icon

Prirodzený pôrod dvojičiek

ajush5
4. okt 2017

Ahojte maminky, chcela by som Vás poprosiť či by ste sa somnou podelili o skúsenosti z prirodzeného pôrodu dvojok. Ako je to s nastrihom? skutocne sa robi rutinne? Prveho som rodila bez nastrihu a bez akychkolvek poraneni mal taku standardnu vahu 3420g tak som odhodlana nastrih odmietnut len ci ma neodignoruju :( mate skusenosti s bondingom a dotepanim pupocnika? neviem si to realne predstavit minimalne pri prvom dietatku kedze vsade citam ze do 20 minut musi byt druhe vonku. Ako ste mali deturence otocene? Prveho som rodila v CR no druhe zvazujem aj nemocnicu v TN kedze maju velke skusenosti s porodnom oboch deticiek koncom panvovym, mate niektora skusenosti aj s takymto porodom? Necitili ste sa vycerpane pri druhom dietatku?
Budem moooc vdacna za akekolvek Vaše skusenosti. Ďakujeeem 🙂

willino1
6. okt 2017

@ajush5 hihihi... no ver, že aj na cisársky je dobré sa pripraviť... na to čo bude hneď po ňom ... aby si nebola vo väčšom šoku ako pri a po prirodzenom pôrode 🙂 ja osobne všetkým budúcim mamičkám v okolí čo chcú poradiť hovorím, že všetky baby sa pripravujú na pôrod... či už taký alebo onaký... ale v skutočnosti sa treba pripraviť na to, čo bude po pôrode či už takom alebo onakom... pôrod trvá "len pár" hodín ale potom je to už neustála 24 hodinová služba, mlieko sa nespustí za pár hodín a s kojením sa človek koľkokrát trápi oveľa dlhšie ako s nejakým pôrodom ... tak isto dieťatko môže mať kopec problémov, či už menej alebo viac závažných, ktoré tiež nie sú len o pár hodinách a mamina tiež môže mať toľko siahodlhých problémov... takže nemaj obavy...deti odrodíš za chvíľu... tak či onak.. pripravená alebo nepripravená... pripravuj sa na dvojčatá... z tvojich príspevkov vyzerá že si trošku prchká 🙂 (neber to v zlom 🙂 ) takže keď trochu dvojčatá podrastú dajú ti riadne "do tela" 🙂 ...

ninka123
6. okt 2017

Sa tu usmievam kočky 🙂 s dvojičkami, pripadne 3 krpcami je kopec srandy 😉 ja ani neviem, ako som prvý rok stravila 😀 😀 Ale spätne neľutujem nič 😉

ajush5
autor
6. okt 2017

@willino1 nie nie som prchká ani nie som prvorodička ale cením si tvoj psychologicky profil z 2 príspevkov ktore nemaju ziadnu intonácia ani gestikuláciu ani mimiku 🙂 Viem co obnáša zotavovanie po prirodzenom porode... rovnako viem co obnáša kojenie a boj s prisavanim a podobne. Zdravie detičiek nijako neovplyvním narozdiel od pôrodu ktory ovplyvniť v prípade možnosti viem a to vie dalej ovolyvnit spúšťa je mliečka a podobne. Co sa tyka cisárskeho ano viem ze zavinovAnie maternice ktora je rezaný boli asi ako kontrakcie pri porode. Viem ze traste bolia este niekoľko mesiacov niekoho aj niekoľko rokov po porode. No opäť su to vacsi ktore si nevyberiete ani neovplyvním. Oed sa vrátime opäť na začiatok a to na moje otázky v úvode diskusie ziadna nesúvisí s popôrodný zotavovanim ani s nicom inym. Pytam sa vyslovene na konkretne veci a to ci je nastrih nutný (vec co viem ovolyvnit) ci je možnosť bondingu (to je to co vie ovplyvniť spúšťanie mliečka) nelipnem na tom pytam sa lebo ma zaujíma ci je taka možnosť alebo nie kedze som dvojičky nerodila, ako je to s dotepanim pupočníka pretoze ak sa da rada to chcem využiť ak nie tak oka idem dalej. Ale nebavi ma neustále sa opakovať... ze sa snazim získať informácie ako to prebieha pri dvojičkách. Ja rozumiem ze nie kazdy musi pochopiť co sa pytam v úvode preto akceptujem tvoje "rady" ktore su inak mimo tému

ajush5
autor
6. okt 2017

@ninka123 moj ocino je z 8 deti boli rok po roku 🙂 to musi byt ina nalož hlavne ked si predstavím ze vtedy ziadne vymoženosti ako jednorazové plienky alebo automatická pracka neboli 🙂

ninka123
6. okt 2017

@ajush5 presne.. asi viac vtedy fungovala taka spolupatricnost a nezistna pomoc.. 🙂 urcite sme teraz viacej pohodlni 🙂 ale naozaj TI dakujem za tuto temu, rada som sa vratila v spomienkach a rada citam skusenosti inych maminiek... ja som nemala o porode s kym, moje kamosky 2mamy isli obe predcasne SC..

damoska
5. nov 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

tiež si myslím, že dvojčata cisarskym rezom. Klasicky som ešte nepočula, aby žena rodila dvojčata. Len to po cisarskom trochu viac boli

medovka14
5. nov 2018

@damoska ja ich poznam niekoľko, ktoré poprosili dvojky prirodzene, napríklad aj moja mamina 🙂

bozenkad27
5. nov 2018

@ajush5 nerataj prosim s jedinou moznostou - prirodzenym porodom, duplom nie pri dvojkach... ja som mala prvy porod krasny, druhy naplanovany rovnako, ak nie lepsie, nacvicena s anibalom a bum... rano som prisla na programovany porod a do hodiny bol maly vonku... cisarskym. Doktorovi sa nezdali veci a chvalabohu, ze robil sekciu. Maly mal 3x omotanu snuru. Isiel velmi tazko von aj cisarskym... no a mna to zlozilo! Psychicky... 10 dni pekla. Lebo este den pred porodom som mojmu anesteziologovi hovorila, ze cisarskym ANI ZA SVET, TO NEPRIPUSTAM! Pipina nacvicena, piatok porodim a sobotu cakam rodicov na navstevu, pekna, upravena, stastna... mala si ma tu sobotu vediet. Totalna troska.. hlavne kvoli psychike. a to, ze som musela mat sekciu, som nevedela dva tyzdne rozdychat... pisem to v dobrom, neupinaj sa na prirodzeny porod...

senta_sofia
5. nov 2018

@lenkuliak ty si nemala nahodou jedno z dvojciat koncom panvovym?

doriss_po
Odpoveď bola odstránená
ninka123
6. nov 2018

@doriss_po
@bozenkad27 veru nie vzdy si rodicka nemoze vybrat cas a sposob porodu.. v mojom okoli isli tiez dvojky SC, ale mne v noci praskla voda, prisli sme do nemocky a syn uz v porodnych cestach, do hodky norm.porodom bol vonku. Dcera potom SC. Rodila ma lekarka, ktora dala dvojky prirodzene..

ajush5
autor
6. nov 2018

@bozenkad27 nebola som upnutá na prirodzený pôrod ani som cisársky nezatracovala no bola to pre mňa posledná možnosť ktorú som nechávala na lekároch. Lekári uvítali že chcem rodiť prirodzene a aj napriek silnej preeklampsii a vyvolávanému pôrodu som ich porodila za asistencie jednej lekárky a jednej sestričky pretože to bolo také rýchle že nikto ďalší nestihol prísť. Som šťastná že som sa rozhodla pre prirodzený pôrod a nastavila sa psychicky na to že keď príde cisársky tak to prežijem. Nezáleží na tom či si to v konečnom dôsledku vyberieme alebo nie šlo skutočne len o skúsenosti či to ide a aké sú možnosti pretože som nikdy dvojičky nevynosila a ani neporodila a informácií nie je až tak veľa ako pri pôrode jedného dieťatka

bozenkad27
6. nov 2018

@ajush5 kazdopadne, ak to chcea skusit, vyberaj dobre lekara... doc zahumensky je velky zastanca prirodzenych porodov, ked to len trosku ide... tak skus mozno jeho... lebo su nemocnice kde sa o tom s tebou ani nebudu bavit... vela stastia tebe aj detickam prajem, nech vsetko dobre dopadne...

evita0483
6. nov 2018

Ahoj 😊 ja som 2 roky od pôrodu dvojičiek. Rodila som prirodzene v 39+6tt. Nástrih urobili 😏 obom prepichovali plodovu. Rozdiel medzi nimi je 6 minút. Ked sa narodil prvy robili rýchle sono, či sa druhé nezvrtlo. Vedeli sme, že prvý chlapec a dievčatko bolo prekvapenie. Mne ešte dávali na sále 2 infúzie. Oboch mi nechali na hrudi cca hodinu. Potom mi ich na noc zobrali. Potom postavenie som skoro odpadla, potom už bolo fajn. Sestričky aj dr boli super. Furt chodili a pýtali sa , či si nechcem oddýchnuť a dať ich k nim 😊 ( pri prvej to bol pravý opak). 6 týždňov to bolo stresové, ale potom som zaviedla rezim- ktorý sa posúval podľa ich potrieb. Im to pomohlo, aby boli kludnejsi a mne, aby som stíhala vsetko ostatné, keď spali.

sonka1981
6. nov 2018
Používateľ sonka1981 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sonka1981.

tiež by som sa u dvojčat viac priklonila k cisarskemu, ale zase, ak to mamička zvladne, tak zase prečo nie

lenkuliak
6. nov 2018

@senta_sofia áno mala

ajush5
autor
6. nov 2018

@bozenkad27 ja som porodila pred 9 mesiacmi ale dakujem 🙂

lenkuliak
6. nov 2018

ja som mala prvé hlavičkou dolu, druhé dvojča kp...ak by boli obaja kp, tak by ma dali na cisársky..síce už aj to druhé kp je trochu horšie, ale išla som do prirodzeného, sekciu som si nedokázala pripustiť, kedže som mala predošlé 2 pôrody prirodzené..začiatok pôrodu bol mega rýchly, pôrod vyvolávali v 38+2tt, bola som už na 5 cm otvorená, takže prepichli vaky a ani nie do hodiny som rodila..prvý bol asi na 3tie zatlačenie vonku, no s druhým som sa trápila asi pol hodinu, žiaľ neúspešne napriek tomu, že som dávala do toho maximum..začali mu už klesať ozvy, takže nakoniec druhé dvojča muselo ísť akútnou sekciou..našťastie bol v poriadku

bozenkad27
6. nov 2018

@ajush5 jejda 😂😂 tak dufam ze vsetko islo podla tvojich predstav... 🤩

ajush5
autor
6. nov 2018

@evita0483 moji sa narodili po 3 minutach, cele to bolo take rychle ze tam neboli lekari ktorí tam pôvodne mali byť takže by mi ani nemal kto robiť sono. Len mi sestricka skocila na brucho a pritlacila toho druhého aby sa nezvrtol no našťastie krásne vbehol sám do pôrodných ciest

bozenkad27
6. nov 2018

@bozenkad27 ako sa ti nakoniec podarilo porodit?

ajush5
autor
6. nov 2018

@bozenkad27 Chcela som pôrod čo najviac bez zásahov no prostaladínu na vyvolanie som sa nevyhla, naštaštie to šlo bez oxytocínu. bonding sa nekonal pretože to bolo príliš rýchle a druhá vec bola že mňa to tak odpálilo že som ich nevládala ani držať no manžel si to užíval aj za mňa. Pôrod bol vyvolávaný v 35tt kvôli preeklampsií takže som sa obávala že sa narodia malinký a pôjdu do inkubátora no jeden mal 2700 a druhy 3000 takže sme šli na 4tý deň domov. Nenastrihovali ma, zotavovanie po pôrode bolo rýchlejšie ako u prvého. Takže myslím že to bol celkom super pôrod.

ajush5
autor
6. nov 2018

@damoska ja som ich nakoniec porodila prirodzene a neľutujem toto rozhodnutie 🙂

bozenkad27
6. nov 2018

@ajush5 uzasne... uprimne zavidim. Nam sa zadarilo tretie... prve bolo prirodzene, druhe sekcia. a po druhej sekci to znovu vyzera na sekciu... teda na 100% v nasej nemocnici... len sa presviedcam, ze tu druhu zvládnem lepsie ako prvu...

zumasi
6. nov 2018

@ajush5 chcela som písať moju skusenost ale vidím že už netreba, gratulujem 🙂 ale ak by ešte iné maminy riešili podobnú dilemu- tiež som mala prirodzený pôrod dvojiciek, vyvolavany a s epiduralkou, obaja hlavami dole a bez nastrihu. Všetko bez problémov a lepšie ako prvý pôrod jedného bábätka dva roky predtým. Pokiaľ nie sú zdravotne komplikácie naozaj nie je dôvod sekcie len preto ze dvojičky 🙂

ajush5
autor
6. nov 2018

@zumasi ďakujem 🙂 myslím si že takáto skúsenosť sa nestratí a treba ich čo najviac pre budúce dvojbodkové maminky pretože porodiť dvojičky a starať sa o ne je úžasné

ajush5
autor
6. nov 2018

@bozenkad27 gratulujem a držím silno palce 🙂 ja ti so sekciou neporadím no v nemocnici ležala somnou pani čo mala za sebou tušim 3 sekcie a dva prirodzené a vravela že každá sekcia bola úplne iná jedna lepšia a druhá horšia tak snáď bude u teba táto tá lepšia

beton
6. nov 2018

@zumasi keď tam bola epidurálka a vyvolávačka, tak už nejde o prirodzený pôrod....bol to vaginálny pôrod. Ja som mala s dvojkami spontánny vaginálny pôrod, t.j. bez epidurálky, vyvolávačky, klistíru atď, lebo sa už nič nestíhalo a som za to veľmi vďačná. škoda, že nebol aj prirodzený, ale viac sa pri dvojičkách vydupať nepodarilo....určite sa to dá a nič nie je povinné, len treba vedieť, čo chceš, ako chceš a mať asertívny doprovod, ktorý Ti to vykomunikuje s personálom a nenechá sa zastrašiť :o))
@ajush5

zumasi
6. nov 2018

@beton tak oproti sekcii je druhá možnosť prirodzený 🙂 tak sa tu o tom bavili predtým. Možno to mam z angličtiny keďže som rodila v uk a "vaginálny" pôrod, teda akýkoľvek bez sekcie sa volá "natural". Tak teda pardon 🙂 Išlo o to ze veľa mamiciek sa ozvalo že dvojičky radšej rovno cisárskym. Nakoľko je aký pôrod prirodzený sa mozme donekonečna naťahovať, najprirodzenejsie je to samozrejme doma 🙂

h_petra
27. júl 2019

zdravím 🙂 rada by som "oživila" túto diskusiu. Niekto s aktuálnymi skúsenosťami v bratislavských pôrodniciach s prirodzeným pôrodom dvojičiek?