pointa. O tom ma rozhodnut lekar. A nie cukrarka, uradnicka, predavacka..... Bodka. O tom je cela diskusia.

annm81
13. apr 2023

@maciatkolulu Predpokladám, že doktor s tebou konzultoval a zdôvodnil svoje odporúčanie, nie? Keby si sa veľmi dožadovala prirodzeného pôrodu, mohla si si nájsť iného lekára s iným názorom. Možno by si ho našla, alebo tiež nenašla. Do zváženia rizík totiž vstupuje obrovské množstvo premenných a nik nevie, čo presne sa stane - keďže do rovnice nie je možné dosadiť presné čísla, názory lekárov sa môžu líšiť. Jeden extrém je napr. vcestná placenta, pri ktorej si žiadny doktor nevezme na zodpovednosť odporúčanie prirodzeného pôrodu. Druhá extrémna hodnota je bežná rodiaca žena, pre ktorú lekári odporúčajú prirodzený pôrod. A medzi tým sú prípady, kde sa lekár rozhoduje aj na základe vlastného vnímania rizika a osobných skúseností a konečné rozhodnutie by (v prípade neakútneho rozhodovania) malo byť spravené aj s pacientkou.

A keďže tu máme problém, že ženy vyvíjajú tlak (aj uplácajú), aby im bol bezdôvodne vykonaný cisársky rez, je dobré šíriť osvetu, že za bežných okolností ide o horšie riešenie pre dieťa aj pre matku.

myela
13. apr 2023

tiež neviem o tom, že by si mamička mohla len tak vybrať, našťastie.... to nie je standa, ale veľká operácia brušnej dutiny.
Môžem sa spýtať, prečo by si chcela radšej operáciu, než prirodzený pôrod? Prirodzený pôrod je lepší aj pre bábo, aj pre maminku. Operácia nesie so sebou aj väčšie riziká komplikácií či úmrtnosti. Tie pooperačné bolesti sú brutálne, každý pohyb, obzvlášť vstávanie a sadanie či líhanie, pohnutie sa v posteli a už sa musíš starať o bábo popri tých bolestiach. Ja mám 3 deti, prvé a tretie prirodzený pôrod a druhé musel byť cisársky kvôli placente praevia centralis. Určite ti odporúčam prirodzený pôrod a neboj, aj šitie odspodu sa zahojí.

maciatkolulu
13. apr 2023

@annm81 absolútne so mnou nikto nič, vek, nad 35,plus problémy s prvým dieťaťom plus tretia sekcia. Ja som sa s de nadohadovala, nemám na to vzdelanie, ako pise
@stanulienkat takže moj názor sa nejako nebral do úvahy a ja som ho nenegovala a druha sekcia bola z dôvodu, "aby všetko dopadlo dobre" nuž, tak si vyber, v papieroch napísané nepostupujuci pôrod. Od 8.00 do 14.00 som sa otvorila nna7 prstov, ale nakoniec, asi je všetko ako ma byt. Malú rozddychavali. Bola prenášana 2tyzdne,úplne zelená voda. Nuž a malý,to bolo dokonale prišla som na poradňu do služby doktorke, asi o 21.30, bolo horúce leto, sama mi to navrhla, vyšetril, povedala, všetko ôk, bolo 14.8,naplanovala cisársky na 28. 8,ppslala ma na pásy, kde na mňa pozerali, že mi nič nie je a 5 min.kkntrakcoe,citila som to ako tvrdnutie bruška, tak sa malý narodil po polnoci. Indikácia, 3.sekcia. Nikto sa opäť nebavil

pipistrel13
13. apr 2023

odporucam ti z vlastnej skusenosti,premysli si to...
ja mam dva cisarske,indikovane - prve nechcelo na svet ani po dlhom prenasani,ani vyvolavacke a druhy po stupajucich pecenovych testoch o tyzden skor...hoci som takmer nemala bolesti (co sa ukazalo casom aj ako nevyhoda)a na druhy den som hopkala ako lan,mam diastazu a z nej vyplyvajuce bolesti chrbta,trapim sa uz 5rok,akonahle necvicim zase vyhupne,odisiel mi z toho chrbat,bolesti brucha (zrasty-kedze som necitila bolest,vobec som sa nesetrila) a nemoznost mat dalsie dieta...takze za mna v ziadnom pripade dobrovolny vyber cisarskeho..boli so mnou zeny,ktore ledva chodili este na 5ty den
je to jednoducho neprirodzene,podla mojej mienky to mojmu telu uskodilo,jednoducho citim,ze v tom bruchu to uz nie je ok a ak by som sa mala este raz rozhodnut este by som mozno pri tom prvom den dva cakala,aby prislo prirodzene...aj ked teda podla lekarov by neprisla dodnes (vraj mam nespolupracujucu maternicu,nestahuje sa)
a to este nehovorim o babatku co chuda zaziva ked ho len tak vytiahnu...
cisarsky rez vznikol na pomoc zenam,ktorym by inak hrozila smrt alebo ich babatkam
nie na rozmar,ze chcem...bez urazky

gabka123123
13. apr 2023

@smajliica bavíme sa o SRnnie rozvojových krajinách - middle resourced settings. 🤦

pipistrel13
13. apr 2023

@mamina7070 mne vyberali malu v 42tt,ale podla mna sa pri vypocte terminu sekli,teraz som si tym ista,ale vtedy zo strachu,aby sa jej v bruchu nic nestalo som suhlasila so sekciou,ale ja som fakt nemala ani po vyvolavacke ani kontrakciu,raz ma pichlo v boku a to bolo na dva dni cele...

gabka123123
13. apr 2023

@smajliica ja som si pred pôrodom dohladala na SR statistiku za minulý rok. Želám každému zdravie, rozumné rozhodnutia. Je to každého vec. A potom je to na lekároch.

mamusa123456789
13. apr 2023

@dominikak4 to máš šťastie ze len pol roka... Moja najstaršia je sekciou a bude za chvíľku 8 rokov a v okolí jazvy keby ma niekto bodal nožom, tak o tom ani neviem... A o tom ze dveta je atopička s naprd imunitou, radšej ani nejdem rozpisovať nakoľko sa mi mlieko v podstate ani ne spustilo a po mesiaci som to vzdala

basska_b
13. apr 2023

Hento je preklad z nejakeho americkeho textu zjavne. Bez riadnej indikacie by sa robit nemal, hoci pocula som, ze na Kramaroch radi spravia a maju aj nejaku pani psychologicku, co rada da papier o tokofobii... 🙎‍♀️

mamusa123456789
Odpoveď bola odstránená
mamusa123456789
14. apr 2023

Autorka prečo sa pýtaš žien na kroniku, keď tu máme všelijakých odborníkov na kroniku... Takže skus dat anonymnu otázku a určite ti odpovedia, ale keďže odpoveď veľmi dobre poznáš, tak v diskusii len hľadáš niekoho kto bude mať názor ako ty

cali2016
14. apr 2023

@pandorra vyspela krajina.Takisto UK.Moznost sekcie bez udania dovodu.Slovensko je sto rokov za opicami.

cali2016
14. apr 2023

Rozhodnutie by malo byt na zene,ako porodit svoje dieta. Vo vyspelych krajinach je to tak. Nikdy by som nerodila prirodzene, mala som sekciu, mala bola otocena KP. Bolo to kludne, pokojne, rano som vstala, osprchovala sa, isli sme do nemocnice a do 3 hodin bola na svete. Co sa tyka zotavovania, zotavujes sa takisto aj po prirodzenom porode a aj po sekcii. Vacsinou so zazmluvnenym porodnikom sa da dohodnut.Drzim palce autorke.

annm81
14. apr 2023

@cali2016 V ktorých vyspelých krajinách dávajú bežne na výber? Ak si za rozhodnutie, ktoré by malo byť len na žene, sú také ženy pripravené niesť trestnoprávnu zodpovednosť, ak sa žena rozhodne proti odporúčaniu lekára a následne dôjde k poškodeniu zdravia? Aby žena, čo si bezdôvodne vybrala sekciu znášala sama podstatne vyššiu cenu sekcie a následnej starostlivosti oproti prirodzenému dôvodu beriem ako samozrejmosť.

sasanka605
15. apr 2023

@cali2016 Prepac ale toto je blbosť. Nemala som sekciu, 3xvag.pôrod ale po tych povinných dvoch hodinách som normalne chodila na wc aj po jedlo a pod. Nebudem tvrdiť ze nemas oddychovať a tak ale ty zas netvrd ze sa zotavuje rovnako po veľkej brušnej operácii ako po vaginálnom porode bez komplikácií.

bessdonna
15. apr 2023

Nie je to tvoje pravo ale ak si na cierno zaplatis porodnika, urobi ti to. Pravo budeme mat ked to budeme platit priamo a nie z poistenia, je to drahe.

oblecenie99
15. apr 2023

@pipistrel13 Presne, to nešťastne brucho... Musím v kuse na to cvičiť, a držať celkom prísnu diétu, ináč je po pár týždňoch späť a keď sa naveceriam tak lepšie, ľudia by mi tipovali aj 20. ty týždeň 🫤 pritom zotavenie PO bolo pomerne rýchle, jazva je chvalabohu tiež v pohode, ale brucho už nikdy nebude ako predtým.
A netráp sa, že si nečakala, u mňa čakali, potom strkali vyvolávacku aj glukózu, malý posunutý v pôrodných cestách, ozvy boli horšie a horšie a kontrakcia žiadna. So sťahovaním maternice bol problém aj po sekcii, proste akoby bola lenivá či čo .. je to asi časté.

miriter
Odpoveď bola odstránená
mirka612
24. okt 2023

Ahoj . Nečítam všetky odpovede čo ti tu pribudli . Ale už si porodila ? Bude to už pól roka od tvojho príspevku tak asi hej 🙂 mňa čaká druhý pôrod a tiež by som už radšej chcela cisárskym tak preto sa chcem spytat ako si dopadla 🙂 kľudne nápis do súkromnej správy budem rada 🫶🏻

autor
25. okt 2023

@mirka612 ahoj, môžem aj verejne, nech si aj iné prečítajú. Rodila som nakoniec prirodzene, lebo sekciu sa mi už nepodarilo vybaviť a len som sa utvrdila, že plánovaná sekcia by bola určite lepšou voľbou.
Odtiekla mi zelená voda, keďže som už prenášala, nástrih mi spraviť nestihli, ani epidural som nedostala, malá bola zamotaná do pupočníka, takže sa narodila pridusená. Ja som bola roztrhaná totálne celá, šili ma hodinu a pol (bez epiduralu). Akože mi tam strekla nejaký sprej na umrtvenie, ale to nič nepomohlo. Chcela som mať aspoň manžela pri sebe, nechali ho čakať na chodbe, však ho zavolajú, keď pojdeme tlačiť. Napokon sa dnu dostal, až keď ma už šili 🙄 no ak druhé, tak jedine sekcia, lebo toto znovu nedám 🙁