icon

Skákanie sestričiek po bruchu počas pôrodu

tehulka_mk
1. jan 2013

Mamicky,sestra vcera porodila dievcatko,vdakabohu zdrave,ale ako mi opisovala cez telefon porod,neviem si predstavit,preco to tie porodne asistentky,ci sestricky robili-tlacili rukami na jej brucho pri kontrakciach,akoby jej po nom skakali...Ma tam aj modrinu.Kontrakcie dostala vecer o 23:00 a porodila rano o 8:30,nevedela sa dlho otvorit a potom ju zrazu po hodine skontrolovali a okamzite jej skakali po bruchu,pribehol aj doktor a ten ju do 10 minut odrodil.
Chcem sa opytat,mohlo tam byt nieco vazne?Kedze ju vobec nenechali samu tlacit,ale rovno pribehli po skontrolovani,vylozili jej nohy hore a sestricky tlacili a doktor natahoval ruky a uz cakal mimco.Mam o nu trosku strach,lebo vraj je dost dotrhana,stratila aj dost krvi.Ale to tlacenie na brucho ma zaujima,ci to je tak vsade,alebo len pri nejakych specialnych pripadoch.Vdaka.

luciannka83
2. jan 2013

Mne niekto na brucho netlačil, ani neskákal. Akurát mi držala sestrička ruku na bruchu a hovorila mi, kedy mám kontrakcie lebo pred koncom som ich prestala cítiť. Ale je pravda, že malý bol na 2 zatlačenia von.

any395
7. jan 2013

žienky,ak by ste mali záujem, môžte sa bližšie mrknúť na www.porodnaasistencia.sk ... som tu pre vás, keďže pracujem ako pôrodná asistentka s licenciou so zameraním na prirodzené teh. a pôrod, iba ako SZČO, tzn. že už nie som viazaná na pravidelné služby v nemocnici na pôrodníckom odd. a môžem sa venovať naplno svojej prekrásnej profesii, svojmu poslaniu 😉

slavicita
11. jan 2013

mne takisto tlačili pri pôrode dve sestričky, každá z jednej strany ale bolo to zrejme aj preto lebo mi už slabli kontrakcie a malý sa začal dusiť...ja som bola za takú pomoc vďačná lebo som už nevládala a vôbec to nebolelo...bolo to skôr tlačenie ako skákanie...🙂

vilika11
12. jan 2013

ja musim povedat ze ked som rodila tiez mi 2 sestri tlacili na brucho hrozne ma to bolelo este 2tyz po porode

nikuska265
12. jan 2013

nečítala som všetky príspevky,tak len prisám svoju skúsenosť.Mala som nekomplikované tehotenstvo a aj pôrod. Bola som po termíne, začali mi kontrakcie a nevedela som sa otvoriť , tak dali mi vyvolávačku a pôrod sa hneď spustil, aj tlačiť som vedela v pohode,ale boli tam 2-3 doktori a 2 sestry, už pri tlačení malej sa mi brucho vrhli 2 doktori, ktorý doslova skákali po mojom bruchu. Celý čas bol pri mne manžel a ten túto situáciu do dnes vníma so strachom v očiach,vravel,že to bolo najhoršie zo všetkého čo tam videl..... Ja som pri tom tlačení nemala veľmi šancu namietať,nikto sa ma nepýtal,asi si chceli skrátiť čas doktori,aby mohli čo najskôr zmiznúť. Teraz našťastie už takmer rok od pôrodu môžem povedať,že ďakujeme Bohu, že sme obe zdravé a v poriadku. Teraz je o tomto presne výborný článok v Mama a ja, skús si to prečítať. Je tam opisované , že sa táto metóda dosť často využíva,že doktori tým to chcú urýchliť,ale je to nebezpečné ako pre matku aj pre dieťa, že by sa to malo využívať,len v nevyhnutnom prípade,ale veľa doktorov to využíva ako rutinu a je to chyba! mali by zvážiť všetko a toto urobiť,len keď je to naozaj potrebné a nie kedykoľvek len -tak.....

kobrtko
14. jan 2013

@moon1979 no, ja som zase niekde čítala, že podrvili mamine stavce, fakt super... niekedy to môže pomôcť, no občas veľmi uškodiť, no tak si vyberme... svokre tlačili na brucho až 2 ľudia, mala 4,5 kg dieťa...
ja by som si tento zážitok kľudne nechala ujsť 😖
veď poprípade sa to dá odmietnuť, či...?

kobrtko
14. jan 2013

@samantha223 preboha, a prečo si sa nenapila, veď si snáď svojprávna, nie? Verím, že druhýkrát by si to už zmenila 😉

kobrtko
14. jan 2013

@samantha223 ale zase Ti ju zachránili. 🙂 .. no, je to ťažké, niekedy to naozaj treba, inokedy to len uškodí...najhoršie je, že niektorí lekári a sestry to robia asi rutinne 😖

samantha223
14. jan 2013

@kobrtko je tomu 10 rokov a ked sestricky vraveli nepit, tak nepit. dnes je uz ina doba, nebola to otazka svojpravnosti ale otazka-pravidiel nemocnice, a ak som si ju vybrala, musela som robit podla nich, ale poviem pri dalsych porodoch som si uz potajomky srkala trosku a veru pri tlaceny som si to vytlacila zo zaludka. asi vedia preco to robia. hlavne je to nebezpecne, ked treba akutne na cisarak, mozte sa pritom pridusit ak mate vodu v zaludku. dalsie porody neplanujem 🙂

samantha223
14. jan 2013

@kobrtko to ano

li_la
14. jan 2013

Mne tiež sestrička tlačila brucho. Nuž namietať aj keby som chcela by sa mi určite nedalo. Avšak kontrakcie mi slabli a malý ešte vonku nebol, sestrička mi stlačila brucho odhora smerom dole a malý bol hneď vonku. Sme obaja zdraví a v poriadku, vôbec mi to neublížilo. No ale žiaľ aj tu sú zjavne dve strany mince... ako všade...

kobrtko
14. jan 2013

@samantha223 keď už o život ide, tak určite...ale niekedy to dopadne tak, že práve preto ide o život, že sestry tlačili na brucho ☹

kobrtko
14. jan 2013

@samantha223 veď chápem, že každá nemocka má svoje pravidlá, ale uznaj, že občas dosť nezmyselné. Inak aj mojej mame nedali 2 dni napiť pred cisarákom, a to len preto, lebo bola strčená za nejakou plachtou a oni zabudli!!! 😠 potom jej napiť dali a aj cisársky absolvovala celkom úspešne.

samantha223
14. jan 2013

@kobrtko tak nezmyselne to je urcite, netvrdim ze nie. ale v tom case som nemala na vyber, a hlavne ked clovek rodi 3 dni bez jedla a vody,.....aj som stratila vedomie.totalna vycerpanost. a potom co bolo, uz ani nehovorim...

evickapooh
14. jan 2013

no ja ked som rodila Leusku,mala som neplanovany cisarsky...dr-porodnik prisiel za mnou ked som sa zobudzala...a pytala som sa ho preco bolo treba CR,ja som chcela normalne rodit ,ako Noemku,aj prvu som rodila u neho.......a on mi na to odpovedal- vy ste sa neotvarili ,chceli by ste aby sestricky z vas to babo doslova vytlacili?no vtedy som pochopila ze sa rozhodol spravne...dufam ze tvojej sestre sa nestalo nic vazne a rychlo sa z toho zotavu je najme psychicky...no ja som pocula podobne aj horsie pripadt preto som mala dohodnuty porod pri oboch dcerka ...aby som sa nedstala do takej situacii..to tlacenie na bruchu aplikuju vsade ...ale ked mas dohodnuteho tak si zvoli inu moznost setrnejsiu rodicke...

ladach
14. jan 2013

Ja by som bola veľmi rada, keby sa nikomu nemuselo tlačiť na brucho a každá mamička by si tlačila sama. Len neviem, prečo každá hovorí pri porode že už nemôžem, nevládzem, pomožte mi. A keď sa dieťa dusí , je lepšie
vytiahnuť ho pomocou vákua?

kveta
15. jan 2013

@ladach Nie, lepsie je SPRAVNE odhadnut velkost plodu a sily rodicky. Ak by sa to robilo spravne, tato tema by neexistovala. Za tento odhad zodpoveda porodnik.

any395
22. jan 2013

tehulky, zaujímavé stretnutie v KE 8.2.13, nakuknite 🙂
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...

lila69
25. jan 2013

Mne pocas porodu tlacili na brucho 2 sestricky, z toho jedna mala asi aj 100 kilo, druha cca 60. A poviem Vam ze jedine co ma po porode bolelo boli rebra. Ale tak neskutocne, ze som myslela ze ich mam snad polamane, alebo minimalne popraskane.
V danej chvily ked sa to tlacenie na brucho dialo som samozrejme neprotestovala (prvorodicka), a uz vobec nie ked mi povedali ze malemu je uz v brusku zle a musi von. Aby som nezabudla, cely porod nakoniec skoncil vakuom ☹ nastasie bez nasledkov.
Postupne ako som sa zacala o priebeh mojho porodu viac zaujimat, tak vidim ze vela veci mozno nebolo uplne najspravnejsie. Ja som totiz asi hodinu (minimalne) lezala na chrbate, alebo na boku a pocas kontrakcii sa snazila tlacit a ked maly nesiel von, skoncilo to ako som pisala vyssie.
Uz teraz som presvedcena, ze si pri druhom porode budem snazit vybojovat viacero veci ako napr. co najviac sa pohybovat (stat, krutit bokmi...) a ak to bude len minimalne mozne, skusila by som si "vyboxovat" aj inu porodnu polohu ako v lahu na chrbate = idealne klaciac na posteli s rukami zapretymi o vrch postele - sak naco su vsade paradne polohovatelne postele ked aj tak nakoniec lezis rovno?!?!?!?!?!?!?!?!
Inak teraz porodila kamaratka chlapceka ktory vazil 4300g a bez akehokolvek tlacenia na brucho - jej lekar toto povazuje za absolutne nepripustne a podotykam ze kamoska v den porodu vazila cca 55 kg a zvladla to.
Vsetko mi to pride v tych porodniciach ako take neosobne, prekombinovane, zviazane starymi pravidlami a kazdy kto chce nieco ine je automaticky povazovany za exota 😒
Mne by k porodu stacila 1 PA, s ktorou by sme sa normalne bavili, obcas by mi s niecim pomohla a vsetko by prebehlo v klude, bez rutinnych zasahov, v priatelskej a kludnej atmosfere.
Nie som tym co by chcel rodit doma v obyvacke - aj ked to vobec nezhadzujem, kto si trufa nech tak urobi, ale naco sa okolo porodu robi zbytocne halo, ved je to prirodzene a malo by byt mamickam pripravene co najvhodnejsie prostredie.

svetluska4
31. jan 2013

Pridam moje skusenosti, ked som rodila prvy krat tak po mne "skakali" dve sestricky, ale to bol tazsi porod a dostali pokyn od lekara, maly bol zle zrotovany a vtedy sa neda dobre tlacit, tiez som bola dost zasivana. Pri takmo porode, zena neciti kontrakcie , bolest je v podstate suvisla a vycerpavajuca. Takze tym ze mi posuvali babo sestricky mi velmi pomohli. Pri druhom porode bolo babo v spravnej polohe. To bol celkom iny zazitok, malu som citila ako ide von sama a presne som vedela kedy potlacit, tym padom to bolo vsetko tak rychle, ze som hadam trhla rekord 🙂
Takze vsetko zavisi od faktorov, vysilenie rodicky, poloha dietatka, ozvy atd. Kazdy porod je iny tak ako kazdy z nas sme iny.

beatka1
4. feb 2013

ja som rodila takmer na den pred siestimi tyzdnami.mne to spravili tiez.ano je tu pisane,ze ak dietatku nieco hrozilo tak to robia.ano,ale mali by o tom rodicku aspon informovat.nielen sa na seba pozriet priviazat nohy a skakat.ano doslova skakat.najskor mi na burcho tlacilo sestricka niekolko razy ked to jej neslo tak zavolali primara (cca 120kg a2m) ktory sa mi celou svojou vahou zavazil na brucho.a este ked mi povedali nech tlacim,ze prepasnem kontrakciu som im povedala,ze nevladzem dychat a nadychnut sa tak ma primar zdrbal,ze co rozpravam pri porode a nech tlacim.tak ako dakujem za taku pomoc.ze to je takto nebezpecne som sa dozvedela az vcera z jedneho casopisu.v skratke:mala som velmi rychly porod s vyvolavackou.rano o osmej mi ju dali a o 11:25 uz bolo babo vonku.lenze ako som rodila tak sa maly prestaval posuvat dodola.dobre mozno preto to urobili.ale ako vravim nech rodicku aspon na to upozornia,nech ma sancu sa rozhodnut.a nielen hop ako na kozu alebo kravu bez nejakych prav.a presne to je to s tou polohou pri rodeni.skuste sa s prepacenim vysr.t po lezeicky s nohami hore.to je to iste.

anulik12
7. feb 2013

@beatka1 aj ja som mala porod vyvolany a presne ako pises uplne necakane sa mi porodna asistentka taka dobra 100kilova hodila na brucho.nemohla som dychat,nie to este sa nadychnut a tlacit.vedela som ze by sa to nemalo,ale mala som tazky porod a bez toho aby sa mi na brucho hodila a maleho tlacila dole by som ho nestihla vcas vytlacit.ale ako vravis,mali by upozornit nato co idu urobit.

beatka1
7. feb 2013

mne tiez povedali ze sa prestal posuvat.len bolo zaujimave,ze dovtedy islo vsetko v poriadku.vlastne som porodila do troch hodin.cize rychlo.vlastne si najskor ani nevsimli,ze rodim.stale iba ctg ctg ctg.az jednu sestricku napadlo ma vobec skontrolovat.a je fakt potesujuce ked ti sestricka sama prekvapene povie jeeeeezis vsak vy uz rodite a hlavicka uz trcala.keby ma naaahodou neskontrolovala tak mozno porodim aj v sprche.zaujimave bolo,ze sa vsetko zacalo komplikovat az vtedy ked mi tlacili na brucho.nakoniec mi museli spravit aj epiziotomiu.sili ma nielen zvonka,ale zvnutra,aj maternicu.stratila som tolko krvi,ze som odpadla a stratila vedomie-museli mi davat transfuzie.maternica mi krvacala este niekolko tyzdnov potom.prepac,ze to tu takto rozpisujem,ale jednoducho mi to neda nenapisat.proste si myslim,ze uplne stacilo ma postavit na nohy a tak tlacit a nemuselo to dopadnut tak ako to dopadlo.lenze to by bolo jednoduche pre mna a nie pre nich.

frangipani
7. feb 2013

@beatka1 presne ako pises, uplne stacilo postavit sa, toto neviem kedy pochopia aj na slovensku!!! tiez tak skoncil moj porod aj s tym celym sitim a krvacanim. ked mi sestricka zacala tlacit na brucho, tak som prisaham videla biele hviezdicky ako v kreslenych filmoch. vacsiu bolest som v zivote nezazila ☹ a najviac ma zarazilo to, ze mi nik potom nepovedal ze preco vlastne zrazu zacali tlacit malu von, ci bolo zle alebo preco zvolili ten pristup. zbehlo sa tam asi 10 ludi, bola som posledna na salach alebo bolo nieco kriticke?? asi sa nedozviem... v kazdom pripade som tam zahliadna aj jedneho muza, ktory tam stal pri zvysku kramarskeho osadenstva a akosi sa mi zdalo, ze som ho predtym videla vynasat smeti. tak som sa snazila z celych sil manzelovi povedat, nech ich posle vsetkych do prdele, ale vzhladom na to ze mi sestricka zrovna tlacila na brucho to samozrejme nebolo mozne az kym zrazu malicka nebola na mojom bruchu a ja som v tej chvili zabudla na cely svet naokolo.

beatka1
7. feb 2013

presne aj s tymi ludmi ako hovoris.tiez sa tam zbehli hadam vsetci co robili v nemocnici.som hovorila,ze preco si musel muz platit 30euro za to,ze mohol byt pri porode ked dalsi 10-ti to mali zadarmo

frangipani
8. feb 2013

@beatka1
hej, asi im zrovna nesiel serial alebo co kua ....ocumuju cudzie zenske a pri takej chulostivej veci kurnik sopa!!

dadka75
11. feb 2013

Pri druhom pôrode si moja drahá dcérenka povedala, že stačilo a ďalej nejde. Tlačila som ako blázon, ozvy pomaly slabli, dieťa von nechcelo. Sestrička spojila lakte, pri každej kontrakcii mi ľahla na brucho a ja som jej bola nesmierne vďačná, že mi takto pomáha... Bola som už neskutočne vyčerpaná. Vôbec ma to nebolelo, bolo to akurát nepríjemné, ale malá sa narodila za 2 ďalšie kontrakcie.... Je to individuálne. Nevidím ale dôvod, aby to robili každej žene, čo si myslím, že ani nerobia. Skôr sa snažia ten pôrod urýchliť, ak ide naozaj o čas... Aspoň takú skúsenosť mám ja....

moon1979
11. feb 2013

@beatka1 mala si právo povedať, že si neželáš "divákov" ... aj keď rodíš vo fakultnej nemocnici máš právo odmietnuť mať tam medikov ...

daturka1
11. feb 2013

Mozno teraz si vravite,ze dietatko mate zdrave aj napriek tomu,ze vam skakali po bruchu..ale uz 4 ci 6 rokov po porode mozte zistit,ze vase dieta ma problemy s ucenim alebo je hyperaktivne....

barcelona94901
11. feb 2013

@tehulka_mk aj mne skákali,nič príjemné ,ale u mna to bolo komplikované,v podstate 90% prirodzený porod ,ale ja som prenášala,plod.vodu museli prepichnuť,otvorená na 7 prstov od skoreho rána,až do večera ,porod se vším všudy až prišiel problém,som musela odcupitať ,práve po tom skákaní ,vedľa do miestnosti,kde ma uspali a museli o nás oboch aj zabojovať ,no
aj mojej spolužiačke, skákali tiež v Nitre ,ona ,ale o dieťatko prišla ,bábo ťahali zvonom,hoci bola riziková,poctivo aj preležala v nemocnici,no pán doktor povedal,že je mladá a nech porodí prirodzene..poškodili mu hlavičku,chlapček bohužiaľ zomrel ,navyše spolužiačka celá dotrhaná ,mala ešte celý rok problémy,bolesti, strašné niečo
porod zvonom zažila aj naša známa,v zahraničí,no skákanie nie
aj to skákanie ,nie je skákanie ako skákanie ,...