icon

Prečo niektoré ženy nezabúdajú na pôrod?

adrie_ba
2. nov 2023

Hovori sa, ze zena rychlo zabudne na porod a bolest. Rok po porode ma pri pomysleni na tu noc striasa. Pamatam si vela a vobec sa mi nezda, ze by to casom bolo lepsie. Prave naopak a pri predstave, ze by som to mala absolvovat znova, vobec netuzim po druhom dietati. Ako to mate vy?

nurielka
5. nov 2023

Prvý pôrod bol pekný, epidural, zato som chcela aj druhé dieťa... Bez epi... Ďalšie nie ďakujem.😄

len_nig
5. nov 2023

Ja som dodnes nezabudla, bol to des a pamätám si ako som si počas toho sama sebe vravela že v živote nikdy. Noooo a malý nemá ešte ani 2 roky a už by som prijala ďalšie 🤣

dixitka
5. nov 2023

Ja som mala vcelku v pohode pôrod, aj vďaka epidurálke. Rodila som pred pol rokom a zatiaľ som teda nezabudla nič z toho, ale ani nechcem, keďže žiadnu traumu ani veľkú bolesť som pritom nezažila 🙂

moravcikovalucia
5. nov 2023

@adrie_ba 3 pôrody, a pamätám si ako prebiehali, ale nemám negatívne zážitky. Za mňa krásný zážitok narodenie dieťaťa.

queen_el
5. nov 2023

Mám to rovnako, budu to pomaly 2 roky. Nemienim to znova absolvovať. To sú také kecy väčšinou od žien, ktoré mali dobrý pôrod alebo rodili pred 30rokmi a ozaj zabudli už na všetko. Také idealisticke a naivné…

ceresnicka111
5. nov 2023

Tak rada spomínam na prvý aj druhý pôrod aj ked 0rvy bol pre mňa veľmi náročný, už len tým ako dlho som rodila ale proste priviesť nový život to je zázrak, ja mam zimomriavky vždy keď si na to spomeniem a neváhala by som ani sekundu keby som ešte takú možnosť mala. Ale keďže ďalšie babo už neplánujeme, spomienky mi ostanú navždy 🙂

bobkovci5
5. nov 2023

@adrie_ba ťažký pôrod hrozilo mi ze zomriem pôrod trval 21hodin bolesť nhrozna a aj napriek všetkému by som rodila znova len preto ze je to to najkrajšie čo v živote ženy sa môže stať.2roky po pôrode.

44janica44
5. nov 2023

Za mňa pôrod nebolí... každej to opisujem iba ako taký silný tlak... kľudne pôjdem rodit kazdy tyzden - nie nemala som epi. Pre mňa bol horší zážitok sitie a týždeň po keď nevieš ako si normálne sadnut - ja sa desim toho

lienka.7
5. nov 2023

@adrie_ba pokial na niečo budeš silene myslieť, jasne ze nezabudneš. Nikdy. Ja po prvom pôrode, kedy som nevedela ani ako som porodila, som povedala, že pokojne aj futbalovú 12 🤣🤣🤣 po druhom pôrode, síce rýchlom ale skončil vaxom, som myslela, že muža zabijem rovno na boxe, keď povedal ze dame este 3 miláčik? 🙈 mne sa tam klepali ešte nohy z porodu... Porod nebol príjemny, ale to ani predsa nemá byť, vytvara sa tu zamerne akasi aura, ze áno. Vid seriály v TV ako Rachel 2x zavzdycha a dajú jej do náručia už okupane babo.🤦‍♀️ Je to veliký zásah do organizmu, navyše u každej ženy iný. 5 rodiciek je na Antolskej spolokojnych, 1 ich zvozi pod zem. Je to vysoko individuálna záležitosť. Každá mame aj iný prah bolesti.
Lekara co ma rodil ja neodporúčam, to neznamená, ze tam ale všetko bolo na prd.
Co však aspoň mne pomohlo, bolo vyrozprávať sa... ze ja ako matka som nezlyhala. Môj gynekolog mi vysvetlil, že omotana pupocna šnúra je vždy problém a dieta ťahá "naspat". Cize ak máš niečo v sebe nevysporoadane z porodu, treba s tým niečo robiť a potom tu kapitolu navždy uzatvoriť

tvoriva_dusa
5. nov 2023

@adrie_ba je mi vždy veľmi ľúto žien, ktoré pri pôrode trpeli. Musí to byť traumatizujúce. Moj prvý i druhý pôrod boli moc fajn. Ale žiaden hypnoporod, žiaden extra pristup, žiadne pomocky, ani EPI ani nič sa nekonali. MOŽNO to bolo aj vďaka tomu, že som sa pocas oboch tehotenstiev velmi veľa a často hýbala a fyzicky pracovala na zahrade. Obe tehotenstva mi to umoznili, napriek vyššiemu veku (42). A som za to vďačná. Ešte asi 2 hodiny pred druhým pôrodom som strihala strom v zahrade. Obe deti su zdravé a to ma najviac teší, lebo niektorí ma zvykli strašiť, aby som vraj neohrozila plod.

chillibubble
5. nov 2023

ja som mala asi taky stredne dobry porod- odtok vody predcasne, dlho bez kontrakcii, infuzka kvoli tomu, otvorena na 3 cm az po 18 hodinach, pomohla EPI ked som sa za 10 min. otvorila z 3 na 8cm, a potom porod dietata omotaneho pupocnou snurou z toho 2x okolo krku. a vzali mi ju do inkubatora kvoli hmotnosti. a este sitie mierneho natrhnutia.
a aj tak som zabudla. nepamatam si presne kolko, ale po 2 rokoch urcite. ja druhe dieta nechcem nie kvoli porodu, ale kvoli narocnemu dietatu. mna zase striasa pri pomysleni na babatko, alebo ze by som mala dve deti sucasne, dva krat take starosti so skolkou, chorobami, nervovymi vystupmi...

mimi3008
5. nov 2023

1. porod som mala pred 4 rokmi, bol to des, skoncil kliestami, maly bol v ohrozeni zivota, ja som stratola vela krvi, velka psychicka a aj fyzicka trauma. Dodnes sa mi chce plakat, ked si na to spomeniem. 2.bola uz sekcia pred 2 rokmi, bzhladom na 1.porod, to bola uplna pohoda

jana_eyre_2
5. nov 2023

Mám tri deti, majú 11, 10 a 7r.. všetky pôrody boli "zážitok" na celý život, najmä druhý naozaj neuveriteľne bolel.. lenže paradoxne som práve po ňom zažila prvý a posledný krát eufóriu.. medzi deťmi mám male rozdiely takže strach som len akceptovala ako súčasť tehotenstva..

pamätám si všetky, ale nemám z nich traumu že by som na to myslela v nejakom príliš negatívnom svetle.. proste prežila som a to je fakt, nestriasa ma ani nič podobné.. už by som to ale štvrtý krát asi nechcela..

akbarak
5. nov 2023

@adrie_ba prvy pôrod teda pretrpeny vyvolavacky, myslela som ze uz nevydržím, bolesti, do toho som zvracala, zle mi bolo, po porode zasitie opuchnute ale v srdci sa mi zrodila laska a dovera ze aj druhy porod zvladnem s Bozou pomocou, prenasala som tyzden, nakoniec sa spustil prirodzene a porod bol kraaasny, dopriala by som to kazdej zene.

samozrejme999
Autor odpoveď zmazal
mima1988m
5. nov 2023

Nie. Uz to je 8rokov. Bol to horor, 18h a naozaj zle zaobchadzanie od sestricky. Bez epidural, jedla a poslednych 7h bez vody..
Ale syn chcel surodenca a druhy pôrod bol super. Samozrejme uz som mala iny pristup a jasne hranice co mozu. Je dobre si zabezpecit svojho porodnika.

zuzula777
5. nov 2023

@ivkav5 ja som sa velmi bala porodu, odvsadial len ake je to bolestive a tazke. Na porod som sa nijako nepripravovala. Ale mala som stastie, ja som bolesti nemala, len tlaky do krizov a konecnika a nebolo to nic neznesitelne. Samozrejme, ani prijemne. Spolu 4 hodiny. Prajem kazdej jednej taky rychly a aj rychlejsi porod. Hned po porode som zabudla na tie pocity, uz je to 10 mesiacov.

point88
Autor odpoveď zmazal
laneli
5. nov 2023

Ja mám pekné spomienky. Samozrejme,že prvý pôrod je vačsinou ťažší ale netreba sa báť a na bolesť zabudneš v momente, keď máš dieťatko v náručí. U mňa bol druhý pôrod neskutočne krásny, ľahký rýchly, ukážkový. Taký by som brala znova. Ani raz som nebola zastrihnutá ani epidurálnka. Dá sa to, len netreba sa hneď báť. Chápem, nevieš čo ťa čaká, ale možno aj ty zažiješ pôrod na aký rada budeš spomínať. Prajem veľa šťastia

majka2804
5. nov 2023

Prvý pred 9 rokmi bol veľmi ťažký, bolestivý, na hrane, druhý bol pred takmer 3 rokmi, ťažký tiež, ale lepší... Treba si spomínať na tie najkrajšie momenty. Mám deti pri sebe, sú zdravé. Pre nich by som si to prežila aj milión krát. Lebo sú tu.

yollanda
5. nov 2023

Nie

breznica
5. nov 2023

Ani po 13 rokoch som nezabudla na ten obrovský strach a zúfalstvo,keď som začala rodiť v 29tt. Neexistuje ísť do toho znova

uradnikova
5. nov 2023

@adrie_ba ja som mala po dvoch prirodzenych porodoch rovnaku traumu. Vlastne uz po prvom. Pri tretom a stvrtom to zachranila epiduralka. Radost rodit potom

misenita
Autor odpoveď zmazal
misenita
5. nov 2023

@adrie_ba nie nezabudla 🤣 to je jedna z fráz, ktoré sa len hovoria a nie sú pravda😄 tiež to nechcem prežívať znova, všetko pred, počas, aj po 😌

matulka82
5. nov 2023

@adrie_ba mam za sebou 3 porody ,ale na kazdy som z lasky zabudla do par hodin 😉

drakvak
5. nov 2023

Rok je asi málo, moje deti majú takmer 15 a 13. Prvé dieťa sa mi narodilo 25.decembra, bola som v pôrodnici od 24.12. ráno, tak každé Vianoce si zaspomínam a som vďačná, že môžem byť doma 😉 Nejako sa mi tie zlé spomienky vytesnili a pri pohľade na deti si hovorím, že to stálo za to ❤️ A keď ma čaká nejaká ťažká úloha v zivote, tak sa vždy povzbudzujem, že keď som zvládla dva pôrody, zvládnem aj kadečo iné 🤷🏻‍♀️😊 Radím vedome prestať si to pretáčať v mysli dookola a sústrediť sa na výsledok - dieťa. Treba na sebe popracovať, dá sa usmerňovať myšlienky, možno aj s odbornou pomocou zabudnúť na traumatické zážitky. Asi žiadna žena neberie pôrod ako prechádzku ružovou záhradou, ale ona sama si vyberie z toho tie pekné momenty a na tie sa sústredí. Prvý pohľad do tváričky vlastného dieťaťa je najsilnejší moment, čokoľvek sa predtým dialo.

misicka31
5. nov 2023

@ivkav5 nie,nie je to také hrozné,nie je to bezbolestné ale existuje epidurál,porodila som 3x bez a žijem,pri treťom som epi chcela vyskúšať,len ,,anestéziológ momentálne nemá čas" ...na bolesť som zabudla hneď po narodení dieťaťa,ale dodnes si ju pamätám,nebojte sa, zvládnete to ❤️

vecicky1805
5. nov 2023

@ivkav5 pozri bolesť je hrozná ale na tú zabudneš ja som mala veľmi ťažký porod dalšie dva už lepšie, bolesť je kurevská vždy ale tak máš rozne oblbováky keď budeš chcieť. Ja som skor nezabudla na tie veci okolo porodu a prístup niektorých “ľudí” aj keď neviem či si zaslúžia takéto pomenovanie 😂na samotný porod zabudneš časom, keď máš napr bolestivú ms aspoň sčasti vieš 😂ale takto každá to má hlavne v hlave inak ide o priority a chcenie keď nejaká extra netuži po dalsom nebude sa znova hrnut do “prijemneho” porodu na druhej strane ked niekto tuzi tak to preto urobí a nerieši čiže toto sú také individuálne reakcie- neboj sa ide hlavne o tvoje priority pocity a chcenie žena prežije hocijakú bolesť keď “chce” 😂😂všetko časom pominie aj bolesť

ssiinnkkaa
5. nov 2023

@adrie_ba na pôrod už aj pomaly áno aj keď bol veľmi ťažký a dlhy cely vyvolavany … teda oba boli take … ale na tehotenstvo nikdy… tie boli strašne obydva celé ubolene , pregrcane… nevedela som vstať z postele bez bolesti a bez toho aby som nešla grcat snáď 50x … nevládala som fungovať … ale za tie moje 2 zlaticka to stalo a šla by som do toho možno aj 3 krát ale to by sa to moje malé dievčatko muselo vyliečiť a prestať byt chore… a hlavne byt väčšie , lebo ak by som zase skončila každú chvíľu v nemocnici tak nech to vie zvládnuť u babky …