icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

maciatkolulu
28. sep 2016

@ajana1 a ty citas co pises, ze sa screening robi po dvoch hodinach, kto ti ho prosim ta urobi doma????? O tom pisem, vies co vsetko sa moze stat babatku po porode, co vsetko moze mat skryte, co ani utz neodhalil??? Ja pisem teraz o tomto riziku, ked si v porodnici, su schopni hned reagovat, co urobi doma unavena matka a rodina v euforii, ked im dieta zmodrie a prestane dychat, lebo mu zlyhava napr.chore srdce, viem, ze sa to nestava casto, zeby sa neodhalila chyba na utz, ale stat sa moze a su aj ine vyvinove ochorenia ohrozujuce zivot, co potom, kto pomoze? Za mna velky risk, radsej obetovat svoje sukromie a to, ze si dieta bude pamatat desivy porod 😉 ako mat dieta s nasledkami, pripadne nemat...

dai
28. sep 2016

@evittam no bude mat dozivotnu traumu - si necitala? pan superpsycholog z ameriky povedali🙂

jahodka11
28. sep 2016

@daniela1983 ja len pre info, rodila som v nemocnici ale v nemecku, a tam naozaj dieta islo hned na mna.....potom na kratučko ho vzali na vyšetrenie,ale bolo to v izbe,kde som rodila,cize ja som ho stale videla, MM bol s nami stale a potom mi ho vrátili a nechali 2 hodiny....uz sa mi to zdalo az moc, haha....cize len som chcela, ze sa da rodiť pekne a splniť moje želania aj v nemocnici, len bohuzial asi nie na SK...

maciatkolulu
28. sep 2016

@daniela1983 tak ja neviem co ho nechali robit, mozno sa bondovali 😀 zeny, neprehanajte 😀

daniela1983
28. sep 2016

@evittam prirodzeny porod myslim taky kde si mozes pocas tlacenia sama vybrat polohu, bez akych kolvek medikamentov a bez oxytocinu na tretiu dobu prodnu a to rutinne pokial viem robia prakticky vsade., bez riadeneho tlacenia, bez tlacenia na brucho a bez akehokolvek odnesenia dietata...pises ze dieta ti dniesli.. teda nebolo pri tebe cely cas... a nie som nejak "mudra" do viacerych porodnic som telefonovala a informovala sa ake tam maju postupy pri porode. a ked ti porodna asistentka povie ze u nich sa rozodne rodi iba v polosede maximalne tak to nie je JPP ale je to sprava od zdroja...staci to tak?

dai
28. sep 2016

@jahodka11 ale ide to aj v SR - ako som pisala rodila som naposledy pred 5timi rokmi na antolskej a v pohode to islo...

ajana1
28. sep 2016

@maciatkolulu ak teda mozu vykonavat sekciu nechapem preco moju kamaratku odvazali do nemocnice na Kramaroch. Vies co sa ale povazuje za prirodzene? Ze si nemala nastrih alebo to ze si nemala absolutne ziadne oblbovaky a oxytocin? Bohuzial nemam ani jednu kamaratku na Slovensku ktora mala uplne prirodzeny porod bez akehokolvek zasahu takze ja na slovenske porodnictvo nemam velke ocakavania.

dai
28. sep 2016

@daniela1983 k tej statistike sa nedostaneme ze?🙂

daniela1983
28. sep 2016

@jahodka11 sak aj ja som rodila v nemocnici...ja nepochybujem ze problem nie je ze porod v nemocnici, ale problem je ze toto v sloveskych nefunguje

evittam
28. sep 2016

@jahodka11 To isté som mala na SVK v štátnej pôrodnici a dokonca pred vyše 8 rokmi. 😉 Ja netuším prečo tu väčšina žien robí z rodenia na SVK takú traumu a katastrofu - áno viem sú aj "katastrofické scenáre" - ale to je skôr výnimka. A vôbec, že sa v poslednej dobe z rodenia, dojčenia, a všetkého okolo detí robí také veľké "haloooo". Deti sa rodili, rodia a budú rodiť.....

daniela1983
28. sep 2016

@dai ale dostaneme cakaj...

ditatxu
28. sep 2016

@bambino256 Miska Hvastova z Popradu, rodila doma a myslim ze je aj ochotna prist ako asistentka

maciatkolulu
28. sep 2016

@dai tak to jedine preto, ze dotycna zena asi rodila predcasne...v kochu su jasne dane pravidla, ze pred 35tyzdnom sa porody u nich nerobia, akutne pripady sa vozia na antolsku, alebo kramare, kedze mamicka lezala radsej u kocha, ratala s rizikom prevozu, ja som tu pisala o planovanej sekci ako takej....
Ale inak klobuk dole, cisarsky v sanitke, to som este nepocula....nuz neviem,

jahodka11
28. sep 2016

@dai hej? Tak super, ja som tam rodila prvého syna a stacilo...ale bol to vyvolaný pôrod dr,aby stihla pred dovolenkou skasnut peniaze, vtedy to tak bolo....ale ja som to akosi neriešila....druhy pôrod ma potom prekvapil...milo...uplne iná skúsenosť...ani som netušila, do čoho idem... 🙂

daniela1983
28. sep 2016

@evittam v ktorej porodnici nechavaju dieta bez prerusenia nahe dve hodiny na matke?

jahodka11
28. sep 2016

@evittam no ja kvoli prístupu ludi v našom zdravotníctve...mam teda stres zo všetkého...je to len o ľuďoch....a podla mna prijemne zážitky a uz vobec z pôrodov na sk sa daju spočítať na prstoch jednej ruky..bohuzial...

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 Nie nestačí. Ešte raz - máš deti? Rodila si už vôbec? A kde na SVK, konkrétne. Ja som ti napísala pravdu - áno dieťa mi odniesli - na pár minút - odvážiť, zmerať - doniesli nazad.....Pôrod bol fantastický zážitok - a PRIRODZENÝ. Ako vidím a čítam neveríš - lebo si čítala štatistiky, lekárov a máš info od zdroja, že to tak nie je - tak veľa šťastia.

maciatkolulu
28. sep 2016

@ajana1 asi preto, ze rodila predcasne, ak nie, tak mala asi nejake komplikacie s dietatom o ktorych vedeli dopredu, inak ma koch, perfektnu operacnu salu a moznost mat so sebou pocas celej operacie aj niekoho

evittam
28. sep 2016

@dai Jáááj, pán super psychológ z Ameriky si určite pamätá aj svoj "traumatizujúci pôrod".... 😀 😉

dai
28. sep 2016

@maciatkolulu tak pisem co mi ona hovorila - opisovala to ako strasny zazitok... a rodila v termine - chceli ju nechat rodit prirodzene, neboli tam ziadne kontraindikacie... len porod nepostupoval a ona zacala silno krvacat pricom dietatu slabli ozvy - volali antolsku, nerobili zasah sami - bolo to pred tymi 5timi rokmi... mam pocit ze vtedy nejak nanovo otvarali alebo nieco take ...

ajana1
28. sep 2016

@maciatkolulu moj maly na ultrazvuku ani nebol. Po troch hodinach po porode som odisla domov do vlastnej postele 🙂 proste to tu funguje inak a ak nie su problemy nie je dovod aby si zostavala v nemocnici dlhsie ako potrebne. Na prvy tyzden po porode sme mali kraamzorg ktora sa starala o mna, babatko, manzela a domacnost. Viem ze to pre mnohe vyznieva ako scifi ale ver tomu ze ak to raz zazijes nikdy by si nerodila na Slovensku.

daniela1983
28. sep 2016

@evittam je dost ludi co si to pamata do dospelosti, len preto ze ty si o tom nepocula neznamena ze t neexistuje... ok tak inak...ze matku moze traumaticky porod poznacit na dalsi zivot to tiez popieras?

dai
28. sep 2016

@evittam ale ona ziadne statistiky nema🙂 to si len vymysla na podporu svojej pravdy... ved som si ich uz niekolkokrat pytala a nic nezverejnuje - ja som tu dala jeden link co som nasla - ten hovori o opacnych veciach ako ona...
no ano, v amerike potrebujes psychologa uz na vsetko, aj nato ze si sa narodila zdrava:-/ uz mam pocit ze vlastne aj byt normalny je diagnoza a vysvetlenie preco si najdeme pripadne v perinatalnom vyvoji ak inak clovek zije stastny zivot🙂

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 Nepísala som, že som mala dieťa dve hodiny nahé na mne.....Čítaš čo nepíšem. Jasne som ti napísala, že mi ho hneď po pôrode priložili, odniesli na pár minút a doniesli a bol s nami celý čas - tie 2 hodiny na sále a potom už na izbe až do odchodu z pôrodnice -samozrejme oblečený. A? No katastrofa. Ale skús si nájsť nejaké rady od tých tvojich výborných amerických psychológov.....Určite ti poradia ako žiť tvoj život bez ujmy na zdraví a na zdraví tvojich detí lebo ako vidím bez štatistík, JPP a amerických štúdii sa ani nepohneš. 😉

dai
28. sep 2016

@ajana1 ale neblazni... ved presne takto rodili nase mamy🙂 mne to mama rozprava ako zly zazitok ze ju poslali hned z porodnice domov bez vysetreni pri mojom porode... potom k nej chodila babica pomahat s domacnostou - po 3och tyzdnoch musela nabehnut viac menej na nepretrzitu starostlivost kedze moja mama skoncila akutne v nemocnici - po porode jej totiz zostal kus placenty v tele ktory sa zapalil... samozrejme ze nato neprisli kedze jej utz pri prepustani nerobili... stratila samozrejme mlieko, nas bonding sa na 2 tyzdne prerusil a ja som rada ze mi aspon mamu zachranili🙂

daniela1983
28. sep 2016

@evittam ano dieta mam a na porod na slovensku som odvahu nemala tak som volila zahranicie. btw. pises ze do tvojho porodu nezasahovali...takze ta nechali aj vybrat si polohu? tak iste ze by som tomu rada verila ze sa to niekde deje... len sa mi to nezlucuje s tym co mi v dost nemocniciach povedal sam personal ze napr volnu ubovolnej polohy neumoznuju...

evittam
28. sep 2016

@dai Tak, tak - "vivat America".....A inak moja obľúbená veta: "Neverím žiadnej inej štatistike iba tej, ktorú si sama sfalšujem".... 😉

dai
28. sep 2016

@daniela1983 kde si rodila?

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 Polohu bohužiaľ nie - ale poviem ti na rovinu v tej chvíli mi to bolo úplne jedno ako ho vytlačím - či na kolenách, po ležiačky, "na hlave,na ušiach" alebo neviem ako.....Ja som spokojná. Ešte cca 20 minút pred pôrodom som bola na fitlopte, potom potrebovali monitor dieťaťa - tak to som si naozaj nemohla extra vyberať polohy a do toho som hneď potrebovala tlačiť - myslíš, že ma napádali kraviny ohľadom polohy? 😀 Ty si volila pôrod v zahraničí len na základe "blbých rečí" o SVK - poznám veľa takých žien - v pohode - leťte aj na Mars porodiť -bolesti budú tie isté. 😉

dai
28. sep 2016

@evittam nebudu🙂 lebo ked rodis doma tak bolesti nemas - si nevidela tie rozkosne videa na youtube?🙂