icon

Pýtal sa vás každý po pôrode či kojíte?

mmaattuuss
12. dec 2010

Zaujímala by ma takáto vec, lebo konkrétne mňa ľudia bombardovali hlavne takouto otázkou a ani ich nezaujímalo, ako sa mám. Dosť mi to liezlo na nervy. Zažili ste to niekedy?

evina57
15. dec 2012

Tak toto som neznášala 🙄 ale kojila som len dva týždne, takže ma skôr ľudia bombardovali s otázkami, prečo nekojím a mala som robiť hento tamto vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, keď nemám, tak nemám 😠 😒

sasenkah
15. dec 2012

Ahojte, ja som kojila rok a pol a aj tak mi tato otazka liezla na nervy a to z dovodu, ze vacsina ludi co mi ju kladla akoby dopredu ocakavala negativnu odpoved (podla vyrazu v ksichte). Totizto hned po porode som bola chuducka, mala som kludne spokojne baby, vela sme cestovali a tiez som sa velmi skoro vratila do prace....
Vela ludi co sa pyta ma potom tendenciu davat nechcene rady 😠
U mna nepochodili.... 😎

Ja napriklad tuto otazku nekladiem ani kamoskam s babatkami, ak chcu, same sa opytaju na radu ci skusenost.

saranata
15. dec 2012

Ano pytaju sa stale.terazkojim obe deti tandemovo a tie otazky su vselijake. Inak tu otazku " kojis?" som aj ja sama polozila velakrat skor s umyslom pomoct
Osobne mi to nevadi ak ide len o danu otazku .ak po nej nasleduju komentare a naco este kojis starsiu a podobne.vtedy debatu ukoncujem🙂

smarti
15. dec 2012

Prvú dcéru som nekojila, ale len mlieko odsávala, tak som nenávidela úto otázku. Keď som povedala, že nekojím, tak sa vypytovali prečo, keď som povedala, že odsávam, tak mi začali radiť, ako to treba (hlavne tí, ktorí v živote neodsávali a dokonca i teta, ktorá vôbec nemá deti a je slobodná ) vydržala som odsávať 4 mesiace, a to mi zase vadilo, keď ma napr. mama ľutovala, koľko sa natrápim pri tom, že aj v noci vstávam a odsávam (dcérka mi pritom prespala skoro celú noc) a mňa to odsávanie nijako zvlášť neotravovalo (popri ňom som si stihla napr. čítať alebo pozrieť telku ). Tak mi to liezlo na nervy. Mladšiu dcéru som kojila 20 mesiacov, tak mi už nevadilo, keď sa ma na to spýtali (asi som bola už ináč horm. nastavená 🙂 . A najsmiešnejšie pri mladšej bolo to, že na začiatku veľmi neverili, že budem kojiť ( obľúbená veta mojej mamy " keby si vydržala aspoň do ďalšej poradne" , potom ma obddivovali akoby som robila niečo neprirodzené a nakoniec, keď bola dcérka staršia, tak sa vypytovali, že ty ešte kojíš? To dokedy budeš? Veď ťa môže uhryznúť, keď už má zuby. Ale to som už bola obdrnená a takéto reči som ani nepočúvala.

simca06022011
15. dec 2012

Ano... vsade a kazdy aj s hlupym komentarom...

monika2012
15. dec 2012

Bohužiaľ áno. Všetci. A aká som bola nešťastná a cítila som sa hlúpo, keď som musela odpovedať, že nie. Nebolo mlieko, nerozkojila som to. Vždy v tých komentároch bola skrytá výčitka. Ako keby som sa dosť nesnažila, a to som vyskúšala všetko: špeciálne jedlá, veeeľa piť, masáže, homeopatiu, odsávačku, partnera.... A nič. Takže tie prihlúple otázky sú asi samozrejmosťou - netaktnou, ale predsa samozrejmosťou ☹

ivia123
15. dec 2012

mne bolo najviac trapne,keď svokor a svokra rozoberali to ,že prečo ešte kojim.A ja, to len tak zo srandy 😀 😝

slady
15. dec 2012

mňa sa minule úplne neznáma žena na nákupoch spýtala: "aké malé bábatko, a kojíte? lebo aj ja ešte kojím." asi sa chcela pochváliť. Medzi moje obľúbené otázky tohto druhu patrí aj: rodila si prirodzene? a zahojili sa ti už stehy?

zeytin
15. dec 2012

Hej... nielen po porode, ale aj teraz, ked ma uz dcerka skoro rok 🙂

micuchova
15. dec 2012

ako otazka od rodiny ok, ale aby sa vonku cudzi ludia vypytovali...absurdne 🙂

malinkaaninka
15. dec 2012

tvári sa to ako zdvorilostná otázka,ale môže to byť celkom inak.syn začal chodiť v 14.mesiacoch a čo som sa napočúvala,že ho nosím na rukách..zub mu vyšiel v 11.mesiacoch a zas bolo zle,že to ešte nemá zuuuuuuuub?to naše už malo v polroku štyri zuby.a nekojíííííííš,potom mi pozerali na kozy,že ich mam fakt asi nafigu v tom tričku.a už rozpráva?nie nerozpráva.no,ale toto nie je v poriadku,hm.
suma sumárum,ludia radi hovoria ale málokto sa zaujíma fakt že ho to zaujíma,tak s láskou.naučila som sa hrubo reagovať a nie som na to hrdá.mňa sa to velmi dotýkalo.

seginiatko
3. feb 2013

Taktiez som tuto otazku z duse nenavidela, a odvtedy si teda aj ja davam pozor, aby som sa to ziadnej zeny neopytala. ked som videla tie ksichty priblble, preco uz nekojim, akoze nemas mlieko, akzoe nevedela papat, akoze nema dost.. a bla bla.... otras... kto nezazije neuveri ... ja napriklad som neverila vlastnym ociam ked moja suseda -rodili sme v rovnaky den- bola s malym u nas a maly chcel papt. dala mu cicku a za 5 min bol maly nakojeny a spokojny. normalne u mna sanka dole, ostala som v soku , ze ako je toto mozne. moja pila 30 min !!!!!!!! Vtedy som pochopila, ako sa my dve trapime. a to pred nocnym spanim pila ppo2x 30 min, tak si viete predstavit ako narocne to pre mna fyzicky bolo, pretoze sa prisala iba ked sme lezali.... Nepochopi zena, kt s kojenim nemala nikdy ziaden problem....

mariavasik
3. feb 2013

mna s touto otazkou otravovala svokra,malu som kojila do dvoch rokov,a kazdy den som toto pocuvala,preco,dokedy,znici ti to prsia atd....hlavne je ze pani dokonala aj ked ma tri deti v zivote nekojila.

loxa
3. feb 2013

Neznásam tu otázku ..Lebo som otehu kratko po porode a kojila som aj tehotna...to ked som naaahodou niekde spomenula , co sa stalo asi 2 krat ..okamzite sprska kritiky nezainteresovanych ako ublizujem mojmu babatku a sebe a ze predcasne porodim...(nakoniec som rodila 10 dni po termine) a teraz ked kojim aj male aj velke a niekde som kojila kde ma videli cudzi ludia tak okamzite dalsia vlna kritiky ze maly nebude mat dost a velky bude rozmaznany..Tak som si povedala ze ked sa ma niekto opyta ci kojim poviem NIE!! lebo mi nepristupilo mlieko, nebudem samka kojit na verejnosti a mam svaty pokoj !!!

ejuska79
3. feb 2013

ano, kazdy..a teraz zase pocuvam- to ho este kojis?

kristink
3. feb 2013

ano a ide mi to na nervy !! 😠

danim
3. feb 2013

ano pytali a nic zle na tom nevidim, aj ja sa opytam. s hrdostou som odpovedala, ze ano 🙂 prvu dceru 15 mes, druhu stale.. a to ma 21m a sme tak spokojne a stastne. ak sa to niekto dozvie, vzdy len obdivuje ! a tesi sa s nami. vadi to jedine tym mamam, co sa im nechce a vykaslali sa na to ( ale viem, ze niektore ozaj nemozu- a preto nekojacie matky nechcem hadzat do jedneho vreca )

mirip
3. feb 2013

áno pýtali a keď som povedala, že nie tak tie vražedné pohľady,že som zlá matka si pamatám dodnes...akokeby som mohla tak ako hromada žien za to že skrátka mlieka bolo máličko a ešte k tomu problémy iné a apetít dieťaťa stále vačší a nepomohlo ani sedenie a pomoc laktačnej poradkyne....nie každá žena aj keď preto robí všetko možné má tú možnosť dojčiť ako aj ja a to že som nedjčila neznamená, že som zlá krkavčia matka alebo niečo menej ako matky čo dojčia.

sharmana
3. feb 2013

Ano, tiež mi to liezlo na nervy... no a ešte to neskončilo. Vždy ked ideme na nejaké vyšetrenia, tak sa pýtajú to isté. Či už to bola hospitalizácia v nemocnici, alebo teraz u logopedičky. Mám pocit, že pre niektorých dieťa, ktoré nebolo kojené vôbec alebo len chvílku musí byť nejaké "menejcenné" a to čo je kojené dlhšie ako 2 roky, zas "divné" 😒

zmrzlinka
3. feb 2013

ano stale sa ma niekto na to pytal a liezlo mi to na nervy.No o mlieko som prisla,ked mal maly dva a pol mesiaca......tyzden som plakala,kym som sa s tym vvyrovnala a potom som si povedala,ze je podstatne,ze mam zdrave dieta.Ale dostalo ma,ked som niekde povedala,ze je maly na UM a hned mi vsetci zacali vykladat ako je dolezite,aby som kojila......takze aj ked som nekojila a niekto sa ma opytal,ci kojim,tak som odpovedala ano 😀

lucinocka
3. feb 2013

ano, aj cudzi ludia a islo mi to na nervy ! a ked som povedala ze nie, tak na mna pozerali ako na krkavciu matku, dokonca jedna babizna vyhlasila, sak jasne, bo na flasu je lahsie.. 🙄 🙄 😠 😠

3kolka
3. feb 2013

z každej strany som to počúvala 😠 Tiež mi to pekne liezlo na city....ale vždy si rada spomeniem na to keď sa ma raz jedna babka čo býva neďaleko našich opýtala ešte nadájaš???

kubankakubanka
3. feb 2013

nevedia asi ináč nadviazať rozhovor

zuzkat1
3. feb 2013

No mne skor vadila otazka ako sa mam.Ved ako som sa mohla mat?jedine dobre ved som sa stala matkou. A ci kojim? S radostou som hovorila ano.

betuska22
3. feb 2013

boze mna pol roka otravovali z tou otázkou vrrrrrrrr 😠

biancarv
3. feb 2013

Ja som nemala rada otázku na konci tehu. Ty si ešte celá??? no radšej som ani z domu nevychádzala, lebo sa ma to každý pýtal a pekne to liezlo na nervy. Na otázku či kojím hrdo odpovedám áno, táto otázka mi nevadí. Skôr mi príde blbá otázka a máš dosť mlieka??? tak keď kojím , tak asi mám, nie?!?

radlinka
3. feb 2013

nie, par ludi bolo zvedavych, ale inak pohoda 😀

yidaky
4. feb 2013

Mne to teda vadilo. Aj to ci mam dost mlieka a ze mam dobre mlieko, ked je mala taka baculka 😝. Kojila som obe baby /jednu 13 a mladsiu 12m/. Nevadili mi tie otazky od blizkych ludi, ani od kamosiek. No ked mali podobne otazky a mudrosti napr. nejake cudzie tety /ako susedy, a kadejake tetky z neviem ktoreho bloku/, tak mi to vadilo. Bola to pre mna vysostne intimna vec.

genialna
4. feb 2013

Ano.. a aj mne to teda liezlo hrozne na nervy.. Dokonca predavacky v obchode.. Kojila som malu a kojim aj maleho.. Nie je to pre mna nejako vysostne intimna vec, ale vadi mi ak to ide niekto riesit.. Cakala by som skor ze sa ma cudzi clovek spyta na meno maleho a nie na to ci ho kojim.. 😠

oblecenieavecicky
4. feb 2013

Mňa sa to tiež pýtal skoro každý, ale vôbec mi to neprekážalo. Ja som malého kojila vyše 15 mesiacov a som rada 😎