icon

Štvrtý cisársky rez po štyridsiatke: Máte skúsenost?

bagiro
15. júl 2026

Ahojte, mame doma 3 deti narodene cisarskym rezom.
Posledne pred 3 rokmi.
Tuzime este po 4tom babatku, ale vieme,ze je to velmi rizikove.
Je tu prosim niekto, kto ma za sebou 4 cisarske rezy?
Moj porodnik o dalsom porode nechce vobec pocut.
Dakujem

petrika555
15. júl 2026

Ahoj ja mam za sebou 3. Ten treti bol zamna najlepsi co sa tyka priebehu,hojenia atd...najmladsia ma 2 roky a na preventivnej prehliadke mi gynekologicka povedala ze ak chceme stvrte smelo do toho😀pytala som sa na nazor aj ineho gynekologa a taktiez mi povedal ze nie je to uz nic vynimocne. Otazkou je preco to povedal gynekolog tebe. Aky mas nalez a podobne..pripadne ak velmi tuzis po babatku tak sa daj vysetrit a este u ineho gynekologa ☺️ kazdopadne akokolvek sa rozhodnete je to vase rozhodnutie a hovorit ze je to nezodpovedne? To je aj rychla jazda,fajcenie, pitie alkoholu a mozeme pokracovat co este😀

anonym_fb8486
15. júl 2026
@bagiro

@anonym_4a3551 s tou prvou castou odpovede suhlasim,mate pravdu.
Ale nikdy nesudim ine zeny, kedy a kolko deti maju.
Nie v zlom.
Ja som len mozno chcela odpoved od niekoho,kto mal 4 cisaraky na Sk.
Ale dakujem za odpoved.

@bagiro sesternica má 4 cisárske, ale teda bola mladšia, posledný mala cca 32 rokov. Tie cisárske boli dosť krátko po sebe. Doktor bol z nej na nervy, a pri poslednom to bolo na hrane už.

anonym_ab8527
15. júl 2026

@bagiro mne moj lekar povedal ked som.cakala tretie dietatko ze mal aj 5 aj 6 cisarskych ,ze medicina isla dopredu nie ako kedysi dva cisarske a dost...že najma netreba naozaj nic dvihat a viac kontroluju...ja som sa vsak bala uz aj trrtej sekcie ale musim priznat ze nedavno som.este rozmyslala nad jednym babatkom ..mam 37 ....ale hovorim si 3 deti....3 zdravé deti...casto myslim na rozne postihnutia ako to ludom zmeni zivot a zial aj surodencom....preto nepokúsam

farebnypapagaj
15. júl 2026
@anonym_2fe399

@bagiro vela takych co maju realnu skusenost nebude, pretoze vacsina zien pocuva lekara a pouziva rozum, Uz tretie tehotenstvo po dvoch cisarskych je rizikove, nie to este stvrte po troch. Rizikovy nie je cisarsky ale tehotenstvo v maternici s jazvou, jazvami. Ty asi nechapes, ze mas velmi oslabenu maternicu a dalsie tehotenstvo moze skoncit predcasne, ked budu lekari zachranovat zivot tebe a dietatu. V tom najlepsom pripade uspesne

@anonym_2fe399 ja poznam jednu co mala 5 cisarskych….Doktori obcas skor prehanaju….Kazdopadne po 40, 4 cisarak,mozno ak by mal do 30.Ale v 40 nech sa uz pomaly pripravuje na vnuca,nie 4te….

bagiro
autor
15. júl 2026
@anonym_ab8527

@bagiro mne moj lekar povedal ked som.cakala tretie dietatko ze mal aj 5 aj 6 cisarskych ,ze medicina isla dopredu nie ako kedysi dva cisarske a dost...že najma netreba naozaj nic dvihat a viac kontroluju...ja som sa vsak bala uz aj trrtej sekcie ale musim priznat ze nedavno som.este rozmyslala nad jednym babatkom ..mam 37 ....ale hovorim si 3 deti....3 zdravé deti...casto myslim na rozne postihnutia ako to ludom zmeni zivot a zial aj surodencom....preto nepokúsam

@petrika555 dakujem🙂
@anonym_ab8527 dakujem

bagiro
autor
15. júl 2026
@farebnypapagaj

@anonym_2fe399 ja poznam jednu co mala 5 cisarskych….Doktori obcas skor prehanaju….Kazdopadne po 40, 4 cisarak,mozno ak by mal do 30.Ale v 40 nech sa uz pomaly pripravuje na vnuca,nie 4te….

@farebnypapagaj na vnucata si este pockame🙂 mam 40 a deti su este nale,ale dakujem.

anonym_5ae46c
15. júl 2026

Ahoj, ja viem ze to nechces pocut, ale napriek uplne vsetkym odpovediam, je absolutne irelevantne kto mal kolko cisarskych a aj ako to dopadlo. Ano, su zeny co mali aj 4 a viac. Je ich malo. Ja sama taku poznam. A ano, niektorym to dopadlo OK, niektorym nie OK.

Pre Teba je to uplne irelevantne, lebo ak sa do toho vrhnes, absolutne nebude zalezat na skusenostiach inych. Zostane Ti len jeden jedinky holy fakt - ze so stupajucim vekom a stupajucim poctom cisarskych rezov je jednoducho ovela vyssie riziko komplikacii a zleho priebehu ci zleho konca, ci uz pre matku, ci pre dieta. To je vsetko - podane uplne pravdivo a bez emocii. Ostatok uz je Tvoje rozhodnutie.

vevesh
15. júl 2026
@bagiro

@anonym_4a3551 preto som sa pytala niekoho,lto s tym ma realne skusenost.
Vsetky 3 cisarske som mala bezproblemov, na Sk je to ano menej casty jav,ale vo svete bezne.
Nie v zlom.
Preto som aj zadala diskusiu pre mamky,ktore maju mozno nejaku realnu skusenost🙂

@bagiro skusila by som kontaktovat nezavaznu konzultaciu u druheho lekara, ktory ma skusenosti s viacerymi sekciami. Ak takyto lekar povie nie, tak nie.
Samotne 3 sekcie nie su automatickym dovodom pre ziadnu dalsiu sekciu. Ale su zavaznym rizikom - niektore zeny maju za sebou aj 7-8 sekcii, ale ziadna zena tu na koni ti to nezhodnoti, ci patris k tejto skupine, kde je to mozne (alebo k tej druhej, kde mozes dalsim tehotestvom zomriet). Otazka je, ci je tvoj gynekolog apriori proti dalsiemu cisarskemu (lebo je zo starej skoly, kde 2 a dost), alebo naozaj zhodnotil kompletnu zdravotnu stranku a naozaj to nie je v tvojom pripade nezlucitelne s uspesnym tehotenstvom. Urcite je by som v tvojom pripade konzultovala este dalsieho lekara...

bagiro
autor
16. júl 2026
@vevesh

@bagiro skusila by som kontaktovat nezavaznu konzultaciu u druheho lekara, ktory ma skusenosti s viacerymi sekciami. Ak takyto lekar povie nie, tak nie.
Samotne 3 sekcie nie su automatickym dovodom pre ziadnu dalsiu sekciu. Ale su zavaznym rizikom - niektore zeny maju za sebou aj 7-8 sekcii, ale ziadna zena tu na koni ti to nezhodnoti, ci patris k tejto skupine, kde je to mozne (alebo k tej druhej, kde mozes dalsim tehotestvom zomriet). Otazka je, ci je tvoj gynekolog apriori proti dalsiemu cisarskemu (lebo je zo starej skoly, kde 2 a dost), alebo naozaj zhodnotil kompletnu zdravotnu stranku a naozaj to nie je v tvojom pripade nezlucitelne s uspesnym tehotenstvom. Urcite je by som v tvojom pripade konzultovala este dalsieho lekara...

@vevesh dakujem;)

anonym_e71291
16. júl 2026
@bagiro

@vevesh dakujem;)

@bagiro ahoj ja mám štyri sekcie, ale s pomerne veľkými časovými rozostupmi, poslednú v 41r. Môj dr bol s tým úplne v pohode, že kľudne aj piatu, no to už radšej nie🙂

anonym_f2ae74
16. júl 2026

@bagiro Ja mám tiež tri cisárske. Druhá sekcia bola pre lekárov náročná, komplikovaná, mala som zrasty, ktoré lekárov poriadne potrápili. Po niekoľkých rokoch sme zatúžili po treťom bábätku. Bála som sa ci ísť do toho, lebo viem, že zrasty každou ďalšou operáciou bývajú horšie a horšie. Veľmi som ľutovala, že som sa neopýtala priamo na sále, že či by som zvládla ešte tretie. No napokon sme išli do toho. Sekcia zas neľahká pre lekárov, ale už boli na mňa nachystaní, vedeli, že to bude komplikovaný pôrod, takže vraj aj viedli sekciu nejakou inou technikou. Pre mňa to bola paradoxne najlepšia sekcia. No a poučená z minulej sekcie, priamo na sále keď som bola otvorená, tak som sa pýtala, že a či štvrté by som ešte mohla mať 😀 Povedali mi, že v žiadnom prípade mi to neodporúčajú. A potom ešte aj na izbu prišiel za mnou môj operatér, že ale to štvrté aby som naozaj neriskovala. Ale napríklad v termínovke máme babu, ktorá tiež mala komplikované zrasty a má 4 sekcie. A aj tu na MK je skupina sekcia a tam sú baby, ktoré majú aj viac sekcii. Takže tak....

zonjushe
16. júl 2026

Ja mam 4 sekcie. Poslednu v 36r. Je to vsetko individualne. Niekto ma rupturu pri druhej, niekto 5 sekcii bez problemov. Ja som co sa tyka sekcii nemala ziadne komplikacie.

anonym_e0800f
16. júl 2026

Uf, mne je az tazko, ked to citam. Nic v zlom, ale pride mi to ako absencia pudu sebazachovy. Ist za hranicu, ked uz mam 2/3 deti? Len aby som mala dalsie?

anonym_dc106d
16. júl 2026

@bagiro Ale ved to zalezi od Tvojho zdrav. stavu. Poznam zenu co ma 6 deti a vsetky cisarskym rezom. No a niekto ide uz po 3tom na sterilizaciu kedze je u neho riziko komplikacii pri dalsom tehotenstve, porode.

anonym_5914b6
Autor odpoveď zmazal
anonym_eb08d5
16. júl 2026

Pri najhoršom vyhráš darwinovu cenu.

bagiro
autor
16. júl 2026
@zonjushe

Ja mam 4 sekcie. Poslednu v 36r. Je to vsetko individualne. Niekto ma rupturu pri druhej, niekto 5 sekcii bez problemov. Ja som co sa tyka sekcii nemala ziadne komplikacie.

@zonjushe dakujem a mali ste planovane 4te dieta? Ak sa smiem opytat?

bagiro
autor
16. júl 2026
@anonym_e0800f

Uf, mne je az tazko, ked to citam. Nic v zlom, ale pride mi to ako absencia pudu sebazachovy. Ist za hranicu, ked uz mam 2/3 deti? Len aby som mala dalsie?

@anonym_e0800f preco? Vo svete je bezne mat viac deti aj sekcii?
Mate skusenosti,ze tak prosim pisete?
Ak by vsetky zeny takto zmyslali,kolko deti by tu dnes nebolo zial.
A hlavne,ak som nemala ziadne problemy pri porode…

bagiro
autor
16. júl 2026
@anonym_eb08d5

Pri najhoršom vyhráš darwinovu cenu.

@anonym_eb08d5 dakujem🙂 myslim,ze nie som jedina,ktora rodila takto a su isto na Sk aj mamky s napr 4 cisarskymi.
Skoda,ze sa na Sk takto zmysla a ze sa zeny navzajom nevedia podporit.
Ano,kazdy mame iny nazor,ale nesudila by som inu, nehaníla by som ju,ak by som nemala skusenost,ani by som nereagovala,ako mozno necitlivo radit.
Moja otazka bola na mamky,ktora ma napr nejaku skusenost s danou temou.
Ale dakjem a pekny den.

bagiro
autor
16. júl 2026
@anonym_dc106d

@bagiro Ale ved to zalezi od Tvojho zdrav. stavu. Poznam zenu co ma 6 deti a vsetky cisarskym rezom. No a niekto ide uz po 3tom na sterilizaciu kedze je u neho riziko komplikacii pri dalsom tehotenstve, porode.

@anonym_dc106d suhlasim,ale ci ke tu napr nejaka mamka,ktora napr stvrte porodila pro inom dr. Aj Dr su kazdy iny. Dakujem

zuzana76
16. júl 2026

@bagiro akurat vcera som videla jedno video, matka mala 9 deti cisarskym, nebolo to slovensko, tie styri som videla tusim aj tu niekoho na MK, musis ist na poriadne vysetrenie, chod teda aj inemu lekarovi, second opinion, co povie ten

bagiro
autor
16. júl 2026
@zuzana76

@bagiro akurat vcera som videla jedno video, matka mala 9 deti cisarskym, nebolo to slovensko, tie styri som videla tusim aj tu niekoho na MK, musis ist na poriadne vysetrenie, chod teda aj inemu lekarovi, second opinion, co povie ten

@zuzana76 dakujem;)

lucia147852
16. júl 2026

Vies, tebe nepomôže vedieť, koľko majú sc iné ženy. Poznám ženu čo ma 7 cisárskych a viem o prípade, kedy pri treťom rupla maternica. Veľmi záleží v akom stave je tvoja maternica a tvoja jazva. To vie len tvoj lekár. A stále, aj napriek dobrému stavu tam už je veľké riziko, že to proste povolí a bude zle. Či ti to stojí za ten risk, že neuvidis vyrastať tie tri deti, ktoré už mas je len na tebe a na tvojom mužovi.

fion22
16. júl 2026

@bagiro by som spýtala toho dr, že či vidí nejaké poškodenie, zlé zrasty na maternici...alebo či to povedal len preto, lebo na Slovensku sa už všeobecne 3. cisársky a viac neodporúča..poprípade či má nejakú zlú skúsenosť....aj ten vek - liečiš sa na niečo čo by ti mohlo v tehotenstve priťažiť a teba a dieťa ohroziť? Najskôr by som sa spýtala aj iného odborníka, a podľa toho sa zariadila...my tu nie sme odborníci, ale môžme sa podeliť o naše skúsenosti. Mám za sebou veľkú operáciu maternice a 2 cisárske, z toho raz dvojičky, v podstate akoby 3 cisárske...po poslednom pôrode mi bolo akurát tak odporúčané počkať s ďalším tehotenstvom 2r (neplánujeme už)
...nestretla som sa s tým že by doktori tu v AT už 3.4.5. cisársky neodporúčali, samozrejme ak tam nie sú iné dôvody.
Niekto tu spomínal raptúru maternice- tá sa môže objaviť aj pri zdravej prvorodičke a môže mať pokojne ďalšie 2 tehotenstvá bez problémov

anonym_0ec4dd
16. júl 2026
@bagiro

@farebnypapagaj na vnucata si este pockame🙂 mam 40 a deti su este nale,ale dakujem.

@bagiro no tiez mam 40,a syn si spravil z nas srandu.
Ukazal nam tehotensky test,jeho kamosky s 2ma ciarkami.Samozrejme 2ha bola dokreslena ale velmi,velmi podobne.Maju este casu a casu,z nas urobit starymi rodicmi.

farebnypapagaj
16. júl 2026
@anonym_0ec4dd

@bagiro no tiez mam 40,a syn si spravil z nas srandu.
Ukazal nam tehotensky test,jeho kamosky s 2ma ciarkami.Samozrejme 2ha bola dokreslena ale velmi,velmi podobne.Maju este casu a casu,z nas urobit starymi rodicmi.

@anonym_0ec4dd Len v 40 planovat 4 cisarsky ked uz vlastne by mohla byt teoreticky babka,vek ma skor na babku ako cerstvu mamicku.

anonym_0ec4dd
16. júl 2026
@farebnypapagaj

@anonym_0ec4dd Len v 40 planovat 4 cisarsky ked uz vlastne by mohla byt teoreticky babka,vek ma skor na babku ako cerstvu mamicku.

@farebnypapagaj tak,ano ale niekedy to vie aj osviezit,omladit.Mame aj 3r,a teda maleho si uzivame naozaj vsetcia.Aj ked ja som rodila 5krat,ale prirodzene.
Cisarsky je operacia a vzdy je tam riziko,ci vekom,ci väcsim poctom sa riziko zvysuje.
Ten predosli koment patril k tej babke.Syn s kamosku maju vela casu,ta sa este chysta na vysku.

farebnypapagaj
16. júl 2026
@anonym_0ec4dd

@farebnypapagaj tak,ano ale niekedy to vie aj osviezit,omladit.Mame aj 3r,a teda maleho si uzivame naozaj vsetcia.Aj ked ja som rodila 5krat,ale prirodzene.
Cisarsky je operacia a vzdy je tam riziko,ci vekom,ci väcsim poctom sa riziko zvysuje.
Ten predosli koment patril k tej babke.Syn s kamosku maju vela casu,ta sa este chysta na vysku.

@anonym_0ec4dd Tak omladi ako omladi,skor ja sa bojim ze po 40 uz zacinaju take tie ochorenia,ak nahodou nieco mas potom len dufas aby si deti vychoval.Ine je eke mas 40 a 20 rocne dieta a ine je ak mas 40 a novorodenca.Takze jq v 40 s troma detmi by som bol spokojna za tie 3.

anonym_0ec4dd
16. júl 2026
@farebnypapagaj

@anonym_0ec4dd Tak omladi ako omladi,skor ja sa bojim ze po 40 uz zacinaju take tie ochorenia,ak nahodou nieco mas potom len dufas aby si deti vychoval.Ine je eke mas 40 a 20 rocne dieta a ine je ak mas 40 a novorodenca.Takze jq v 40 s troma detmi by som bol spokojna za tie 3.

@farebnypapagaj tak ano,ale taketo myslienky pridu ci mas 20 alebo 40,celkovo mas strach vzdy pocas kazdeho tehotenstva a tam nezalezi ani na veku,strach je rovnaky.Ako aj ci ich vychovas,bojis sa pri 1,2,5.Bojis sa cely zivot,ale to tiez treba s mierou,lebo v 20tke rozmyslat nad smrtou aj ked umieraju aj mladi muzi,otcovia aj mlade zeny mami.Proste treba tie myslienky poslat do prec.

farebnypapagaj
16. júl 2026
@anonym_0ec4dd

@farebnypapagaj tak ano,ale taketo myslienky pridu ci mas 20 alebo 40,celkovo mas strach vzdy pocas kazdeho tehotenstva a tam nezalezi ani na veku,strach je rovnaky.Ako aj ci ich vychovas,bojis sa pri 1,2,5.Bojis sa cely zivot,ale to tiez treba s mierou,lebo v 20tke rozmyslat nad smrtou aj ked umieraju aj mladi muzi,otcovia aj mlade zeny mami.Proste treba tie myslienky poslat do prec.

@anonym_0ec4dd praveze nie,v 20 si zdrava ,vitalna,po 40 uz to fak nemusi byt.O tom to je.Ak neratame nejake ochorenia kt su dedicne,ale bavime sa o zdravej zene.