icon

Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?

8. mar 2026

Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho

zuzi0911
Včera o 15:03
@kiki68

@zuzi0911 po laparo som hned po 2 hod presla na postel, na dalsi den uz sama chodila. Ako ta laparo bola mega lahsia nez porod v tomto smere. Mala som 4 rezy a drenaz.

@kiki68 ja zle no ...preto si sc neviem predstaviť...takže za mna je to obdiv ,keď je sc a ešte keď ju niekto aj chce ...

zuzana76
Včera o 15:09
@zuzi0911

@kiki68 ja zle no ...preto si sc neviem predstaviť...takže za mna je to obdiv ,keď je sc a ešte keď ju niekto aj chce ...

@zuzi0911 to asi preto, ze kazda sme ina, ja si neviem predstavit vytlacit dieta, okrem toho, ze je to velka namaha, ja som bola vzdy slaba a mozno by som nemala silu tlacit, navyse mi to pride aj "nechutne a ponizujuce" - davam do uvodzoviek, lebo viem, ze pre mnoho zien je to najkrajsi okamih atd... Ja som po sekcii , aj po druhej normalne fungovala, nemam ziadne problemy

anonym_ed1142
Včera o 15:23
@anonym_autor

Ok, povedali ste si svoje, Tu pani pošvu, ktora mi tu nadáva do kráv a hodí ku tomu krásny obrázok, si karma ešte dnes nájde. Ja som všetko pisala slusne, mam pravo na otázky, na názor,nato to tu cele je, fakt ma len zaujímalo ze prečo to takto je. Mňa nezaujímajú choroby ci indikácie, to som jasne uviedla,hned. Ale vďaka tejto pani, ktorej sa poďakujte, mi z vašich pribehov vyšlo len to, ze sú ženy maznavé a rozhickane, boja sa kúsku bolesti, boja sa ze sa im pokazí sex lebo božechran ach, a preto si dobrovoľne vyberu sekciu. Dieta ochudobnene o prirodzene mikróby z vagíny, to nevadí. Majte všetci pekný deň 🙂

@anonym_autor ze ty si z tych , co jedinu vec na ktoru mozu byt pysni je vaginalny porod bez oblbovakov? 🙄 ja som rodila 2 krat -prvy s epi - tazke ale zvladla som , druhy vyvolavany, dlhy , epi mi "nestihli" hojenie strasne dlhe ...ja som doslova zobrala o cisarsky a rodit by som nesla uz ani za pana ...mozem okaslat tuto skvelu aktivitu ...dokonca som aj cielene nedojcila , chudence moje pubis deti... ale ak sa zamyslas nad porodmi cudzich zien tak to je na povazenie

kiki68
Včera o 16:01
@zuzana76

@zuzi0911 to asi preto, ze kazda sme ina, ja si neviem predstavit vytlacit dieta, okrem toho, ze je to velka namaha, ja som bola vzdy slaba a mozno by som nemala silu tlacit, navyse mi to pride aj "nechutne a ponizujuce" - davam do uvodzoviek, lebo viem, ze pre mnoho zien je to najkrajsi okamih atd... Ja som po sekcii , aj po druhej normalne fungovala, nemam ziadne problemy

@zuzana76 nic pekne na tom neni, iba mas euforiu ked mas dieta a prezila si. To je cele. Je to zazrak zivota, ale hlavne ta bolest je prec.

autor
Včera o 16:11

Sranda, ze bolesti z normalneho pôrodu sa niektoré ženy boja, ale sex ich nebolel.. Vraj nemám silu dieťa vytlačiť, to je co za hlúposť..
Ale presne to tu jedna z vás napísala, ze jej stačí zhumplovane telo a prsia po tehotenstvach, a radšej berie jazvu cez brucho ako pokazený sex.. Otrasné

kiki68
Včera o 16:15
@anonym_autor

Sranda, ze bolesti z normalneho pôrodu sa niektoré ženy boja, ale sex ich nebolel.. Vraj nemám silu dieťa vytlačiť, to je co za hlúposť..
Ale presne to tu jedna z vás napísala, ze jej stačí zhumplovane telo a prsia po tehotenstvach, a radšej berie jazvu cez brucho ako pokazený sex.. Otrasné

@anonym_autor no vies, ked mas napr 30hod porod, tak nemusis mat silu. Tiez ked daju vela oxytocinu, nemusis mat silu, mozu odist tie kontrakcie pomahaje tlaceniu, moze byt dieta zaseknute. Vies vobec nieco o porode? Bud si rodila ako poulicna macka, alebo tu len trollis skupinu

michaela329
Včera o 16:24
@kiki68

@zuzana76 nic pekne na tom neni, iba mas euforiu ked mas dieta a prezila si. To je cele. Je to zazrak zivota, ale hlavne ta bolest je prec.

@kiki68 nesúhlasím. Ja som rodila 19 hodín, roztrhlo ma, hej, bolelo to? Hej. Ale ten moment, keď malý vyšiel a môj muž mi kričal, že už je tu a malý išiel na mňa, je to najkrajšie, čo som doteraz v mojom živote zažila. Ja celý svoj pôrod považujem za jednu peknú skúsenosť, vrátane prítomnosti muža, personálu a tých 2 hodín bondingu, ktoré ubehli ako dve minúty. Mne je napríklad absolútne jedno, ako kto chce rodiť - ja som si vaginálny pôrod vydupala, lebo som vedela, že to zvládnem, hoci môj gynekológ mi dosť tlačil sekciu. Tiež som alergická na to, keď mojej sestre jej svokra tvrdí, že však sekcia ani nie je rodenie - áno, aj takéto reči niekto má. No zas netvarme sa, že vaginálny pôrod je vždy katastrofa a nie je na ňom nič pekné a všetky ženy po ňom už zostanú naveky poznačené - lebo to nie je pravda, rovnako ako to, že sekcia je ľahká - lebo to tiež nie je pravda.

basska_b
Včera o 16:33

Ja som na koniku už desiaty rok a zažila som tu milión diskusii o tom, či sekcia áno, či sekcia nie, či je to lepšie alebo horšie ako prirodzeny porod, či ta žena naozaj rodila, keď vlastne sa podrobila operácii... zachytila som veľa príbehov žien, na facebooku aj vo svojom okolí, ktoré mali pocit "ukradnutého porodu", "zbytocnej' sekcie, do ktorej boli dotlacene, mali problém rozbehnúť dojčenie atď atď. Je to veľmi citlivá téma, samozrejme , ženy poväčšine nie sú nadsene z veľkej brušnej operácie a tie, co si to pochvaľujú a "vedia si to vybavit", priznám sa, tiež tomu uplne nerozumiem... ony akoby uverili tomu, že tie dva spôsoby pôrodu sú úplne rovnocenné a sekciou sa vyhnú poraneniam v intímnej oblasti, rôznym komplikáciám vag.porodu ako aj bolestivým kontrakciam, dokonca si môžu vybrať "pekný datum" a dohodnúť znameho pôrodnika. Co k tomu viac dodať. Ja osobne som zažila "akutnu" sekciu, podľa mňa zbytočnú a potom 3x vaginalny porod, za ktorý sa určite oplatilo bojovať a tieto dva spôsoby pôrodu sú tisíc a jeden a majú pre matku i dieta veľa benefitov, povedzme si to otvorene... Ale kto je k tomu hluchý a "ide si svoje" ten si ide svoje a ja ho fakt po toľkých rokoch nebudem presviedčať o opaku.

zuzi0911
Včera o 16:39
@zuzana76

@zuzana76 presne tak ,kazda sme ina a preto by sa malo na to pdihliadat a ak chce sc tak nech jej to umoznene 🙂

zuzana76
Včera o 17:12
@anonym_autor

@anonym_autor sex ma bolel akurat ked som prisla o panenstvo inak nikdy viac, nejde o bolest, ja radsej naplanovanu bolest ako nieco, co neviem ako sa vyvinie, citim sa pritom ponizujuco, ano, ja by som dieta nevyztlacila. Predstav si, ze ked sme robili lurz prvej pomoci, tak som tej figurine ani nevladala stlacit hrudnik. Dakujem, sekcia bola pre mna uplne idealna. Mam dve deti, chcela som aj tretie, ale manzel uz nie, inak by to nebol pre mna ziaden problem.

zuzana76
Včera o 17:14
@basska_b

Ja som na koniku už desiaty rok a zažila som tu milión diskusii o tom, či sekcia áno, či sekcia nie, či je to lepšie alebo horšie ako prirodzeny porod, či ta žena naozaj rodila, keď vlastne sa podrobila operácii... zachytila som veľa príbehov žien, na facebooku aj vo svojom okolí, ktoré mali pocit "ukradnutého porodu", "zbytocnej' sekcie, do ktorej boli dotlacene, mali problém rozbehnúť dojčenie atď atď. Je to veľmi citlivá téma, samozrejme , ženy poväčšine nie sú nadsene z veľkej brušnej operácie a tie, co si to pochvaľujú a "vedia si to vybavit", priznám sa, tiež tomu uplne nerozumiem... ony akoby uverili tomu, že tie dva spôsoby pôrodu sú úplne rovnocenné a sekciou sa vyhnú poraneniam v intímnej oblasti, rôznym komplikáciám vag.porodu ako aj bolestivým kontrakciam, dokonca si môžu vybrať "pekný datum" a dohodnúť znameho pôrodnika. Co k tomu viac dodať. Ja osobne som zažila "akutnu" sekciu, podľa mňa zbytočnú a potom 3x vaginalny porod, za ktorý sa určite oplatilo bojovať a tieto dva spôsoby pôrodu sú tisíc a jeden a majú pre matku i dieta veľa benefitov, povedzme si to otvorene... Ale kto je k tomu hluchý a "ide si svoje" ten si ide svoje a ja ho fakt po toľkých rokoch nebudem presviedčať o opaku.

@basska_b ale treba chapat, ze niektore si to prajeme, ved ja som sinto zelala a splnilo sa to. Pre mna by bol prirodzeny porod ponizujuci, tlacit babo cez porodne cesty, dakujem, neprosim

zuzana76
Včera o 17:22

Treba pochopit, ze kazda zena je jedinecna, kym jedna odpadava primodbere krvi, dalsia sa kludne pozera, dalsia ide darovat krv, jedna je drobna a slaba, druha je velka a mocna. Jednej sa hnusi porod, druhej zvierata a tretej dojčenie. Som za vyber, ved kazda zena si je vedoma, ze ak ma sekciu, tak maximalne 3-4 deti a finito. Vie, ze s tymto nastavenim mat futbalovu jedenastku nebude.

autor
Včera o 17:30
@zuzana76

@anonym_autor sex ma bolel akurat ked som prisla o panenstvo inak nikdy viac, nejde o bolest, ja radsej naplanovanu bolest ako nieco, co neviem ako sa vyvinie, citim sa pritom ponizujuco, ano, ja by som dieta nevyztlacila. Predstav si, ze ked sme robili lurz prvej pomoci, tak som tej figurine ani nevladala stlacit hrudnik. Dakujem, sekcia bola pre mna uplne idealna. Mam dve deti, chcela som aj tretie, ale manzel uz nie, inak by to nebol pre mna ziaden problem.

@zuzana76 ty si potom Co za stvorenenie, co nič nevládze.. Chudák tvoj muž... Chápem ze nechce tretie dieťa s tebou

zuzana76
Včera o 17:44
@anonym_autor

@zuzana76 ty si potom Co za stvorenenie, co nič nevládze.. Chudák tvoj muž... Chápem ze nechce tretie dieťa s tebou

@anonym_autor vidis, pracovat vladzem, mozno pracujem viac ako ty, ty rodicka, asi to je to jedine an co si sa zmohla, vsak? Moj muz chudak asi nie je, ked je so mnou uz 30 rokov a stastny. Porodit dieta by som nevladala a uprednostnila som sekciu a som rada. On celkovo nechcel tretie dieta, vlastne chcel len jedno zo zaciatku. On je jedinacik.

simsalabim
Včera o 18:00
@anonym_autor

@anonym_autor a ty si co za stvorenie, ze si dovolis takto odsudzovat? Zi a nechaj zit. Ako ti zeny, co preferuju cisarsky rez ublizuju?

autor
Včera o 18:09
@simsalabim

@anonym_autor a ty si co za stvorenie, ze si dovolis takto odsudzovat? Zi a nechaj zit. Ako ti zeny, co preferuju cisarsky rez ublizuju?

@simsalabim neublizuju ale prídu mi proste len rozmaznané. Ako tu pani hore, zuzana76... Nohy roztahovat a vzdychat vladze ale žeby si vlastne dieta aj vytlačila, to nou. 😂

zuzana76
Včera o 18:15
@anonym_autor

@simsalabim neublizuju ale prídu mi proste len rozmaznané. Ako tu pani hore, zuzana76... Nohy roztahovat a vzdychat vladze ale žeby si vlastne dieta aj vytlačila, to nou. 😂

@anonym_autor teba ten prirodzeny porod poznacil inym smerom, asi tym zenam teda zavidis, ze ty si uz sex tak neuzivas ako pred porodom. Mimochodom, ja som sa porodu tak bala, ze sme dokonca s manzelom zvazovali nemat kvoli tomu deti. Ale po 30-tke mi zacali tikat a hodiny a povedala som si, ze sekciou to zvladnem. Je mi jedno, kto si co mysli. V Mexiku tak rodi vacsina zien a hlavne tych bohatych a z vyssej vrstvy. Hoci tam maju zeny menej prav ako na Slovensku, ale aspon v tomto si mozu vybrat.

zuzana76
Včera o 18:19
@anonym_autor

@anonym_autor a tretie dieta sme nemali uz kvoli veku, lebo manzel nechcel kocikovat ako 40-rocny, inak by som ho presvedcila, ale uznala som, ze sme jednoducho zacali neskoro a uz sme mali vyssi vek. Ja sa este aj teraz citim, ze by som to dala a to mam 50 rokov.

anonym_fd5fe1
Včera o 18:21
@anonym_autor

Ja som mala normálny pôrod, aký som vždy aj chcela, inú možnosť som ani nebrala v úvahu. Pôrod bol vyvolany tabletou, ktorú mi dali dnu o 9 večer, vsetko pekne nabralo na intenzite a o 3 rano bola dcéra tu. Nikdy nezabudnem na tie stupňujúce sa kontrakcie, na pôrod samotný, ako som citila prechádzať jej telíčko mnou von, v plnej sile, tak ako to nastavila príroda. A uplne bez epiduralu, bez utlmovakov, bez pichania hluposti do chrbtice.. Narodila sa, a bolo po tom, hotovo. Šitie bolelo tiež ale to je vsetko nič v porovnaní s tým, keby som mala dobrovoľne rozrezane brucho. Prežila som to najhoršie čo sa týka bolesti, ale po pár hodinách som bola ako laň, nikto sa o mňa starať nemusel, ja som sa starala o dieťa.
Netrápi ma to, len ma to zaujíma, a chcela by som poznať dôvody tohto dobrovoľného harakiri 😂

@anonym_autor jej ty si nejaká Naturalístka zas tu ides vstupovať do svedomia ženam aké je to súper úžasné uchvátne mat normálny pôrod wau a ako cisárak je zlý . Ďalšia žena čo vehementne je proti cisárskemu. Až som sa nastvala a to čo pises nízky prah bolesti nie je Blbost. Keďže mňa boli vŕtanie kazu u zubara tak prirodzený pôrod nedam a nebudem to riešiť ani. Bude sekcia a hotovo. Radšej malinky rez na brusku ako tlačenie dieťaťa. Mala si asi súper pôrody ktoré trvali 2 minúty žiaľ nie každá žena má taky.. Jedna kamoska ochrnula
druhá pri pôrode zomrela.. Tretej zomreli dvojičky a štvrtá rodina 26 hodín prvorodicka. Takže naturalny pôrod nehrozí a nechcem o tom ani počuť. Sekcia alebo nič alebo bez deti. Keď pocujem slovo pôrod mám husiuu kozu a ešte väčšiu husiu kozu mám keď ženy mu druju o tom aké je súper mať naturalny pôrod lebo dieťa bude zdrave a bude mať samozrejme baktérie prirodzene z pošvy.... Nemám slov... Poznam veľa ľudí čo prišli na svet sekciou a sú to normálni zdraví krasni ludia

anonym_fd5fe1
Včera o 18:22
@zuzana76

@anonym_autor teba ten prirodzeny porod poznacil inym smerom, asi tym zenam teda zavidis, ze ty si uz sex tak neuzivas ako pred porodom. Mimochodom, ja som sa porodu tak bala, ze sme dokonca s manzelom zvazovali nemat kvoli tomu deti. Ale po 30-tke mi zacali tikat a hodiny a povedala som si, ze sekciou to zvladnem. Je mi jedno, kto si co mysli. V Mexiku tak rodi vacsina zien a hlavne tych bohatych a z vyssej vrstvy. Hoci tam maju zeny menej prav ako na Slovensku, ale aspon v tomto si mozu vybrat.

@zuzana76 hej autorka sa sem prišla chváliť ako zvládala dobre pôrod.
Aj v Turecku väčšina tiež rodí sekciou. Nielen v mexiku

zuzana76
Včera o 18:24
@anonym_fd5fe1

@anonym_fd5fe1 mne to nevadi, nech sa chvali, ja som zase tvrda zastankyna cisarakov, mala som super cisarsky a ak nejaka zena vaha a boji sa porodu, tak jej poviem svoj pozitivny pribeh.

zuzana76
Včera o 18:32
@anonym_fd5fe1

@anonym_fd5fe1 ty byvas v tom Mersine? ako sa mate?

simsalabim
Včera o 19:35
@anonym_autor

@anonym_autor a mne pride tento tvoj vylev detinsky 🤷‍♀️ Ale nebudem ta za to odsudzovat ani podupkavat nozkou, ze JA mam pravdu. Na svete nic nie je len cierne a len biele. Medzi tym su rozne odtiene sivej. Ak niekto ma problem s vaginalnym porodom, nie je na tom nic zle. Proste to tak je.

oblecenie99
Včera o 19:50

Prečo ti to nie je jedno? Jazva cez brucho? Ja mám dve po dvoch sekciách (nedobrovoľných) a sú úplne zahojené, krátke a skoro vôbec ich nevidno.

Vieš, že nepoznám ani jedno dieťa narodené plánovanou sekciou (možno aj dobrovoľnou), ale NIE hasiacou akútny stav, ktoré by boli postihnuté v dôsledku priebehu pôrodu, alebo malo nejaké komplikácie neskôr?

Vieš, že deti ináč zo zdravého tehotenstva, ale postihnuté v dôsledku komplikácií, ktoré nastali počas prirodzeného či vyvolávaneho pôrodu poznám niekoľko, alebo ich minimálne evidujem?

Keď už...

autor
Včera o 20:01

Vďaka citlivej a slabunkej pani Zuzane76, ale aj vám ostatnym niektorým, si myslím, ze proste zeny ktore si dobrovoľne vybavia sekciu (bez co i len najmenšej zdravotnej indikácie), su mazny, cintlavky, boja sa kúska bolesti, boja sa ze sa im roztaha vagina a nechcú prísť o super sex aj po pôrode. A nechapem, ako môžu žiť so sebou keď sa boja tej najviac prirodzenej veci v ríši všetkých cicavcov..

zuzana76
Včera o 20:11
@anonym_autor

Vďaka citlivej a slabunkej pani Zuzane76, ale aj vám ostatnym niektorým, si myslím, ze proste zeny ktore si dobrovoľne vybavia sekciu (bez co i len najmenšej zdravotnej indikácie), su mazny, cintlavky, boja sa kúska bolesti, boja sa ze sa im roztaha vagina a nechcú prísť o super sex aj po pôrode. A nechapem, ako môžu žiť so sebou keď sa boja tej najviac prirodzenej veci v ríši všetkých cicavcov..

@anonym_autor 😂 tebe niekto velmi ublizil, dupnut nozickou si este nechces?

autor
Včera o 20:12
@zuzana76

@anonym_autor 😂 tebe niekto velmi ublizil, dupnut nozickou si este nechces?

@zuzana76 uz som si, ja totiž vladzem 😂

zuzana76
Včera o 20:13
@anonym_autor

@anonym_autor a este si predstav, ze ked som mala tak medzi 19-22, tak takmer vzdy, ked som dostala menzes som skoncila na pohotovosti, take bolesti som mala a zvracanie. Asi som citliva, no, co uz, aj na take slnko svieti.

autor
Včera o 20:14
@zuzana76

@anonym_autor a este si predstav, ze ked som mala tak medzi 19-22, tak takmer vzdy, ked som dostala menzes som skoncila na pohotovosti, take bolesti som mala a zvracanie. Asi som citliva, no, co uz, aj na take slnko svieti.

@zuzana76 slabý kus proste... Ako ste vládali behať za vašimi deťmi keď boli male? Ci babka/tetka/výpomoc?

zuzana76
Včera o 20:15
@anonym_autor

@zuzana76 uz som si, ja totiž vladzem 😂

@anonym_autor super, dufam, ze mas aspon zo 5 deti, nech sa europania rozmnozuju, ked ti to ide tak zlahka. Hadam sa nedas zahanbit dvoma, tromi, co da jocijaka zena so sekciou.