icon

Prečo ľuďom prekáža cudzia voľba sekcie?

10. nov 2024

Zdravim, pozorujem dlhsie tu a aj na inych sietach, ze ak niekto napise, ze by chcel sekciu, alebo sa opyta, nemocnica je naklonena sekciam, zbehnu sa velmi utocne zeny, ktore autorku az urazaju. Preco vam tak prekaza cudzia sekcia?

tykat
10. nov 2024

Ty chapes ze slovo PREFERUJE je v tomto pripade uplne od veci? Ze sekcia nie je alternativa k prirodzenemu porodu ale velka brusna operacia? A ze to ma svoje podmienky indikacie a rizika? Mne nevadi ak niekto nieco preferuje tam kde ma moznosti vyberu ale toto nie su dve moznosti z ktorych sa da vyberat, chapes? Preto ma irituje ak si niekto mysli ze ma na vyber a ti hnusni doktori mu to nechcu dovolit.

autor
10. nov 2024

@tykat a preco to tebe prekaza? Cim konkretne to tebe ublizi?

subartic
10. nov 2024

autor ..označenie veľmi zlý názor 🙂. Si lekár ? Žiadny priestor na úplatky by sa neotvoril , naopak , by sa znížil. Dať možnosť sa rozhodnúť a to si aj zaplatiť by práve naopak znížilo mieru úplatkov . Si myslíš že teraz sa ako čo deje ? Že teraz sa neuplácajú lekári aby bol cisársky.
Všetky dobrovoľné operácie bez indikácie lekára spoplatniť, tak ako je to aj pri všetkých iných zdravotných úkonoch bez indikácie teraz. Chceš si dať urobiť krvný obraz , urob ale si to zaplať, sterilizácia , interupcia, korekcia ušníc ... , prečo by sa mal cisársky z toho vynímať. Toto neotvára priestor dnes na korupciu ?
Cisársky je niekoľko násobne drahšia záležitosť ako prirodzený vaginálny pôrod , vzhľadom k tomu že mám možnosť sa dostať k oceneniam jednotlivých zdravotných úkonov , tak viem o tom svoje .
Takže , chceš dieťa cisárskym dobrovoľne ? Prevzemi riziko s touto operáciou spojené a zaplať si to . Cisársky nie je alternatíva , má to byť riešenie situácie kedy sa nedá inak .

subartic
10. nov 2024

@aurora33 vidíš a ja mám za sebou 5 prirodzených pôrodov a teda nie všetky ľahké , jeden cisársky ale môžem povedať že následky pociťujem dodnes . Napríklad zrasty ktoré nie sú vôbec príjemné , zapálená jazva a mokvanie .

autor
10. nov 2024

@subartic ak by to bolo v sulade s tvojim nazorom, uz ani stredna trieda by sa nedostala k sekcii zo zdravotnych dovodov, lebo by nemali na uplatok.

larapb
10. nov 2024

Milá autorka,
veľké percento žien si prejde počas pôrodu a pobytu v pôrodnici traumatickou skúsenosťou, či už samotným pôrodom alebo zo strany personálu. Tieto ženy v sebe tú bolesť nesú dlhé roky a pohľad na ženu, ktorá prežila svoj pôrod (je jedno či prirodzene alebo sekciou) relatívne v pohode a v zdraví, im jatrí staré rany, poniektoré až dráždi.
Moja osobná skúsenosť so sekciou ma len utvrdila v tom, že som sa rozhodla správne. Rodila som v celkovej anestézii, ja ani dieťa sme nemali žiadne komplikácie. Nakoľko som sa zotavovala veľmi dobre, syna mi priniesli na opateru pár hodín po postavení na nohy. Syn prospieval výborne a vzhľadom na to, že som veľmi citlivá na bolesť, sama sa čudujem že to bolo celkom v pohode.
Dnes mám pred 40 a pred sebou druhú sekciu. Ľudia, ktorí nevedia že som rodila, mi to nechcú veriť, nemám takmer žiadnu jazvu.
Stačí si vybrať správnu pôrodnicu, ľudského operatéra a obrniť sa proti ľudskej hlúposti a nevyžiadaným radám frustrovaných matiek.

autor
10. nov 2024

@larapb hm, veru moze byt. Spolocnost by sa mala viac zamerat na spracovanie traum.

tykat
10. nov 2024

Mne to neprekaza ak chce niekto sekciu, mne prekaza ze sa to berie a medzi mamickami prezentuje ako automaticka moznost na vyber. Lebo to moznost nie je. To mi prekaza a velmi. Lekari by to mali viac vysvetlovat aby mamicky nezili v blude ze im niekto berie moznost vyberu ako porodia.

autor
10. nov 2024

@tykat vies, ze v mnohych statoch to moznost vyberu je?

larapb
10. nov 2024

@tykat A prečo by nemohli mať možnosť voľby? Skús vziať v úvahu že aj pôrodník je iba človek a môže sa mýliť. Keby som dala na skostnatelé rady istých “odborníkov”, mám doma možno dieťa s postihnutím, pretože v tomto štáte sa používajú ešte barbarské techniky typu zvon alebo kliešte.

larapb
10. nov 2024

Spoločnosti je úplne jedno akú traumu nosí jednotlivec. Lepšie je im predchádzať.

canany
10. nov 2024

KAZDEJ ktora je za sekciu v pripade, ze nie je nevyhnutna, odporucam precitat si knihu Miznuce mikroby od autora Martin J. Blaser. Hlavne v casti ako sa prirodzenym porodom osidluje dobrymi bakteriami matky novorodenec, ktore mu pomahaju na zaciatku zivota zivote. Tuto knihu by mali povinne citat vsetky zeny este pred porodom.

natalka13
10. nov 2024

V dobe epiduralu fakt nepochopim, naco, ak nieje matka ci dieta ohrozene na zivote je sekcia?

autor
10. nov 2024

@canany knihu som necitala, ale citala som ze niektore porodnice potru novorodenca vaginalnym sekretom a tiez som citala zase inde, ze sa tento mikrobiom vaginalny precenuje

larapb
10. nov 2024

@canany Povinne? Vážne? Čo takto trochu rešpektu k iným názorom?

larapb
10. nov 2024

@natalka13 Nie všetky rodičky môžu podstúpiť epidurál. Po tom čo som videla jeho zavádzanie na vlastné oči, vďačím Bohu za sekciu.

bobaas
10. nov 2024

Najskôr som bola sklamaná, že som nemohla rodiť "prirodzene", čím viac sme si s kamarátkami delili zážitky z pôrodu a následky, som vďačná za sekciu

canany
10. nov 2024

Ano presne toto tam odporucal, ked uz dojde k sekcii, ze to je este v rannej faze, ale dufaju, ze to bude ucinne aj z dlhodobeho hladiska. Uvidime co buducnost prinesie.
Ale ak sa uz niekto rozhoduje ci prirodzene, ci sekcia, nech je informovany riadne a na zaklade toho robi svoje rozhodnutie a nie preto, ze je to moj rozmar a hit zivotneho stylu.

natalka13
10. nov 2024

@larapb ved vacsina sekcii sa robi pri epi.

canany
10. nov 2024

@larapb ja ti nazor neberiem, rob si co chces.

Odporucam to tym, ktore maju zaujem mat zdrave dieta, a vlastnym pricinenim sa pokusit predchadzat obezite, civilizacnym chorobam, alergiam, astme, rezistentnym bakteriam atd...
Kniha v hlavnej miere pojednava o antibiotikach a ich vplyve na nas. Ako nam nicia nas mikrobiom. Ako aj forma porodu ma na to vplyv.
Ja som si z tej knihy zobrala velmi vela a autor nie je nejaky sarlatan z dediny.

subartic
10. nov 2024

ale dostala. Tak ako si stredná trieda platí plastiky , skrášlovacie procedúry atď. A sekcia zo zdravotných dôvodov , tak zas nerobme s lekárov-pôrodníkov totálnych odľudov , žiadny normálny lekár si nezoberie na krk poškodenie novorodenca alebo úmrtie matky ak je sekcia zo zdravotných dôvodov. A keď sekcia nie je zo zdravotných dôvodov , zaplať si to rodička . A úplatky ? Tak práve tá platená služby to značne zníži , lebo dať peniaze lekárovi a dať za úkon , plus zvážiť to že nielen zobratie úplatku ale aj jeho ponúknutie je trestné , by to mali riadne oklieštiť. U mňa napríklad šiesty pôrod bol a sekcia a to z dôvodu náhleho vzostupu tlaku a aj môj vek . Ale ak by som mohla rodiť normálne , rodila by som normálne . A nie nie som žiadna mašina čo to dieťa len vypľuje , jedna z dcér ma neskutočne vytrápila. Ja nie som žiadna biofanatička a všetko natur , sekcia nech je indikovaná tam kde treba a netreba rodiť za každú cenu prirodzene , sú proste indikácie kedy je potrebné voliť cisársky . Ale cisársky by skutočne nemal by byť alternatívou , obzvlášť v dobe kedy je epidurál , kedy je používaný rajský plyn atď. Ak sa však zavedie ako alternatíva dobrovoľná , nech si to rodička zaplatí .

subartic
10. nov 2024

opravujem z lekárov -pôrodníkov.

snowflakenel
Autor odpoveď zmazal
subartic
10. nov 2024

@snowflakenel ako zas v tomto s tebou súhlasím , niektoré nemocnice s prirodzenými pôrodmi idú až na hranu, známa je tým práve pôrodnica TN . Moja kamarátka koniec panvový chlapec , šnúra omotaná okolo krku ale primár Kaščák chcel rodiť vaginálne.

snowflakenel
10. nov 2024

@tykat vies,,napriklad ja som mala.indikaciu od neurologa. Jeden lekar v porodnici .povedal, ze.sekcia nie je potrebna. Druhy lekar, ze samozrejme, s vasou diagnozou jedine sekcia....
Cize.tak.....a teraz....babo rad.....riskovat, neriskovat, verit jednemu,,druhemu? Ja som si ale dupla.a.zvolili,sme nakoniec sekciu. Ale v sprave z porodnice mam.napisane, se dovod sekcie...diagnoza strach z porodu. Pritom.som mala neuro. Indikaciu.....

larapb
10. nov 2024

@natalka13 Síce robí, ale ja som ho odmietla.

tykat
10. nov 2024

@snowflakenel asi by som isla za tretim dr po nazor. Ale ak je indikacia od jedneho dr tak by si dr nemali nazory rozporovat.

autor
10. nov 2024

@subartic uz tu bolo mnozstvo pribehov, kde napriek papiera od specislistu sekciu primar nepovolil.

larinka552
11. nov 2024

Tak po sekcii vznikne na maternici jazva a preto je to miesto oslabene v pripade buducich tehotenstiev. Cize sekcia ma svoje nevyhody. Preco su zeny utocne neviem, treba sa ich opytat 😃