icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 lekar ma ale informovat o moznych neziaducich ucinkoch aby sa zena mohla rozhodnut. ten ibalgin si clovek berie a letak si moze precitat. ale daju lekari precitat prbalovy letak toho co pichaju pocas porodu?

papricka33
23. nov 2016

@fidka79 🙂 a mne sa niekedy zdá že je. Neviem, či si pochopila, ale môj pôrod sa zbehol za 1,5 hodiny. V tomto časovom úseku sú papiere najmenej dôležité. Prvoradé je zdravie a život dieťaťa a mňa... Ak by ma priviezla sanitka a našli by !a na ulici rodiť, tak by ma ani bez karty neodrodili? ... tak potom nie je lepšie porodiť doma? Na chodbe v nemocnici by to bolo horšie.

laurika1517
23. nov 2016

@alby2014 ano pripustim. v istom malo percetne su zasahy potrebn. ale z for ma clovek pocit ze 99% matiek malo zasahy a 100% veri tomu ze inak by to neslo a zomreli by vsetci aj s upratovackou....

sam2
23. nov 2016

@laurika1517 a keby si sa ho spytala, tak mi netvrd zeby ti o nich nepovedal. A su specificke druhy liekov pri ktorych by ti pribalovy letak bol na prd, kedze mu viac menej rozumeju len ludia zo zdravotnym vzdelanim. Alebo take ako ty ☺️

bambibam
23. nov 2016

@laurika1517 prajem veľa šťastia doktorom ,keď novodobé mamičky budú chcieť čítať počas kontrakcíí príbalové letáky 😀 😀 😀 😀 😀 😀

sam2
23. nov 2016

@laurika1517 este mi napadla jedna vec: tuto diskusiu si precita prvorodicka, ma v hlave zmatok. A zoberie si k srdcu tvoje slova. Odmietme akykolvek zasah. Neda si nic pichnut, vydupe si prirodzeny porod, a teraz bum. Aj napriek tomu nastanu komplikacie a nieco sa pokasle. A v konecnom dosledku to nedopadne dobre. A to len preto, ze zena sa rozhodla doverovat cloveku, ktory si precital odbornu knihu

laurika1517
23. nov 2016

@bambibam vies ono si ich niektore precitaju uz pocas tehotenstva aby sa tym na sale nezdrzovali...

sardinka336
23. nov 2016

@laurika1517 ja vobec neverim tomu ze by som bez prepichnutia vody zomrela aj s upratovačkou....ja verim tomu ze by som zbytočne rodila tých 16 hodin..to je cele...a to som nechcela ...čo je na tom zle ?Nič...zakrok mohol byt spraveny, krčok bol na to pripraveny...proste pochop ze su zeny čo zasahy chcu a je to normalne vyuzivat moznosti mediciny 21. storočia.

laurika1517
23. nov 2016

@sam2 kazdy ma mozog a ma sa rozhodovat na zaklade svojich vedomosti ziskanych z kvalitnych zdrojv, ja som sa tiez nerozhodovala podla tho co niekto pisal na nete ale podla toho co som si sama nastudovala, pripadne skonzultovala s odbornikmi. takze sa mi tu nesnaz podsuvat nejaku domnelu zodpoednost za nejaku provorodicku. 😀 😎 ale ak jej tato diskusia pomoze k tomu aby hladala hodnoverne odborne zdroje a neverila slepo niekomu len preco ze je mudr ale poslednu knihu precital pred statnicami tak iba dobre...

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 ale ved v poriadku ja ti to neberiem...az na to ze neexistuje vedecky dokaz ktory by potvrdzoval ze pichnutie vody realne skrati cas porodu. ono to totiz nemas s cim porovnat kedze netusis za ako dlho by ta voda praskla sama . navyse dieta sa predsa moze narodit aj bez prasknutia vody... ale ked si s tym spokojna tak je to predsa uplne ok pre teba ci nie?

bambibam
23. nov 2016

keby ste chodili do práce , nepozorovali si každé prdnutie , prešla by Vás chuť špekulovať čo je napísané v ktorom príbalovom letáku

alby2014
23. nov 2016

@laurika1517 kokos, tebe tvoj porodnik, nejak poskodil dieta, alebo teba traumaticky, ze si na nich tak vysadena a neochtona prispusti,z e clovek, co ma na VS, roky praxe, etestacie a odrodil uz kde aku situaciu..vie fakt veci posudit lepsie ako mamicka, co si citala knihy a konzultovala s dulou..?

laurika1517
23. nov 2016

@alby2014 nie, ja som porodnika pri porode nemala. a porodnik nerodi, rodi matka.
@bambibam 1. do prace som chodila a chodim 2. pred porodom su dva mesiace materskej, tie pribalaky sa daju precitat aj vtedy... 😀

dkethe
23. nov 2016

@alby2014 vies, v niecom ma pravdu... moja teta v usa robi ako zdrav.sestra - kazdy rok prejdu skolenim a pisu testy... kazdy rok. Lebo doba sa posuva, poznatky su nove a nove... toto na sr chyba, je to len na dobrej voli doktorov

sam2
23. nov 2016

@laurika1517 ja ti nic nepodsuvam. Ale nohuzial mnohe sa riadia tym, co si precitaju na nete.. ale znovu, ty si evidentne mudrejsia ako ti chudaci lekari. Ja len dufam, ze nenavstevujes ziadneho a vsetko riesis citanim odbornych knih... nemam rada ludi co sa povysuju a myslia si, ze vedia vsetko lepsie ako niekto kto to niekolko rokov studoval, ma v obore niekolko rokov praxe a nieco odzite (a to sa netyka len lekarov).
Btw, lekari maju rozne skolenia, kurzny. Mnohi si robia dalsie atestacie, vzdelavaju sa aj dalej. A ano, pre mna je doverihodnejsi nazor cloveka s titulom mudr. Ako nazor cloveka, ktory si precita par odbornych knih, vyberie si z nich co mu vyhovuje a tvari sa ako tomu rozumie

sardinka336
23. nov 2016

@laurika1517 No zaujimave ze to funguje...prepichnutie obalov často porod spusti, urychly...prvy porod mam bez ,,prasknutia,, vody takze to viem porovnat. Dieta sa moze narodit aj bez prasknutia vody - prve sa mi tak narodilo. Hovorime tu o nejakych neziaducich učinkoch - tak viac menej ziadne to nema len tu demonizuješ.

laurika1517
23. nov 2016

@alby2014 nemala by som nic proti lekarom ked sa drzali aspon poznatkov 20 rokov starych a odporucani WHO a zasad FIGO. kludne aj tych 20 rokov starych...uz to by urobilo na slovensku revoluciiu...iluziu ze by sa drzali najnovsich vyskumov v porodnictve nemam

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 nemozes predsa porovnavat prvy a druhy porod. kazdy porod je iny. myslela som to tak ze jeden a ten isty porod nema clovek moznost prezit s pichnutim alebo bez pichnutia... pichntie vody moze mat nasledok nespravnej rotacie do porodnych ciest a nasledne komplikacie pri tlaceni, lebo dieta sa zosunie rychlejsie , riziko je aj prolaps pupocnika.

sardinka336
23. nov 2016

@dkethe a ty si myslíš ze dnešný gyndari si mozu dovolit neist s trendami? Tu v BA je taky vyber lekarov a chyr o kazdom jednom sa nesie celym internetom...zeny si maju z ,,koho vyberat,, ze si tí, ktorí chcu mat ,,klientelu,, nemozu dovolit len tak mäsiariť.

laurika1517
23. nov 2016

@sam2 pre mna je hodnovejnsie nazor zahanicneho porodnika s dlhorocnou praxou ako slovenskeho porodnika co si nie je schopny precitat ani nieco co v zahranici funguje uz od 70tych rokov.

marfikchov
23. nov 2016

práve toto som našla http://www.cas.sk/clanok/477016/ambulancia-dr-b...
čítajte, študujte, vzdelávajte sa a rozhodujte, hlavne správne

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 asi idu s tymi trendami slabo ked este nezaznamenali ze poloha v lahu a polosede je najrizikovejsia...

sam2
23. nov 2016

@sardinka336 vies co, ja to asi zdavam. Proste ma zafixovane ze sk porodnice su muciarne, kde prizabijaju deti aby ich museli nasledne zachranovat, 100 rokov za opicami, s lekarmi, ktori absolutne nevedia co robia, kde chcu matke odopriet zakladne prava....
komu niet rady, tomu niet pomoci

marfikchov
23. nov 2016

@laurika1517 mala by si si čítať príbehy žien, ktoré rodili v zahraničí... teraz nemyslím na kvalitu a estetiku nemocnice, tam ozaj pokulhávame... ale celková starostlivosť o tehotnú ženu a matku je na Slovensku na vysokej úrovni... robia vyšetrenia, ktoré sa v zahraničí nerobia... downov syndrom napr...

sam2
23. nov 2016

@laurika1517 prosim ta ty pochadzat niekde z lazoc? Nasi porodnici rozhodne nemaju 70r poznatky, ale budis... necham ta v tom.... ty si jedna z tych, ktore si myslia, ze na zapade je vsetko super... ale je to tvoje pravo

sardinka336
23. nov 2016

@laurika1517 opakujem, bol pri tom špičkovy porodnik, ziadne nasledky to nemalo ani nema, ak je zena sledovana. To čo uvadzaš je teoria, čista knizna teoria, ktora sa moze vo vynimočných pripadoch zriedka stat a publikácia na nu chce upozornit pre objektivitu. Ale iste nenapiše ze zasah je 100% zly nerobte ho.

laurika1517
23. nov 2016

@marfikchov to je ohromna vyhra cele tehotenstvo chodit po testoch a stresovat sa...

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 pravda, ani clove co fajci nema 100% istotu ze rakovinu dostane. ale sanca tam je

sam2
23. nov 2016

@laurika1517 ak aj nepochadzas z lazov, odporucam ti sa tam prestahovat a zit v lone prirody...

marfikchov
23. nov 2016

@laurika1517 mňa tie testy nestresovali, našťastie som porodila obe deti zdravé a krásne, ako môžeš vidieť.. ale bola so mnou na pôrodnici matka, ktorej sa v tej istý deň narodilo tretie dieťa, druhé s downovým, a ona použila presne túto vetu "nebudem sa celé tehu stresovať", tak odmietla vyšetrenia na downov... na veci by to nič nemenilo, myslím, že ani ja by som si také dieťa nedala zobrať, ale bola by som pripravená... ale to je o inom... ja som poukazovala na to, že naše pôrodníctvo je na vysokej úrovni čo sa týka starostlivosti o budúcu matku, pred aj po pôrode... ja na ružomberskú pôrodnicu a ich starostlivosť o nás nemôžem povedať krivé slovo a odporúčala by som ju každej, ktorá by sa ma na to pýtala...