icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

bettynka222
31. aug 2014

@ajana1 to neviem ani ja, ani ty, tak je asi zbytočne v tejto debate pokračovať 😀

ajana1
31. aug 2014

@effkaa asi si si necitala celu diskusiu ale vela zenam tie babatka vytlacili proti ich voli a bez dovodu!

ajana1
31. aug 2014

@bettynka222 jasne ved cas uz nevratis 🙂 Jedine si mozno z toho vziat ponaucenie do buducnosti

zuzka_puska
31. aug 2014

@effkaa prepac,necitala som vsetky komenty, je ich tu fakt vela,takze keby som zaregistrovala tu "uzasnu vsevedku" ktora si dovolila nazvat niekoho submisivnou chuderkou,asi sa nezdrzim!!! preco submisivne chuderky? vsak kazda zena si robi co chce. mne aj tlacili dieta, do prace som sla po 9mesiacoch,a uz preto by som mala byt chuderka??? skor by som povedala,ze nie submisivna ale poriadna chudera je ta,co to takto nazvala..... nic vzlom, ale ktora normalna zena si dovoli bez priciny urazat ine zeny? iba preto,lebo nerobia veci podla jej predstav??? chore ☹

bettynka222
31. aug 2014

@ajana1 no ja som som ju poučila o epi-no a maleho vytlačila do 5 minút 🙂 podla mna by to malo byt povinne s tym cvicit 😀

heni79
31. aug 2014

@eliaska23
Môj muž si pri oboch deťoch vzal po našom príchode domov dovolenku. 😉 Dohodol si to so zamestnávateľom vopred. 🙂

heni79
31. aug 2014

@svetllana
Klystír sa nerobí štandardne v každej pôrodnici. Je to možné zistiť si vopred, či ho robia, alebo nie.
😉

svetllana
31. aug 2014

@zuzka_puska No takže takto. Asi by si si predsa len mala dohľadať ten komentár o submisívnej "chuderke", pretože to, čo tu tá Efa píše, je totálne vytrhnuté z kontextu!!! Ja som ten komentár napísala úplne v inom duchu a zmysle, a chuderku som nemyslela, ako chuderu - urážku, ale táto žena Efa, si to jednoducho pretočila podľa seba. 😠 Kľudne si ho dohľadaj, na strane 11 je ten komentár. 🙂
@effkaa Lepšie čítaj a neklam, ak nerozumieš komentáru, tak sa radšej opýtaj stokrát, než raz podať veci nesprávne len podľa svojho myslenia! Ty sa tu rozčuluješ nad babami, že nevedia komunikovať? Sa pozri najprv na seba, moja milá.

svetllana
31. aug 2014

@effkaa Dokonca ja som tam vôbec nepoužila slovo chudera. Akože mám dosť..hlavne, že napíšeš vetu v znení "No nic, kto pochopil co som tym chcela povedat, pochopil". Fakt smiešne..že práve ty práve toto.. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

svetllana
31. aug 2014

@ajana1 Ona aj keby ju celú čítala, to ešte nič neznamená.. sa pozri vyššie, ako parádne prekrútila a dokonca doplnila o neexistujúce slovo (!) môj komentár 😅

zuzka_puska
31. aug 2014

@svetllana ahoj,nasla som.kedze si dala presnu stranu,inak sa mi teda vobec nechcelo citat vsetko co sa tu o tom pise.ak som ta urazila,ci sa ta dotkla prepac.pani si to asi zle vysvetlila,a ja som teda citala len jej koment kedze tu bol ako posledny.

svetllana
31. aug 2014

@zuzka_puska Zuzka, mne je to úplne jasné 😉. Ale nemohla som zostať ticho, keď tu pani takto krásne prekrúca a domýšľa si veci, ktoré nie sú...🙂

effkaa
31. aug 2014

@svetllana ok, odvolavam submisivnu chuderku, ale nebolo to o tom. Prepac. Vytrhnete slovicka a to, o com tu tocim je uplne zbytocne.

svetllana
31. aug 2014

@effkaa Nič nie je zbytočné. Každá diskusia má zmysel..a všetky názory tiež, aspoň si každý môže nájsť to svoje 😉.

zuzka_puska
31. aug 2014

@svetllana
@effkaa baby,uplne zbytocne nedorozumenia tu vznikaju 🙂 preco my nemozeme byt ako chlapi?????ziadne hadky, jednoducho pivo,a vsetko v poriadku????? kazda mame svoj nazor, niekto je proti tlaceniu na brucho,proti epiduralu,a tak,len zdravo......ja som rodila s epiduralom,na brucho mi tlacili,a som uplnym zastancom toho 🙂 ved preco by si matka nemohla urychlit a zbezbolestnit porod,ked sa to vdaka dnesnej medicine da? kedysi sa nedalo,nic take neexistovalo,tak zeny rodili ako rodili.......aj dnes nech rodia,ako len chcu,pre mna za mna aj na poliach,v stajniach,v najlepsie zariadenych nemocniciach,vo vode,s stoji na hlave,hocijakoooo ako to zene pomoze ulavit od bolestí,a lepsie porodit...!!!! hlavne,ze deti su zdrave. prosim vas nehadajte sa ,kazda rodi ako chce,kedy chce a kde chce,ziadna z nas nema pravo ju odsudzovat, za to ze nerobi tak ako "treba" 🙂 pekny den.

svetllana
31. aug 2014

@zuzka_puska Zuzi, veď ja sa nehádam..aha..Effkaa napísala, čo napísala, ja to beriem a uzavrela som to, si myslím, vcelku slušne..žiadne hádky 😉. Na margo tých chlapov..ten môj mi zvykne hovorievať, že som jak chlap v niektorých veciach 😀. Jasné, ja uznávam medicínu, ako si už mala možnosť čítať v tom inkriminovanom príspevku, a ak sa ženám dá uľahčiť pôrod a ony s tým súhlasia - smelo do toho 🙂. Len čo sa týka istých foriem pomoci, ako napr. to tlačenie na brucho..nuž, nebolo to zakázané len tak pre nič za nič 😖. Myslím si, že keby bolo žene dovolené napríklad si čupnúť, tak by tento "zákrok" nebol potrebný. Ale už tu bolo o tom písaného dosť, načo sa zase opakovať 😉.

libad
31. aug 2014

@daniela1983 Mne to roboli tiez.Hned ako som si lahla uz aj tlacila laktami sestricka,ja som na nu len kukala ze co to robi hned som ju odsotila lebo som sa zlakla vobec ma neupozornila ze co mi bude robit este som ani netlacila a hned sa na mna vrhla bolo to strasne,tak na mna zacala kricat 😕

kiki68
31. aug 2014

@eliaska23 ta kanyla, no mne ked naposledy davali kanylu,tak som zo stresu chytila hypoglykemicky zachvat a potom zacala zabavicka...lebo nevedeli,co mi je,ci je to epi zachvat alebo hypoglykemia,nez sa dohodli tak som uz bola zase pri vedomi nejako a vysvetlila som im,ze od stresu chytam hypoglykemicke zachvaty. Keby sa mi toto stane aj pri porode,tak klepne bud ich alebo mna. Pamatam si na tie vydesene pohlady, vobec netusili,co maju robit... Keby potrebuju nieco pichnut do zily tak to zvladnu aj bez predtym zavedenej kanyly. Podla mna je to zbytocnost, rovnako ako som mala v BA tri dni navyse zavedenu kanylu a bolelo to jak svina, tak museli cakat na primarku,ze ci mi to mozu dat von.

zuzka_puska
31. aug 2014

@svetllana ja som aj cupela,aj vsetko ine, a nepomahalo 🙂 najradsej by som si v tej chvili to dieta uz vytrhla z toho brucha hocijak 🙂

svetllana
31. aug 2014

@zuzka_puska Teraz som si bola prečítať tvoj príbeh 🙂. Rodila si u Kocha? Lebo super si to mala, že si to všetko mohla využívať..ja som na Kramároch patrila k tým, čo mali fakt všetko zakázané, ale mne to bolo jedno, lebo ja keď rodím, som najradšej sama v klude a vysporiadavam sa s bolesťami, žiadna lopta, sprcha, nič také..takže toto u mňa v pohode 🙂. To tlačenie na brucho..aj tu dosť báb písalo, že im to pomohlo, čiže to je dôkaz, že neni tlačenie ako tlačenie, na to treba správny grif a cit rozhodne..ale vedia to všetci tak? 😅 Keď už to chcu teda vykonávať, mali by si dostatočne zaškoliť personál, lebo to neni sranda. 😔 To je presne ako tu v UK, keď otáčajú manuálne dieťa v maternici, ktoré je otočené v zlej polohe. Tiež to so sebou nesie riziká, i keď menšie ako tlačenie na brucho pri pôrode, ak sa to nevykoná správne. Dosť teda záleží na ľuďoch, ktorí takéto činnosť vykonávajú 🙂.

aristka
31. aug 2014

@vevesh neviem kde si to vyčítatala ,ale v tých rokoch 2500 pred n .l. akurát poznali prezervatív z kozieho červa a ženy si do pošvy pchali nejaké listy to je tak všetko ,v tej dobe egypťania akurát vymýšľali ako podporiť svoju potenciu ,aby boli chlapi a uspokojili ženu ,ale o hak sa absolútne nedá hovoriť....to len na ozrejmenie...

zuzka_puska
31. aug 2014

@svetllana nie,rodila som v poprade🙂 a poviem ti,ked prisli kontrakcie bolo mi maximalne jedno kde porodim,aj kto ma odrodi aky lekar,hlavne nech uz to skonci,a stastne skonci🙂 ale mas pravdu zalezi na ludoch,ak su lekari neskuseni, nevedia urobit tie spravne chmaty,tak to moze byt riskantne...to otocenie dietata by som si asi nedala,ved to musi byt bolest neskutocne,či nie je?

svetllana
31. aug 2014

@zuzka_puska Veru, keď prídu kontrakcie, tak je všetko úplne jedno :o))). Mne to otáčanie hrozilo pri tomto pôrode, lebo malá bola dlho otočená koncom panvovým, tak som sa o tom rozprávala s pôrodnými asistentkami a tvrdili, že to je nepríjemné, niekedy to môže až bolieť..pozerala som aj videá s týmto zákrokom, a poviem ti, že je to individuálne, a závisí to od toho, kto to robí..niektorí tí lekári či asistentky to robili očividne zručne a s citom, tak to aj bolo vidieť na tej žene, že to zvláda úplne v poriadku..ale niektoré to robili jak keby nacvičovali wrestling, tak to muselo byť sakra nepríjemné 😖.

eliaska23
31. aug 2014

@heni79 tvoj muz ma dobreho zamestnavatela.... mojmu muzovi urcuje termin dovolenky zamestnavatel kedze mu to zakonnik prace umoznuje. zial ani teraz nedostane dovolenku. nikoho nezaujima ze ma zenu rodicku a dva a pol rocne dieta doma.

daniela1983
autor
31. aug 2014

@libad no to je teda sila. dalsi dokaz ze si to robia kedy chcu a hlavne sa ani zeny casto nepytaju. je to nehorazne fakt.

daniela1983
autor
31. aug 2014

@zuzka_puska tu niekto niekoho nazval submisivnou chuderou? lebo ten koment som si ani ja nevsimla a citala som vsetky.... dokonca aj svoje vlastne 😀

daniela1983
autor
31. aug 2014

vtipcek na odlahcenie: za cesky porodnik si kludne mozeme dostadit aj slovensky ono je to dost podobne 😉

Baví se spolu německý a český porodník o tom, jak u nich vypadají porody.
Německý říká: "Ani pořádně nevím, u nás k tomu chodí porodní asistentky. Já jen chodím k těm, co se zkomplikují."
Český nechápe a spustí: "Přijde rodička, sepíšeme ty nejnutnější papíry, asi deset. Pak holení, klystýr, ale jsme tak daleko, že už to může odmítnout. Pak kapačka oxytocinu, neustále nabízíme epidurál. V druhé době porodní hezky v leže, někde povolují i pololeh, nohy do třmenů a upevnit na suchý zip, aby šlo provést nástřih a Kristellera. Dítěti přestřihneme okamžitě pupeční šňůru, na dvě vteřiny ukážeme matce, umyjeme, zvážíme, změříme, označíme, zabalíme a dáme do vyhřívaného lůžka."
Německý se ho trochu vyděšeně ptá: "A co na to rodičky?"
Český na to: "Co by? Jsou nadmíru spokojené, děkují nám a líbají ruce."
Německý se zamyslí a po chvíli říká: "Hm, tak jestli my měli Hitlera, co to musí být u vás?!"

slniecko77
31. aug 2014

@effkaa ja som to presne pochopila, ze ti slo o formu komunikacie, ale fakt netusim preco si sa obula do mna 😅 ja do nikoho nerypem a ani nepisem formou, ktorou ty so mnou komunikujes 😕 ci sa mylim? ak ano, prosim ta oprav ma..
aj tebe krasny slnecny den 😎

slniecko77
31. aug 2014

@zuzka_puska ale presne o to ide, aby si zena mohla vybrat..nie, aby ju do niecoho nutili napr. rutinne nastrih, oxytocin, napichnutie zily kanylou, vyviazane nohy, poloha v leze na chrbte atd adt...chapes? o nic ine nejde, len o moznost vyberu!
btw ked je raz nieco postup ''non lege artis'' tak sa jednoducho vykonavat nesmie, je to protizakonne, trestne.. neviem co je na tom nezrozumitelne..

slniecko77
31. aug 2014

@svetllana to sme rovnake, aj ja som najradsej s bolestou sama..nie som rada ked ma niekto vidi v takejto situacii 😉