Prežili ste pôrod doma?
Hľadám mamičky, ktoré sa dobrovoľne rozhodli porodiť svoje dieťatko doma a chcú sa o svoje skúsenosti podeliť do článku pre časopis MAMA a ja🙂
@lucinka511 mne samotne kontrakcie nevadili. Bolest bola uplne pohodova, ked som kedysi mala kramy, tak to bokelo ovela silnejsie. Epi som dostala po 25 hodinach od prvych kontrakcii a aj to len kvoli tomu, ze som uz nevladala stat na nohach... inak by mi epi nedali... a kym som porodila, tak epi davno vyprchala... a odmietam sa s tebou natahovat... ked to tebe vyhovuje, tak nech ta napichaju kadecim moznym a prezi si porod aky chces... pointa tu bola ina... mne napr. Nevyhovuje to, ze so mnou niekto jedna ako s odpadom, co je casty ukaz nielen v porodniciach ale vo cacsine nemocnic... a ano, mame aj na slovensku spickovych odbornikov.
@guiseppinka vatsie svinsto je ta epiduralka ako ten oxytocin inym ta ani pichat nebudu na sk...ja som teraz lezala v sk nemocnici a nik so mnoi ako s odpadom nejednal...to je take skreslene.
a keby.viem sa ihradit a si povedat.
a robila som aj v rakuskej nemicnici no o odbornosti rak lekarov by som dlho diskutovaka. nasi lekari su viacej pohotovejsi.vedia rychkejsie reagivat.su flexibilnejsi ako rakuski.ti kym sa vytito je aj neskoro.
ake to bude na sk asi tou pasovou vyrobou.ze musia byt pohotovi a rychli.
@stardust moja argumentacia ma priamy suvis s tvojou sarkastickou poznamkou o Darwinovej cene, pre zeny rodiace mimo nemocnice... viac k tomu nebudem pisat, akurat ak si najdem trochu casu, prelozim stat knihy pediatra Mendelsohna, venujucej sa nevyziadanym, skodlivym praktikam, tak beznym v nasich porodniciach...
Ďakujem za názory. Potrebovala by som však maminku, ktorá naozaj zažila pôrod doma a bol pre ňu neopakovateľným zážitkom🙂
Slovo "prežiť" znamená zažiť, skúsiť, okúsiť. Takže tak to bolo aj myslené🙂 Či je medzi vami mamička, ktorá dobrovoľne priviedla svoje dieťatko na svet v prostredí domova. Už som to uviedla vyššie.
Nedávno som čítala na túto temu článok: V Holandsku rodí cca 90% bez asistencie lekára, teda bud doma s pôrodnou asistentkou alebo v tzv. pôrodnych domoch, kde su v utulnych izbach ktoré pripomínaju domácke prostredie ubytované a rodia s pôrodnou asistentkou, lekár je obvykle blízko vo vedlajsej nemocnici a volajú ho len v prípade komplikácii.
Ahojte, ja som porod doma s druhou dcerkou okusila, aj ked to nebolo planovane. Prvu dcerku som prenasala, porod bol vyvolavany, s oxytocinom a epi a dost sa skomplikoval. Napokon som porodila normalne, ale rekonvalescenciu by som pocitala na tyzdne, nie dni... Druhu dcerku som porodila pred terminom 5dni (podla mojho gynekologa, v porodnici - pri rodeni placenty - mi vypocitali iny datum - po termine 11dni, aj ked netusim odkial to vzali, nakolko v tej dobe este nemali ani moju tehotensku knizku v ruke 🙂), doma - iba s maminou a starsou dcerkou, nakolko som si do poslednej chvile nepripustala, ze by to mohol byt porod (9:30 som bola na kontrole u gynekologa, vraj na uzky prst otvorena; urobil mi Hamiltona, isla som pobehat po uradoch, sem-tam krc, okolo 12 uz pravidelnejsie, tak som stiahla maminu z roboty, ze ma vyzdvihne a ideme rodit do nemocnice(nastastie robi v labaku v nemocnici a v minulosti uz jeden porod v dedine zazila 🙂), lenze hned po jej prichode mi praskla voda- isla teda volat sanitku, ale vzapati som citila uz hlavicku, takze som porodila na zemi doma, v polohe na styroch. Bolo to uzasne, rychle, komorne - nechapala som, ze niekto moze nazvat porod krasnym zazitkom, najma nie po prvej skusenosti, ale toto bolo naozaj take. Uprimne - sama by som asi do toho nesla, ale musim sa pridat ku skupine, ktora tvrdi, ze porod je prirodzeny, no mal by prebiehat v pokoji a podla 6.-teho zmyslu rodiacej zeny - co jej ulavuje, aka poloha jej vyhovuje, pritmie, hudba, blizka osoba. Ked si spomeniem na zastup medikov pred mojim "W" pri prvom porode..hoci mi uz vtedy nic nevadilo a sem-tam som stracala vedomie, toto urcite postupu porodu nepomaha. Porod doma bol uzasny, aj ked pri komplikaciach ide o sekundy. Ak by nase zdravotnictvo niekedy postupilo natolko, ze rodiaca zena by mala sukromie a vyhovovali by jej potrebam, bolo by to uzasne a som si ista, ze by bolo pri porodoch ovela menej komplikacii. A vsetkym buducim mamickam vrelo odporucam knihu ci kurz Hypnoporod(ja som stihla uz iba knihu citat a trosku trenovat 🙂), mne to naozaj psychicky velmi, velmi pomohlo.
Ja som synčeka rodila planovane doma, tu je môj pribeh:
https://www.modrykonik.sk/blog/sayurinka/article/sila-domaceho-porodu-xyhtkb/
Teraz som opäť tehotná a taktiež sa chystám rodiť doma 😉
Ja kebyze sa rozhodnem rodit doma, tak neprezijem ani ja a ani prve dieta. Kontrakcie som mala, ale pocit na tlacenie nemala. Ani pri druhom. Pri prvom "len" akoby ma s dykou zospodu bodali kazde 2 minuty a pri druhom som bola v jednej kontrakcii 5 hodin bez akejkolvek ulavy, ci pauzy. Pocas mojich tehu mi bolo vsetko - kazdodenne zvracanie az do porodu, krvacanie, priberanie nadmerne, zapcha, nedpavost, palenie zahy, trpnutie koncatin.
a uz len maly dodatok, mala sa narodila o 14, vobec neplackala. Hned som si ju mohla pritulit a tichucko sme cakali na sanitku, ktora dorazila asi o 7minut. Ked som sa chcela sama postavit, lekar skoro onemel - ze co sa blaznim, musia ma nalozit na nosidla a tak.. No ja som sa citila uplne fit a plna energie. Malinku mi chcel on drzat - cestou v sanitke do nemocnice - no nedala som 🙂 A preco aj? no bohuzial, po prichode do nemocnice mi ju vzali na 2hodiny, ze taky je postup... Na chvilocku mi ju priniesli, zababusenu..chcela som si ju prilozit, ale to ma prave sili..takze som ju mala asi pol minutky iba. A ked som si ju pytala potom, tak uz nie - vraj bola trosku podchladena a musia ju pozorovat. Na moje argumenty, ze ak bola podchladena, tak asi kontakt koza na kozu je najlepsi iba pokrcili plecami a opakovali, ze pri porode doma musia dieta pozorovat.. Takze ja som lezala na stole po porodeni placenty a moja dcerka na novorodeneckom, ako keby som ju nemohla mat pri sebe, ved som bola preboha priamo v nemocnici a vsade okolo lekari (bohuzial, ani rodenie uz neslo tak lahko, asi aj kvoli pristupu personali a faktu, ze mi nechceli malu priniest; najvacsim problemom bolo, ze som nemala doklady a tehotensku knizku..ako keby fakt, ze budu mat vsetky papiery o 60minut neskor bolo tou najvacsou tragediou. No comment. Do toho som pri siti odmietla uz tretej osobe opakovat moje udaje (najskor sanitkar, potom novorodenecke a nakoniec este porodnica) a dovolila som si povedat, ze nebudem robit 2 veci naraz - viem, pre nich je to rutina; ale ak sa zene hrabu vo vnutri, siju, tak preboha snad pockat 10minut, aby som im nadiktovala udaje.. doktorka sa na mna oborila, ze ja nerobim 2 veci naraz.. Odmietla som diskutovat a dohadovat sa s nimi, a sustredila som sa iba na zatinanie zubov pri siti.. Potom som volala na sestricku, co potrebovala tie udaje - ale nechcela, ze ona sa nebude so mnou rozpravat, vraj som na nu kricala (verte mi, uvazovanie som mala ciste ako voda v studnicke; nekricala som ani na sekundu, len som ju razne odmietla, kedze sa isla so mnou dohadovat o adrese, co uz bolo na mna privela v tej chvili; bohuzial, bola som tam sama na cely personal - aspon na toto je pritomnost blizkej osoby pri porode urcite fajn). Akoze, nemohli mi pokazit ten den, bola som plna endorfinov a jedine, na co som myslela, bola moja malicka. Ale tento pristup... Je toho este toho vela, co by som mohla napisat, no uzavriem to tak - trvajte na svojom, nenechajte si dupat po hlave, aj ked su Vam veci casto predkladane ako samozrejmost. Sice som svoj boj o pritomnost malickej so mnou prehrala a tie 2 hodiny ju nezmyselne drzali na novorodeneckom a priniesli mi ju az ked som bola na izbe, no od toho momentu som im ju uz nedala, ani na noc - aj ked ma sestricka prisla asi 3x presviedcat. Drzim vsetkym palce, aby ste mali silu a stastie si presadit to, co je pre vas dolezite. Vela mamin hovori - nech uz je to pre mna akekolvek, ja porodim, najma nech je dobre postarane o babatko v pripade komplikacii.. Ja som presvedcena, ze ak by sme polavili v "normach" a drzali sa zdraveho rozumu, pridali empatie a dali maminam priestor a cas porodit ako si to ich telo a babatko ziadaju, bolo by ovela menej komplikacii pri porodoch ci po nich; ak by sme viac trvali na bondingu - nie na tom par-minutovom s oblecenym babatkom - bolo by menej nutnosti rodit placentu v narkoze si v lepsom pripade s oxytocinom a menej problemov s rozbehnutim laktacie. Nie som odbornik, len mam skusenost s dvoma pristupmi a dvoma diametralne odlisnymi zazitkami. Drzim palce 🙂
@medirelka Ja som tiez planovane porodila doma a s istotou mozem potvrdit, ze to bolo bezpecnejsie, a pre moje dietatko dokonca aj lepsie ako predchadzajuce dva porody v nemocnici. Keby sa za mna vo Vasom casopise postavil napr. francuzsky chirurg a porodnik Michel Odent, tak by som s radostou pre Vas urobila rozhovor. Ale kedze na zaostalom Slovensku, zatial nikto taky nie je, tak nebudem zbytocne provokovat nasich "odbornikov" na porody.
@dasenka26 Vobec nie je pravda "V Holandsku rodí cca 90% bez asistencie lekára, teda bud doma s pôrodnou asistentkou alebo v tzv. pôrodnych domoch," Oficialne sa tu len 15% domacich porodov naozaj aj ukonci/skonci doma. Vies aka je sranda vo vlastnom aute s rozbehnutym porodom ist do nemocnice? Myslis si, ze PA posle sanitku ak sa nieco pri porode doma pototo? omyl. My sme mali tiez v aute nachystane uteraky, keby ma to chytilo doma. Aj tu sa rodi normalne v nemocniciach. Obcas mam dojem, ze to co sa pise v slovenskych casopisoch o Nl porodoch pisu o trochu inom Holandsku nez v akom zijem(e).
@medirelka ja som prezila neplanovany porod doma prave dnes. Cely porod trval asi 20-30minut. Nastastie sme s malou uplne v poriadku, vdakabohu! Malu odrodil manzel v nasej hostovskej izbe za pomoci zachranara na telefone. Sanitka prisla cca 15minut po porode malej 🙈😆 Chvalabohu to dopadlo dobre.
@pampuliska je potesujuce ze si zistila, ze porodit zdravé dieta sa da aj doma bez medicinskych zasahov. Je to uplne prirodzeny priebeh ako dychanie. Vobec nie je nutne pouzivat slova ako vdakabohu a nastastie. V drvivej vacsine takto porody prebiehaju, nie je dovod robit paniku.
@mima.k nie je dovod robit paniku?? Prosim?! Slo o zdravie mojho novorodenca. Ja som sa skutocne bala o jej zivot! Pani mila, ja som na porod doma pripravena nebola! . A co ak by nastali komplikacie? Zachranari k nam potrebovali 23 minut!. A v mojich prispevkoch si mozem pouzivat vyrazy ake chcem. Moj nazor je taky, ze si kludne rodte doma, ak ste na to pripravene, mate pri sebe dulu a pod. Ale takto ako ja veru nie, nakolko to bolo zivotohrozujuce!
@pampuliska Ano, ako pisete, bolo to zivot ohrozujuce kvoli tomu, ze ste sa velmi bala. Prave zo strachu a stresu rodicky, vznikaju necakane komplikacie. Na porod sa specialne pripravovat netreba. Hold dnesni gynekologovia strasia zeny vopred, ze bez zasahov lekara nedokazu bezpecpene porodit svoje dieta. A co Vam ten pan doktor na telefone hovoril? Ako si mate lahnut, a kedy mate tlacit?
@mima.k :D :D :D Vy zijete asi este v stredoveku.
@pampuliska naopak, som rada, ze predporodna diagnotika je v dnesnej dobe na vysokej urovni. Dokaze odhalit poskodenie dieťatka ako aj zdravotné problémy rodičky. Sú vymedzené konkrétne kritériá, kedy je pôrod pod vedením lekára opodstatnený a nenahraditeľný. Klamstvo, ktoré nám však vtĺkajú gynekológovia do hlavy je, že aj pri nízkorizikových rodičkách bez akýchkoľvek komplikácií počas tehotenstva,je veľká pravdepodobnosť, že počas pôrodu zrazu a nečakane vznikne nepredvídateľná a život ohrozujúca situácia, pokiaľ nebude rodiť v pôrodnici.

@guiseppinka nutna? ved is tu pisala.ze tebe nevadi sa mordovsvt dva dni.ved nie ked mas epi.tak neviem co na tvojom porode bolo az tak prirodzene...bez epi by si aj ty chcela mat rychlo za sebou...a na sk nemocnice nepoviem nic zle...nasi kekari su na urovni.kolko krat zachrania.