Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?
Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho
@anonym_autor super, dufam, ze mas aspon zo 5 deti, nech sa europania rozmnozuju, ked ti to ide tak zlahka. Hadam sa nedas zahanbit dvoma, tromi, co da jocijaka zena so sekciou.
@zuzana76 a vy nieste vari Európanka? Och tak potom čo ste..
@anonym_autor predstav si, ze kazde dieta som dojcila tri roky a behanie mi problem nerobi, to jedine nechutne tlacenie, ako keby som sedela na zachodiku, dakujem, neprosim.
@zuzana76 a už len posledná vec ma zaujíma keď vás tu mam... Ze ako kakate? Ved aj to je tlačenie, ešte k tomu z rovnakej časti tela... Alebo aj to hovienko z vás niekto denne vybera? 😂
@zuzana76 a už len posledná vec ma zaujíma keď vás tu mam... Ze ako kakate? Ved aj to je tlačenie, ešte k tomu z rovnakej časti tela... Alebo aj to hovienko z vás niekto denne vybera? 😂
@anonym_autor tak to ide uplne zlahka, mam problemy s crevami, takze mam hnacku 😉
@anonym_autor tak to ide uplne zlahka, mam problemy s crevami, takze mam hnacku 😉
@zuzana76 oh fuj
Vďaka citlivej a slabunkej pani Zuzane76, ale aj vám ostatnym niektorým, si myslím, ze proste zeny ktore si dobrovoľne vybavia sekciu (bez co i len najmenšej zdravotnej indikácie), su mazny, cintlavky, boja sa kúska bolesti, boja sa ze sa im roztaha vagina a nechcú prísť o super sex aj po pôrode. A nechapem, ako môžu žiť so sebou keď sa boja tej najviac prirodzenej veci v ríši všetkých cicavcov..
@anonym_autor takze tvoj najväčší životný výkon je že si vytlačila dieťa pôrodnými cestami? Wow. Tlieskam.
@kiki68 pokiaľ zena chodi poctivo na poradňu a všetky vyšetrenia, a všetko je v poriadku, tak nevidím dôvod na dobrovoľnú sekciu. Ked sa niečo zlé zvrtne už počas rozbehnutého prirodzeného porodu, ze napriklad sa dieťatu zasekne rameno v cestách atd, a nejde to von, tak ok, akútna sekcia okej. Ale sekcia dobrovoľne a dopredu naplánovaná bez indikácie ci čohokoľvek? Tomuto nerozumiem
@anonym_autor Ked sa dieťatko zasekne v pôrodných cestách, uz je neskoro na sekciu. To len tak mimochodom.
Každý nech si rodi ako chce, je to ich rozhodnutie a ty nemáš pravo nikoho za to odsudzovať alebo sa povysovat. Možno tak sa zachrani viac životov, lebo matka veri svojmu inštinktu. Inštinktu, ktory je tu s nami od počiatku a vďaka nemu sme tu este stále.
Inak, je tu urcite 300 diskusii, treba pohľadať a čítať, ak ta to zaujíma. Nie furt zakladať novú diskusiu na rovnaku temu. Nie v zlom...
Pekný den 😉
@kiki68 pokiaľ zena chodi poctivo na poradňu a všetky vyšetrenia, a všetko je v poriadku, tak nevidím dôvod na dobrovoľnú sekciu. Ked sa niečo zlé zvrtne už počas rozbehnutého prirodzeného porodu, ze napriklad sa dieťatu zasekne rameno v cestách atd, a nejde to von, tak ok, akútna sekcia okej. Ale sekcia dobrovoľne a dopredu naplánovaná bez indikácie ci čohokoľvek? Tomuto nerozumiem
@anonym_autor Zahumensky, si to ty?
@anonym_autor tak ak uz pri sexe nic necitis, verim, ze je to blbe a si teraz dost frustrovana a potrebujes sa ventilovat takouto diskusiou, Dufam, ze ti je uz lepsie, ked si sa vypisala z toho. Sama si skoncila s neprijemnymi nasledkami a ides sa tu navazat do zien, ktore uprednostnuju porod sekciou?
Poviem ti tolko, kym nebude prirodzeny porod 100% bezpecny pre zenu aj dieta, nech si kazda zena vyberie a zvazi rizika.
@zuzana76 a vy nieste vari Európanka? Och tak potom čo ste..
@anonym_autor si zdravotník, pôrodník, či zdravotný sestra na pôrodnej sále? Anestéziológ? Koľko pôrodov si zažila naživo? Koľko komplikácií pri prirodzenom pôrode a následkov pre dieťa/matku si naživo zažila? Koľké z toho si riešila? Také primitívne názory ako ten tvoj zničili toho v histórii už dosť.
@anonym_autor smiem sa spytat, kto si ty, ked si dovolíš napisat, ze nízky prah bolesti je hlúposť? 🙂
Vďaka citlivej a slabunkej pani Zuzane76, ale aj vám ostatnym niektorým, si myslím, ze proste zeny ktore si dobrovoľne vybavia sekciu (bez co i len najmenšej zdravotnej indikácie), su mazny, cintlavky, boja sa kúska bolesti, boja sa ze sa im roztaha vagina a nechcú prísť o super sex aj po pôrode. A nechapem, ako môžu žiť so sebou keď sa boja tej najviac prirodzenej veci v ríši všetkých cicavcov..
@anonym_autor v prirode je vela "prirodzenych" veci zlych a neziaducich, hoci su prirodzene. Chciet "nemat roztahanu vaginu a mat super sex", ako pises, nie je nic odsudeniahodne, je to jej pravom. Chciet neostat docasne ci dozivotne poznacena inkontinenciou je nieco pre rozmaznane fifleny? Aj v tejto diskusii pisalo par zien, ktorym sa to stalo. Pre niektore zeny je zas predstava byt ponechana zdravotnikom napospas a nemat nad situaciou kontrolu proste neznesitelna. Ina zas mala velmi zly prvy porod a uz to nechce zazit.
Ale ty si clovek bez empatie a co i len snahy pochopit druheho, takze je zbtocne sa o tom s tebou rozpravat. Asi by sme ti mali dat medailu za hrdinstvo.
Ako perlicka - moj kamarat porodnik v Britanii, co som ho tu uz spominala, povedal, ze ak by mali rodit chlapi, cisarsky rez by bol najcastejsou formou porodu, lebo maloktory by si nechal zo sbeou robit to, co musia podstupit zeny.Ja si myslim, ze sa nemyli. Porod ostava pre mnohe zeny traumaticky zazitok aj roky po. Pre mna bol takym prvy a to uz je 27 rokov. Nezabudla som.
Ako teda - poniektore ste tu dobre jednoduche, priam simplexne.
Ze preco sa tlaci na prirodzene porody? Precitajte si k tomu par vyskumov, par odbornych clankov a uvidite.
Ze “mam rada dobry sex a nechcela som si znicit vaginu”? Omfg.
Dalsia slabucka co by dieta nevytlacila? Jaj jasne, znama firma na koniku, Zuzka, co rads kazde vlakno iba o sebe, evidentne je doma sakra nedocenena, ked ma nonstop potrebu tocit o sebe.
Sekcia je akutna, zivot zachranujuca operacia. Nie vymysel urceny prepistanym, precitlivenym trubam, co nevedia, co od rozkose. To ze Zapadu drbe a necha laikov rozhodovat o obrovskej brusnej operacii neznamena, ze je to spravne.
A heureka mile moje, inkontinenciu mozete mat aj po sekcii, nakolko sa pri nej doslova odsuva mocovy mechur nabok, aby bolo mozne sa dostat k maternici, takze je velmi lahko mozne ho poskodit. Plus milion inych, tazkych komplikacii.
Hrozne ste obmedzene.
Z tvojich posledných príspevkov až kričí, že máš traumu zo svojho pôrodu a najmä z následkov, ktoré hneď v úvode popisujes a vybíjaš si preto zlosť na iných ženách.
@anonym_autor Absolutne nechapem, preco sa niektore zeny zamyslaju nad rizhodnutiami inych. Ty sa asi fakt nudis. Mohla by si sa viac venovat svojmu dietatu ako vypisovat tu litanie. a potom o rok vyplakavat ako si s deckom nevies rady a o par rokov, ze teba alebo niekoho decko sikamuje. Bud matka a nestrapnuj sa a nezi socialnyni sietami. ✌️
Pre mňa je to úplne desivá predstava že mi rozrežú brucho a potom mám fungovať s tou ranou a jazvou, veľa žien ju cíti celý život. Po prirodzenom pôrode nemám absolútne žiadne následky, žiadne "roztiahnutie", necitlivosť, nič. Také ženy čo myslia len na seba by nemali byť ani matkami a nemalo by sa hovoriť, že porodili, ale že im dieťa vybral z maternice lekár. A tie čo sa boja a preto si myslia že sekcia je jednoduchšia, sú naivné. Absolútne rešpektujem, že žena musí rodiť sekciou, keď je na to dôvod tak určite treba ísť touto cestou a nič neriskovať, na to je medicína, aby nám pomáhala. Ale sekciu zo strachu alebo starosti o vlastnú vagínu nepovažujem za pôrod. Ja som pritom prvotriedny bojko, dokážem stresovať mesiace vopred, nakoniec je môj strach horší ako samotná bolesť. A to som nemala ani epidural, keď už sa niekto bojí, to je určite lepšia možnosť ako sekcia.
Ja chápem ženy, ktoré chcú rodiť sekciou... nie je to o odcudzovani....je to tiež pôrod...a to ze majú strach z bolesti a z traumy je pochopiteľné.....každá nemá taký úžasný pôrod ako Vy....ku každej sa chová personál inak...to je jedna vec....ale ked Vam z pôrodu spravia traumu je druhá vec....a tretia vec je, ked to personál prepiskne a pri pôrode Vam personál zabije dieťa, lebo čakali, porod nepostúpil a uz nic iné neostávalo len sa rýchlo chystať na sekciu, ale ani ta nepomôže, lebo dieťa sa medzitým udusi tak to je uz iné....ja som vďačná, ze som mala sekciu, aj ked som mala na to diagnózu placentu preaviu, ale zažiť to, ze Vam pri pôrode zomrie dieťa by som nechcela a to rodila známa o mesiac po mne .....ja som sa tešila z dietatka a ona v smútku spolu s manželom chystali pohreb ....ta trauma sa na nej podpísala hoci majú teraz 3 mesačnú dcérku..nikdy nezabudnú na svoju dcérku....cize zbytocne sudíš, co ti neprinalezi ...tam si ries dvoj život a nestaraj sa do druhých
Pre mňa je to úplne desivá predstava že mi rozrežú brucho a potom mám fungovať s tou ranou a jazvou, veľa žien ju cíti celý život. Po prirodzenom pôrode nemám absolútne žiadne následky, žiadne "roztiahnutie", necitlivosť, nič. Také ženy čo myslia len na seba by nemali byť ani matkami a nemalo by sa hovoriť, že porodili, ale že im dieťa vybral z maternice lekár. A tie čo sa boja a preto si myslia že sekcia je jednoduchšia, sú naivné. Absolútne rešpektujem, že žena musí rodiť sekciou, keď je na to dôvod tak určite treba ísť touto cestou a nič neriskovať, na to je medicína, aby nám pomáhala. Ale sekciu zo strachu alebo starosti o vlastnú vagínu nepovažujem za pôrod. Ja som pritom prvotriedny bojko, dokážem stresovať mesiace vopred, nakoniec je môj strach horší ako samotná bolesť. A to som nemala ani epidural, keď už sa niekto bojí, to je určite lepšia možnosť ako sekcia.
@anonym_632c37 Gratulujem, práve sa to podarilo uraziť VSETKY ženy, ktoré rodili sekciou.
Môžeš sa pekne hanbiť aj ty za svoj príspevok. Chápeš, že toto, čo si tu napísala, prečíta aj žena po sekcii (napr. akútnej), ktorá má možno vážne problémy kvôli tomu, že cíti zlyhanie? Chápeš, koľko žien sa tým po sekcii trápi? A ty explicitne napíšeš, že by sa im nemalo hovoriť, že sú matkami, keď im dieťa vybral z brucha lekár? Jaaaaaaj, že ty robíš rozdiely medzi akútnou a objednanou sekciou - lebo pri akútnej sekcii dieťa nevyberá z brucha lekár, že? Tam je zrejme iný postup.
A prečo tak trocháriš? Adoptívna matka tiež nemá nárok byť matkou. Teda, rozdeľme si, že ta, ktorá nemohla mať deti a preto si adoptuje, tak tá áno, tá, ktorá mohla mať ale nechcela vlastne a radšej adoptovala, tak tá už nie.
Ženy z IVF rovno vyškrtni zo svojho zoznamu, pche, že vraj matky.
Ty nemáš žiadne následky na tele, a predsa kopeš a staráš sa do iných.
Autorka na tele následky má a to na celý život, tak preto sa naváža do žien, ktoré mali viac šťastia ako ona.
Nechapem, preco niekto riesit sposob porodu inej osoby, co ako.som videla na MK je casta tema. Nie je najdolezitejsie, aby sa dieta narodilo zdrave a v poriadku?
Neexistuje univerzalny a idealny sposob na kazdu situaciu.
Ale preco zeny medzi sebou musia v takychto otazkach bojovat, nechapem.
Kazda ma svoje obavy, svoje zazitky, informacie. Ale podstatou je, aby dieta a aj mama boli v konecne dosledku v poriadku.
@anonym_632c37 Gratulujem, práve sa to podarilo uraziť VSETKY ženy, ktoré rodili sekciou.
Môžeš sa pekne hanbiť aj ty za svoj príspevok. Chápeš, že toto, čo si tu napísala, prečíta aj žena po sekcii (napr. akútnej), ktorá má možno vážne problémy kvôli tomu, že cíti zlyhanie? Chápeš, koľko žien sa tým po sekcii trápi? A ty explicitne napíšeš, že by sa im nemalo hovoriť, že sú matkami, keď im dieťa vybral z brucha lekár? Jaaaaaaj, že ty robíš rozdiely medzi akútnou a objednanou sekciou - lebo pri akútnej sekcii dieťa nevyberá z brucha lekár, že? Tam je zrejme iný postup.
A prečo tak trocháriš? Adoptívna matka tiež nemá nárok byť matkou. Teda, rozdeľme si, že ta, ktorá nemohla mať deti a preto si adoptuje, tak tá áno, tá, ktorá mohla mať ale nechcela vlastne a radšej adoptovala, tak tá už nie.
Autorka na tele následky má a to na celý život, tak preto sa naváža do žien, ktoré mali viac šťastia ako ona.
@oblecenie99 keď niekto musí mať sekciu a cíti sa menejcenne tak má problém sám so sebou 🤷♀️ nikto neútočí na ženy ktoré to podstúpili z nejakých pádnych dôvodov. Ak sa s tým sama nevie zmieriť, to je už jej problém, nemôže celý svet teraz s nimi jednať ako s menšinou so špeciálnymi potrebami. Bolo to potrebné, tak to bolo potrebné, dôležité je že je tu živá a zdravá a dieťa tiež.
@oblecenie99 napísala som že také čo sa starajú len o seba, svoj výzor, strach a sexuálny život by nemali byť matkami. A áno rozlišujem indikovanú sekciu/akútnu ktorá má dobrý dôvod a inak to nešlo, samozrejme že vždy za každých okolností som sa bezpečne riešenie než za pretláčanie prirodzeného pôrodu napriek rizikám. Keď matka nemá na výber, nie je jej čo vyčítať a ak si sama niečo vyčíta tak by mala navštíviť psychológa. Aj žlčník je prirodzené mať, ale keď musí ísť von tak musí ísť von a človek nie je menším človekom preto že ho nemá. Ale tie čo si sekciu vyberajú a vybavujú bez indikácie proste nerodili, ale absolvovali operáciu pri ktorej im dieťa vybral lekár. Nerozumiem v čom nevidíš rozdiel. Keď má žena umelé prsia alebo iné estetické zákroky tak je terčom úškrnov že dobrá práca chirurgov, bez plastiky si škrata, ale keď si dobrovoľne vyberie operáciu aby sa jej dieťa narodilo, tak je hrdinka? No nie je.
@foxyfox hrdinka byt nemusi, ale matka je. Je vela pripadov, ked dieta ci zena ostali porodom dozivotne poskodene, ked lekari tlacili na vaginalny porod. A tohto sa vela zien opravnene boji. Ak intuicia zene vravi, ze bude problem, ja by som ju pocuvla. O kazdom inom zakroku na svojom tele ma zena moznost sa rozhodnut a preto by to malo byt aj pri porode. Ved podpisuje informovany suhlas - ale s cim vlastne? No a u nas je casto problem aj poloha pri porode ci pritomnost partnera.
@foxyfox hrdinka byt nemusi, ale matka je. Je vela pripadov, ked dieta ci zena ostali porodom dozivotne poskodene, ked lekari tlacili na vaginalny porod. A tohto sa vela zien opravnene boji. Ak intuicia zene vravi, ze bude problem, ja by som ju pocuvla. O kazdom inom zakroku na svojom tele ma zena moznost sa rozhodnut a preto by to malo byt aj pri porode. Ved podpisuje informovany suhlas - ale s cim vlastne? No a u nas je casto problem aj poloha pri porode ci pritomnost partnera.
@simsalabim matka je, to áno, ale keď sa boji o elasticitu svojej vagíny a to je pre ňu priorita tak by nemala byť. Mne intuícia hovorí že bude problém vo všetkom. Som proste vopred vystresovaná osoba čo vždy čaká tú najhoršiu možnosť. A viete čo? Tá najhoršia možnosť nepríde skoro nikdy v ničom. O každom inom zákroku môže rozhodovať? Napr keď pôjdem k chirurgovi že ja si prosím odstrániť ten žlčník, nič mi síce nie je, ale chcem ho dať preč, tak mi urobí operáciu? no asi ťažko.
@oblecenie99 keď niekto musí mať sekciu a cíti sa menejcenne tak má problém sám so sebou 🤷♀️ nikto neútočí na ženy ktoré to podstúpili z nejakých pádnych dôvodov. Ak sa s tým sama nevie zmieriť, to je už jej problém, nemôže celý svet teraz s nimi jednať ako s menšinou so špeciálnymi potrebami. Bolo to potrebné, tak to bolo potrebné, dôležité je že je tu živá a zdravá a dieťa tiež.
@foxyfox Napísala, že sa nemajú označovať slovom matka.
@oblecenie99 napísala som že také čo sa starajú len o seba, svoj výzor, strach a sexuálny život by nemali byť matkami. A áno rozlišujem indikovanú sekciu/akútnu ktorá má dobrý dôvod a inak to nešlo, samozrejme že vždy za každých okolností som sa bezpečne riešenie než za pretláčanie prirodzeného pôrodu napriek rizikám. Keď matka nemá na výber, nie je jej čo vyčítať a ak si sama niečo vyčíta tak by mala navštíviť psychológa. Aj žlčník je prirodzené mať, ale keď musí ísť von tak musí ísť von a človek nie je menším človekom preto že ho nemá. Ale tie čo si sekciu vyberajú a vybavujú bez indikácie proste nerodili, ale absolvovali operáciu pri ktorej im dieťa vybral lekár. Nerozumiem v čom nevidíš rozdiel. Keď má žena umelé prsia alebo iné estetické zákroky tak je terčom úškrnov že dobrá práca chirurgov, bez plastiky si škrata, ale keď si dobrovoľne vyberie operáciu aby sa jej dieťa narodilo, tak je hrdinka? No nie je.
@anonym_632c37 Nie, ja nerobím rozdiel medzi matkami podľa ich pôrodu, či pardon, pôrodu a vyberania dieťaťa z brucha.
@foxyfox Napísala, že sa nemajú označovať slovom matka.
@oblecenie99 ach bože. je to tam explicitne napísané, nemali by byť matkami a nemalo by sa to nazývať, že porodili. ťažko sa baviť s človekom, ktorý má problém porozumieť písanému textu. nenapísala som, že sa nemajú oznacovať slovom matka, ale že ten dobrovoľný chirurgický zákrok by sa nemal nazývať že žena porodila. Neporodila. Niektoré ženy by nemali byť matkami ani keď porodia prirodzene, to je úplne iná téma.

@zuzana76 slabý kus proste... Ako ste vládali behať za vašimi deťmi keď boli male? Ci babka/tetka/výpomoc?
@anonym_autor predstav si, ze kazde dieta som dojcila tri roky a behanie mi problem nerobi, to jedine nechutne tlacenie, ako keby som sedela na zachodiku, dakujem, neprosim.