icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

laurika1517
22. nov 2016

@fidka79 snad sa v rychlosti pri prekotnom porode moze stat ze to matka zabudne doma nie? a pokial tam toho manzela maju a ide k porodu tak si tie udaje mozu jednak pytat od neho a nezdzovat tym zenu ktora by pocas porodu vobec nemala zapajat neokortex alebo si tie udaje o muzvo doplnit po porode...mozes mi prosim vysvetlit naco je k procesu porodu nutne mat vyplnene udaje o manzelovi napr ked sa to moze v pokoji doplnit po porode?

laurika1517
22. nov 2016

@fidka79 a vies mi vysvetlit ako je mozne ze krajiny kde su domace porody beznejsie ako u nas maju dobru statistiku co sa tyka deti aj matiek a nejako im to tam neumiera ako na beziacom pase?

stardust
22. nov 2016

ku tym sanitkam...aj ked zakon definuje, do akej doby ma dojst zachranka k pacientovi, ale nie vzdy je tomu tak...sanitka moze havarovat na ceste k pripadu (stava sa), nastane nejake hromadne nestastie (stava sa). Na co pokusat osud? Ked zomrie dieta alebo zostane trvale postihnute, uz ziadne peniaze sveta rodicom nepomozu.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
laurika1517
22. nov 2016

@stardust lebo samozrejme v porodnici sa vsetky deti narodia nepridusene a zdrave a porodnici tam nikdy ziadne neposkodili svojimi zasahmi...

laurika1517
22. nov 2016

@fidka79 co k matrike? na matriku sa predsa papiere posielaju az po porode, takze snad nie je problem udaje vyplnit potom, nie?

stardust
22. nov 2016

@laurika1517 je rozdiel mat personal s vybavenim priamo na mieste a cakat v pripade komplikacii doma na sanitku 😉

laurika1517
22. nov 2016

@stardust ja sa ale pytam ako je mozne za krajiny s domacimi porodmi nemaju horsie statistiky... vies mi to nejako vysvetlit? alebo to ze vedecke studie udavaju ze pre matku druhorodicku je bezpecnejsi porod doma v pritomnosti porodnejs asistentky?

stardust
22. nov 2016

@laurika1517 statistika je jedna vec, realita druha.

laurika1517
22. nov 2016

@stardust neviem rocne napr v cr porodi vysse 1000 zien planovane doma napriek tomu ze je to tam komplikovane lebo PA to maju zakazane tak chodia tajne. ale zatial nepocut o ziadnych dramach a umierani. a ten clanok ze zavavolali sanitku ? no ano ked dostanem infarkt tiez sa zavola sanitka a nikto ma nebude obvinovat, ze som mala preventivne sediet na kardiologii pred dverami...

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
laurika1517
23. nov 2016

@lusinda3 nie nema kazdy rodit doma, ale irituje ma ked sa proti porodu doma ludia vyjadruju a nemaju zakladne venomosti o fyziologii porodu. nie negooglila som, studovala som dost zahranicnej literatury v priebehu niektolko rokov, o problematiku porodnictva sa zaujimam dost podrobne a dlhodobo a porod mam za sebou. tak trochu tusim vo co go. nepises kvoli comu ta matka mala akutny cisar, nepises priebeh porodu. ono aj ta eda dost asto konci akutnym cisarom lebo ono to nie je pre dieta take bezpecne ako sa to matkam prezentuje. tiez som o nej kedysi v tehotenstve uvazovala ale potom ako som si nastudovala dost lekarskych materialov o rizikach som si povedala, ze radsej vydrzim, lebo sa bojim aby som dieta neohrozila

sardinka336
23. nov 2016

ten kto ma infarkt o nom zvyčajne nevie, ze sa blizi...preto nesedi pred dverami kardiologa, kdezto tehotna vie ze raz porodi.
V Holandsku sa 30% porodov doma aj tak končí v nemocnici...to su krajiny kde k porodu a potratu pristupuju naozaj lieberalne ...ak sa v UK rozbieha potrat tak proste nikto nerieši. U nas zachranuju čo mozu.
V Nemecku rodia doma asi 2 percenta zien...aj to asi len moslimky, ktore maju zakazane ,,otrčat,, sa pred gyndarom. Takze zase take terno to nebude s tými porodmi doma.
Najviac sa mi ,,pači,, vyjadrenie pani Kešelovej zo stranky vnimave tehotenstvo kde tvrdí, ze porod doma je najbezpečnejší sposob porodu a kazdy kto tvrdí opak ,,bráni pokroku,,. (doslova to takto pise) tak ak porod doma je pokrok, tak to sme dopracovali. Aj operacia slepaku na kuchynskom stole bude asi pokrok...fakt zeny, je vam luto ze mate dostupu zdravotnu starostlivot.

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 lenze slepak je operacia...porod je prirodzena vec. nemusi sa pri nom stat vobec nic, ale moze. rovnako ako si lyziar nemusi zlomit nohu ani sa zabit na strome na kraji zjazdovky ale moze...lenze ked sa to stane tak ho kazdy polutuje a nikto nanho nebude utocit ze sa isiel lyzovat ked vedel ze sa nieco moze stat. porovnavat slepak s porodom moze len niekto kto vie o prirodzenom porode houby!

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
laurika1517
23. nov 2016

@lusinda3 nemam lebo doma na to nemam adekvatne podmienky. byvam v panelaku. keby som nebyvala v panelaku realne druhy doma zvazujem

sardinka336
23. nov 2016

@laurika1517 ty si prosím ťa kolko prirodzených porodov doma odviedla? Predpokladám nula a načítane máš asi len to čo chceš mat načitane z tej odbornej literatury. Dnes si kazdy myslí, ze pokial sa ,,o niečo zaujima,, predpokladám ako laik, tak tomu aj rozumie a pomaly to moze robit.
A aky je problém porodit v panelaku? Doma jak doma či?

stanulienkat
23. nov 2016

Prosim, ak sa bude dat, daj vediet ako ti to doma dopadlo. Dakujem

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 pretoze v panelaku susedia pocuju kazdy zvuk a to by som im neurobila :D :D

medulef
23. nov 2016

@laurika1517 promiň, ale v případě porodu jde o život dítěte, příměrem s lyžařem jsi chtěla říct, že je jedno jestli při porodu umře nebo ne ... 😕

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 ) porod odvadza zena ktora rodi a nie niekto kto je pritomny... aspon zakladne pojmy aby boli jasne...

sardinka336
23. nov 2016

@laurika1517 toto trapi zenu, pri rozhodovani sa kde porodi? No zaujimave....čize radšej porodi v tej hnusnej nemocnici zo zasahmi len aby susedia nepočuli.

laurika1517
23. nov 2016

@medulef a ked pustim dieta lyzovat a niekto mi ho zramuje a zabije? aj tam mu ide o zivot... pri kazdom prechode cez cestu ide o zivot...

laurika1517
23. nov 2016

@sardinka336 ja nemusim rodit v hnusnej porodnici mozem ist do porodnice ktora nebude hnusna a kde sa bude dat porodit tak ako doma a nebudem musiet riesit ci v noci nezobudim susedov krikom...

sardinka336
23. nov 2016

@laurika1517 Sak čo si si porod neodviedla doma? Jááj...susedia...
Sak kričat si mohla do vankusa...za ten super pocit z domaceho porodu ti to nestalo?

medulef
23. nov 2016

@laurika1517 co mohu ovlivnit, což je porod pod dozorem lékaře pro případ nenadálé situace ohrožení života, tak si vyberu, to že mohu zachránit vlastní dítě, v případech co uvádíš, ty ovlivnit nemohu

evittam
23. nov 2016

@laurika1517
@sardinka336 Takže zase tu máme len jednu "veľkú teoretičku" , ktorá aj tak pôjde rodiť do pôrodnice..... 😉 Ale hlavne, že má naštudovanú zahraničnú literatúru.....

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
lusinda3
Odpoveď bola odstránená
laurika1517
23. nov 2016

@lusinda3 preco, ja pri porode desne kricim takze fakt by som to v panelaku neriskla. ja som lutovala aj vlasnteho muza a porodnu asistentku ze to museli pocuvat...robit to v noci v panelaku asi by sa zobudil cely vchod