icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

slniecko77
31. aug 2014

@eliaska23 je to nefer ked zamestnavatel aspon v niecom nevyjde zamestanoncovi v ustrety v takejto zavaznej situacii...obrovsky problem nastane kam dat starsieho surodenca ked nastane porod a nemas v okoli nikoho kto by vam pomohol 😅
V UK to funguje tak, ze si bud paternity leave nahlasis od urciteho datumu, ktory chces, alebo si nahlasis, ze si doma s rodinou od porodu..takze v den porodu proste das vediet do prace, ze neprides 😉 nikto nema s tym problem..podla mna uzasny benefit 😵 hlavne utuzujuci rodinu, pomaha budovat prvotne vazby pre oteckov..

slniecko77
31. aug 2014

@zuzka_puska pises, aby sa tu dievcata nehadali..suhlasim, len potom nerozumiem preco tvoj prvy prispevok v tejto teme bol ironicky a silne provokacny?? 😅

slniecko77
31. aug 2014

@aristka juj, ty tak rada zavadzas a vedome klames! @vevesh ma snad ospravedlni, ale kde prosim ta pisala o HAK (hormonalnej antikoncepcii), ze ju ludia poznali pred 2500 rokmi???????? nerob prosim ta z niekoho hlupaka..
napisala toto: vies, ze prva antikoncepcia je znama okolo r. 2500 p.n.l z dob egyptskych faraonov- normalne aktivne uplatnovana- Cize existovalo viac menej planovane rodicovstvo uz od tych dob....v stredoveku sa uplatnovala antika, a ked zlyhala, bol vykonavany potrat - takze takisto planovanie ( vsak sexovanie, posluchanie zeny a chranenie sa pred tehu su tri rozdielne veci)
..zrejme mas problem s porozumenim textu 😀

svetllana
31. aug 2014

@slniecko77 Áno, ja tiež..najradšej prítmie, ticho, žiadne zbytočné otázky mi nepokladať vtedy..Na Slovensku sa mi veľmi nepáčilo, že mi strašne skoro vyviazali nohy a úplne každý, kto išiel okolo (vrátane upratovačky s kýblom) mi videl priamo do rozkroku 🙄. Cítila som sa ponižujúco..

slniecko77
31. aug 2014

@svetllana to je otrasna skusenost 😠 velmi ponizujuce..videla som take porodne boxy, sice pred 20 rokmi, tak chcem verit, ze uz sa aspon toto zmenilo vo vsetkych porodniciach na Slovensku..
Niet nad intimnost..pre mna bolo najviac ked som porodila a midwife povedala: it's time for mammy and daddy..a odisla..doniesli nam jedlo, chodili kontrolovat ci sme s drobcom v poriadku..a tak nadehrne prebiehal bonding dve hodiny 😵

svetllana
31. aug 2014

@slniecko77 Presne, my sme to tiež takto mali v UK, ako popisuješ..dokonca počas pôrodu sa muža pýtali, či nechce kávu alebo niečo pod zub...Mala som tu obrovské šťastie na midwifes, všetky do jednej zlaté ženy zrodené presne pre toto poslanie 😵 😵 😵.

slniecko77
31. aug 2014

@svetllana u nas nestihli..ja som prisla do nemocnice len ''vytlacit'' babies 😉 😀 vzdy som prisla otvorena na 10 cm 😉 ale po porode mu samozrejme ponukli aj jedlo a napoje 🙂 vsak to sama poznas ako to chodi..
Ak sa smiem spytat, jeden porod si mala na SVK a ostatne v UK?

ervenka
31. aug 2014

ak sa mozem spytat (ale mozno si len zo mna sestra vystrelila) je pravda,ze po porode na SVK prve 2 hodky ma zena na bruchu 1kg ryze? Vraj aby jej splaslo poporodne brucho? Len sa pytam, neprovokujem

slniecko77
31. aug 2014

@ervenka no neviem ci sa dava kilo ryze, ale kazu zene tlacit si na brucho, vraj, aby sa lepsie zavinovala maternica a lepsie sa cistila 😉 ale mozno bude mat niekto inu odpoved..a niekto zazil aj kilo ryze 🙂

svetllana
31. aug 2014

@slniecko77 Áno, prvého som rodila na Slovensku a ďalších dvoch tu..za chvílu si pripíšem tretí pôrod v UK 🙂.
@ervenka Ryža to neni, ale dve hodiny po pôrode si musíš tlačiť brucho presne z dôvodov, aké ti napísala Slniečko 🙂.

slniecko77
31. aug 2014

@svetllana drzim paste, nech mas opat nadherne spomienky na porod 😵

vevesh
31. aug 2014

@aristka ale ja som o HAK nehovorila - ale o normalnej antikoncepcii - mechanickej, tak ako si to popisala - percento uspesnosti bolo nad 85%- takze celkom uspesne planovanie potomstva na dane casy ...
@slniecko77 dakujem... 😉

vevesh
31. aug 2014

@zuzka_puska otocenie dietata boli viac ako samotny porod...skusala som- nikdy viac, radsej CS.. 😎

eliaska23
31. aug 2014

@slniecko77 tu na SK má muž nárok na platené voľno v deň pôrodu, to muž aj využil, keďže chcel byť pri pôrode, aj keď to asi chudák oľutoval, lebo ako on dodnes každému hovorí, bol to masaker... teraz ešte nie je rozhodnutý, či pôjde, aj by chcel byť pri narodení druhého, ale má strach, že ak to bude zase také krvavé a mne vlastne nijako nevie pomôcť... no ešte má pár týždňov na rozmyslenie, nech sa rozhodne ako chce...

svetllana
31. aug 2014

@vevesh Akurát dnes o tom dávali na CBS Reality 🙂. Ten doktor mal dieťa otočené za dve minútky, mamička počas celého procesu usmiata, nechápala, ako rýchlo jej to spravil 🙂. Takže zase platí staré známe - závisí od človeka, ktorý to robí a jeho zručností 😉 😎 . Aj ostatné videá, čo som videla, boli ok..asi si mala smolu na "odborníka" 😅.

ajana1
31. aug 2014

@slniecko77 @ervanka to je aka hovadina ze tlacit si na brucho po porode. Myslim ze vtedy mas ine na mysli ako byt s babatkom a tatkom, nakojit, osprchovat sa, najest a tak. To posledne co ma prve tyzdne vobec trapilo bolo moje brusino. Inak maternica sa mi vratila v priebehu tyzdna do povodneho stavu ale to bolo asi velmi silnymi poporodnymi kontrakciami.

ajana1
31. aug 2014

@eliaska23 tak to fakt nezavidim! Mi to pride uplne predpotopne. Fakt si neviem predstavit co by ste robili ak by ste nemali rodicov nablizku

slniecko77
31. aug 2014

@ajana1 😀 😀 😀 iny kraj, iny mrav 😉
Mne sa tiez velmi rychlo zavinovala maternica, ja som cca za tyzden a pol od porodu obliekla svoju povodnu konfekciu, ked sme sli domov tak sa midwife pytala, ze kde mam brusko 😀
@eliaska23 viem, ze na Slovensku sa dava volno na nevyhnutny cas na odvezenie do porodnice a ostatne zavisi od zamestnavatela, ale mozno sa to zmenilo na den volna..
Urcite ho do nicoho netreba nutit, ale to sama vies 😉 myslim, ze partner je pri porode velkou oporou a na Slovensku aj ako ochrana pred neprijemnymi zdravotnikmi..tot moj nazor a moja skusenost 😉

eliaska23
31. aug 2014

@slniecko77 to si presne vystihla, aj bolo cítiť rozdiel v správaní, keď prišiel k pôrodu, lebo prísť mohol až keď sa išlo tlačiť... ale na druhej strane mu nechcem robiť ďalšiu traumu... a s tým voľnom máš pravdu, len na nevyhnutný čas, čiže zaviesť ženu do pôrodnice... ale dali mu voľno platené na celý deň napokon, hoci účtovníčka s tým mala obrovský problém, tá však mala problém, aj keď zariaďoval pohreb starému otcovi, tiež zo zákona mal nárok na celý deň voľna a nechcela mu uznať ani papier z pohrebníctva, kde mu písomne potvrdili, že naozaj on zariaďoval všetko potrebné okolo pohrebu... to je však už iná kapitola, Slovák proti Slovákovi, za pár chechtákov si koleno nechá vŕtať pani účtovníčka...

slniecko77
31. aug 2014

@eliaska23 smutne..toto su presne pripady kedy by si ludia mali vychadzat v ustrety a chovat sa ludsky..
tiez divne, ze len na tlacenie...aj ked tam je zrejme dovod nedostatocne priestorove vybavenie porodnic vo vacsine miest na Slovensku...skoda reci..opat skusenost z UK (fakt sa nechvalim, davam to len na porovnanie). V UK dostanes porodnu izbu kde si po cely cas (mozes tam byt dokonca s dvoma tebou zvolenymi ludmi), aj pocas otvarania, pocas samotneho porodu a dve hodiny po porode, nikam ta neprevazanu, nikoho z miestnosti ''nevyhanaju''. Pri prvom porode som mala stastie, ze neboli busy a kedze som chcela ist co najskor domov tak ma v tejto izbe nechali az do odchodu domov. Pri druhom porode, mali bohuzial plno tak ma po dvoch hodinach premiestnili na maternity ward - porodnicke odd., dostala som samostatnu izbu, boli sme tam s mm a drobcom az dokial sme neodisli, vsetky vysetrenia drobca sa udiali na izbe, aj vysetrenie sluchu, vysetrenie pediatrom - proste vsetci pridu za tebou nie ty za nimi..nehovoriac o tom, ze v urcitych intervaloch chodila pani a pytala sa ci si nedame kavu, caj, vodu..na obed som si mohla vybrat z cca 5 jedal a dokonca si zvolit velkost porcie 😀 (bolo navyber z 5 hlavnych jedal, cca 4 dezerty + ovocny alebo zeleninovy salat)...PA sa chodili pytat ci nieco nepotrebujeme, skontrolovala prisatie, vysvetlila nam co robit po prichode domov, kde treba dieta zaregistrovat, dostali sme na vsetko letaky...tiez v urcitych casovych intervaloch chodila pani s liekmi a pytala sa ci nepotrebujem nieco od bolesti 😉 samozrejme vsetci s usmevom na tvary 😉 a to je standard statnej nemocnice, nie privite care!

eliaska23
31. aug 2014

@slniecko77 úprimne závidím 🙂

aristka
31. aug 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... pôrod v UK zaujímavá téma a stojí za prečítanie .....

slniecko77
31. aug 2014

..opat tema co je velmi smerodatna a velmi odborna 😀 😀 😀 ja sa bavim pani Googlova 😀 😀 😀 😀
Nemas potrebu priznat, ze si sa zmylila???

slniecko77
31. aug 2014

@eliaska23 v podstate nie je co, je to normalne ludske zaobchadzanie a spravanie...bohuzial na Slovensku je to zrejme nadstandard 😠 ale clovek by ozelel vyber z 5 jedal a podobne veci len, aby sa k nemu spravali ako k ludskej bytosti s jej pravami a samozrejme aj povinnostami, ved nie sme stado hlupakov co je nesvojpravne a nevie rozhodovat o svojom tele a zdravi...na Slovensku vo vacsine nemocnic zrejme hudba buducnosti 😖

ajana1
31. aug 2014

@aristka ked sa pozries na posledne prispevky tak su len pozitivne. Ta tema sa inak zakladala v roku 2007 a odvtedy uz niekam pokrocili co sa vo vela pripadoch o Slovensku povedat neda.

slniecko77
31. aug 2014

@ajana1 tazko vysvetlis, ona je zial typicky slovensky zdravotnik, bude zastarale a ''non lege artis'' praktiky branit do poslednej kvapku krvy, zial mam skusenost 😝 striasa ma pri predstave, ze takato je vacsina zdravotnikov na Slovensku, ja nastastie poznam aj normalnych lekarov a sestry...pre nu je slovensky zdr.system ''the best''
Btw NHS vysla ako najlepsia zdravotna starostlivost na svete 😀 tiez mi je to cudno, lebo ma svoje muchy a hlavne ma prekvapila, ze predbehla aj skandinavske krajiny 😕

aristka
31. aug 2014

@slniecko77 je to téma ako každá íná a píšu tam mamičky svoje skúsenosti tak isto ako píšeš ty a je toho viac ,ale myslím ,že toto stačí ..ja mám z UK pocit,že všetko je super pokiaľ nepríde problém a tj aj pri tehu či pôrodoch alebo iných stavoch, plus poznám veľa ľudí ,ktorý sa tak v superlatívoch o zdr.UK nevyjadrujú ..... 😕 ,tj dala som ti sem ako protichodné toho čo píšeš ty a nie prvý raz a v prvej téme ...vieš ono je to o tom ako tu už niekto spomínal komu čo vyhovuje ,ale je rozdieľ kto čo prifarbuje ....

slniecko77
31. aug 2014

@aristka 😀 😀 😀 vies netreba davat na ''svoje'' pocity, ale na objektivne skutocnosti...ale to ty nepoznas a nevies..skusenost z inych tem, v ziadnom pripade si nevies priznat chybu, omyl 😖 bijes sa do hrude ako je na Slovensku vsetko idealne a najlepsie...chyba lavky..
Poznam par pripadov co mali pocas tehu komplikacie a boli odborne a nadstandardne vysetrene - vsetko statna nemocnica nie privite care...bez uplatkov, bez problemov, bez cakania..

aristka
31. aug 2014

@ajana1 posledné príspevky sú o príspevkoch pre mamičky a úradných veciach ....plus dájú sa nájsť aj novšie diskusie ,kto má záujem ...ale mne netreba ,keďže nie som naivná tj každá krajina a každé zdr.v každom štáte má svoje problém....je len napr od mamičky či ten systém v tom štáte jej vyhovuje ,o ničom nom to nie je ....

aristka
31. aug 2014

@slniecko77 bohužiaľ tak ako na slovensku ,kde ty nežiješ a ani si tu nerodila ,tak ani v UK to nie je ideálne ...poznám dievčatá ,ktoré dokonca chodia na poradne na sk ,alebo kvôli pôrodu sa vrátili na sk a tých príkladov je viac ..ak ti systém vUK vyhovuje je len tvoj problém a názor ,ale bohužiaľ aj ten systém má tiež negatíva ....tak ako zdr.v každom štáte....