icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

alicka850
22. dec 2016

@katka.gzd
Hoci som zdravotnik, viem si predstavit napriklad porody doma, ak by boli na to skolene PA. Teda vzdelavanie postgradualne take, ako v pripade lekarov- prax min. 5 rokov, odrodene stovky deti v domacom prostredni za dohladu atestovanej kolegyne, materialne vybavenie zapozicane napr. z porodnice, CTG monitoring s vedomostami k jeho vyhodnoteniu, keby bola napr. zaistena zachranka v pripade komplikacie s prichodom okamzite, aby bola nemocnica pripravena- volny sal, zaistena krv v pripade potreby. V tom pripade by som povedala, ze riziko nie je ovela vacsie ako pri porode v nemocnici. Ale za takejto situacie ako teraz, ze k domacemu porodu sa zhana PA na fore, je vlastne jedno ake ma skusenosti, len nech ma odvahu to povazujem za hazard so zivotom

sardinka336
22. dec 2016

@laurika1517 bavme sa o SR...čo sem furt tahate ine štaty? Tu chcu rodit doma a nie rodit doma v CR.

alby2014
22. dec 2016

@laurika1517 link zdroj..,,cize nie.na.sr..,lebo.argument bol.konstruovany,tak,ze som.nadobudlanpocit,.ze.na.sr

monilik
22. dec 2016

@katka.gzd
@alby2014
@laurika1517 jaaaj zeny, porovnavat Braziliu so Slovenskom... to uz je co povedat... https://www.aktuality.sk/clanok/207023/drastick...

katka.gzd
22. dec 2016

A pisala som pred viac ako rokom, ze niesom Gazdikova, pisem to naposledy. Moj nick "gzd" vznikol este na zakladnej skole a Katka sa do Gazdikov privydala a ma uplne v pazi celeho konika. Je navyse uplne trapne sa ohanat tym kto pozna ciu identitu. Ja sa za svoje presvedcenie nehambim. Za to smradlava ryba je hrdinka len od pocitaca, nech sa sama predstavi ked uz si mysli, ze pozna ostatnych po mene... a ked uz nevie ine tak zacne s osobnymi utokmi. Ale ma smolu pretoze to nefunguje.

katka.gzd
22. dec 2016

@alicka850 moja slovenska PA praxovala v zahranici ako PA....

sardinka336
22. dec 2016

@katka.gzd kata nevymyslaj...ved ta vidim na fotke s malym s šatke...nie nie si to ty, to rozpravaj tomu čo seno žere. tých Katiek je tam asi x..ako vieš o ktorej hovorim? Si sa uz pred rokom prezradila .... Ale neboj sa, mna to vo vysledku nezaujima len ti vravim ze neskač do ludi ktorých nepoznáš ked o tebe vedia aj ,,číslo topanok,,. Pokračujme v teme a k tomuto sa nevracajme ok?

monilik
22. dec 2016

@laurika1517 aha vidis ten som nenasla... myslis ze pri porode doma a asistencii duly sa to nemoze stat?

marfikchov
22. dec 2016

@monilik a ešte aktuality.sk.... no ešte sem s hororovými príbehmi z pôrodníc z cas.sk a topky.sk a my neznalé, rodiace v slovenských pôrodniciach sa zbláznime, komu sme seba a svoje deti vydali napospas

katka.gzd
22. dec 2016

@sardinka336 👍👍👍 bububu bojim bojim. Nevies o mne ani hovno, ale drz sa v tom, je mi to sumak. Len zasa ukaz charakter, do toho 👍👍👍

monilik
22. dec 2016

@marfikchov ??? precitaj si co pisem na predoslej strane... ohanaju sa tu odtrhnutou hlavickou v suvislosti s porodmi na Slovensku... nasli sa dva linky. ani jeden na Slovensku nebol.

marfikchov
22. dec 2016

@monilik no ved ja s tebou súhlasím... že nech sa sem ešte pridajú nejaké fundované články z času a z topiek a bude vybavené...

gumimaci
22. dec 2016

@marfikchov Mojej svokre pri porode ozraty porodnik zabil dieta. Zlomil vazy, dcerka jej zila len 3 hodiny ☹ stalo sa to na SK.

marfikchov
22. dec 2016

@gumimaci tvoja svokra rodila v ktorom roku? ak sa môžem opýtať?

marfikchov
22. dec 2016

@monilik asi som to horšie vyjadrila, ako som myslela...

sardinka336
22. dec 2016

@katka.gzd hovno vieš o mne jedine ty zial.....zatial čo ja viem aj to kde byvas. Ty tu rozpravaj o charaktere ty mangalica jalová. No ale vratme sa k teme...

gumimaci
22. dec 2016

@marfikchov ano bol to tazky socik, sedemdesiate roky a lekar bol komunista... ale stava sa aj tu, tak isto ako zle aj ked menej tragicke situacie.

marfikchov
22. dec 2016

@gumimaci v 70tych rokoch nevedeli lekári toľko, čo tí dnešní... plus vybavenie nemocníc je na daleko vyššej úrovni... aj teraz čítame, že sa tragédie stávajú pri pôrodoch, vylúčiť sa to nikdy nedá, ale minimalizovať určite

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
gumimaci
22. dec 2016

@marfikchov ano suhlasim, preto sa mi paci nazor
@alicka850 . podla mna je verejna diskusia k porodom doma potrebna. Je sto x lepsie vytvorit podmienky na domace porody, ako nechavat zeny aby si zhanali informacie na internete. Ja sama by som do porodu doma isla, len v takom pripade ako ich maju nastavene v zahranici, kde domaci porod podporuju. V sucasnych podmienkach nie. ale tiez po vlastnych skusenostiach by som nerodila v slovenskej porodnici bohuzial. (netrpela som ani poporodnou depresiou ani PSP).

laurika1517
22. dec 2016

@monilik nie lebo dula ani PA nebude decko tahat za hlavu. totiz to robia lekari ked zena lezi a dieta sa zasekne. ked si zena moze volit polohu dieta sa nezasekne. pripadne zaseknutie sa da riesit zmenami polohy a nie tahanim za hlavicku. v porodnom plane som mala napisane ze si nezelam pri porode tah za hlavu, kedze sa pri tom neraz poskodi brachialny plexus. odtrhnutie hlavy je extrem. ale deti s ciastocne nehybnou rucickou od toho co ich lekar tahal za hlavu je dost. jedno take mame v rodine...

sardinka336
22. dec 2016

@laurika1517 pokial si pamätám s prednašok tak dieta sa ,,ťahá,,za ramena a nie za hlavu - uchopi sa pod rameno a lekar vo vašom pripade tahal silno za ramena, rameno... a nie za hlavu. a poloha nema 100% vplyv na to či sa dieta ,,odsekne,, ak je v nespravnej polohe dlho, ma stlačeny pupočnik...tak snad nebudu čakat pol hodinu či sa dieta ,,odsekne,, zatial čo ma problém s kyslikom.
Inak je to pomerne zriedkave a trpel tým aj jeden z vnukov kralovnej Viktorie, Wiliam...mal nehybne rameno nasledkom porodu - kedze dcere kralovnej nechceli robit vtedy velmi riskantny cisarsky rez, tak radšej tahali dieta von ako sa dalo.

alicka850
22. dec 2016

@laurika1517 Ako iste vies, resuscitaciu robia lekari ARO, ktori neresuscituju iba v porodnici, ale na ktoromkolvek oddeleni, takze mozno aj denne.

monilik
22. dec 2016

@marfikchov v pohode 😉

krupidlo
22. dec 2016

@alicka850
mylsim, ze je to jedno, tu skor ide o to, aby vyvratili aj neviem co 🙂 to su uz moc obmedzene komenty ako ani lekar neprichadza do styku s recuscitaciou tak vasltne to nevie rovnako ako PA. cize mat pri porode PA je vlastne jedno a to iste. Proste zaslepenym ludom nevysvetlis, ze resuscitacie robi ARO a ze je to u nich tak bezne ako ze si ja rano dam kavu.
fakt, ze niektore komenty su na mna moc a reakcia ako ani lekari s tym nie su v kontakte tak prd vedia je jeden z nich 🙂 ale tak co uz..

vevesh
22. dec 2016

@krupidlo ty si zdravotnik - co ti vadi konkretne na domacom porode? - som to z diskusie nepochopila......(a ak na Sk robi resustitaciu len aro, tak uz sa nedivim, ze sk zdravotnictvo je tam kde je a slovenski pacienti alergicki...)

sardinka336
22. dec 2016

@vevesh ty si aj niečo čitala? Na tejto strane hore to mas napisane za akych podmienok porod doma ano...a tu resuscitaciu robi kazde oddelenie ak je potrebna. Zase jedna ,,teta z Lídla,, ktora to vie lepšie...nevie ale musi kopnut do zdravotníkov.

krupidlo
22. dec 2016

@vevesh
Myslis ze to budem pisat 100krat, nech sa paci najdi si a precitaj
Jezis maria, to hadam ani nemyslis vazne 😀
Vies to je tak, gynekologovia maju svoje, chirurgovia svoje, internisti svoje,aristi svoje..
Kazdy z tychto lekarov ovlada resuscitaciu a predstav si aj my na zachranke ci s lekarom ci bez sme ju milionkrat zvladli a predstav si ze pacient ide hned na aro kde su najlepsie pomocjy a tim ludi ktori v tom ma najvacsiu prax
Ale kludne si to zober aj tak ze ziadeb lekar nevie resuscitovat . Fakt ze obmedzenost nema hranic 🙂
Niekedy je mlcat zlato, totiz same seba dost zle prezentujete a clovek si o vas ci chce ci nechce spravi hned nazor.
Ak chces mudrovat skus si najprv ziskat info ako funguje nemocnica a tak. Predpoklafam ze ked si bola tehotna chodila si hlavne ku gynekologovi anie k chirurgovi.
Tak to je to iste ze na resuscitaciu su tu aristi.
Zosmiesnujes zosmiesnujes ale nakoniec len seba
Ked vystudujes medicinu a budes mat par rokov praxe potom davaj dole lekarov. Dovtedt si myslim ze na to nejak extra pravo nemas.

vevesh
22. dec 2016

@sardinka336 ano, diskusiu som citala od zaciatku a ja som nikde nepovedala,ze viem nieco lepsie- normalne som sa slusne opytala, kedze su tam aj osobne rozbroje ,a uz som "teta z lidla" 😀 co ma na slovnesku vie najviac vzdy dozrat, ze vzdy su argumenty preco sa vsetko neda a nehlada sa preco sa da.....