icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

apollo13
autor
27. jún 2014

@anatalia77 ja som nikde nepisala ze som mala nastrih

apollo13
autor
27. jún 2014

@anatalia77 mna sa lekar nepytal lebo tam ani na tlacenie nebol. a PA ma pocas tlacenia neotravovala vobec ziadnymi otazkami nastastie

trgypadl
27. jún 2014

Aby si vedela posudit,co je rutina a co nie...ano radsej mat kazdu tretiu zenu s rupturou tretieho stupna....stale sa tu prezentuje len prirodzenost,prirodzeny porod,ale vzdy to tak bohuzial nejde..a ak by ste zazili patologiu,tak by ste sa nad tymi statistikami aj zamysleli.

anatalia77
27. jún 2014

@apollo13 tak co riesis??
To akokeby som ja riesila cisarsky rez,ktory som neabsolvovala. Ale budem okolo toho tliachat ako Palacky..

anatalia77
27. jún 2014

@apollo13 aasi ta sokujem,ale ani mna nikto neotravoval. Zvlastne..

apollo13
autor
27. jún 2014

@trgypadl to mam verit tomu ze ked sa niekde striha 97% zien ze to nie je rutina a ze kazda tretia by sa roztrhla na rupturu tretieho stupna :D. ufff. ked ma dansko 4,9% nastrihov to je teda drsna zem ked tam nechvaju tolke rodicny potrhat az neviem pokial ;).
nie trvam sa svojom a hovorim, nemusim byt mudr mam mozog a ten mi hovori ze ked je niekde 97% nastrihov tak tam strihaju rutinne. juuuj alebo zeby to bolo mesto kde maju zeny tak uzke posvove vchody? to musi byt raj pre chlapov v tom pripade

anatalia77
27. jún 2014

@apollo13 😀 dievca ty mas dost 😀

apollo13
autor
27. jún 2014

@anatalia77 ked ta tato diskusia nezaujima nemusis ju citat. je to traumach po porode vela zien ma z nastrihu traumu aj ja by som ju mala keby ma bol niekto strihol. to ze ma nestrihol je druha vec. diskutovat mozem o com chcem. riesil sa tu aj bonding, riesia sa nastrihy. vsetko to patri pod tuto temu. bez ohladu na to ci som nastrih zazila alebo nezazila mam prvo sa k tejto prktike vyjadrit. zase pouzijem obraz s koncentrakom. nemusim byt vezen z koncentraku, aby som mohla nahlas o holokouste hovorit a odsudit ho. takze rovnako nahlas mozem odsudit prax rutinnych nastrihov aj ked nastrih sama nemam

martija
27. jún 2014

@apollo13 ale myslim,ze nedokaze sa identifikovat uple s matkou, keby si ho prilozila ina mama saje tiez....dieta takisto ako matka prechadza zmenami a procesmi.. pokial dieta bude balene v perinke, bude sa tam citit isto, pokial nebude balene, ale bude v satke, opat zase tam sa mu bude pacit - proste dieta ma urcite instinkty vrodene, uricte ziskane.. nerodi sa ako komplexna bytost....

hradnapani
27. jún 2014

niektorym prispevkom fakt "tlieskam" a som prekvapena, ze su aj od prispievateliek, ktore som mala zafixovane, ako tie s empatiou i rozumom v rovnovahe. Zosmiesnovanie, prekrucanie, ...take konovske 😒 a furt ma to prekvapi nanovo 😝

trgypadl
27. jún 2014

🙂 pojem vysoka hradza,alebo pevna je pre Teba urcite neznamy pojem.kazdej mamke doslova vyklzne hlavicka z posvoveho vchodu,nie??no mohla si vystudovat tu medinu a znizit to percento nsstrihov v za 😉

apollo13
autor
27. jún 2014

@martija jasne ze sa napije aj od druhej mamy ked bude hladne. to je samozrejme. ale snad nebudeme spochybnovat ze dieta citi ze je s matkou podla jej vone, tlkotu srdca, hlasu atd. skratka je mu to zname predsa s nou bolo v nonstop kontakte 9 mesiacov

ena1903
27. jún 2014

@apollo13 Ale je to aj otazkou velkkosti porodnice. U nas maju 2 porodne stoly a tak len co ma dosili, musela som zliezt zo stola, prelozili ma na prevozove lozko a nechali lezat na chodbe pred salou, kym mi stiekla infuzia. Znie to hrozne, ale nedalo sa nic ine robit-obidva stoly boli obsadene. A naozaj by som nechcela, aby so mnou moje cerstvo narodene dieta lezalo na chodbe.
Ale ja sa nechcem s tebou hadat-ja som porodila bez traumy aj takto a ak si ty nasla pre seba nieco, co ti vyhovovalo, tak je to super.

apollo13
autor
27. jún 2014

@trgypadl ano verim tomu ze take vysoke percento zien tam ma vysoku a pevnu hradzu!!! zeby to bolo tym hroskym krajom? nie na to nemusim mat medicinu, tie cisla su do oci bijuce tak ako vacsina v tej statistike. ty tomu snad veris, ze take percento nastrihov je opodstatnene??? to snad nie!

martija
27. jún 2014

@apollo13 ano urcite, ako som pisala je tam ten zaklad, ale napriek tomu je to pre dieta ine v brusku a ine vonku, chcela som len napisat, ze dieta ide akokeby aj tak odznova.. to comu ho priucime, to bude prenho prirodzene.
Ja sa nepriklanam ku ziadnemu taboru a nemam vyhraneny nazor. Skor tiez vsak inklinujem k prirodzenosti, aj ked verim,ze pravda bude niekde uprostred... 🙂

apollo13
autor
27. jún 2014

@ena1903 no to je smutne ze take pomery su. na druhej strane babu by to bolo jedno ze ste na chodbe. ina preco ta nepreviezli uz na izbu? to je fakt az by som povedala nehumanny pristup

anatalia77
27. jún 2014

@apollo13 bolo to tu uz napisane-treba konat,nie len diskutovat. Najdi sposob ako to uviest do praxe a mas vyhrane.

ena1903
27. jún 2014

@apollo13 Lebo pokial viem, tak 2 hodiny po porode ma zena stravit na sale, az potom ju prevezu. Nuz, ja by som to az tak neprezivala, ze nehumanny pristup. Bola proste taka situacia, museli ju nekajo riesit. Myslim, ze ani mne ani malemu to nijako neublizilo.

trgypadl
27. jún 2014

Je jedno comu verim...ale uz som znechutena z toho,co sa tu stale vypisuje o svk porodniciach...a o nasili v porodniciach,prirovnavat ich k pojmom holokaust,koncentrak a podobne...toto mi uz pride fakt scestne

apollo13
autor
27. jún 2014

@ena1903 no tak ja viem ze zena ma byt na sale. ale ked sal nie je volny, tak hadam jej na izbe bude snad lepsie ako na chodbe...to som mala na mysli

apollo13
autor
27. jún 2014

@trgypadl to bol pripklad, ktory mal demonstrovat to ze nemusim nieco zazit na vlastnej kozi aby som to mohla komentovat. nikde som nepisala ze porodnica je koncentrak. inak taku knihu jednej slovenskej proodnici uz jedne otec napisal. 🙂 a ano nasilie sa na rodickach pacha nehovorim ze na vsetkych a nehovorim ze vsade, ale pacha sa. a kto tvri nieco ine tak iba zatvara oci pred realitou. a z coho konkretne si znechutena? ked napisem ze nikde sa nerobi automaticky boding a ze deti sa separuju? ved to je realita.

zita19
27. jún 2014

@apollo13 ked najblizsie bude MZ vypisovat konkurz na Hlavneho odbornika SR pre gynekologiu a porodnicstvo urcite sa prihlas. Tvoj koment k @ena1903 ta posuva v tom konkurze na 1. miesto. Pani profesori a docenti to mozu zabalit.

ena1903
27. jún 2014

@apollo13 Ja viem, ale podla mna ide o to, aby bola pod dohladom porodnickeho personalu. Izby su relativne vzdialenejsie od porodnej saly a urcite by som nebola priamo v dosahu personalu, hlavne ked tam kmitali okolo dalsich 2 zien, ktore rodili a jednej dalsej, ktora bola v prvej porodnej faze.

apollo13
autor
27. jún 2014

@zita19 neviem co tym myslis? to ze sa pozastavujem nad tym ze rodicku umiestnia na chodbu ked moze byt na izbe, kde ju snad mozu kontrolovat sestricky zo sestonedelia, nie?

zita19
27. jún 2014

@ena1903 vsak presne ta rada hovori o tom aka je odbornicka na porody. To nevie, ze tie magicke 2 hodiny na sala, na ktore sa stale odvolava su medicinsky zdovodnene. Pocas tych 2 hodin sa rodicka sleduje na krvacanie. Ale ona by ta radsej vysupla na izbu aby ste sa s ditatom tulili a pri tom, by sa mohlo nepozorovane spustit masivne krvacanie... No ale hlavne, ze by ste sa tulili. Ci by si preziia je jedno ale nebolo by to stresujuce pre dieta...

apollo13
autor
27. jún 2014

@zita19 ja velmi dobre viem ze rodicka sa dve hodiny sleduje. ale nechapem preco by ju nemohli v takej situacii ked PA lietaju okolo inych proodov na izbe kontrolovat sestricky zo sestonedelia! to je taky problem???

apollo13
autor
27. jún 2014

@zita19 inak ked uz...prave tym ze by sa s dietatom tulila a vylucoval by sa oxytocin vo vyssej miere tym by sa riziko krvacania vyrazne znizilo a zavinovanie maternice vyrazne urychlilo a ziaden synteicky oxytocin v tretej dobe by nebolo treba...hmm...

zita19
27. jún 2014

@apollo13 nemas o tom ani sajn. V taky cas ide o sekundy. Prevazat krvacajucu matku hore dole po porodnici!?! Ale snivaj dalej... Alebo radsej organizuj tu peticiu. To by malo aspon trochu zmyslu. Lenze na to treba gule. Na teoretizovanie na MK staci klavesnica a cas.

trgypadl
27. jún 2014

Zee to opisujes stylom,ze deti,kt.to nezaziju su ine...v dobe,ked som sa narodila,tak to bola bezna prax,ze sa deti separovali a nosili na kojenie.myslim si,ze som laskyplna,citliva a s mojou mamkou mam uzasny vztah...netvrdim,ze separovaniu davam zelenu,ale tu sa to troska prehana.po porode mi maleho doniesli az po hodine kvoli vacsej strate krvi,a nemam pocit,ze by to na nas zanechalo stopy,je to uzasne dieta a mame uzasny vztah... z tvojho rozpravania vyplyva,ze vsetci co sme sa narodili a nemali bonding mame traumy....tak to by nas bolo neeeeeeeskutocne vela.

michaelkanr
27. jún 2014

Ja nerozumiem tomu preco appolo13 doslova zhadzujete. Ved "bojuje" za dobru vec-co vas na tom tak irituje? Su snad nase nemocnice a zdravotnictvo bez chyby? Nemaju sa uz kam posunut? Pre vas mozno bonding atd nie je dolezity ale pre xy zien je, rovnako je to vnimane aj na zapade - vo vacsine veci sa im chceme priblizit, preco nie aj v tomto? Existuju studie ktore o vyzname prvych chvil po porode hovoria, myslim ze si chcete pred tym len lepit oci. Neviem preco 😲
Ja neviem ci su lekari nejaka extra kasta, ze ich nemozno kritizovat. To platilo za byvaleho rezimu, teraz uz mame snad demokraciu. Napr @zita19 ty si chvalis porod...predpokladam ze si z generacie mojej maminy (ked mas uz vnuca). Ja nepoznam nikoho z tejto generacie, kto by si porod nejako chvalil. Kamaratke dokonca zomrela po porode sestra, lebo vypadla sestricke z ruk. Mamine povedali ze si to vymyslela omamena porodom a mohla sa stazovat kolko chcela. Aj o tomto to bolo. Od tej doby sme sa posunuli, a myslim ze prave takouto kritikou a diskusiou sa veci mozu zase zlepsit k lepsiemu. Lebo je co zlepsovat v nasom zdravotnictve, to snad aj slepy vidi...