icon

Prvý pôrod. Čo očakávať a ako zvládnuť stres?

Dnes o 07:52

Ahojte ja viem že je tu milión diskusií na túto tému ale možno prispeje niekto nový so svojou skúsenosťou
Začiatkom septembra mám termín a pomaličky začínam mať taký menší stres 😀 ale inak som v pohode. Asi to príde potom neskôr keď už sa bude blížiť termín. Bude to môj prvý pôrod a posledný čas začínam veľmi premýšľať o tom ci to zvládnem, čo má čaká, aké to bude čo sa týka bolesti. Jednoznačne sa spolieham aj na epiduralku. Zároveň manžel mi minule povedal že by pri pôrode byť nechcel čo mu nevyčítam, ale asi by ma potešilo keby aspoň predtým bol somnou nech nie som sama. Ak ste tu niektoré čo ste rodili bez sprievodu, chodili k vám sestričky často? Pomohli vám nejak? Ja sa skôr obávam toho že keď tam budem sama tak mi nebude mať kto napríklad urobiť masáž ak by som potrebovala alebo mi pomôcť v niektorých veciach. Aspoň nejakú podporu by som chcela no lebo neviem aké to bude :/

babushkaem
Dnes o 07:54

ja som tiez mala sres ale posledne tyzdne som uz chcela velmi porodit :D manzel prisiel az ked som ho zavolala asi hodinu pred porodom, ja som si to chcela sama odtrpiet, a sestricky boli super, ponukali mi rozne veci na bolest, naparky, ja mam na porod pekne spomienky.

anonym_c93874
Dnes o 08:00

Neocakavat nic 😅

Ak sa manzel neciti na to byt pri porode, nemusi. Nie je to povinnost. Ani moj sa necitil na to byt na sale pri cisarskom.
Ak mas prirodzeny, tak by ale mohol s tebou byt kym pride finale, no nie? 🙂

mullerova46
Dnes o 08:04

@anonym_autor ak vieš je budeš asi sama a máš strach že budeš sama, čo nvacsinu času si keďže kontrakcie môžu trvať pár hodín a pôrodné asistentky pri tebe nebudú môcť byť 🙂 ja som si takto zajednala dulu 🙂 mala som 2 súkromné stretnutia a jedno stretnutie v skupinke ktorú mala pa a jedna pa mi sadla tak som sa s ňou dohodla a mala som s ňou asi 3 stretnutia na káve a prišla potom k pôrodu a veľmi mi to pomohlo napríklad keď som sa začala klepat po epiduralke a musela som ležať na posteli tak mi masírovala nohy čo mi zmenšovalo triašku 🙂 určite by som sa s nejakou dohodla

anonym_0bf012
Dnes o 08:07

Len aby manzelovi takyto pristup neostal aj po porode😏 To uz je fakt najmenej, byt tam pre svoju zenu.

anonym_ca7c65
Dnes o 08:09

Teraz pri druhom pôrode plánujem mať zazmluvnenú PA, a pokiaľ manžel nebude v práci, tak aj on bude pri pôrode, chce byť mojou oporou. A neočakávaj nič 🙂 nevieš aké to bude

sisska96
Dnes o 08:18
@anonym_0bf012

Len aby manzelovi takyto pristup neostal aj po porode😏 To uz je fakt najmenej, byt tam pre svoju zenu.

@anonym_0bf012 ale prosím ťa muži sú na takéto veci slabí 😂 Aj môj odpadol tak radšej potom čakal vonku 😂😂😂😂

anonym_43e805
Dnes o 08:19

Ja by som len dodala, že sa priprav najmä na to, čo bude po pôrode. Ja som sa tiež bála pôrodu, manžel bol so mnou, takže sme si strach delili, ale ja som nejako celé tehotenstvo žila v tom, že pôrod a bodka. Lenže ono to "pravé orechové" nastane až po ňom 😀

anonym_8f8610
Dnes o 08:20

Tiez som mala prvy porodv septembri. Pocity mas uplne normalne. Nieco nove. Necakane. Nieco coho sa bojis a zaroven tesis.
Hmmm muz s tebou byt moze. Pocas samotneho porodu moze ist prec porod moze trvat par hodin 3-4 ale aj 10. Aj viac. Takze pocas tohto cakania vie byt oporou. Za mna je toto zalezitost vas oboch. Ty keby mozes tiez "nepojdes"?

anjelicek26
Dnes o 08:23

ved moze ist mama, teta, sestra, kamoska... sama by som tam byt nechcela, predsalen obcas su sestricky neprijemne, alebo treba nieco pomoct... lepsie, ked je tam dalsia dospela racionalne zmyslajuca osoba, co vie zasiahnut pri tebe...

kiki68
Dnes o 08:24

Vezmi so sebou niekoho ineho, napr mamu, sestru, naj kamosku. Alebo profi dulu. Urcite nechod sama. Muz o dost vela pride by som povedala z perspektivy muza. Pre mojho to boli super zazitky drzat vlastne dieta ihned po narodeni. Totiz ked tam nebude, tak sa k Tebe dostane na dalsi den. Ako ja by som tam vzala niekoho ineho a hotovo. Sama by som do toho nesla, lebo to mi stacilo pocas covidu byt dve hodiny sama a to bolo otrasne.

madliva
Dnes o 08:32

@anonym_autor myslím si, že tieto tvoje stavy sú úplne normálne ale neboj, všetko zvládneš. Mnoho žien pred tebou a aj po tebe to zvládnu, tak prečo by si to nemala zvládnuť. Treba len myslieť pozitívne a ak tvoj muž nechce byť pri pôrode tak si skús niekoho iného zavolať, tebe blízkeho aby ti bol oporou

anonym_338c2e
Dnes o 09:16

Ja idem tiez rodit v septembri, muza tam urcite nechcem, hlavne ked pride ten porod - porod 😃. Ale poprosila som mamu aby bola pri mne cely cas, suhlasila. Tak som rada

anonym_8c913e
Dnes o 09:28

Ja budem tiez coskoro rodit, ale druhy krat. Ja by som teda pri porode nechcela nikoho kto ma pozna. Ked si spomeniem na prvy porod, ako som aj pokricala od bolesti. Dali mi klystir, aj ked som bola viac krat na wc pred porodom, tak bohuzial pri porode mi unikla po klystire tekuta stolica. Hanbila som sa riadne. Takze ja radsej bez muza pri porode. Manzela zavolam hned po porode, aj minule hned po porode ho pustili za nami 🙂.

katkaseiner
Dnes o 10:05

Ahoj, podobne som bola aj ja, ja som sa dokonca urazila ze muz nechce byt pri porode, ale to je jedno, uz je to spracovane a som rada ze je vsetko ok. Nakoniec som pri oboch detoch mala cisarsky rez. Cize co sa bolesti tyka, neporadim, pri dcere som sa neotvarala, cize velmi rychlo sa riesil cisarsky... pri druhom bol uz z dovodu prvej rany indikovany zas cisarsky.
Drzim palce, hlavne bud kludna, ja som proste verila ze ti ludia okolo mna vedia co robit a ze mi pomozu.

kikusenka1
Dnes o 10:17

My sme sa s manželom zase hadali o tom ze on chce byt pri pôrode a ja som ho tam nechcela.... nakoniec tam nebol. Mam za sebou 3 pôrody, 3x bez manžela a vždy bola po cely cas pri mne pôrodná asistentka. Vysvetľovala mi co mam robit, co nerobiť a bola úžasná. Každá jedna z nich

autor
Dnes o 10:39
@anonym_c93874

Neocakavat nic 😅

Ak sa manzel neciti na to byt pri porode, nemusi. Nie je to povinnost. Ani moj sa necitil na to byt na sale pri cisarskom.
Ak mas prirodzeny, tak by ale mohol s tebou byt kym pride finale, no nie? 🙂

@anonym_c93874 no aspoň tak som si to predstavovala aby bol kým príde finále 🙃 to ešte s ním budem musieť prebrať lebo sme sa možno zle pochopili keď sme sa minule rozprávali. Ja som v to pochopila tak že nechce byť vôbec ani pred finále, ani na finále. Možno to myslel len na finále, tu už uvažujem aj ja či by to bol dobrý nápad aby ma tam tak videl.

autor
Dnes o 10:41
@mullerova46

@anonym_autor ak vieš je budeš asi sama a máš strach že budeš sama, čo nvacsinu času si keďže kontrakcie môžu trvať pár hodín a pôrodné asistentky pri tebe nebudú môcť byť 🙂 ja som si takto zajednala dulu 🙂 mala som 2 súkromné stretnutia a jedno stretnutie v skupinke ktorú mala pa a jedna pa mi sadla tak som sa s ňou dohodla a mala som s ňou asi 3 stretnutia na káve a prišla potom k pôrodu a veľmi mi to pomohlo napríklad keď som sa začala klepat po epiduralke a musela som ležať na posteli tak mi masírovala nohy čo mi zmenšovalo triašku 🙂 určite by som sa s nejakou dohodla

@mullerova46 to si vyberieš dulu alebo PA z personálu ktorý je v nemocnici kde si napríklad rodila? To asi aj tiež niečo stojí nie? :/

autor
Dnes o 10:48
@kiki68

Vezmi so sebou niekoho ineho, napr mamu, sestru, naj kamosku. Alebo profi dulu. Urcite nechod sama. Muz o dost vela pride by som povedala z perspektivy muza. Pre mojho to boli super zazitky drzat vlastne dieta ihned po narodeni. Totiz ked tam nebude, tak sa k Tebe dostane na dalsi den. Ako ja by som tam vzala niekoho ineho a hotovo. Sama by som do toho nesla, lebo to mi stacilo pocas covidu byt dve hodiny sama a to bolo otrasne.

@kiki68 mama je odcestovana a nebude tu keď budem mať termín, súrodencov nemám a kamošku si tam neviem predstaviť to mi príde až moc intímne :/ mám len 2 možnosti - buď manžel alebo nejaký personál. Snažím sa spracovať aj fakt že tam budem naozaj sama hoci rozmýšľam nad nejakou tou pôrodnou asistentkou keby sa dalo len neviem ako na to. Asi v nemocnici si to budem môcť vybaviť do ktorej pôjdem rodiť?

autor
Dnes o 10:50
@anonym_8c913e

Ja budem tiez coskoro rodit, ale druhy krat. Ja by som teda pri porode nechcela nikoho kto ma pozna. Ked si spomeniem na prvy porod, ako som aj pokricala od bolesti. Dali mi klystir, aj ked som bola viac krat na wc pred porodom, tak bohuzial pri porode mi unikla po klystire tekuta stolica. Hanbila som sa riadne. Takze ja radsej bez muza pri porode. Manzela zavolam hned po porode, aj minule hned po porode ho pustili za nami 🙂.

@anonym_8c913e to je veľmi nepríjemnej situácia :// jasné že si za to nemohla ale chapem . Tiež by som sa hanbila aj keď by som za to nemohla a bola by som rada keby manžel nebol svedkom

autor
Dnes o 10:53
@kikusenka1

My sme sa s manželom zase hadali o tom ze on chce byt pri pôrode a ja som ho tam nechcela.... nakoniec tam nebol. Mam za sebou 3 pôrody, 3x bez manžela a vždy bola po cely cas pri mne pôrodná asistentka. Vysvetľovala mi co mam robit, co nerobiť a bola úžasná. Každá jedna z nich

@kikusenka1 no toto ma zaujímalo že keď tam budem sama tak ako by sa mi venovali pôrodné asistentky/sestričky keďže nebudem jediná. Nechystám sa do štátnej nemocnice ale neviem či nemám len mylnú predstavu že v súkromnej sa mi budú venovať viac 🙂

mullerova46
Dnes o 11:01
@anonym_autor

@mullerova46 to si vyberieš dulu alebo PA z personálu ktorý je v nemocnici kde si napríklad rodila? To asi aj tiež niečo stojí nie? :/

@anonym_autor rodila som v boroch a mala som dulu ktorá nebola z personálu 🙂 za osobu pri pôrode by sa nemalo platiť 🙂 avšak Bory si pýta za druhú osobu pri pôrode strašne veľa takže bola som mnou iba ona. Manžel aj tak musel byť so starším synom 🙂 každá dula si pýta inak. Moja stala 300 🙂