Skákanie sestričiek po bruchu počas pôrodu
Mamicky,sestra vcera porodila dievcatko,vdakabohu zdrave,ale ako mi opisovala cez telefon porod,neviem si predstavit,preco to tie porodne asistentky,ci sestricky robili-tlacili rukami na jej brucho pri kontrakciach,akoby jej po nom skakali...Ma tam aj modrinu.Kontrakcie dostala vecer o 23:00 a porodila rano o 8:30,nevedela sa dlho otvorit a potom ju zrazu po hodine skontrolovali a okamzite jej skakali po bruchu,pribehol aj doktor a ten ju do 10 minut odrodil.
Chcem sa opytat,mohlo tam byt nieco vazne?Kedze ju vobec nenechali samu tlacit,ale rovno pribehli po skontrolovani,vylozili jej nohy hore a sestricky tlacili a doktor natahoval ruky a uz cakal mimco.Mam o nu trosku strach,lebo vraj je dost dotrhana,stratila aj dost krvi.Ale to tlacenie na brucho ma zaujima,ci to je tak vsade,alebo len pri nejakych specialnych pripadoch.Vdaka.
@tehulka_mk teraz je o tom dobry clanok v Mama a ja...v skratke pisu, ze je to riskantna metoda, ktora by sa mala pouzivat len vo vynimocnych pripadoch a iba jej "jemnejsia" verzia...cize jemne stlacat brusko kym mamicka sama tlaci. uplne vylucene je to v priapde, ked prebehol predosly porod sekciou, lebo mi mohlo prist k roztrhnutiu maternice a v horsom pripade k umrtiu babatka ci maminy. ten clanok odporucam, je to januarove cislo.
mne tiež zatlačili na brucho.... nemyslím, že bolo treba, rodila som krátko.... napokon mi stres a "uľahčujúce" úkony spôsobili traumu a nie radosť z pôrodu....
nemate skusenosti ci tuto metodu vyuzivaju aj KE-Saca?
@jamgurmi Co tak zahrnut v porodnom plane, ze si NEzelas, aby pouzili tuto metodu a ked tak len v nevyhnutnom pripade a len jemnu verziu, kazdy pacient ma aj svoje prava a nie len povinnosti. Ci sa porodny plan( mozno to mal len iny nazov) na SVK nepise? pozri si video, ktore sem dala @fra je tam aj nazor samotnych lekarov..
až ma zarazil názov témy "Skákanie sestričiek po bruchu počas pôrodu" a čo nevidím hneď na začiatku blondínky "odborníčky na všetko" radia ako by to nemalo byť. Keď som rodila nevládala som malého vytlačiť a tiež mi doktor z vrchu tlačil na brucho o skákaní nemôže byť ani reči a tak isto ako niektoré mamičky tu som mala pocit že mi tým dosť pomohol. o ukrutnej bolesti nemôže byť ani reči - tú som absolvovala počas 12 hodín pred pôrodom takmer nepretržite 😀 ako asi väčšina 😀
@mtsl pozrela si si dokument? ja som sice rodila sekciou, ale na izbe som bola s inou zenou, ktorej tiez takto tlacili na brucho, tiez velka sestricka, nastatsie s anic nestalo, ale ta zena, kedze sme zostali v kontakte, mala strasne bolesti nielen v porodnici, ale modriny sa jej liecili pekne dlho, mozem povedat,ze ona sa hojila asi dlhsie ako ja po sekcii
aj mne pri porodoch tlacili sestricky. aj ked porod isiel normalne, tlacili mi, ale nakoniec som mala pocit ze mi to trochu aj pomahalo. Len potom tie bolesti rebier!!
@tigra440 No, aj môjho synčeka takto mi pomohli vytlačiť (vytlačiť, žiadne skákanie), bol v pôrodných cestách už zaseknutý, musel rýchle von a myslím, že mi to aj tak povedali, že mi pomôžu, lebo už musí rýchle von. Z toho stlačenia mal zaskočenú krv v očkách, mal ich podliate krvou, to nemala ani dcéra potom, ani druhý syn. Po čase sa mu tie očká "vyčistili!, nemal to dlho.
Neviem, ako často to robia iným rodičkám, viem, že s nami tam ležala aj maminka, ktorej synček mal po takomto niečom zlomenú kľúčnu kosť.
este som zabudla, ze 1 dcerku som rodila od soboty 16.00 a narodila sa az v pondelok 6.00 rano, a bola tak dlho zaseknuta v por.cestach ze ju dostali von prave tlacenim na brucho, uz som bola slaba, 2,5 dna som nepila, nejedla a ani nespala, po takom nieco majte silu tlacit. Mne to pomohla, ajked dceru hned odniesli 100 km daleko, lebo umierala, mala zapal pluc, otravu krvi, ako do seba nasavala dlho vodu, kym bola zaseknuta. Mala 1% na prezitie, bola v umelom spanku, na dychacom stroji. Keby neboli tlacili, umrela by. Dnes mam doma zdravu dcerku, ktora sa z toho zazrakom dostala a dakujem za TLACENIE sestriciek, inak by tu s nami nebola!
@samantha223 mali urobit sekciu
@zuzana76 asi ano, len potom uz bolo neskoro :( , el uz to neriesim, bola som stastna ze zije
@zuzana76 a tretie so mala sekciou, spinalkou, ale tiez si pamatam ze mi pri vyberani, asistent prilahol brucho
Jooj baby az mi je smutno ked to citam ☹
Mna pri druhom porode davali nasilu nabok a vraj DRZTE SI NOHU A TLACTE !!! Ja som im povedala ze nevladzem si drzat tu nohu a ze mi je to neprirodzene ,potom ma dali na chrbat ,ale ozaj sa asi najlepsie rodi ked ste v podrepe,ved zemska pritazlivost a vsetko dokopy s tim spojene 😒 Co ja viem.... Niektory lekari jednaju ako na bitunku 😔
@samantha223 ved jasne, hlavne ze je ok, ja si nepamatam,ze by mi prilahli brucho pri vytahovani maleho von
ale celkovo ja si myslim,ze tieto problemy su tiez preto,ze sa rodi v neprirodzenych polohach, ja som zase stale musle alezat a neprechadzta sa, lebo mi stale natacali CTG - teda ozvy plodu, ja mam pocit,ze asi aj kadu hodinu a muslea som asi minut az polhodinu lezat, potom chvilu som mohla stat na nohach a potom zase, takze mne sa porod zastavil , tak mi napichali oxytocin, no a potom som zase mala strasne kontrakcie nidky nekonciace , no a potom s auz malemu stracali ozvy, takze sup na sekciu
@zuzana76 presne toto, aj infuzka kym tiekla som dalsiu hodinu lezala. ked kazdy vie ze sa tie bolest prave v lahu najhorsie znasaju, ked sa ma zena chut ztocit do klbka. Inak v tom dokumente pise, ze jemny tlak pripustaju, urite je rozdiel, ak trosku pomozu, jemne, alebo ked 120 kilovy chlap s obrovskou rukou a silou prilahne maminu a sposobi jej modriny
@popelka5000 vsak uz v praveku vedeli, ako sa ma rodit, aby to islo rychlejsie. zena si cupla a bolo.
@zuzana76 nejest, nepit, nevymyslat, nic neziadat, byt ticho, drzat "hubu a krok". A ked potom rodicka nema silu a energiu lebo neje, ked je vydesena a vystrasena, lebo jej hovoria ako nevladze a je neschopna, tak sa ani niet co divit, ze niektori uveria tomu, ze to ci ono bolo naozaj nevyhnutne a su za to vdacni. Proste zleeee ☹
@samantha223 Presne ako pises - a velmio sa mi paci aj to, ako sa na to vies pozriet s nadhladom, nebudem sudit, ci a ako sa spravne urobilo, nie som ani lekarka ani nepoznam situaciu, takze beriem to, ze vo vasom pripade to nakoniec zachranilo zivot. A napriek tomu sa na to vies pozriet racionalne 😵
@mtsl nerozumiem, prečo sa vysmievaš z osobnych skuseností iných ľudí - ty si mala skúsenosť takú že ti tlak na brucho pomohol niekto može mať skúsenosť opačnú a dosť bolestnú- a nevraví pritom, že všetci musia mať rovnakú skúsenosť čiže že je to apriori zle, len že to može privodiť komplikacie ... nechápem, prečo si tak skalopevne presvedčená, že v niektorej slovenskej porodnici sa nikdy nestalo že žene doslova "skočili na brucho" - počula som už niekoľko takých príbehov kde ženy opisujú že im na brucho doslova skočili.... naštastie s lepším koncom ako tie v tom dokumente ... na to, aby si mohla tvrdiť že sa to nedeje nikde by si asi musela byť všadeprítomná- čo predpokladám že nie si
inak vseobecne si myslim, ze na SK sa k tehotnym zenam spravaju ako zenam ,,z ulice,, Ja som rodila 3X rozne, 3X v inej nemocnici, ale som v zivote milu sestricku nevidela, boli ku nam akokeby, ,, TU MATE, AK STE SI ICH UROBILI, TAK TRPTE,, Ked ma ako pubertacku operovali na cystu, ked som mala stat z postele, dve sestricky mi pomahal, aby som sa vedela z postele postavit, a zaviedli ma do sprchy. Teraz naposledy, ked som mala cisarak, postavili sa k oknu, prekrizili si ruky a povedali mi, ze mam sa posadit sama, par hodin po operacii, ze mam sama vyjst do sprchy, ze mi nepomozu. Odpadla som, mala som tlak 79, na 40 a chytili ma na poslednu chvilu. ABSOLUTNY NEZAJEM. A ked som isla malu ukazat cez okienko mojim rodicom, sestricka namna vykrikla, ze co i len raz mala kychne, vybavi, ze ma nepustia domov. Ja som si povedala ze budem silna, ze si to vyprosim, ale po porode som nemala silu sa s nimi vadit, skor som sa rozplakala . asi hormnony
no mne sestricka ,,vyskocila,, na brucho iba raz, a to uz bolo, ked som rodila, viac menej ku koncu, teda som si ista, ze vacsia cast dcerky uz bola vonku, len zrazu mi zatlacila na brucho a som citila, ako malicka vysla vonku cela. to bolo vsetko, ale nebolo to s nijakymi modrinami, v mojom pripade. mojej svagrinej, ale stlacali brusko dost, a bolo to preto,lebo porod zacal a babatko jej neschadzalo dole, tak jej tlacili brucho zvrchu, aby malicka isla nizsie.
@samantha223 Mne tam velmi chybali aj zeleza po bokoch postele zapriet sa do niecoho...matrac bol z 3 kusov cize stale som sa smykala dolu... 😒 Nedomyslene a pritom prerobena porodnica... No asi ju navrhoval chlap 😠
@alenka600 Ahoj inak ja som mohla pri druhom aj pit aj jest ,ani klystir mi nedali(co by som uvitala 😀 )
mne tiez nikto pri porode na brucho netlacil...
@popelka5000 Ja som mohla aj jest aj pit, len mi akurat nestacili tie porcie co som dostala 😀 😀 😀 😀 Som mala taky hlad, ze dovidenia. Teraz uz som pripravena, po roku repete, o par dni/tyzdnov znova porodnica, takze sucastou zbalenej tasky je aj dostatok jedla.
Mile boli sestricky iba, ked mi 1 dcerku odniesli do NZ , kde mali lepsiu vybavu, ked mi umierala, a ja som mohla ist za nou a mesiac tam lezat aby som bola na blizko, tam boli velmi mile, chapali, ze trpime, nemozem sa stazovat. ale z porodnic mam len zle skusenosti.

mne na brucho nikto netlacil, ani neskakal, ani sa ho vlastne nedotkol pocas tlacenia.. 🙂 ja som porodila velmi rychlo na tri zatlacenia, takze ani nebolo treba...a rodila som poleziacky bez epiduralu, islo to naozaj velmi rychlo..