Prečo ľuďom prekáža cudzia voľba sekcie?
Zdravim, pozorujem dlhsie tu a aj na inych sietach, ze ak niekto napise, ze by chcel sekciu, alebo sa opyta, nemocnica je naklonena sekciam, zbehnu sa velmi utocne zeny, ktore autorku az urazaju. Preco vam tak prekaza cudzia sekcia?
Okrem vyssie spominanych dovodov sa podla mna najdu aj zeny, ktore z nejakeho dovodu tazko nesu, ze niekto dobrovolne nechce babatku dopriat najlepsi mozny sposob prichodu na svet. Aj s kojenim je to podobne. Su zeny, ktore maju pocit, ze nekojenym detom je ublizovane a bytostne to prezivaju.
Ja osobne som dieta, ktore by prirodzeny porod nebolo prezilo a vytiahli ma sekciou v poslednej chvili. Myslim si, ze planovana sekcia by bol pre mna prijemnejsi sposob prichodu na svet ako ohrozenie zivota, ktore som zazila pri pokuse vyliezt prirodzene. Tym nechcem povedat, ze sa ma rodit len sekciami. Ale vyhra pre babatko a matku je len uplne nekomplikovany prirodzeny porod. A ten zaruceny absolutne nie je, takze sa necudujem, ze vela zien by si prialo radsej sekciu, keby mohli.
Ja som si nič také nevšimla.
Možu sa robiť prsné implantáty, implantáty do zadku a kadetade alebo pripadne si na poziadanie dat predlzit nohy zakrokom o par mm ale so sekciou je problem….ked nahodou niekedy budem planovat dieta, tak zatial som urcite za sekciu. To, ze to niektorym matkam nepride ako porod mi je uplne ukradnute.
Lebo to niektorym zenam bolo vtlkane do hlavy- "nevies co je bolest ak neporodis". A co si za matku ked vlastne dieta nevies porodit!. A posledne roky sa k tomu pridali aj toxicke vety o epiduralkach. No nevedia sa zmierit s tym- ze ony museli trpiet niekolko hodin aby mali dieta, a niekto si " pospinka" a ma dieta tiez.
Prirodzený pôrod je vždy lepší ako sekcia. Sekcia je operácia čo by mala nastupovať vo výnimočných prípadoch a nie na výber matky . Tiež neprídete a nepoviete , chcem si dať vyoperovať zdravé oko , a chcem tam sklenené modré , lebo mám právo .... . Napriek tomu , nie som vyslovene proti aby sekcia bola na výber , ale teda nech nie je hradená z verejného zdravotníctva, rovnako ako plastické operácia , teda rôzne implantáty, korekcie a neviem čo . Nech si teda žena túto voľbu zaplatí ako rôzne dobrovoľné operácie . Zo zdravotného poistenia nech sú hradené len také sekcie ktoré doporučí lekár alebo sú vykonané v záujem záchrany života matky alebo dieťaťa. Mám za sebou 6 pôrodov , takmer všetky prirodzene , v jednom prípade som sa sekcii nevyhla . Mnohé ani len netušíte aké môžete mať problémy po sekcii .
Cudzia sekcia mi je ukradnutá. Ja by som do nej ale dobrovoľne nešla. Mala som laaproskopicky vyberané slepé črevo a viem, že sa mi ani len tie malé rany nechceli dobre zrásť, takže rez cez pol brucha by som neriskovala. Mne sa rany nechcú ani po mesiaci zrasť dokopy, rozchádzajú sa, treba znovu šiť a nakoniec jazva ako des, čo má bolí ešte dva roky po tej mini operácii čreva.. čiže za mňa dobrovoľne sekciu ani za nič. Po pôrode (3 pôrody) som na druhý deň normálne chodila, sedela, ani by mi nenapadlo si dávať rezať brucho a všetky vrstvy v ňom, keď som schopná dieťa normálne porodiť. A ďalšia vec, nebudem oberať dieťa o prirodzene mikroorganizmy, ktoré získa pred narodením len tým že prejde cez pôrodné cesty.
Čiže ja som určite za prirodzený pôrod ak je to možné - vtedy je to jednoduchšie. Ale nenutim nikoho, však nech si komplikuje život niekto iný ako len chce. Slobodná vôľa. 😀
Za mna uz jedine len sekcia...mprvy porod prirodzeny ale na konci tahany vakuom a dieta mentalne retardovane je...druhy porod cisarsky a dieta zdrave je..a nik uz mi nedokaze ze to nebolo sposobene porodom..takze za mna tak..ja keby idem rodit tretie zaplatim si porodnika kt.mi tu sekciu urobi a este doplnim..ze po prvom porode som nesexovala rok co som bola tak sita a bolelo ma to..nekojila som lebo som mala neskutocne bolesti hlavy po epi....a po cisarskom som na druhy den mala dieta uz nastalo pri sebe a na 4ty som sla na kavu do kaviarne a doma vysavala a varila..nic mi nebolo a dieta bolo kojene pol roka
Pretože teraz sa preferujú prirodzene porody ,najlepšie rodit niekde v lese ,najlepšie do rieky...48h bonding..inak ma dieta traumu a zničený život ....
Teraz vážne.... je to vážna operácia a treba k tomu pristupovať s rešpektom. No ak ma byt zena v depresii a úplne traumatizovana ,tak radšej nech si zvolí sekciu ....no dr v prvom rade musí zhodnotiť stav matky dieťaťa
U mňa napr sekcia by bola riziko ..preto sme sa vsemozne snažili porodiť prirodzene ....no sama by som si ju ani v prípade, že"mozem "nevolila
koli pooperacnym bolestiam a starostlivosti o bábätko....a to mi hrozila 3x ..
@januska12323
@viestta ale ak je tá žena ochotná podstúpiť rizika sekcie, čo vás ženy je do toho? Núti tak niekto rodiť vás? Nie! Tak nech sa nikto nestará do maternice a posvy inej ženy. Tak ako sa nestarám do toho, či si da niekto spraviť nos alebo prsia.
Ja myslim, že je pekne, keď je ešte také všeobecne povedomie dôležité a ženy chcú si navzájom pomôcť. Sekcia ozaj nie je prechádzka ružovou záhradou. Aj keď sú výnimky. Tak ako pri prirodzených pôrodoch sú výnimky, kedy to bolo fakt strasne… Myslím si, že len prílišný strach vedie ženy same od seba žiadať sekciu. Nemajú tak oni kontrolu nad svojim telom ale lekári. Celkovo tato naša spoločnosť je nastavená tak zvláštne.. nepomáha k sebauvedomeniu, sebapoznávaniu, sebadôvere a pod..
Mne zas synovec priateľov povedal ze som nerodila lebo som sa SC. Som sa zasmiala a povedala mi nech to povie sestre svojej ktorá má 2 deti SC. Priateľ má o dosť staršie sestry, najstaršia neter má 27. Ale všimla som si to práve v tých menších mestách ze keď poviem ze rodila som sekciou tak na mňa niektorý zazeraju, už sa mi aj stalo ze keď dom bola so starším tehotná sa má pýtala jedna ze ci nechcem skúsiť predsa len prirodzený, ze je lepší. Tak som jej povedala ze by som sa rada dožila toho aby som ho po tom pôrode videla a bola schopná sa oňho postarať a keď by som šla prirodzene nestalo by sa to. Ale naozaj často počúvam ze zlyhala žena keď šla SC a ze si to ulahcila. Potom maji tie ženy pocit veľkého zlyhania a pritom to vôbec nie je pravda. A zväčša to hovorí jedna žena druhej a to je smutne. Mám kamošky co rodili prirodzene a nemali poranenie ani nič a kamošku ktorá skoro zomrela a ešte do nej aj zasili tampón. Ja som po SC nemala problém a kamoška zase chodila ako na klavír s ranou lebo jej hnisala a mala problémy. Za mňa by žena mala mať možnosť voľby a nie ze necháme ju trápiť keď nepostupuje pôrod a až potom SC keď je ohrozený život matky alebo dieťaťa.
je to zbytocna operacia navyse, ale to si zdrave zeny neuvedomuju
@ronie338 no mam kamosku, co ju cakaju dve operacie, konecnik a tiez posva. Zial narocny porod a velmi zle to dopadlo pre nu. Toto je niekedy blbe, ze tie nasledky je tazko predvidat a to, ze ma zena iba zle tusenie bude ignorovane. Teraz je mne blbe, ze som jej vtedy hovorila, ze to zmakne aj prirodzene. Ze to neni tak hrozne. Hej, ked teraz neprejde par metrov uz tri mesiace a len caka nez jej to pojdu dalej davat dokopy.
@subartic velmi zly nazor. Otvorila by sa cesta uplatkom pre lekara, aby napisali zdravotny dovod. Cize aj tam, kde by bol dovod, by lekar cakal uplatok. Plus naklady za sekciu a vaginalny porod su pre poistovnu takmer identicke.
@bublinka1426 zbytočná operácia na vyše? Keby ma boli počúvali pri prvom pôrode nemusela som mať zničenú chrbticou, panvu, panvové dno a zlomenú kostrč, plus doživotnú traumu, tak silnú, že ledva ledva som mala po rokoch ďalšie dieťa s výdatnou pomocou odborníkov. Do kopy som sa dávala roky po fyzickej stránke. Kočík som nevozila ale opierala sa on ako stará babka. Druhý pôrod som mala sekciu a tá bolesť po sa teda nevyrovná tomu, čo som zažívala po prirodzenom pôrode roky. Dva týždne po som s prvou dcérou behala po všetkých možných obchodoch a kupovala výbavu do školy. Nevedela som ani že mi niečo robili. Zbytočná operácia na vyše je dať si urobiť prsia, zadok, nos… pôrod môže zabiť ženu aj dieta.
@zuzinka888 no napríklad ja som nemala nič vtlkane do hlavy,ani epiduralku mi neopisovali ako niečo toxické, pôrody som mala ľahké a rýchle a sekcia je pre mňa niečo, čo by som nikdy dobrovoľne nechcela. Proste je to operácia a mňa desilo to,že po tom "spinkami"sa budem starať nie len o seba s dorezaným bruchom,ale aj o dieťa. Takže u mňa to nie sú tie dôvody,len skrátka nechápem tú dobrovoľnu ochotu
Vies co?
Sama som mala aj sekciu-akutnu aj prirodzeny porod (3x) vyvolavany a sekciu by som dobrovolne nedala.
Teda ja ak niekedy aj tu nieco pisem tak len na zaklade svojich skusenosti a svojich pocitov.
Ale zas chapem ze tak ako sa ja bojim sekcie- tak sa niekto moze po tej psychickej stranke bat prirodzeneho porodu. No vzdy by mal zvazit ozaj ci je to ozaj az take zle. Ja sa popravde viac “bojim” zubarskehi kresla a predsa tam idem. Pre niekoho relax pre mna najhorsie lekarske vysetrenie co som kedy mala. Nepochopitelne ale tak to je.
@beata_k už som o tom čítala veľa, v čase, keď som sama riešila pôrod a je o tom aj veľa dostupných štúdií. Napr. tento starší z Nórska, stačí si preložiť pomocou translate. Tento je konkrétne o epigenetike a týka sa ako fyzického tak aj psychického zdravia. Ale je to starší článok z roku 2014, odvtedy už veda pokrocila. Prepáčte, ale pre nedostatok času vám teraz neviem vyhľadať ten konkrétny článok, ktorý som čítala asi pred rokom. https://www.forskning.no/dna-cellebiologi-mikro...
Ja som mala krasny, rychli prirodzeny porod …. Ale co nasledovalo po nom neprajem nikomu … doteraz sa nejdem spamatat potrhana pomaly doslova az na 7 stavec 🤦🏼♀️ s konečnikom mam riadne problemy aj so stolickou … po porode ani nevravim co som sa mala vytesovat s maleho plienku som nosila ja na unik stolice …zasita som kadejako boli ma to aj na dotyk ..
o neznostiach ked maju byt ani nevravim ..
po porode mi bolo povedane ze ak budem druhy krat tehotna bude urcite sekcia … a ZA MNA keby si MOZEM vybrat a je mi jedno kto si co mysli chcem sekciu… ano aj tam mozu nastat komplikacie … ale ja sa 10 mesiacov trapim naozaj je to velmi neprijemne a radsej by som mala rozrezane brucho ako dozivotne problemy teraz zo spodkom…mna ako zenu to velmi poznacilo …
@lenkalienka321 Ved v tom clanku sa pise, ze sa domnievaju, nie ze je to tak.
@beata_k áno, to bol ten starší článok spred 10 rokov, ten nový, kde sa to potvrdzuje som čítala, ale momentálne nenasla na webe. A takýchto štúdií je veľa. Len psychologické dôsledky sa ťažko skúmajú. Tie fyzické su už dokázané.
Ja som mala akútnu a myslela som po nej, že väčšia bolesť (fyzická) ani nemôže byť.. ale veľmi som sa mýlila, lebo nastúpili reči o tom, že aaaaaaale, tak potom ja som vlastne ani nerodila, tak netuším, čo to je. A keďže do toho prišli problémy s dojčením, tam potom ďalšie múdrosti typu "čo by sa nedalo, ani mačky sa nikto nepýta". Hormóny, plus kombinácia týchto rečí mi teda sakra nepomohli a skončilo to tým, že som sa cítila ako neschopná žena a menejcenná matka.
Trvalo to dosť rýchlo, kým to všetko prešlo.
Čiže potvrdzujem mudrovacky a nie že agresivne, ale skôr vysmesne a bagatelizujuce komentáre od ľudí, najmä žien.
Mimochodom, som rozhodnutá ísť sekciou na ten pôrod aj teraz, tentoraz plánovanú aj keby neviem čo bolo.
Keď si predstavím, čo všetko sa mohlo vtedy stať, kedy silou mocou ťahali čas, špekulovali, davkovali vyvolávačky, glukózu, a doslova počkali, kým malému slabnú ozvy. Plodovej vody málo, dieťa posunute v pôrodných cestách, ja som sa neotvárala ani na milimeter a žiadne kontrakcie. Až sa museli plašiť a riešiť v hodine dvanástej. Na jaku riť to bolo dobré? Už pár dní som upozorňovala, že nezdá sa mi to, prenášala som, sviatky boli. Asi chceli počkať, nech sa to super "prirodzene" rozbehne (lebo vyvolávačky sú sakra prirodzené), aby sa dieťa zaseklo a mohli fest prirodzene ťahať kliešťami, alebo ja neviem. Videli, že výsledky sú zle, bolo zle, a čakali a čakali a ja som zúfala. I tak som musela pod nôž. Bolo to evidentne, že to tak skončí. Tak jak mám dôverovať nabudúce? Ale štatistika zrejme... Lebo môj syn odchádzal z nemocnice so správou "plne kojeny", aj keď materské mlieko som ešte aj videla v Tom čase len u susednej mamičky.. ale štatistika nepustí..
@lucia147852 PRI ZDRAVYCH LUDOCH pisem.
samozrejme ked je indikacia, ide o zachranu ludskych zivotov. a mrzi ma ze pri tebe lekari pochybyli urcite to nie je nieco normalne a prijemne. lekari robia dobre a zle rozdhodnutia zial :(
Lebo "preferovat porod sekciou" je ako "preferovat vyzivu cez infuziu". V obidvoch pripadoch nie je co diskutovat nejake preferencie.
Sekcia je velka brusna operacia ktora ma svoje rizika a je presne stanovene za akych okolnosti sa ma vykonat. Takisto ma svoje pravidla a rizika vnutrozilova vyziva.
Nechapem preco to tolki ludia nevedia pochopit.
@tykat a preco tebe vadi, ze niekto preferuje ine veci ako ty? Ako to konkretne tebe ublizi?
ja podporujem sekciu, je pre zenu a dieťa bezpecnejsia teda hlavne ak je plánovaná. Tie co urážajú, su zakomplexovane alebo prírodné zeny co chcu aby ine zeny trpeli, kedze trpeli aj ony. Proste taka ženská pomsta.
Netuším prečo tak reagujú. Rodila som vaginálne, nemám skúsenosť s cisárskym. Ale ja som sa ho bála, lebo mám strach z narkózy. Ale nerozumiem prečo je pre mnohé ženy také tabu. Napríklad, keď ma niekto strach z vaginálneho pôrodu, podľa mňa je to skôr na škodu. Žena sa nevie uvoľniť, spanikári a pôrod možno aj z toho dôvodu nepostupuje. Som za to, aby sa žena mohla rozhodnúť.

Ešte by som dodala, že väčšina žien si ani predstaviť nevie, čo sa pri sekcii robí a ako to prebieha.