Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?
Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?
Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?
Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?
Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?
@luthien35 suhlasim s tymz,e nie je dovod teraz si otierat usta o lekarov.prikaz prisiel z hora.nase zdravotnictvo je tak sialene zadlzene,ze sa proste takato absurdita zaviedla.kazda nemocnica funguje sama za seba a kazda si ten poplatok urcuje sama.taka je realita.pride mi stupidne sa tu teraz nad tym rozculovat-komu to uz len pomoze? nech sa matky ozvu a spise sa peticia za zrusenie poplatku,lebo taketo polemizovanie o tom je uplne zbytocne.kazda to povazujeme za zbytocnost.naco to tu rozpitvavat na 8 stran.bud sa matky ozvu a nieco sa s tym spravi,alebo sa bude platit dalej.ja osobne nic iniciovat nebudem,lebo aj ked som proti tomuto konkretnemu poplatku,tak mi skutocne zily netrhalo,ked som to musela platit.nebolo to malo a tie peniazky som skutocne aj lepsie mohla vyuzit,no z biedy ma to tiez nevytrhlo.
@luthien35 ja na lekarov neutocim, aj medzi nimi sa najdu aj taki aj onaki, ako aj v ostatnych profesiach... ja mam z porodu napr. zle skusenosti, ale ked som lezala so zapalom pluc v nemocke to bolo fajn, podmienky zle, ale pristup dobry... ten poplatok je ale jeden velky nezmysel a keby niekto zorganizoval nejaku peticiu prva ju podpisem... a nepovazujem za rozumne riesit zlu situaciu nezmyselymi poplatkami a vyciciavat tych co sa nevedia a nemaju ako branit... to je z mojho pohladu proste z cesty a nikto ma nepresvedci o opaku...
@luthien35 už som Ti to raz napísala pani doktorka. Ak má Tvoj zamestnávateľ na to aby si zadovažoval nové luxusné budovy s luxusnou sanitou a mobiliárom (nehovorím štandardným-ale luxusným) pre svoje riaditeľstvo a administratívu, tak potom nech nik nehovorí že nemajú peniaze. To že nemám peniaze ma neoprávňuje sa bezdôvodne obohacovať a inkasovať za vzduch ktorý u mňa návštevník dýcha.
nuz podla mojho nazoru zaplatit za pritomnost otca pri porode je normalna nadstandartna sluzba... a tak ju aj chapem...
ako vypalnictvo vnimam napr. platby pri hospitalizacii dietata nad 1 rok v nemocnici kde ako rodic zaplatite za den pobytu medzi 10-20 EUR... / ziaden ze nadstandart.. obyc. klasika/ podobne ako vam povedia ze ak chcete vysetrenie na imuno tak bud date 20 Eur za objednanie alebo termin o pol roka... detto vyber mandli bud platite 200 EUR alebo cakate viac ako pol roka..
toto je vypalnictvo a nie par EUR za to ze tam moze byt manzel.. aj tak nechapem ako to riesi napr. v ruzinove kde je tak malo miesta pre rodicky ze ti otcovia sa tam uz ani nezmestia...
@maznacik007 môžeš mi definovať prosím v čom vnímaš tú prítomnosť otca ako poskytovanie služby zo strany nemocnice, hodnú vyberania 15-35 eur? Veľmi ma to zaujíma.
@maznacik007 V zahraničí rodič neplatí za pobyt s dieťaťom v nemocnici. Postele aj na detskom oddelení sú veľkosťou ako pre dospelých, rodič môže ležať spolu s dieťaťom. Platí len vtedy ak si zarezervuje riadne lôžko vedľa, a ak si objedná poskytovanie nemocničnej stravy (raňajky, obed, večera)
@maggie2 nuz jednoznacne to vnimam tak ze nase porodnice nemaju dostatocne priestory nato aby tuto sluzbu poskytli kazdej rodicke... vzhladom na to co nemocnice dostavaju od statu na svoje fungovanie su rady ze zabezpecia aspon priestor pre rodenie a ak niekto chce mat pri sebe otca /a ten otec vlastne dostane aj nejaky sterilny odev,resp. sa mu zapozicia, vyuziva socialne zariadenia porodnice, pohybuje sa v tom priestore a za neho zdravotna poistovna neodvedie nic... /
myslim si ze je to suma ktora je akceptovatelna... / da sa do porodu nasetrit , resp. stat poskytuje po porode prispevky pri narodeni takze daju sa pozicat a potom vratit... atd/
na rozdiel toho ak ti ochorie dieta ktore ma uz viac ako rok a nekojis ho a bude prijate do nemocnice dajme tomu na 10 dni a ty ako rodic budes chciet byt s nim zaplatis za to 200 EUR
ja hovorim ze proste tie financne zdroje su take ake su .. a ak uz niekde pridat resp. rusit nejake poplatky tak rozhodne rusit tie ktore musia platit rodicia deti ktore su hospitalizovane.. a su malicke a maju tiez pravo na rodica mat pri sebe...
isteze najlepsie by bolo aby sa neplatilo za ziadnu sluzbu ale to by zasa museli zdvihnut odvody .. a kto by to zaplatil? no my zo svojich platov...
preto ak zvysit solidarnost tak ja hovorim ano ale s malymi detmi, ktore nemozu mat pri sebe pocas hospitalizacie svojich rodicov .. lebo ti na to nemaju peniaze...
@maznacik007 To je to robenie demagógie. Ja nie som proti poplatkom za služby ktoré majú svoju hodnotu.
Som proti poplatkom, ktoré inkasujú za niečo čo službou vôbec nie je. Viď hore. Akože? Nemocnice nemajú priestory? Majú tam priestorov až až prázdnych a nevyužitých, len niekto na teplej stoličke nevie zmenežovať jednoduchú reorganizáciu priestorov. Sociálne zariadenia využívajú aj lekári a personál. Strháva sa im z platu 15-35 euro denne za použitie WC? Priestory rovnako amortizujú i návštevníci od ktorých sa zatiaľ neinkasuje za sedenie na stoličke v čakárni. Tie "sterilné" odevy a rúšky ako baby referovali si musia platiť navyše extra. A kde je právo otca byť pri zrode svojho potomka? On si snáď neplatí zdravotné poistenie? On snáď neodvádza niekedy aj stovky eur mesačne do zdravotnej poisťovne? To kde sme?
@maznacik007 myslim, ze je to o uhle pohladu. Rodic toho dietata si predsa tiez moze peniaze z prispevku odlozit, keby nieco....Jasne, obe situacie (platiaci otec pri porode, platiaci rodic pri dietati) su absurdne. Mylsim, ze sa v nasom zdravotnictve nic nezmeni, kym si kazdy z nas nebudeme platit za to co chceme mat v odvodoch zahrnute. Nech sa mi odratava z mojho ZP kazdy cen, ktory na mna vynalozili. Pripadne, ak nniekto nechce platit odvody vobec, nedostane nic. Preco by som sa z mojho ZP mala skladat na napriklad alkoholikov alebo fetakov, ktori maju liecbu zadara a ked mam ja alebo mm zdravotny problem, ktory som si nezapricinila sama, vsetko si musim zaplatit? Ja nie som, ani nechcem byt charita. Ak prispejem niekomu na pomoc, tak dobrovolne a nie takmto vymahacskym sposobom- odvodmi a naslednymi platbami za nieco, co kludne mohli stiahnut z mojho ZP.
@cecil3 týmito peniazmi sa platí zdravotna starostlivostť pre deti, studentov, dôchodcov, nezamestnaných ai. ak mate deti tak platíte aj na ne a ak raz budete nezamestnana al. dôchodca tak mi sa budeme zberat na vas. takýto je solidárny systém. mimochodom jeden den na ARO stojí cca poistovnu 4000 eur. takze 3 roky vasej práce. stací ak tam pobudnete zopar dní a minuli ste peniaze co odvediete za celý život... 140 eur mesacne pri 1000 eur v hrubom. ale vedzte ze vy odvediete 40 eur a zamestnavatel 100. takze az tak vela povedzme si neprispejete....
@bubulka722 to že ako ste sa vyjadrili že sa chcete vratit do 80. rokov co sa týka staroslivosti o tehotne hovorí samo za seba. Ste konfliktný a s nicím nespkoný clovek, a hodnotit ma ako drzého lekára na základe toho že mam uplne iný názor na financovanie zdravotníctva je z vasej strany nekorektné, ale na zaklade vami publikovaných príspevkov ... vsetko je vysvetlene. žiadate od zdravotníctva vela, ale neuvedomujete si kolko mu VY konkretne dávate, mesacne to vela nebude
@drzubok predpokladám že si zubný lekár. Ja som minulý rok nechala u môjho zubára okolo 750 eur, a ani slovkom sa nesťažujem, lebo mi poskytol služby, ktoré mali svoju cenu, a ktoré službami boli. Ale isto uznáš, že ak by si nabehol s cenníkom za použitie WC 15 eur či držanie pacienta za ruku sprievodnou osobou u Teba v ordinácii ďalších 15 eur, tak to by si na to asi nemal žalúdok. Alebo 5 eur za amortizovanie kresla, či 10 eur za použitie osvetlenia v miestnosti počas zákroku... Alebo mal by si na to žalúdok, pýtať od ľudí peniaze za takéto veci? O čom je zdravotné poistenie otca? Že keď tam odpadne (lebo aj také argumenty tu boli) že na to sa jeho poistenie nevzťahuje?
@drzubok Ja veľmi dobre viem o čom hovorím pretože som si pôrod za "pomoci" lekárov odžila. Absolútne nevieš o čom tláchaš a nikdy na to ani neprídeš tak ako mnohí lekári, ktorí riadia pôrod pritom ho nikdy nezažili. Mnohé zákroky sú len prostriedkom ako si zo ZP zinkasovať viac prachov. Ja sa našťastie stále riadim zdravým rozumom a nie som zmanipulovaná "dobrými" radami niektorých lekárov. Na môj vkus by si mal mať voči ľuďom prístup hodný tvojho titulu, pretože to čo si predviedol tu tomu vôbec nenasvedčuje.
Vieš čo je celková cena práce keď tu oddeľuješ odvodovú položku do ZP ktorú si hradí zamestnanec a zamestnávateľ???
je to svinstvo naozaj tam kde idem ja sa platí 35 eur za pritomnost otca je to na hlavu padnute naozaj 😒
No podle mého se ten poplatek platí (nejen) na Slovensku proto, že je to nadstandardní služba, stejně jako nadstandardní pokoj, volba lékaře, tak i přítomnost osoby blízké u porodu je služba nad standardní rozměr péče, tedy může být a většinou i je zpoplatněna, jedním z důvodů proč se platí je oblečení jenž takové osobě je propůjčeno 😉 . Myslím že konkrétně tento poplatek mi asi drásá nervy opravdu nejméně, je milion a jeden jiných poplatků (a to nejen ve zdravotnictví), které mi přijdou ještě absurdnější a morálně horší. Pokud někdo poplatek platit nechce, tak nemusí mít u porodu nikoho jiného než zdravotnický personál, myslím že můžeme být všichni rádi že ještě máme jakous, takous možnost volby a není ta zpoplatněná přítomnost osoby blízké například povinná 😎 to bych se pak nedivila že někdo hodně nadává, ale takto 😉
neviem ako inde, v PB sa tiež oficiálne platí 9,96 €, no odo mňa ani mamičky nikto nič nepýtal - a to som bol pri pôrode sekciou (spinal & cisársky rez), nemyslím v miestnosti mimo ale priamo pri operačke za sklom - všetko som videl, no slabším chlapom neodporúčam 😕

@maggie2 @bubulka722 Môj posledný príspevok a končím,lebo to fakt nemá zmysel ! Otázka znela : Prečo musia ženy na Slovensku platiť poplatok nemocnici za prítomnosť partnera pri pôrode?
Tak ja som napísala PREČO ! PREČO je zdravotníctvo nútené zavádzať takéto ABSURDNÉ poplatky. Nepísala som o správnosti alebo nesprávnosti,len som odpovedal PREČO. Ale nikto z Vás milé mamičky to nepochopil, resp. nechce pochopiť, Vašou jedinou prioritou je útočiť na lekárov a celkovo na zdravotníctvo,ale to je v podstate na Slovensku už bežne zaužívaný šport. Prepáčte,ale nemáte poňatia a osvojujete si tu právo hodnotiť a súdiť,bez toho,aby ste sa nad tým hlbšie zamysleli... ☹ Veď jedna z ďalších možností,ako si do zdravotníkov kopnúť,že ? 🤐