Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?
Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho
Alebo žiarlis na to že iné ženy si to “zjednodušia” a nevytrpia ako ty? A preto máš potrebu sa to pýtať tu? Každá žena robí čo najlepšie vie. Či si vyberie tak alebo onak. Teba do toho nič nie je. Ja som mala cisársky povedzme intuícia mala bola zle otočená, doktori ma presviedčali… nakoniec sa zistilo zrastená maternica. Na sone to nebolo vidieť. Čiže dobre som urobila. Po cisárskom som ako lana stala nakojila žiadna bolesť, nemám ani moc jazvu. Som rada že som sa tak rozhodla.
@anonym_autor ja napisem svoj pribeh. Mam problemy s chrbticou bal som sa ze co bude ak napr ma sekne co mna sekalo dost casto nebudem vladat tlacit compotom? Koho vina to bude? Jasne moja vy ste vedeli ze mate problemy?!Moj neurolog povedal ze sekcia urcite, potom nepracoval chodila som rok k mladej neuro a ona ze mozem kludne klasicky. Porodnik jej zavolal
A trval na sekcii. Nakoniec sme dosli na urgent v hodine 12 lebo mala sa dusila a ja som mala iba mierne bolesti nikdy by to nik nezistil, pohyby som citila
Normalne.. A sla som na sekciu aj bez klystiru..
Uz ma brali takze tak ci tak sekcia
@anonym_ca6fc0 prosím ťa toto si kde vyčítala? Moje dieťa sa skoro narodilo v 25tt, mala som vážne komplikácie, ledva som donosila, popritom som ošetrovala aj také ženy ako si ty, mala som vážny dôvod na sekciu, som rada, že moje dieťa vôbec žije. To je vec prvá a druhá je - kde ja koho nútim alebo “my pôrodníci”? Z celého môjho príspevku si si vytiahla nejaké vyfabulované hlúposti a ešte ti je zle? Mne je zle z teba, ty chodiaca morálka
@anonym_3b81b3 aj ja som mala dôvod na sekciu a nechceli mi ju urobiť. Aj keď som ich o to prosila. Mala som vyšší vek, silné dioptrie a zlý očný tlak, vysoký tlak. Pôrod sa mi po odtečení plodovej vody sám nespustil, debili čakali jeden celý deň a až potom niečo začali robiť a miesto toho aby mi urobili cisársky tak mi radšej dali vyvolávacku. 12 hodín som trpela v bolestiach a na sále dieťa strácalo ozvy a miesto toho aby mi konečne spravili akútny cisársky tak radšej na mňa tvoje kolegyne vrieskali ako mám tlačiť. Inak sa mi dieťa zadusí. Je to normálne? Nie je
@anonym_3b81b3 a áno nutite ženy rodiť prirodzene. Prečo sa staráte do maternice iných žien? Preco nespravíte sekciu každej žene, ktorá o to požiada? Musíte plniť nejaké vymyslené maximálne percento sekcii ako stanovila nejaká debilina who?
@anonym_11e088 Ved toto, tomuto nerozumiem..
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..
@anonym_autor a ty si tuk alebo mimo alebo čo? Rozťahanu vaginu? No tak to by bol môj posledný problém. Po prirodzenom pôrode som sa dávala do kopy a rehabilitovala 3 roky moja zlata. A následky, ktoré mi ostali už nikdy nezmiznu a budú mi zneprijemnivat život so smrti. Tie vytiahne su to najmenej. Samozrejme, ze by som pre druhý pôrod sekciou aj zabíjala. Mám ju za sebou. Po týždni som nevedela že niečo robili. Vedome som si musela dávať pozor, aby som sa nezabudla a bola opatrná. Takže kým neprežiješ tak neposudzuj. To, že ty si mala dobre hojenie po prirodzenom neznamená, ze tak ma každý. A tak isto niekto zas môže mať zle hojenie po sekcii. Je to každého voľba. Tiež sa nezamýšľam nad tým, ako len niekto môže chcieť silou mocou rodiť prirodzene aj napriek indikaciam na sekciu. Každého vec
@kiki68 pokiaľ zena chodi poctivo na poradňu a všetky vyšetrenia, a všetko je v poriadku, tak nevidím dôvod na dobrovoľnú sekciu. Ked sa niečo zlé zvrtne už počas rozbehnutého prirodzeného porodu, ze napriklad sa dieťatu zasekne rameno v cestách atd, a nejde to von, tak ok, akútna sekcia okej. Ale sekcia dobrovoľne a dopredu naplánovaná bez indikácie ci čohokoľvek? Tomuto nerozumiem
@anonym_autor ty tomu nemusíš rozumieť a očividne vidno že tomu prd rozumieš. Chvalabohu že je možnosť si to zaplatiť.
@anonym_11e088 Ved toto, tomuto nerozumiem..
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..
@anonym_autor akoze prepac mi to,ale stale pises,ze: podla mna ,pre mna,v mojich ociach....
Ved mas pravo na svoj nazor a roď si kolko len chces.ale ja zasa nerozumiem tomu,ze co je teba do toho,ako to vnimaju tie ostatne zeny.
Ved je to ich rozhodnutie,tak ked sa chcu dat rezat,tak nech sa daju.či iny nazor nesmie mat nikto-vsetci musia rozmyslat tak ako ty?
Pises,ze " ten pocit,ked si sama vytlacis,porodis je uzasny"
Nenapadlo ti,ze nie kazda to tak preziva?
Ja som napr.pocula nazor na tehotenstvo ako take-ze najuzasnejsie obdobie ake zazila-povedala mi nejedna...
No ja osobne som to vobec nevnimala takto a ledva som cakala,kedy uz konecne bude na svete.neznasala som zduse to brusisko,tie spuchnute nohy a vobec ale vobec som si to neuzivala.no svoju dceru milujem.
Ale skratka kazda sme ina,kazda mame svoj zivot,svoj nazor ine pocity...
A neznasam,ked mi niekto vnucuje len ten jeho nazor.a uz vobec neriesim ci si niekto vyberie cs,alebo chce rodit.
Mna napr.irituju zeny co si davaju robit operacie esteticke,napichavaju si papule na kacčice...ale iba si to myslim ale neriesim ich.no ja napr.taketo zakroky povazujem za zbytocne zasahy do organizmu-ani keby som mala lentilky,take svinstvo si do tela nedam a zbytocne pod noz nejdem.ale to je moj nazor a kto chce-za mna nech si ide
@anonym_3b81b3 aj ja som mala dôvod na sekciu a nechceli mi ju urobiť. Aj keď som ich o to prosila. Mala som vyšší vek, silné dioptrie a zlý očný tlak, vysoký tlak. Pôrod sa mi po odtečení plodovej vody sám nespustil, debili čakali jeden celý deň a až potom niečo začali robiť a miesto toho aby mi urobili cisársky tak mi radšej dali vyvolávacku. 12 hodín som trpela v bolestiach a na sále dieťa strácalo ozvy a miesto toho aby mi konečne spravili akútny cisársky tak radšej na mňa tvoje kolegyne vrieskali ako mám tlačiť. Inak sa mi dieťa zadusí. Je to normálne? Nie je
@anonym_ca6fc0 to mo je luto, takto by to nemalo fungovať
@anonym_ca6fc0 prepáč ale čo tu teraz na mňa útočíš? Ja môžem za rozhodnutia všetkých ľudí na svete? Toto je nonsens, ak sa takto správaš všade, tak zbohom zdravý rozum. Mrzí ma tvoja skúsenosť, ale ja na to nemám žiaden vplyv a to, že tu budeš na mňa štekať to nijako nezmení. Ďalej sa už nejdem ani vyjadrovať, lebo ty nie si prístupná nijakej normalnej konštruktívnej debate ani nie si schopná porozumieť. Vidíš len svoje a tým to hasne. S takýmito ľuďmi ja nemám záujem komunikovať. Pekný deň
Ja som si sekciu vybavila bez indikacie.. a bolo to najlepsie rozhodnutie.. z celeho mojho okolia mala normalny porod iba jedna jedina baba, vsetky ostatne vytrapene a nakoniec aj tak skoncili cisarskym alebo im vytahovali dieta kliestami.. takze presne pre to.. cely cas som vedela do coho idem, co mam cakat, aku bolest zazijem, vsetko sa dislo podla mojich predstav.. druhe by som isla opat iba cs
@anonym_autor po cisárskom by som nemala doživotné problém s hemoroidmy a s únikom moču...takže by som sto krát radšej šla na cisarak...a po ďalšie , vedela by som kedy presne pôrodom,viem sa nachystať...čakať kedy to príde a aké tu bude je také o ničom..plus keď prenášas a po ďalšie ,keď niekoho nástrojmi tak ďakujem pekne...aj keď som cisársky nezažila
...možno po cirasku by som povedala že to bolo horor
Neviem porovnať. Vlastnou skúsenosťou...
Ja som mala normálny pôrod, aký som vždy aj chcela, inú možnosť som ani nebrala v úvahu. Pôrod bol vyvolany tabletou, ktorú mi dali dnu o 9 večer, vsetko pekne nabralo na intenzite a o 3 rano bola dcéra tu. Nikdy nezabudnem na tie stupňujúce sa kontrakcie, na pôrod samotný, ako som citila prechádzať jej telíčko mnou von, v plnej sile, tak ako to nastavila príroda. A uplne bez epiduralu, bez utlmovakov, bez pichania hluposti do chrbtice.. Narodila sa, a bolo po tom, hotovo. Šitie bolelo tiež ale to je vsetko nič v porovnaní s tým, keby som mala dobrovoľne rozrezane brucho. Prežila som to najhoršie čo sa týka bolesti, ale po pár hodinách som bola ako laň, nikto sa o mňa starať nemusel, ja som sa starala o dieťa.
Netrápi ma to, len ma to zaujíma, a chcela by som poznať dôvody tohto dobrovoľného harakiri 😂
@anonym_autor takže si nemala úplne prirodzený pôrod, ale vyvolavany. Ts ts ts.
Ja inak celkovo nerozumiem preco cisarsky rez sa davno nerobi na poziadanie.. stale sa tlaci na to aby zeny rodili prirodzene ale v minulosti kazda 3 zena umierala pri porode, cize to “prirodzene” jednoducho nie je vzdy idealne riesenie (resp, z mojho okolia co vnimam tak je skor vynimka ze prirodzene ide tak ako ma) preto nechapem na aky fras sa na toto stale tlaci, ked to prirodzene zjavne nefunguje a treba tomu pomoct
Ja inak celkovo nerozumiem preco cisarsky rez sa davno nerobi na poziadanie.. stale sa tlaci na to aby zeny rodili prirodzene ale v minulosti kazda 3 zena umierala pri porode, cize to “prirodzene” jednoducho nie je vzdy idealne riesenie (resp, z mojho okolia co vnimam tak je skor vynimka ze prirodzene ide tak ako ma) preto nechapem na aky fras sa na toto stale tlaci, ked to prirodzene zjavne nefunguje a treba tomu pomoct
@anonym_859cd8 ako kde, zalezi od krajiny. Rakusko to ma v zakone, ze mozes a nesmu protirecit. Max to mozu dst zaplatit. Ale zo zakona to musia umoznit, moze byt, ze baby friendly nemocnica sa tomu bude branit skrz status percenta cs ako takeho. Ale zakon je nad nejaky status nemocnice. Je to teda trosku osemetne. Ale tlacit na to budu nejakym povedala by som ludskym sposobom.
Ja mam inak gyndosa, je prinar najoblubenejsej porodnice vo Viedni a on mi povedal, ze co on ako muz ma nejakej zene kazat ako ma rodit. Mna sa tiez pytal “ chces prirodzene, alebo sekciou “, prave tento jeho pristup salamistu ma sal na cestu za prirodzenym porodom. On povedal, ze tu indikaciu by tam dal taku, ze by si nikto nelajzol ist cez to. Mozno nenutit znamena motivaciu.
Zeny si nevyberaju, to by mal lekar. Bez indikacie by som im dala vsak zaplatit vsetko, co je navyse od prirodzeneho povodu. Hned by ich ten strach presiel.
@anonym_d8ed80 zeny, co si dibrovolne vyberaju cisarak, by normalny porod nikdy nedali, nie su na to pripravene mentalne ani fyzicky. Jednoducho nejaky podvedomy dovod tam vzdy je. Napr ja som ani za svet nechcela rodit prirodzene, mala som voci tomu averziu. Vnutorne som sa nastavila, ze chcem sekciu a tak aj bolo. Co by mi teda dali preplatit, ked som sa vlastne neotvarala (vnutorne nastavenie mysle) a tak lekari rozhodli, ze bude sekcia a daśie dieta automaticky sekcia. Pre mna to bolo prijatelnejsie a dnes nikto nevidi, ze moje deti boli narodene sekciou.
Ja sama by som sc nevybrala . Aj keď teda mam za sebou ťažké, vyvolavane porody ,bez epi ,to hojenie po sa nedá porovnať. Takto ,ja mam za sebou iba laparoskopie a bola som hotová niekoľko týždňov..z tych 2 dobiek v bruchu ..čiže po sc by som bola pol roka ,mimo.
Ale zas ,zena by si mala mat možnosť vybrať....nie každá žena dokáže porodiť prirodzene ..a ak už vopred cíti, že to nebude ok,ci je v tom nieco ine a radšej by sc ,ma mat tu možnosť. Ak tam ide so strachom a s tým, že isto neporodi ..naozaj aj tak skončí akútnym cisárskym a k čomu je to dobre
Ja som mala dve sekcie, prvá bola akútna ,pre nepostupujúci pôrod. Druhé dieťa malo cez 4,5 kila a pokúsili sa má presvedčiť, že to bude pohoda , kľudne vaginálne. Odmietla som to, môj pôrodník mi povedal, že ak by som sa na to dala nahovoriť , dopadlo by to veľmi zle. Pre mňa bolo prioritou hlavne zdravé dieťa, nie moje zotavovanie.
@anonym_859cd8 ako kde, zalezi od krajiny. Rakusko to ma v zakone, ze mozes a nesmu protirecit. Max to mozu dst zaplatit. Ale zo zakona to musia umoznit, moze byt, ze baby friendly nemocnica sa tomu bude branit skrz status percenta cs ako takeho. Ale zakon je nad nejaky status nemocnice. Je to teda trosku osemetne. Ale tlacit na to budu nejakym povedala by som ludskym sposobom.
@kiki68 no jasne, viem ze v inych krajinach to funguje, to len u nas sme 100 rokov za opicami.. celkovo sa tie prirodzene porody pretlacaju ako to naj za kazdych okolnosti len kvoli tomu ze u nas si clovek oficialne nesmie vybrat.. a tak ma polovica zien na slovensku traumu z porodu
@kiki68 no jasne, viem ze v inych krajinach to funguje, to len u nas sme 100 rokov za opicami.. celkovo sa tie prirodzene porody pretlacaju ako to naj za kazdych okolnosti len kvoli tomu ze u nas si clovek oficialne nesmie vybrat.. a tak ma polovica zien na slovensku traumu z porodu
@anonym_859cd8 presne tak, pretlacaju sa prirodzene porody uplne nechutnym sposobom, vid tato diskusia
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/neprijemne-skusenosti-z-porodu/
a este baby sa tam do nej pustili, nie kazda zena je schopna a chce rodit prirodzene, uz by konecne mali zaviest, ze si zena moze vybrat ako chce rodit.
@anonym_autor ved sa daju pretriet usta aj koza novorodenca vaginalnymi sekretmi, aby nebolo ukratene o ten mikrobiom... co mas za problem?
@reela inak k tomuto.. ja som rodila cisarskym, dieta sa nepotieralo a kojila som prvy mesiac.. a napriek tomu ma maly 2 roky a doposial este nebol ani raz chory 🤷♀️
@reela inak k tomuto.. ja som rodila cisarskym, dieta sa nepotieralo a kojila som prvy mesiac.. a napriek tomu ma maly 2 roky a doposial este nebol ani raz chory 🤷♀️
@anonym_859cd8 ja som kojila 3,5 roka, prirodzeny porod a dieta v 2 rokoch skoro umrelo na RSV… so much for that… za mna uplny schmarrn toto hlody onto ako tie deti po cs budu mat nejake nevyhody. Tiez som si fandila, ze na toto to bolo dobre a houbeles. Od toho RSV na kazdy kasel berie inhalator pre astmatikov.
@anonym_859cd8 presne toto, zaujimave, ze tu v Rakusku tie zeny tie cs tak nevyhladavaju. Mozno nechat to na zenu je to lepsie
Ja som mala dve sekcie, prvá bola akútna ,pre nepostupujúci pôrod. Druhé dieťa malo cez 4,5 kila a pokúsili sa má presvedčiť, že to bude pohoda , kľudne vaginálne. Odmietla som to, môj pôrodník mi povedal, že ak by som sa na to dala nahovoriť , dopadlo by to veľmi zle. Pre mňa bolo prioritou hlavne zdravé dieťa, nie moje zotavovanie.
@kristina2412 Kamoska mala 4,6 kg prirodzene a poskodilo jej to velmi panvove dno, mala dva stichy, ale tie skody ma dodnes v podobe intontinencie.
Ja sama by som sc nevybrala . Aj keď teda mam za sebou ťažké, vyvolavane porody ,bez epi ,to hojenie po sa nedá porovnať. Takto ,ja mam za sebou iba laparoskopie a bola som hotová niekoľko týždňov..z tych 2 dobiek v bruchu ..čiže po sc by som bola pol roka ,mimo.
Ale zas ,zena by si mala mat možnosť vybrať....nie každá žena dokáže porodiť prirodzene ..a ak už vopred cíti, že to nebude ok,ci je v tom nieco ine a radšej by sc ,ma mat tu možnosť. Ak tam ide so strachom a s tým, že isto neporodi ..naozaj aj tak skončí akútnym cisárskym a k čomu je to dobre
@zuzi0911 po laparo som hned po 2 hod presla na postel, na dalsi den uz sama chodila. Ako ta laparo bola mega lahsia nez porod v tomto smere. Mala som 4 rezy a drenaz.
@kiki68 moja mala 4610 g, vraveli mi že by ramenami určite neprešla, potom majú často deti zlomené kľúče kosti atď.
@anonym_autor radšej odpoviem anonymne. Mám dve bezproblémové sekcie a som za ne vďačná. Tehotenstvo a kojenie mi už dosť zhumpľovalo telo a keďže mám rada sex, aspoň tú vagínu som si chcela zachovať neporušenú. Neviem si predstaviť, že by som sa dole potrhala a už do konca života by som mala bolestivý sex, nedajbože inkontinenciu. To fakt radšej tú jazvu na bruchu. 😃

A rodila si sekciou, keď porovnávaš? ... ja som nemala po sekcii žiadne problémy, rezali ma tesne pod bruchom, jazva mi už úplne vybledla ... nič nevidno ... ja som bola rada za sekciu, keď som videla niektoré chúďatá ženy pred a po prirodzenom pôrode - ani sadnúť, predklonené chodili atď. ... ja som mala akurát chvíľu kolotoč v hlave, keď ma posadili na posteli, to bolo všetko.
@dzulli1980 presne…spolubyvajuca po vaginalnom porode revala celu noc. Ja som normalne fungovala