Rodili ste niektorá s použitím litickej zmesy?
Ahojte, chcem sa opytat mamiciek, ktore maju skusenosti s porodom pod tzv. litickou zmesou. Bolo mi to odporucene nezavisle od seba neonatologom aj porodnikom ako setrnejsia verzia epiduralu. Malo by to pri senzitivnejsich typoch odblokovat uzkost, napatie, zmiernit bolesti a dosiahnut lepsiu spolupracu rodicky. A vraj to na rozdiel od EDU nespomaluje porod, ani neprechadza placentou k babatku. Na internete neviem k tomu nic najst. Stretli ste sa s tym niektora?
u teba estelen hladam achillovku 😀
Sixtine - lytický - odvodené od slova lýza (slovo gréckeho pôvodu, znamená rozklad, rozloženie), v kontexte Tvojej otázky by zrejme šlo o odbúranie spomínaného stresu a napätia nejakou kombináciou liekov.
O aké by mohlo ísť, to Ti vysvetlili Avicena a ostatné dievčatá. V každom prípade by táto zmes bola podaná do žily, teda určite aj do obehového systému plodu.
Ale čo konkrétne mali na mysli lekári, ktorí lytickú zmes preferujú pred EDA, to sa musíš spýtať ich. Ale tiež sa čudujem 😕
mali urcite na mysli ze rodicka spolupracuje....to ze tie lieky vedia velmi vyznamne ovplyvnit dieta, to im zrejme je jedno 🙄
ahojte děvčata,tak já jsem tuhle lytickou směs při porodu dostala. zpětně jsem velmi ráda, minutu po porodu jsem říkala, jaká to byla pohoda a můžu jen doporučit. Ano, léky mohou ovlivnit i miminko, ale to je při aplikaci stále sledováno kardiotokografem. Naše beruška byla možná trochu ospalá, ale apgar score 9 10 10 a přisála se hned po umytí, takže na kojení to také nemělo vliv.A moje pocity? byla jsem teda dost omámená, ale díky opiátu jsem spala mezi kontrakcema, takže jsem si stihla i odpočinout, když do mě lili oxytocin, no a blila jsem ještě před podáním. asi tak, kdo si chce prožít porod natvrdo se vším všudy ať si nic nedává, kdo to chce urychlit a nevyčerpat se úplně, ať důvěřuje porodníkům a nechá se nadopovat. S epidurálem zkušenosti nemám, ale vím, že záleží jak vám to kdo píchne, mohou z toho být nepříjemné bolesti zad po porodu
ahojte, tak ja ako clovek ktory v praci dennodenne podaval opiaty mozem prehlasit ze by som si to naozaj v zivote nedala pichnut pri porode...to by som musela naozaj umierat alebo by to bolo uplne uplne nevyhnutne. Ja som rodila s EDA a tiez som si super pospala od podania asi 5 hodin a ked som sa zobudila, uplne to prestalo ucinkovat ale uz mi nedali nic a vsetko som si uzila naostro 😉
Mne to skor pripada tak akoby sa porodnikom nechcelo volat a cakat kym sa napichne epidural, lebo co sa tyka rizik pre dieta aj rodicku, myslim ze sa to neda porovnat... 😒 a este nahucia ze je to setrnejsie, to je vazne sila 😀 boze to su taki masiari... 😠
Romik - mě epidurál píchali na 4x, takže žádná slast. Ale bolesti zad jsem rozhodně neměla vůbec žádné. Nevěřím, že bolesti zad jsou způsobeny epidurálem. "Naše beruška byla možná trochu ospalá" - no mě by tedy dost vadilo, kdybych měla zdrogované dítě 😕
😕 no to by sakra vadilo aj mne....
a este k tomu ze pred porodom uz ked vyprchal epidural si matka uzije porod naplno, je zase len chy6ba porodnika....ti radsej 2h pred tlacenim odmietnu dat davku pre istotu aby rodicka tlacila..... 🙄 ale namixovat sa da aj trosku slabsia zmes, takze rodicka nemusi trpiet a aj tlaci.....
holt, porodnikovi je to suma fuk ci bude mat zenska ospale dieta, hlavne nech ho rychlo vytlaci 🙄
denduska, suhlasim, opiaty su u nas na dennom poriadku a dolsin je "najhorsi" z nich, nikdy by som si ho pichnut nedala
lytická zmes 😝 - ja som myslela, že to sa už v dnešnej dobe nepodáva, preboha 😲, aj mne núkali pri pôrode, že mi pichnú dolsín, ale aj keď to teda bolelo ako sviňa, tak som si ho pichnúť nedala, lebo viem, čo môže spôsobiť- od zvracania, po kŕče až útlm novorodenca. Viem o čom hovorím, som anestéziológ. Hrôza, čo dnes ešte môžu lekári rodičke odporúčať...
pre zajačika- ja som 2x rodila v kľudnom prostredí a bolelo to teda poriadne- nechcem strašiť, ale bolo to naozaj tak, dá sa to vydržať aj bez epidurálu, lebo keď človek musí, tak mu nič iné nezostáva, ale s epidurálom to bolo príjemnejšie, určite. Ale nie o tom je táto diskusia...
ilianka, vitaj, kolegyna 😀 ale zda sa, ze porodnikov veria ludia viac nez nam 😝 ale kazdy nech si urobi podla svojho, ja som teda najprv pozerala na dobro svojho dietata, az potom na svoje bolesti....prvorade bolo zdravie mojho drobca, az potom oj komfort...a v dnesnej dobe ponukat lyticku zmes je skoro trestny cin 😠
oytala som sa kolegov v nemocnici ako casto davaju lyticku zmes rodickam....tak na mna kukali jak na dinosaura 😀 v dnesnej dobe ju uz nedavaju!! volaju o epidural ked je treba...chvalabohu ze ma uz v dnesnej dobe niekto rozum 😝
ja som sa tiez pytala ci nasi gyndosi davaju nieco iv pri porode typu petidin...tak ze ci mi nejak nejde materska na mozog 😀 😀 😀 vraj sa to kedysi davalo, ale bolo to vytlacene uplne epiduralom.....niekde ze sa este moze stat, ze ked nemaju mensie nemocnice 24 hod pritomnost anesteziologa, resp. je len na telefone, tak ze im daju porodnici taky nejaky koktejl 😖
ja sa pamatam ze mne tamponom s fentanylom vytrel okolie krcka ked ma vsetko priserne bolelo a tusim som kubik dostala do zily, asi 45 min.pred porodom, to som uz bola na 9cm....a jasne ze ziadna ulava 😝
Latvia, ani se nedivím, že někdo věří porodníkovi víc, než tobě. Když tady tvrdíš, že epi nemůže prodloužit porod ??? Znáš knihu Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu? Najdeš tam závěry studií s odkazy na ty studie. Epi může prodloužit porod a zvyšuje pravděpodobnost, že porod skončí kleštěmi, nebo císařem. Viděla jsem to i na termínové diskuzi, porod s epi, dlouho se nic nedělo a nakonec císař, a to u několika holek.
Epi je lék a tak se s ní má i zacházet a ne ho dávat každé rodičce, aby ji to náhodou nebolelo. radši ji má PA nebo doktor podpořit a povzbudit. Kdyby mně nabízeli epi každou hodinu, jak je někde zvykem, tak asi taky podlehnu, ale místo toho mi říkali, jak porod krásně postupuje apod. a porodila jsem bez epi. samozřejmě, že to bolelo, ale je to bolest, která se dá zvládnou. Ale epi je teď velký byznys, za příslib bezpolestného porodu rodičky rády zaplatí.
betelgeuzz: pekne,co si napisala sice,ale troska od temy...temou je lyticka zmes,ktora sa kedysi rodickam davala na povedzme ulahcenie porodu,ale opak je pravdou,ze je to oblbovak,nepomaha ale skodi tebe aj babatku...coby epidural je ovela bezpecnejsi a podava sa bezne na svete v kazdej vascej nemocnici...a nielen pri porodoch...takze bavme sa o tychto latkach a nie o prppagacii nejakych kniziek...a porodnikom tiez neverim...a nielen im...nakolko mam vsetkych pat pokope a som rovnako odborne sposobila ako latvia a ostatne kocky...bez urazky
betelgeuzz.....epi je biznis????? epi hradi plne poistovna, takze u nas sa za nu NEPLATI.to ze sa niektore nemocky na nej obohacuju, za to nemozem......okrem toho som nevravela, ze epi sa ma davat kazdej jednej... a ziadne knihy nepotrebujem, chodim na anesteziologicko-PORODNICKE kongresy kde o tom prednasaju porodnici a anesteziologovia, a tym verim totiz viac nez nejakej knihe....len tolko.
a u nas epi nenukaju kazdu hodinu, zrejme len tam, kde si za to musi zenska zaplatit, a ja nemozem za to ze si nejaka nemocka pyta peniaze za inac bezplatnu proceduru
len pri porodoch sa epi plati...aspon tu v ba 😠
a vravi nejaka prirucka rodiacej matky nieco o lytickej zmesi????by som bola zvedava... 🙄
clovek vam chce poradit, kedze sa ako lekari snad v niecom vyzname, ale zrejme ked chce niekto pocut len to svoje, tak nema zmysel nieco vysvetlovat.
dajte si kludne lyticku zmes, aj 3x , ja moje dieta nepridusim 🙄 ak mate to svedomie, prosim
v CR je epidural aj pri porode bezplatny...resp.inac to poviem, poistovna ho plne preplaca.ale zrejme si niektore nemocky zan nechavaju cvakat
latvia, tak, a zakladateľka témy je z BA, to ma teda prekvapuje, že v koncových nemocniciach v hlavnom meste môže pôrodník a neonatológ obhajovať lytickú zmes ☹
je sice z BA ale porodnik a neonatolog co jej to poradili vraj niesu v BA nemocniciach....ale i tam sa lyticka pouziva, zial...
aha, tak to mi uniklo, ale aj tak... Skôr mi pripadá, že pôrodník chce takýmto spôsobom sám ustáť všetky zásluhy pri pôrode, aby sa o ne náhodou nemusel deliť s anestéziológom 😎
este aby bolo jasne, ja neobhajujem epidural, ja som len proti lytickej zmesi, ak zena epidural nechce, nenutim nikoho.da sa rodit aj bez epi.
Latvia, aha, tak to jsem asi špatně četla. Neobhajuješ epi, ale píšeš, že neprodlužuje porod a na zezuliq jsi reagovala, že bys jí uvěřila, že epi není potřeba, kdyby jsi nerodila. škoda, že nečteš i knihy, informace od porodníků jsou často dost tendenční. A že epi není byznis? POkud vím, tak všechny slovenky u nás v diskuzi si epi platily a v ČR to zase proplácí pojišťovna. Ze svého to nemocnice neplatí.
betelgeuzz....ja tu ziadnu zezuliq nevidim 😕 a nikde som nepisala ze jej neuverim ze nieje epi potreba kebyze nerodim!!! to mas odkial taketo informacie???? lepsie citaj 😉
a nieje jedno ci citat od porodnikov knihy, alebo si porodnikov vypocut nazivo? 😕 podla man to jedno je..
a ked si poriadne precitas, tak pisem ze v CR, akoze Ceskej republike je epi bezplatny.to, ze pisem slovensky neznamena ze som na slovensku 😉
epi moze predlzit porod, teda 2. vypudzovaciu fazu, zavisi to od davkovania, ak je ale spravne davkovanie, a nenapumpujem do pacientky lieky az "po krk", tak je tam to riziko minimalne...cize zase je to o schopnosti anesteziologa 😉
betelgeuzz hej, na Slovesnku sa za epi plati, je to brane ako nadstandard, a je to velky biznis, lebo anesteziolog za kazdu epi vraj dostane prachy, tak sa necudujem, ze k tomu zeny presviedcaju. ale ak je to v CR tak ako v Nemecku (preplaca to poistovna v plnej vyske) tak ja, ako lekar z toho predsa nic nemam, tak co by som z toho mala, presviedcat zeny, aby si dali epi. akurat tak caste vstavanie k porodom v noci a pichanie epiduralu, za cim sa teda fakt netrham 😉 mam casto aj bez toho dost roboty.
Latvia, nepamatovala jsem se to jméno, je to zajaciq. Napsala, že pokud žena rodí v příjemném prostředí, tak oblbováky nepotřebuje. Ty jsi reagovala, že pokud bys nerodila, tak bys jí uvěřila. Už je to přesně?
Podle mě je rozdíl, jestli si poslechneš názor porodníka, nebo si přečteš závěr studie, která zahrnuje více rodiček, než vidí jeden porodník za celý život.
Annalena, tak potom by se teda měli anestezilogové naučit epi pořádně dávat. jakou mám jistotu, že nenarazím na anesteziologa, který to dobře neumí?
Latvia - epi se platí všude, pokud je na žádost rodičky. Pouze pokud lékař dá epi jako nutnou medikaci (např. mě při porodu dvojčat), tak se neplatí.
keby zeny rodili v prijemnom prostredi, intimnom a v polohe, ktoru si same zvolia, tak netreba ziadne utlmovaky, pretoze prostaglandiny su postacujuce proti kotrakcnym bolestiam.
z coho vyplyva, ze podla nej staci byt v prijemnom prostredi a porod neboli. na co som jej napisala ze kebyze nerodim tak jej uverim. cim som myslela ze porod boli jak cert, a ziadne prostaglandiny ani prijemne prostredie ti neurobia bezbolestny porod. netvrdila som ze treb epi a to je rozdiel. ja sama som nerodila s epi, nestihli mi ju pichnut, zial.mala som ju nachystanu, ale porod sa mi rozbehol prilis rychlo.a boli to krute bolesti takmer bez prestavky, prezila som, takmer aj zabudla, ale kebyze mam moznost si to zopakovat, tak si dam epi pichnut este pred zacatim kontrakcii, ano citas dobre , este pred 🙂

😀 no mna si teda este nerozculila 😀 😀