icon

Pýtal sa vás každý po pôrode či kojíte?

mmaattuuss
12. dec 2010

Zaujímala by ma takáto vec, lebo konkrétne mňa ľudia bombardovali hlavne takouto otázkou a ani ich nezaujímalo, ako sa mám. Dosť mi to liezlo na nervy. Zažili ste to niekedy?

wewe22
15. aug 2012

tato otazka vacsinu obtazuje len tie ktore nekoja a celkom to chapem nie kazda mamina moze dojcit a vysvetlovat preco ako zaco je blbe ale su to otazky typu kedy dorobite chlapceka? treba ich prekusnut a ist dalej

edita84
15. aug 2012

jasne ešte hned prvý deň jak som vyšla z nemocky stretla som zopár múdrych maminiek čo mi dali lekciu ako kojiť a kedy kojiť ( malý bol na UM nemala som mlieko) ja som sa len pousmiala a odyšla čo s nimi? ked nemám tak nemám a dieťa hladovať nenechám 🙂

olifcek
15. aug 2012

Ano, pytali, a ja som s hrdostou odpovedala ANO. dnes sa pytaju a ,,este kojite?" no a ja nadalej s hrdostou odpovedam ANO 😀

len dve dr. a tri mamicky mali divnu reakciu typu.. a to uz netreba, ved uz je velka... tak som sa dr. opytala, ci maju tak super prax ako vo svojom obore i v obore laktacie, a tych mamiciek, ci si myslia, ze nie je lepsie moje, ak mam, nez hocijake ine mlieko. tak boli ticho 😀 😝

treba si stat za svojim rozhodnutim, svojim konanim a vtedy nas nebude ziadna otazka obtazovat, zatazovat, ci rozculovat ;) ...teda, pokial sa to nebude dokola pytat jedna a ta ista osoba vzdy, ked sa vidite... teda, za predpokladu, ze sa vidite casto, nie raz za tok :D

sviezost
15. aug 2012

To mas pravdu ja som prvehomsynceka nekojila lebo sa mi nechcel prisat na prsnik tak som si odstrekovala mlieko a neskvor som mu davala umele,druheho syna som kojila co som bola aj rada ateraz mam cerku ktoru tiez kojim ale tiez sa ma kazdy pital ci kojim.Niektore maminy odcudzju tie mamicky ktore nekoja ale oni nevedia aka je tam problem.Ja maminy neodcudzujem ked nekoja ja som kojit chcela ale moj prvy sin nechcel tak to som sa napocuvala tiez cakala som oporu anie potopu.

kika1111
15. aug 2012

áno a poriadne mi to liezlo na nervy!! vysvetlovať ľuďom, že 95% detí s rázštepom podnebia nie je kojených a aj to prečo sa mi nechcelo...sama som sa s tým potrebovala zmieriť!

mirka1308
15. aug 2012

Ja som kojila len necelý mesiac, prsia som mala naliate tak som sa tešila ako budem dlho kojiť 😀 . Malý sa rodil sekciou, potom 3 nekonečné dni, kedy mi ho nosili a chudáčik len reval, lebo mlieko nie a nie spustiť ☹ . Keď sme prišli domov, tak bol stále uplakaný, ja že koliky a on hlavne plakal, lebo som nemala dosť mliečka a ako keby nevedel to zadné vytiahnuť/alebo možno nevládal-neviem/. Raz bola u mňa suseda a keď videla ako plače po kojení, tak hneď mi hovorí aby sme dali mlieko, že to on plače lebo je hladný a nie pre koliky. Po kontrole u dr keď ho zvážila, tak videla že nepriberá, sme kúpili mlieko a konečne sa chudáčik najedol. Mlieko som sa snažila si odstrekovať, ale naozaj nebolo moc čo. Najviac ma dožrala asi o 2 týždne kámoška, prišla a prvá otázka prečo nekojím a mala som jej volať. Som sa len nadýchla 😠 , narátala do desať a povedala jej, že či by ho ona prišla nakojiť. Videla ako som na ňu vyletela, ona má 3 deti a každé dlho kojila.Ľudia zrejme nechápu, že nie každá mamina má dosť mliečka pre svoju ratolesť. Ako rada by som malého kojila, veď v noci je to o moc pohodlnejšie ako lietať a ohrievať mliečko vo flaši.

mirus11
15. aug 2012

Mamicky moje,ja som maleho kojila jeden den v porodnici,kedze potom mal vysoku zltacku a musel byt 2 dni pod lampami a nechceli mi ho nosit na dojcenie,lebo ze im sa ho neoplati kazdu hodinu ci 2 odtial brat(dlho sme bojovali,kedze som mala vpadnute bradavky a nakoniec sme ho naucili prisat sa cez klobuciky)tak som si musela zacat odsavat a to uz bolo koniec kojeniu(kolko som sa ja naplakala,ked mi maly v porodnici stale plackal a darmo som im hovorila,ze je hladny)oni len stale,ze treba ho stale prikladat aby sa prisal,a k comu to bolo?oni mi ho prakticky oducili od sania,aj ked to bolo cez klobuciky.no a potom ked sme odchadzali domov,tak sme sa nevedeli dockat kedy s tadial uz vypadneme,a samozrejme ze maly sa mi uz viac nechcel prisat a tak nasledovalo len odsavanie a odsavanie az mi popraskali oba prsniky a maly bol stale hladny.takto to bolo 3 tyzdne,ale uz potom som nevladzala a dala mu umele mliecko-uz som bola totalne vycerpana a najviac ma dorazila svokra s jej mamou,ked mi zahlasili,ze ako to mozem aj povedat,ze nekojim.Zeny mne bolo az do placu,ako som sa v tej chvili citila-kedze to bolo akuratne na krstini pred vsetkymi,co sedeli za stolom.

lilitela
10. nov 2012

Ano. Nie kazdy, ale vela ludi. Niektori ma kontrolovali v pravidelnych intervaloch a pytali sa ma to dokonca aj cudzi ludia, tym myslim, napr. mamu mojej susedy, s ktorou sa akurat pozdravime a prehodime par zdvorilostnych slov. Otazku kojenia povazujem za intimnu vec a odpovedala som preto podla nalady a okolnosti. Aj tak som byvala obcas zaskocena.

sampo
10. nov 2012

To asi aj tak zo zdvorilosti, ze prejavili zaujem 🙂 teda aspon ja som to tak brala. Skus protiotazku - A vy kojite? 😀

marthuska
10. nov 2012

podla mna sa tu casto riesia otazky a robia prieskumy a stastistiky, bez ktorych prezijeme🙂

zumza
10. nov 2012

Mna sa to hadam kazdy jeden clovek, ktoreho som stretla po porode opytal! A to som hned mala pokazeny den a totalne depresie. Strasne som chcela kojit, ale maly sa nevedel prisat, cely pobyt v nemocnici len prespal, nevedela som ho zobudit, sestricky mi ani neverili, ze on stale spi, ked som im povedala, ze nech ho teda zobudia, tak ani im to samozrejme neslo, tak skonstatovali, ze mamicka, musite skusat! Nakoniec rozhodli, ze jest musi a doniesli mi striekacku s UM, ledva som to do neho po kvapkach dostala. Myslela som, ze ked prideme domov, budeme mat pohodu a doma to rozbehneme, pre istotu som si zavolala aj laktacnu, skusali sme to mesiac a cely mesiac so mnou moj malinky bojoval, plakal, trepal ruckami, nevedel alebo nechcel sa prisat, bol hladny a nervozny, ja zas znicena, vobec som si materstvo neuzivala, po mesiaci trapenia, ked som v noci spavala asi tak 2 hodiny sme to nechali tak a davam mu moje odsate mlieko z flasky a musime aj dokrmovat, lebo mlieka je malo. Bola som z toho hotova, kazdy den som plakala... a dlho trvalo, kym sa s tym ako tak zmierila, ze nekojim. Takze ked sa ma niekto opytal, ci kojim, islo ma porazit od hnevu a potom tie mudre rady ako je to dolezite.. Ved ja viem!!! Ale co sa da robit, ked to nejde? Naozaj sa mi nechcelo kazdemu vysvetlovat nase peripetie, nikto nevie, ako sme sa s babatkom natrapili a kolko sme to skusali, tak nech ani nemudruju.

jaja28
10. nov 2012

ano, spytal sa ma to skoro kazdy, teda minimalne kazda zena, ale sem tam sa nasiel aj nejaky ten chlap co prisiel s manzelkou pozriet malu 🙂 a tiez mi to poriadne liezlo na nervy...... 😝

euka210
13. nov 2012

ano...a ked ma maly rok, tak iba tie, co kojili dlhsie 🙂

adkasmolka
13. nov 2012

my sme mali trouble s kojenim skrz mlieka. Takze zo zaciatku sa ma to pytali, popr. ked videlu flasku, tak odpadavali, ze preco musi mat flasku, ale vtedy spravil moj manzel taky poriadok, ze od vtedy sa nikto neopvazil spytat ci kojim alebo dokrmujem 🙂 A nakoniec to syn velmi skoro vyriesil, odstavil ma sam.

hajajanka
13. nov 2012

Jasne, ze pytali. A dokonca ludia, s ktorymi sa na ulici len pozdravim, tak ich zrazu zaujimalo, ci kojim. Dost mi to liezlo na nervy, lebo to, ci zena koji alebo nie, je jej vec a nikomu nemusi vysvetlovat, preco ano a preco nie. Ja sa taketo otazky nepytam. Pride mi to nevhodne.

skriatocek
14. dec 2012

Samozrejme a niektorí nedokazali pochopit,že už nekojim:( maly vela papal,ked sa napapal,snažila som si pravidelne odsavat ale dva dni som nerobila nic ine len kojila(malemu to nestacilo)a ked spal odsavala,pomaly som ani nespala...po 4 dnoch som to vzdala,maly bol na umelom mlieku,bohuzial sa inak nedalo,aj v nemocnici ho museli prikrmovat a to som pila litre vineii denne :(

monda17
14. dec 2012

Ano a neprekazalo mi to 🙂

dedenini
14. dec 2012

ano .. pytali sa nato stale..a dokonca dohliadali nato..ci kojim, ci spravne.pomahali mi ak to neslo.. volali mi z roznych stredisk ohladom kojenia.. no stale...

sssimi
14. dec 2012

Ano 😀 , veď na čo sa mali spýtať, či prebalujem? 😉 Mne (keďže som kojila obe deti) táto otázka nevadila. Ale menšia sa mi dosť ťažko prisávala a vždy pri tom dosť revala, tak som nemala rada hlášky: asi nemáš dosť mlieka, asi máš slabé mlieko a nezjedla si niečo čo by si nemala? a bla bla.....

anjelik2509
14. dec 2012

mna sa pýtali len ženy z rodiny a lekárka na poradniach, inak nie...

talula
14. dec 2012

to sa pytali vsetky zeny... ja som svoju dceru kojila az do 1,5roka a to vazne az, pretoze som mala ten posledny pol rok, tak znicene bradavky, ktore nie a nie zahojit sa a kazde kojenie vtedy bolo uz utrpenim... ked sa ma moja teta, ktora sama deti nema, spytala ci este kojim a povedala som jej, ze uz nie - tak mi vynadala, ze az! Vraj, ze pre deti je najlepsie az do 3rokov aby boli dojcene a bla-bla-bla... milujem ked mi ide niekto hovorit do toho co robim a ked este to sam ani nezazil, ma ide roztrhat!! 😠 - a to ma inak len tak cosi nerozhadze...

demeeri
14. dec 2012

Niektoré áno,niektoré nie.Ja som vždy bola na to hrdá že ešte stále kojím.Všetci ma za to chválili.Budem ho kojiť kým môžem,kým to bude malý chcieť.

vavrenka
14. dec 2012

mna sa to spytala iba jedna znama a ludia z rodiny sa zaujimali, ale to bolo take prirodzene...

monika15
15. dec 2012

presne tak !!!!!!!!!!!!!! debilna otazka.... ale ja mam super odpoved : preco chces cicnut 🙂???

svetllana
15. dec 2012

Aj ked otazka je stara dva roky..odpoviem aj ja 🙂 Pytali sa ma vsetci a stale...ale musim povedat uprimne, ze tiez som sa zvykla pytat kamaratiek s babatkami, ci dojcia 😅 Prislo mi to normalne..ako prejav zaujmu o tu osobu, nie vysluch, ako to niektore asi beru 😅

bluff
15. dec 2012

Myslim, ze je to taka slovenska standardna naucena otazka. Ludi to naozaj ani nezaujima, ale je to proste nieco co sa pyta, ked vidia novorodenca. Tu v USA som taku otazku nedostala. Mne to pride trapne, pokial nie ste s tym clovekokm naozaj vo velmi blizkom kontakte. Aj tak by som pockala, kym mamicka o tom nezacne hovorit.

chovancova27
15. dec 2012

No táto otázka asi vadí hlavne maminám, ktoré nekojili.... ja som teda mala to šťastie kojiť, ale v 3-ťom mesiaci som stratila na 4 dni mlieko a moja svokra bola z toho viac v strese ako ja, všade to vytrúbila, a potom koho som stretla každý sa ma pýtal, "ževraj už nemáš mlieko"? a vtedy som si to zažila, ako to zrazu každého zaujíma, ale mala som krásnu protiodpoveď, že to kde ste počuli? s úsmevom na tvári, lebo mliečko sa po 4 dňoch vrátilo a vydržalo až do 18 mesiaca... ale teda bolo to nepríjemné, ked som videla akých ľudí to zaujímalo, len aby mali o čom vyprávať pred druhými, no hrúza... alebo ešte som stretala jednu susedu a tá sa ma zakaždým celých 18 mesiacov pýtala či ešte kojím, a vždy len pokrútila hlavou " tá moja nevesta nekojila ani deň..." neviem čo sa všetci starajú, ked sme boli my malé tak bol trend UM, neviem či som bola kojená 2 mesiace...🙂 a asi pomaly každá znás...

ruzickaruzova
15. dec 2012

stále sa ma niekto pýtal aj vyše roka po tom ako som už nekojila čiže som už ani nevedela že o čom točia 😀 bolo mi to trošku nepríjemné ale iba zo začiatku ked som na tom bola psychicky zle lebo som si vyčítala že som to nezvládla podla mojich očakávaní. ale sama som bola tou čo sa mamičiek pýtala tuto otázku. je to prirodzená otázka. tak ako sa spýtate dlhotrvajuceho vzťahu kedy bude svadba, ked už bude či neplánuju dieťa, ked je dieťa tak či bude druhe, ked je druhé či chcu aj tretie, ked je tretie, či už nestačí 😀 ked mate viac ako dve či to v pohode zvládate, a pri každom dieťati-kojíš, máte ešte plienky, ešte nechodí, už jedlo to a to..... otázka ohladom kojenia prešla presne k týmto otázkam takže sa treba nad ne povzniesť 😉

veva1
15. dec 2012

Podla mna sa to ludia pytaju nejako zo zvyku a ani ich nezaujima odpoved,az mozno na par vynimek co posudzuju velkost "Matky" podla objemu vypiteho materskeho mlieka. Skor je to otazka automaticka,ako -ako sa mas, alebo na konci tehu ty si este cela? A pritom brucho pol metra pred tebou.
No moze to byt otazka rovnako netaktna,ako ked sa manzelskeho paru spytas ,ze kedy bude mimco a maju par rokov neuspesneho snazenia za sebou,alebo mozno prave cerstve nevydarene tehu.Akoby si noz do chrbta vrazil. Tak to asi aj posobi na maminku co kojit nedokazala a velmi chcela. No neverim ,naozaj ze to niekoho fakt zaujima,tak si z toho nerobte tazku hlavu a najdite si vtipnu odpoved. napr. nie u nas dojcenie prevzal ocko 😉

zuzi0911
15. dec 2012

A kojis vsak?!? Mala som pocit ze inu odpoved neakceptuju a ani ich nic ine nezaujimalo..ale to bolo take prve mesiace ked som sa s niekym stretla potom uz otazky boli smerovane na deti. 🙂