icon

Skúsenosti žien po cisárskom reze: Čo by bolo keby?

5. feb 2024

… rozmýšľate niekedy čo by bolo keby takú možnosť memáte? Že sme tu s našími dietkami nemuseli už byť?

Strana
z2
ivik4
5. feb 2024

Nie nikdy, ani ma to nenapadlo

gabriela2952
6. feb 2024

Rodila som prirodzene, dcérku som nemohla vytlačiť. Dcérke ozvy klesali lebo sa neposuvala nižšie ori tlačení, tak mladá dr povedala,že mi pomôžu kliešťami. Prišiel primár, a hneď nakazal sekciu . Dcérka mala omotanu šnúru okolo krku a to ju ťahalo naspäť do bruška, takže v tomto prípade, som nad tým rozmýšľala ako by to skončilo, keby ju ťahali kliešťami. Takže som vďačná, že bolo tak ako bolo

sofia1979
6. feb 2024

Napadnúť napadne všeličo no v tomto prípade ak sa inak nedá nejako to babo musí von ja som bola vďačná za tú možnosť

galganka
6. feb 2024

Našťastie, v tomto storočí tú možnosť máme.

andreatytler
6. feb 2024

Ano, velmi casto. Umrtnost bola urcite vyzsia pred tym ako robili operacie. Som vemi rada ze zijem v tejto dobe.
Vzdy ked si dam antibiotika. Svagor mal infarkt, ale je uplne v pohode, lebo to zistil vcas a dali mu do zil tie vecicky co ich drzia otvorene.

h2
6. feb 2024

Áno, veľmi dobre si uvedomujem, že keby som rodila pred 100 rokmi, tak sme obaja mŕtvi.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
pininka1
6. feb 2024

Áno napadlo, keď mi po druhej sekcii povedal aká ruptura tam hrozila, ktorú odhalili až pri pôrode. Som rada ze som netrvala na prirodzenom po prvej sekcii.

cookie29
6. feb 2024

ono to zalezi od indikacii na sekciu... co to znamena "musiet" ja som skoncila na sekcii bez hocijakej indikacie, len kvoli protokolu. Pretoze niekde v blbych papieroch je napisane, ze ak sa dieta neporodi do urciteho casu od uplneho otvorenia sup sup sekcia... ja som bola v poriadku, dieta bolo v poriadku, monitoring +++, vsetky kontrolky v zelenom len sprosty protokol. Takze ano, otazku si kladiem. A je to prirodzene. Keby som bola v situacii, ze ide o zachranu zivota alebo minimalizaciu, tak nie je dovod... bohuzial zijeme v obdobi, kde su moznosti a je to uzasne, ale zaroven sa to "zneuziva"

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
autor
6. feb 2024

Vzhľadom na posledný komentár napíšem aj môj príbeh v skratke. Obe deti museli von cisárskym, ktoré boli lekárom indikované ale vyčkávalo sa či nepôjdu prirodzene. Neotvárala som sa, hoc nejaké kontrakcie aj boli ale dole bez zmeny. Obe deti po termíne 41/42 tt. Indikácie bola na mojej strane - môj zdravotný stav a telo zrejme usúdilo že to nedám a všetko dopadlo cisárskym. Žiaľ obe deti už mali v plodovej vode smolku(druhé dieťa dokonca 3 st a už klesali aj ozvy bábätka) a môžem byť rada, že sme SC vôbec stihli.
Čiže protokol neprotokol, k niečomu slúži. Kvôli stresu a stúpajúcemu veku dnes ženy majú jednoducho problém porodiť. Kedysi ženy žili v komunite, žena sa cítila podporovaná.

ivangeline
6. feb 2024

Ano. Prvy porod a skoro som s malym zomrela.Akutny cisarsky.

cookie29
6. feb 2024

@autorka ale Ty si indikaciu mala, zdravotny stav, nepostupovanie porodu, klesanie oziev... su to situacie, kde je sekcia indikovana... a clovek by si kladol dokonca otazku, preco cakali tak dlho... ak reagujes na moj prispevok, tak si stojim za svojim, zalezi od indikacie... ak je zdravotne riziko nevahat. U mna konkretne nebolo a ani jeden doktor mi nedokazal vysvetlit PRECO. Jedina odpoved bola lebo protokol hovori, ze ak sa dieta neporodi do 1/2 hodiny smer sekcia. Keby bolo najmnesie riziko, samozrejme nevaham.

h2
6. feb 2024

@cookie29 Ja nie som lekárka, ale ten protokol zrejme vznikol na základe niečoho. Čiže tvoje dieťa možno ohrozené nebolo, ale bolo by, keby sa podľa neho nepostupovalo. Podľa mňa je lepšie nečakať, kým sa vyskytnú komplikácie, keď je reálna možnosť, že sa vyskytnú.

bytc20
6. feb 2024

Netyka sa to len porodu sekciou. Tiez keby som nemala pri prirodzenom porode pri sebe lekara, tak vykrvcam. Sili ma hodinu. Ale nejak sa nad tym nezmyslam. A mozno by som prezila, kto vie 🤷‍♀️

trinneo
6. feb 2024

Skoncila som akutnym cisárskym pred 5 rokmi...a akosi som sa nad tym vtedy nezamyslala, ale pred pár dnami sme sa s muzom niečo bavili a povedal, ze uz sme tu s dcerou nemuseli byt, a vtedy mi to akosi doslo, ze vlastne ano,keby vtedy trvali na prirodzenom, tak som to ja, dieta alebo obe nemuseli prežiť...takze som rada, ze vsetko dobre dopadlo, hoci sama by som cisarsky dobrovolne nechcela...a po 4 rokoch som mala prirodzený porod bez komplikacii, takze asi to tak jendoducho malo byt...

majlo1234
6. feb 2024

Nie, ja si myslim, ze keby ni nezasahovali do porodu, normalne by som porodila na styroch v obyvacke😂 naopak, cisarsky mi odobral pocit akejkolvek kompetencie, ktory som predtym mala a druheho porodu sa nenormalne bojim, myslim si, ze nezvladnem porodit normalne

heln
6. feb 2024

ano, pri prvom porode som mala pozastaveny porod, slabe kontrakcie, dieta zle narotovane, tvoril sa porodny nador, tak to nazval primar ked prisiel na vizitu a poslal ma na sekciu, keby neprisiel nechali by ma trapit neviem dokedy a to mi uz bolo riadne zle. bez moznosti sekcie by som uz asi bola mrtva aj s dietatom. druhe tehotenstvo placenta preavia, velke riziko vykrvacania pri vaginalnom porode, bez sekcie by som pravdepodobne neprezila, nasla som vtedy studiu, kde uvadzali 7% umrtnosti pri placente praevia centralis.
dva krat som mala zapal v zube s hnisom, bez zubarov by som zomrela asi na sepsu.
takze moja bilancia je, ze som mohla uz 4 krat zomriet.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
autor
6. feb 2024

@majlo1234 ja som si dupla že chcem a chcem druhý prirodzene. Že aj ja chcem byť po pôrode s bábätkom v náručí a zažiť to. Prežiť si ten príchod nového človiečika na svet. Žiaľ, ako som už písala, druhý pôrod bol ešte horší ako prvý a napriek opakovanému vyčkávaniu a snahe bol opäť skončený akútnou sekciou. Vsetky moje indikácie k sekcii boli nejednoznačné. Mala som vysoký tlak a po pôrode som zistila že aj tetaniu. Proste telo rozhodlo správne. Je dosť možné, že ani keby sa pôrod rozbehol, tak by som ho neudýchala.

ena1903
10. feb 2024

@h2 My tiez.

ena1903
10. feb 2024

@bytc20 No napriklad aj to. Ja 2 transfuzie pri porode, dalsie 3 v priebehu par dni po. A tych liekov...na tlak, na to, aby mi naskocili oblicky, na zapal... Ano, v davnych casoch by boli moje starsie deti siroty, ani teraz vela nechybalo. A malinka (31tt) by to samozrejme bez inkubatora a kyslika tiez neprezila.

lucia147852
10. feb 2024

@cookie29 bodaj by u mna pri prvom pôrode tento protokol použili. Dcéra sa mi po vyše hodine tlačenia narodila modrá, pridusena. Ja následky na cely život. Druha sekciou a neporovnateľne lepšie. Takze ďakuj Bohu za zdravé dieťa a svoje zdravie a nerieš hovadiny

betkaulicna
10. feb 2024

Áno. Rozmýšľala som.. a vlastne, že prečo? Pozerala som na to sebaľútostne, že prečo ja. Ale aj vďačne, že čím som si to zaslúžila. Myslím ďalšiu šancu na život.. akokoľvek som na to hľadela, vždy mi z toho vyšlo, že ona. Moja dcéra. Je neuveriteľne úžasná, nádherná, šikovná, múdra, krásna. Ale je v nej niečo, čo tento svet potrebuje. Veľmi. Ona tu proste potrebuje byť a my ju tu potrebujeme tiež.
Táto sekcia bola neplánovaná a začala sa ako prirodzený pôrod. Bolo to ako.. raz som pozerala s manželom seriál, myslím, že Vikingovia. Manželke ich vodcu spravili "sekciu" za živa, aby zachránili následníka trónu. Pri tej scéne som nedýchala. Vyzeralo to ako moja sekcia. A navždy budem lekárom, Bohu a všetkým náhodám vďačná za to, ako sa o nás postarali. A že nás obe zachránili.
Druhá sekcia bola plánovaná a pokojná. 🙂 Tretia bola plánovaná a tiež vykonaná v hodine dvanástej. Bola pokojná, ale veľmi som krvácala.
Som vďačná, že som tu, že sú tu naše deti a áno. Beriem to tak, že keby neboli sekcie, neboli by sme tu.

betkaulicna
10. feb 2024

Často ma prepadli myšlienky, že nie som dosť. Že čo som to za matku, keď som nedokázala ani priviesť deti na svet prirodzeným spôsobom. Asi každá si to v sebe musí vysporiadať.. a ja ti ďakujem, žena ❤️, ktorá si založila túto diskusiu. Takto by sa malo hľadieť na sekcie. Niesme padavky a neschopáčky. Bojujeme za ten prirodzený príchod našich detí na tento svet. Držím nám všetkým palce ❤️

andreatytler
10. feb 2024

@cookie29 Nedalo sa ti tu sekciu odmietnut? Nepotrebovali tvoj suhlas?

andreatytler
10. feb 2024

@majlo1234 Myslim ze sa bojis, lebo je to pre teba tak nesmierne dolezite porodit prirodzene, kedze si to chce vynahradit aj za ten prvy porod. Dufam ze ti to vyjde.

majlo1234
10. feb 2024

@andreatytler bojim sa nwznameho a neocakavaneho hlavne, pri sekcii by som vedela, do coho idem. Pri prirodzenom mam v hlave milion: co ak?

andreatytler
10. feb 2024

@majlo1234 A pri prvom porode si sa nebala neznameho a neocakavaneho?

majlo1234
10. feb 2024

@andreatytler bala, ale bola som presvedcena, ze som silna zena, ze kazda porodila, preco by to u mna malo byt ine. A bum, ani po piatich dnoch som sa ani len neotvorila v porodnici🫣 proste mi ta skusenost vzala vietor z plachiet uplne. A potom pocivam, aka hrozna je to bolest, ake strasne vedia byt porodne zranenia, ako si pridusis dieta, lebo nevladzes a predstavujem si tak moj druhy porod. A v tom pripade teda sto krat radsej sekcia, nech to dietatko vytiahnu zdrave a v pohode a ja sa dam dajako potom dokopy

Strana
z2