Sekcia verzus prirodzený pôrod: Ktorý si vybrať?
Su tu zeny co zazili obe? Ktory by ste si zopakovali? Ktory bol pre vas lepsi a preco? Ktory bol 1. A ktory 2.?
Dakujem
Ps: neviem sa rozhodnut
3 prirodzene s donosenymi detmi, jedna sekcia v 29.tyzdni.. vsetko relat. dobre hojenie, bez tazkosti.. isla by som zase do prirodzeneho, bez debaty.
@tulipanik12 rodila som 5krat prirodzene, bez epiduralu, posledné tri bez nástroju, bez šitia a po pôrode ponúkajú - pýtajú sa , či si prosis cosi proti bolesti - buď tabletku alebo do infuzky ....osobne som si vzala tabletku po 4.porode, že aby som sa lepšie vyspala tú poslednú noc než pôjdem domov🤦🤦🤦 a tá bola taká silná, že jak sfetovana som bola, sestrička má ratovala 🤞
Prvý bol prirodzeny - trauma na celý život.
Druhý porod sekcia- spokojne aj kazdy rok.
@stvura mam za sebou tri sekcie. 24 hodin na jiske, ale potom som normalne fungovala. Aj doma bez rodiny, muz nemohol zostat doma, po navrate z porodnice hned prechadzky, nakupy, skolka so starsim, ihrisko a pod 😃 ale samozrejme je to individualne. Ja som zas skor mala "dochramame" kamosky po prirodzenom v okoli
1x sekcia a4x prirodzone. Sekcia v pohode prvy den po operacii som mala problem s cikanim cieckovali ma ale inak uplne užasne.
Spontalne dva boli hrozne ovela vetšia bolesť ako po sekcii. Mala som obrovske šitie ešte rok som na wc (velkej potrebe) mala velke bolesti plus hemeroidy no des. A tie druhe dva porody spontalne nadhera užasne. Bez zraneni a šitia.
Prve dva som ale necvičila s balonikom anibal. Druhe dva ano. A teda za mna určite spontalne avšak s pripravou. Masaž hradze cvičenie s anibalom čaje a proste všetko.
zopakovala by som si prirodzeny, bol ako druhy po sekcii… tzv. VBAC … bol to transcendentalny zazitok na ktorom som si ulietavala este mesiac.
Ja mam za sebou prirodzeny, akutnu sekciu, aj vyvolavany porod. Všetkými 20-timi odporúčam prirodzený. To bol ten najkrajší pôrod zo všetkých. 🥰😊
Mala som prvý prirodzený, potom 3x sekciu. Keby som si mohla vybrať, tak určite prirodzene, hoci som si mesiac nemohla sadnúť. Ale po sekciách dlho bolesti brucha a iné problémy...
Takze za mna:
1.porod prirodzene bez epi pohodicka na to ze som bola prvorodicka za 4hodiny bola dcera na svete.
2.porod rychly nestihli sme do porodnice, porodila som na schodoch pri vytahu
3. Porod dcera bola KP, kedze mala vacsiu hlavicku, tak som isla cisarskym, okrem toho ze som mala rez na bruchu, boleli ma aj rebra, museli mi davat 2 transfuzku, lebo sa mi v bruchu spravil hematom. Nevladala som do toho transfuzky a tak som s malou viac nebola ako bola. Utorok som porodila, v piatok nas pustali. Ani doma som sa nevedela poriadne hybat, vdaka bohu ze svokra bola u nas, mliecko sa rozbiehalo a ked uz to vyzeralo fajn, skoncila som znova v nemocnici, 3 tyzdne po porode, na atb bez malej.
Takze za mna keby som rodila prvu dceru cisarskym, viac deti nemam.
Prirodzený, sekcia, prirodzený. Hlasujem za prirodzený 😁. Ale teda nemala som na výber pri druhom, asi je to jasné z tých pôrodov. A zavinovanie maternice, keď som sa nemohla poriadne "zvinúť" ja kvôli jazve na bruchu teda bolelo ako sviňa, žiadne "infúzie proti bolesti" nám na druhý deň nepodávali. Akurát fraxiparin, čo si tak pamätám a možno nejakú tabletku od bolesti som si mohla vypýtať, ale viem, že som vtedy bohovala riadne, že toto som si teda z prirodzeného nepamätala takéto bolesti PO pôrode.
@lenkakravcova ja mam za sebou aj slepe crevo (ako 16-rocna) a aj sekciu (ako 34-rocna) a teda ten slepak bol z mojho pohladu horsi 🤣
co vsetko navyse a ine sa moze skomplikovat pri prirodzenom porode na rozdiel od sekcie?? to by ma uprimne zaujimalo.
sekcia je velka brusna operacia s mnozstvom rizik pre dieta aj matku. v com je prirodzeny porod oproti nej “komplikovanejsi”?
Ja som mala 3 prirodzene a pri 4 som začala rodiť normálne a tak sa to skomplikovalo že som skončila akútnym cisárskym,kde som bola v celkovej narkoze a to prebudenie kde som nevedela nič o sebe,hlava ma bolela,hrdlo,kašľala som čo samozrejme sa ani nedalo keďže má jazva bolela.Este sestričky povedali že má nemohli zobudiť,dostávala som transfúziu a na druhý deň keď som skúšala sadnúť a chodiť a som sa videla v zrkadle tak mohla som kľudne natočiť horor tak som vyzerala.Takže asi prirodzene.
Prirodzený by mohol byť lepší, avsak nie v podmienkach SR, tu sa nedá o prirodzenom pôrode hovoriť. Mam tri deti a prvé bolo vaginalne (nie prirodzene) s váhou 4,15kg a následnou rupturou hradze tretieho stupňa. O následkoch sa nechcem rozpisovať, ale pre ilustráciu som vdaka slovenskému "priridzenemu" pôrodu 7 mesiacov potom na wcku dennodenne krvacala z konečníka. Nehovoriac o psychike. Potom po dlhom dlhom čase (13 rokov) sme mali ďalšie dieťa planovanou sekciou a jedna báseň. Az tak, ze hned o 23 mesiacov sme mali ďalšie, zas planovanou sekciou. Ak prirodzene, nie na Slovensku, tu len sekciu.
Ja som mala oba. Prvá bola akutna sekcia pre nepostupujúci pôrod, malý mal 2x obmotany pupocnik okolo bruška. Ja som bola po sekcii veľmi rýchlo fit. Nebol problém s mliekom, žiadne následky po sinalke. Akurát, že som s tou možnosťou pred pôrodom nejako nerátala, resp.si vôbec nepripúšťala, že by som rodila inak ako prirodzene.a to bol potom trochu sok a nejako som nevedela hodiť za hlavu, že som si to nezažila.
Žiadne depky alebo podobne, len mi to bolo ľúto.
Po 3r som rodila prirodzene. Úplne bez problémov, do nemocnice som išla s malou dusickou, či to je už vlastne ono a do 2h bol malý na svete. Bol to asi najsilnejší moment v mojom živote. Tie endorfiny, že som to dala boli neopísateľné. Za mňa sa tomu sekcia nijako nevyrovná.
Jedine, čo bolo pri prírodzenom horšie boli hemoroidy pre mňa.
Ale napr. Ako vyššie niekto písal, mne sa zle hoja jazvy ale po cisárskom mam jazvu ako vlások. Naozaj ju takmer nie je vidno.
Ja som mala 2x prirodzený a posledný sekciu. A teda tá sekcia celkom šlape na päty tomu krajšiemu z tých prirodzených pôrodov. Nastavila som si v hlave, že sekcia bude super a aj bola. Starali sa o mňa aj sestričky, aj manžel, ktorý bol nonstop na izbe. Cítila som sa ako princezná. Ale tak ja som mala preeklampsiu, ktorá ma ani po pôrode nechcela opustiť, takže bol dôvod na takúto zvýšenú pozornosť. Keby som však mala rodiť ešte raz tak veru neviem, čo by som si vybrala. Druhá sekcia je vraj horšia ako prvá, aj jazvu mám teraz peknú, po necelom roku ju takmer nevidno… Pri prirodzenom by som sa asi bála o ruptúru jazvy… Bola by to ťažká dilema.
Mám za sebou aj prirodzený a aj sekciu. Za mňa bola lepšia sekcia. Aj som sa po nej dala skor dokopy. Prirodzený bol neskutočný masaker. Kebyže idem tretikrat a dajú mi na výber, vyskúšala by som spinal.
@stvura po sekcii som fungovala normálne...24hod ležala na jis pod dozorom, potom mi dali dieťa do izby a nik sa nestaral či vladzem...postieľka bola vysoko, čiže cez ranu som sa neohybala a chodila som sa najesť aj do sprchy sama..asi aj od ženy záleží...domov mi nedošiel nik pomáhať, chlap dokonca s horúčkami a chrípkou vypadol na týždeň k máme nech neochorie malý a ja sa trápila akurát s nabehnutim na kojenie ale nabehlo...síce dva týždne na úkor môjho spánku, ale...
Ja som mala prvý sekciou....to bola katastrofa..tak by som už nechcela rodiť nikdy viac....ďalšie dva som mala prirodzene a boli to najkrajšie zážitky v mojom živote....
1.prirodzeny 2.cisar s dvojickami a ako som sa bala rodit dvojicky prirodzene,keby viem vratit cas,uz sa nebojim! Cisar za mna otrasna skusenost.
2x sekcia, pre mna najlepsie rozhodnutie. Keby tretie idem znova sekciou.
prvy sekcia… tie dni potom strasne..druhy prirodzeny, mega rychly- hned som fungovala.Cize za mna prirodzeny, ale silne kontrakcie som nemala ani 5 minut, silne zacali az ked mi prepichli plodovu a to uz potom na tri potlacenia bola mala vonku.Ale ked prisli, nebolo mi vsetko jedno 🙈 aj som si vtedy povedala, ze keby mam byt v tych bolestiach dlho, radsej sekcia 😂 no aj napriek tomu, keby mam mat dalsie, chcela by som prirodzeny..Ja som sa dlho zotavovala po sekcii, tazko sa mi vstavalo z postele, bolelo ma to
@stvura prečo ju strašíš. Áno, je to najhoršia bolesť akú som kedy zažila, dokonca 2x, neviem porovnať s prirodzeným pôrodom. Ale nepoznám ženu po cisárskom ku ktorej musela ísť rodina, lebo sa nevedela postarať. Alebo že si nevedeli sadnúť. S bolesťou, ale chodiť sme museli, sadnúť, ľahnúť, vstať, to všetko sme museli robiť, ďalší den nám priniesli bábätko už nastalo a museli sme sa starať, na rukách som ho držala úplne normálne. Po prvej som išla domov na 5. Den. Po druhej na 4. Mňa a ani nikoho ďalšieho v tom čase na oddelení neotvárali na ďalší den a čuduj sa svete, všetky sme si niesli von z oddelenia tašky, kufre aj ťažké vajíčka s babatkami samé.
@nivea123 kazdy to ma inac, tu nie je strasenie. Ta co jej dieta pri prirodzenom vyberaju kliestami pridusene povie ze nikdy viac prirodzeny, ta co ma zas sekciu a rana sa jej nehoji, pripadne zabudnu daco nadava na sekciu. Ono zalezi od nastavenia, vyberu porodnika a vela vela inych faktorov. Moja dobra kamoska mala velmi tazky porod - odhodlavala sa 10r na dalsie dieta a to potom, ako po masle. Bola sama prekvapena preco mala taky strach.
Ani neviem povedať. Z hľadiska toho , že dieťa máš hneď , tak prirodzený. Z hľadiska ohrozenia pri pôrode, ták sekcia, myslím dieťaťa. Inak každé má svoje pre a proti. Bolest je pri cisárskom deň po tom a pri prirodzenom deň predtým. Takze to je zajedno
ono to je diskutabilné. Každá sme iná, každá máme iný prah bolesti, každá sme inak nastavená. Ja som mala prvý prirodzený a ťažký, dlhý. Okolo 11. večer mi odtiekla voda, porodila som až poobede okolo 1., hodinu ma šili. Striedali sa pri mne viacerí pri šití. Mesiac som si nevedela sadnúť. Kontrakcie opisovať nejdem. Potom som mala 3x sekciu. Prvá akútna, doma ma párkrát pichlo v krížoch, predýchala som, myslela som, že poslíčkovia. V noci ma muž šiel odviezť, vyhúkali ma, že som na 8 otvorená a idem sekciou - to ale nebolo potvrdené, len mi kázali prísť na príjem, ak do pondelka neporodím. Nakoniec teda sekcia bola kvôli tvárovej polohe syna. Bola som v celkovej anestéze. Druhá sekcia bola akútna v 32.tt, v spinálke (NIKDY VIAC!!!), podrobnosti písať nejdem. Tretia sekcia bola plánovaná, kvôli predchádzajúcim dvom. Tu som si vybrala opäť celkovú anestézu. Ak by som si mohla vybrať, tak určite prirodzene. Keby som sa bola skôr informovala, že aj po dvoch SC sa dá rodiť prirodzene, tak neváham a hľadám pôrodnicu, kde to vedia umožniť. ALE! ako som hore napísala, všetko závisí od konkrétnej rodičky. A vždy sa môže niečo skomplikovať, či sa rodí prirodzene, či sekciou. Nie je univerzálny kľúč, prečo áno a prečo nie daný pôrod. Ja som mala napr. veľký stres z toho, keď ku mne prišiel doktor po sekcii a pritlačil mi brucho. Stačilo mi ho vidieť vo dverách a už som cítila tú bolesť. Ale spolubývajúca povedala, že ju to nebolí, ona zas mala iné bolesti...

Sekciu oba. Druhý v celkovej. Ale viem že ak by som bola 100% určite by som išla cestou normálneho pôrodu. Bohužiaľ u mňa sa nedalo. Ale j som po druhom veľmi náročnom po cievnej mozgovej príhody do 4 dní stala 100% na nohách a fungovala okolo malého.