icon

Skúsenosť s pôrodom a otázky starostlivosti v nemocnici

jmeli
23. jan 2025

Dobrý den, chce se mi podělit s osobním zážitkem, názorem na narození našeho prvního miminka. Nemocnici zveřejnit nechci.
První dítě, těhotenství i screening ok, jen jsem přenášela. V noci v lednu praskla voda, tak mě muž vzal do porodnice, příjem diskrétní, pečlivý. No po nepostupující akci dali tabletu a rozjely se, na mě šílené bolesti. Nevnímám to dobře od té doby, co nastoupila porodní asistentka. Aktivní byla, ale nejsem si jistá, proč na prosbu léků od bolesti (krom do zad) dali "pouze" něco, co mi oblblo hlavu, ale tělo se dál svíjelo v bolestech a proč po zákroku se ztrátou 800 ml krve nenabídli transfuzi a tuším že ani ty dvě hodiny na sledování na sále nedodrželi.
Paní doktorka byla určitě šikovná, ale už kvůli těm děsným bolestem na to nikdy nebudu vzpomínat v dobrém, jedině na přítele, který mě těšil. Brzy, snad hned po šití mě asistentka stavěla na nohy, ať s podporou dojdu zpět na pokoj. Cítila jsem, že nemůžu téměř dýchat, hlava se motala a oči viděly, jako po migréně- to trvalo ještě několik dní potom, ale nikdo mi nedal vysvětlení proč, jen mě označili za přehnaně úzkostlivou, že jsem se na to stále ptala.
Na oddělení mě vezla na vozíku, sotva jsem seděla, jak moc mi bylo divně. Byla bych uvítala pojízdné lůžko. Přijde mi, že se s tím moc netrápili, asi nejsou zvyklí na přecitlivělé pacienty.
Na oddělení nakonec jedna pečlivá sestřička udělala krevní testy, vyšla anémie a nosila mi železo. Které nám paradoxně při propuštění nepředepsali (zavolala jsem si o něj pak sama své hematoložce). Bylo mi stále špatně, sotva jsem si došla do koupelny a nespustilo se kojení. Do zprávy napsali, že prý o dítě nejevím zájem, přitom sami uznali, že s tím motáním hlavy by mi malá spadla a nechávali si ji u sebe. Jinak se nám o ni starali, krom neřešené rýmy a bolestí bříška.
Při propuštění se věnovali miminku, což je plus. Na mě asi neměli čas, protože slíbená kontrola po hypotonii, anémii a silně bolestivé jizvě vůbec neproběhla, poslali pouze vyplněné papíry (ktere byly vyplnene, jakoby vysetreni probehlo a plne nesrovnalosti- pry plne kojim, bez komplikaci- ktere byly nasledne nize uvedeny), po sestřičce a pustili nás domů.
V papírech nebyly uvedeny názvy látek, kterými vyvolávali (docela by mě to zajímalo, mám astma), ani anestezik. Teď je problém s očistky a velkými kusy, prý to je v pořádku, dokud není horečka.
Nevím, ale zdá se mi, že mohli udělat víc

tamitamitami
23. jan 2025

Je mi ľúto že máš takýto zážitok a dostala si takúto strašnú starostlivosť. Ja osobne by som napísala recenziu a aj vedeniu nemocnice. Nie, nie je normálne aby sa takto správali.

la_dolce_vita
23. jan 2025

Ta nemocnica je ceska alebo slovenska?

kristinka92
23. jan 2025

Napísať že nejavis záujem o dieta, pritom sa ti motá hlava, že mozes odpadnut a dieta by ti mohlo reálne spadnúť a dôjsť k úrazu, mna by toto strašne urazilo.. S tým prístupom to je tak, bohužiaľ “taká bežná porodnica”… ja som mala podobne zážitky, sestricka mi hneď po sekcii napríklad zabudla podať lieky od bolesti a čudovali sa čo sa zvijam bolestou…pár hodín po sekcii keď prestali účinkovať lieky zo sály…takýchto zážitkov mame bohužiaľ každá plno

blaazi
23. jan 2025

@jmeli ja som mala velmi podobnu skusenost, bohuzial. Nevedela som sa po porode postavit, odviezli ma na izbu lezat, bolo mi treba neskutocne cikat, nedali mi cievku, ked som sa pokusila ist so sestrickou, odpadla som hned za dverami, zase ma polozili na postel, myslela som, ze mi praskne mechur. Jednoducho sa o mna personal nezaujimal, vizita sa zaoberala len rodickou z predosleho dna. Riesili ma az po 68 h, kedy som dostala 2 transfuzie krvi a vratila som sa do zivota. Dovtedy som si myslela, ze zomieram, nedokazala som prist pre dcerku na novorodenecke ako mi kazali a vycitala som si to neskutocne dlho. bohuzial dojcenie bolo trapenie, az odsavackou na dve prsia som po 2 mesiacoch rozbehla laktaciu. Tiez som mala tazke srdce na PA, ktora zasiahla neprimerane, urychlovala porod, "aby ste to mali uz za sebou". Psychicke problemy som mala cca polroka. Dusu mi vyliecil az druhy porod v inej nemoznici s respektujucim pristupom a velmi mi pomohol v priprave kurz hypnoporodu (mala som velky strach po prvej skusenosti). Stazovala som sa vo svojej poistovni a nemocnici som dala zlu recenziu, obvodna gynekologicka postup komentovala ako standardny, ze vysetrenie hladin hemoglobinu sa robi az po 2 dnoch. Bohuzial nikto nam nevrati tie prve dni, kedy sme sa mali s babatkom spoznavat a byt pri sebe.

miriamzba
23. jan 2025

Otrasne. V Kochu to takto robia. Privela oblbovakov a v papieroch o tom ani zmienka. Prešla som podobným, ale dieťatko to odnieslo.

svetlonos
23. jan 2025

@jmeli
rodila som 2x v AT, zijeme tu. Tiez som mala 2x vyvolavacku. Prvyx koli tehu cuktovke, posledný mesiac som pichala inzulín. Vyvolanie tabletku, kontrakcie rychlo prišli a boli veľmi rýchlo minútové. Prirýchlo som sa otvorila = epidural nestihli, dali mi rajsky plyn. To trochu pomáhalo. Asistentky boli úžasné, ja protivna 😁. Teda keď ma chcela dr vyšetriť picas kontrakcie. Inak všetko šlo hladko, od prvej kontrakcie som o 6 hodin porodila. Sili dlho ake bola som fit a pivedala, ze maleho si odnesiem a v pohode pôjdem sama do izby. No ze neexistuje aby som nedopadla! Odviesli ma na kreslenie. Ale bola som ozaj fit. Starostlivosť potom super, malemu zistili byrus, dali atb cez infúzie. Jed sa v noci cadto budil, vzali mi ho ochotne nech sa vyspím, i keď som ho naplánovala dávať sestrám. Ake jeho nenudili ine babatka a obaja sme sa vyspali. Kojenie - všetci sa snažili, no maly slabo sal. Takže odsavat a fľaša vacsinou. Ibcas sa kojenie podarilo. Odporučili ma na laktacnu priamo v nemocnici, ta bola tiež skvelá. Teda nemám jedinú výhradu okrem jednej sestry. Budila ma o polnoci na kojenie a poprosila som ju nech mu da fľašu. Tým trhanym spánkom, dlhým neúspešnom kojenie som mala problém so srdcom a potrebovala soat aspom 4 hodiny v kuse. Pivedala som jej to a ze dobre keď nemám záujem 🤯 Potom som to riešila s inou sestrou, ta len hlavou pokrstila. Aši tam táto bola známa blbymi hlaškami. To bolo jediné zle ale inak všetko super.
Druhý porod mi ixitocinom len trosku dopomohli, otvorena som prišla na 4cm s kontrakciami. Perfektný personál, epidural sa samozrejme zase nestihol. Nevadí, do 7 cm sme sa smiali s muzom na nejakých somarinach, bola som absolutne bez bolesti, kontrakcie som cítila len ako tvrdenie brucha, v pohode. Ked sa zastavilo otváranie na 7 cm, po 2 hodinách pichli vodu a do 40min som porodila. To už sa znasobila aj sila kontrakcii. Realne bolesti som mala tak asi pol hodinu. Porod v pohode, šitie 3 steny, 5 minut, necítila som nič oproti prvému 40 minút.
Tiez som povedala ze do izby v pohode odkladám, tak vobec nepripadá do úvahy! Odviezli nas na posteli spolu.
Maly mal nizky cukor a nad ránom mi ho už zobrali, uz museli dávať glukozu. Po vyspať som isla ku nemu na novorodenecke. Dali mi izbu, starali sa perfektne, o nás oboch, nemala som žiadny nadstandart. Bola som veľmi spokojná, nakoniec sestra zistila, ze maly ma krátku úžitku, tak ju raz cvakli a bolo. Už pil lepšie a doma som plne kojila.
To ako sa k tebe chovali je uplne debilne!
Minule som niečo pozerala ohľadom tlmenia bolesti a ze v USA dávajú nejaký taky oblbovak, ktorý oblbne ozaj tu hlavu len ale bolesti nezmierni, nejaká droga to je, nepamätám už.
Anemiu, železo- ok to treba potom už riešiť so svojou dr.
A tie bludy o tom ako nezávislý záujem o dieta v tvojom stave, škoda komentovať ako aj bagatelizovanie, ze si precitlivela. Žiadajú porodnu správu a presný názov lieku, ktorý ti počas pôrodu podali! Neexistuje aby si mala niekoľko dní takéto stavy a oni namiesto riešenia ta označia za precitlivelu, kreteni.

alzbeta311
23. jan 2025

Podľa mňa by bolo od teba pekne zverejniť pôrodnicu, aby si iným ušetrila toto trápenie 🙃

majamat
23. jan 2025

fuha, no to je hrozne. mne sa diali podobne veci,a le upne ina starostlivost.
ja som prenasala, porod vyvolavali 4dnia rozbehol sa tak ryhclo, ze sa mi mala nestihla ulozit a narodila sa s rukou rpi hlave ako Superman 😀
a teda vdaka tomu obojstranne roztrhnuty krcok, ktory gyn pozasivala, kompletne roztrhnuta hradza - to ma museli uspat a zasival ma dokonca chirurg, nie gynekologicka.
potom som krvacala, v maternici okolo 1l krvi, pri a po porode boli urcite tiez straty. udajne do 0,5l su bezne straty. cize spolu to mohlo byt aj vela.
krvacanie nebolo viditelne, lebo to sli vsetko do maternici, cize navonok vyzeralo vsetko ok, von som krvacala tak priemerne, no dost mi klesol tlak, tka ma dr pozerali, maternica sa nezavinovala, bola vysoko, nevedeli preco, tak ma pozreli odspodu a tma velka krvna zrazenina. hnem narychlo ma viezli na porodnu salu, liali do mna infuzie, krv - neutralnu skupinu, inj na zavinovanie maternice, odspodu ma cistili a zasivali cievy ktore popraskali. na druhy den som bola este na pooperacke, do kuplne ma previedli a presne som sa citila vlemi podobne, trochu sami motala hlava, ale nie tak moc, skor pri vstavani som sa akoby vzdy dost zadychala, akoby mi chybal kyslik.
dalsi den opat odber a stale vyrazna anemia, tak mi dali zovu transfuzku. potom uz bolo dobre, po preputeni predpisali zelezo.

aky si mala hemoglobin?

majamat
23. jan 2025

a zabudla som, malu som si k sebe moc nebrala prave preto, ez som sa bala, ze s nou spadnem, az po tej druhej transfuzke. na noc som ju este nemala, iba do vecera, no dalsi den som si ju uz nechala uplne.

kiki68
23. jan 2025

To mi pripomina Rudolfstiftung Wien, akurat tam by si dostala to dieta do postele a musela by si skakat aj keby sa motas. Aspon taky bol moj dojem. Tak tie porody sa velmi tlmit nedaju, jedine epidural, tie dalsie veci su na nic ( na mna to tiez vobec nezabralo ), mne povedali,ze tam vela moznosti nie je a bolo. Ako ja som to brala tak spartansky. Po 1,5 dni som isla domov aj s vysokym tlakom, nemali miesta, tak mi povedali, ze to vyvolavanie sa rata ako treti den. Bum a nazdar. Teraz idem druhy raz, uplne inde ( stahovali sme sa ) a tam mi to neprislo take hrrr. Tak uvidime

jmeli
autor
11. feb 2025

Diky vsem. No bylo to zde v Cesku- na Morave tedy, - pisu i pro pani, co se ptala v SZ- Valasske Mezirici. Ctu, ze jste mely i horsi zkusenosti, at jste v poradku, nebo dobre, ze jste.
Kdyz jsem si stezovala na ceskem foru, zastalo se me jen par bab, vetsina se mi vysmala- ze pry urcite jsme nebyli na kurzech, ani na navsteve nemocnice (byli jsme) ze jsem si hrala na hrdinku, kdyz jsem nechtela epidural (nesnasim injekce kamkoli, kam si nevidim), ze jsem si neco mela o hrebenu zjistit a blabablabla, jako by to nekoho melo pripravit na silne svalove krece. Vy mate porozumeni.
Jsem moc vdecna svemu milovanemu, ze tam se mnou byl, zastaval se me, uklidnoval. On tedy me emocialni vylevy o nehezkem zazitku take poslouchat pozdeji nechtel, ale mozna, ze zvlast nepichybili. Na prijmu byli mili a opatrni, doktorka, co to vedla, me znala a byla celou dobu u toho a par sester bylo velmi hodnych. Obecne se mi spis nelibilo, ze to vazne desne bolelo, ze nam nerekli, co do me sypou za prasky a co se bude dit a ze asistentka na me pusobila jako masochistka. Kdyz jsem to uz nedavala a vedla me na sal, tak jeste vymyslela, at si dojdu na wc a nevnimala, ze uz to za dve sekundy jde. A predtom pri nejhorsich kontrakcich nabidla, ze nam bude vypravet, jak probiha porod, znela mi jako nejaka ucitelka, cela spokojena, kolik toho vi a ja se tam div nedusila svymi vlasy v predklonu v touze, at uz ta bolest skonci, nez ze bych ocenila odborny vyklad. Mozna, ze uz opravdu nemohli dat jina anestetika, ale ani primo sami nejak nenabizeli, tak nevim. Vyvolavat meli druhy den, ovsem nakonec to dali uz v noci, trvalo to jen par hodin, ale zato bolest, na kterou jsem nebyla pripravena. Je smutne, ze spousta z vas u toho trpela vice dni.
Co bylo krasne byl pritel u me a jeho radost z miminka, i miminkovo koukani, kdyz mi ji dali.
Nelibilo se mi moc, kolik lidi se tam pak nafarilo, nenesu dobre poruseni soukromi u te intimity,byt odhalena a krvava pred cizimi lidmi. Potrhana jsem tez byla zevnitr, zvenku a sili nejakou dobu. Divim se, ze nebylo skoro citit, az na par mist a ze jsem necitila ani ty umrtvovaci injekce. Pani asistentka me i pres tu ztratu krve hned postavila, at dojdu do pokoje- to se mi fakt silene dychalo- a pak i pres zo vnitrni, vnejsi siti posadila na vozik. V tu chvili jsem ale byla rada, ze vubec vidim a slysim, ale stejne mi to prijde trochu divne. Nadstandart, nove vybaveni tam maji, ale cca z r. 2016, mel neco pekneho, neco ne- treba absence postele pro tatinka, pritel dostal rozkladaci matraci na zem, strteny zachod, mydlo mimo umyvadlo, zadna policka pred zachodem, zakze jste se museli pro hygienicke pomucky kroutit za sebe, kde uz police byla. A to za hezkych 700 za noc.
A ano, neudelali mi pred odchodem domu vysetreni, ani delohy, krve, nic. Dobre je, ze se venovali miminku. A na me stiznosti a obavy, proc se mi hure dycha a mota hlava mi tedy moc nerekli, ale starala se sestricka z zelezem. Misto kontrolnich vysetreni poslali psychiatra s tim, ze jsem moc uzkostna, o miminko pry nejevim zajem (sotva jsem si s motanim dosla na wc a pro probuzene sesiti jsem dva tydny nebyla schopna sedet, ani se zvedat, miminko jsem samozrejme chtela), a jeste vtipny dotaz doktora, zda se mnou pritel zustane. No, osobne mam nejlepsi vzpominky na tech nekolik chapavych a peclivych sester (ne vsech). A ze mame v rodnem listu mesto, kde se i muj mily narodil.
I ted po mesici se mi vraci i pres zelezo motani hlavy, vyssi tep a zadychavani, ale jsme radi, ze jsme spolu s muzem a miminkem doma.
Jasne, ze jde o muj osobni nazor, ovlivneny jak mou osobnosti, vnimanim bolesti a tak. Jiste kazdy bude mit jinou, individualni zkusenost
Diky za pozornost.