Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...
eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!
@aristka ja negativa uznavam 😉 to len ty tvrdis, ze na Slovensku je vsetko idealne..
..neviem ci ti nieco hovori ''evidence based medicine'' - tak ta sa praktizuje v UK 😉
Mnozstvo zbytocnych ukonov co sa robi na Slovensku nema obdoby, nieleze to stoji velke peniazea,a le obcas moze poskodzovat aj zdravie...tolko sonografii co sa robi uplne zbytocne, nehovoriac o rutinnych zakrokoch pri porode - teda ked sa bavime o porodnictve..je toho mnoho..
A to, ze som nerodila na Slovensku este nehovori, ze neviem ako to na Slovensku prebieha..uz som ti raz napisala, mozno to viem lepsie ako ty sama 😉 ty si v UK nemocnici ani nebola, ale trufas si hodnotit britsky system verejneho zdravotnictva..tak to uz chce odvahu 😀
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... prosím prečítať si článok a aj diskusiu ,to nie je tak dávno ....
@slniecko77 ja som na slovensku porodila 3 deti plus na gyn som chodila v rámci práce v 2 špitáloch a 3 dieťa som rodila v úplne inej nemocnici tj išla som na skusy na základe recenzií bez toho ,aby niekto vedel ,čo je mojou prácou a nikoho som nemala vybaveného ....plus tiež mám známe ....a plus či si v zahraničí alebo doma treba si špitál vybrať na základe referencií a nie ten čo mám pod hubou a pritom sú naň zlé referencie tj ,málo personálu,zlé vybavenie a pod...ja tomu hovorím brooklynská nemocnica ..neviem na sk je v každom meste špitál tj každých 20 km a je naivné si myslieť ,že štandart bude všade rovnaký ,plus na portáloch sa dajú nájsť referencie.... na sk je jeden problém ako ľudia nie sú ochotný cestovať ďalej za prácu ,nedajbože zmeniť bydlisko a radšej sú bez práce ,tak nie sú ochotný cestovať za dobrou star....tj ja som mala dobrú star.dobré sestričky s personálom sme sa aj nasmiali a izbu som mala krásnu ešte s jednou mamičkou zakaždým ,keďže som nechcela byť sama ,detská sestrička chodila pravidelne po odd po izbách a pomáhala mamičkám s detičkami ,plus pri odchode či to bola prvorodička alebo viacrodička ,boli sem poučené o star o dieťatko ....takže treba selektovať a podľa príspevkov mamičiek a iných ľudí aj z uk tak isto ....
@aristka presne si to vystihla..robit si obraz z toho co jedna ''babka povedala'' je absolutne subjektivne, a to presne robis..skus si najst studiu kde je NHS ohodnoteny ako najlepsi na svete 😉 😀
@aristka a to, ze nevedeli, ze si zdravotna sestra ti neverim 😀 takuto hlupost ani nepis, kedze do prijimacich papierov sa VZDY pise aj zamestnanie a zamestnavatel...takze tymto mna neoblbnes..
@aristka studia, ktora je mnohokrat objektivnejsia ako tvoje pocity a tvrdenia tvojho bratranca popripade komenty z netu..predpokladam, ze by sa ti ju nepodarilo najst, ak budes potrebovat preklad, som ti k dispozicii 😉
http://www.commonwealthfund.org/publications/fu...
@aristka pozitívne skúsenosti rodiacich mamičiek sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky v porovnaní s negatívnymi skúsenosťami mamičiek. Ja vôbec nechápem, prečo tak vehemente obhajuješ slovenské pôrodníctvo... ty si mala tri dobré pôrody, tak asi preto... vieš o tom cestovaní za lepšou starostlivosťou, keď si žena vyberá pôrodnicu, zvažuje nie len starostlivosť o seba, ale musí pripraviť aj svoju najbližšiu rodinu... ja nebudem predsa cestovať 40 km inam, keď muž nedostane týždeň dovolenku a predsa chcem, aby po práci aj so synom chodili denne za mnou a novorodencom, nech sú v blízkom kontakte hneď od začiatku... a kopec iných dôvodov.... a predstav si, že som rodila v pôrodnici, ktorá bola nie len mamičkami ale aj odborníkmi hodnotená ako jedna z naj a dokonca sa pýšila, že je baby friendly, akurát že oni nemajú poňatia, čo je to baby friendly pôrodnica... také sklamanie z tej super hodnotenej pôrodnice som si odniesla domov, že až... Trošku objektivity by v tvojich príspevkoch vážne neuškodilo.... Aj na SK sú dobrí pôrodníci a skvelé zdravotné sestry, ale je ich žiaľ žalostná menšina.
tak nakukla som sem, že pridám nejaký argument....ale usúdila som, že je to úplné plytvanie časom....mám pocit že snívam...to s tou ryžou na bruchu ma hodne pobavilo...nie som zdravotník ani lekár, ani nemám takého v rodine a naozaj nemám potrebu vychvaľovať slovenské zdravotníctvo do nebies....každá mamička má možnosť voľby, tie čo majú výhrady nech sa páči roďte doma, nevidím v tom žiadny problém, možno to zvládnete na jednotku, možno nie a potom vám ta nemocnica pomôže...ja som prekvapená aj z toho, ako slovenky čo žijú preč stále kydáte na svk...ešteže ste za hranicami a užívate si tej dobroty, tam je všetko super a padajú vám pečené holuby do pusy...
mimochodom nebolo to tak dávno, čo za hranicami dali vypiť tej úbohej tehotnej žene omylom jed?
@ervenka aj toto sa meni - pred 6 rokmi na Kramaroch som mala po porode a po zasiti atd. dceru na bruchu (uz umyytu a zabalenu v perinke), a po nejakom case prisla nejaka furia sestricka, ze co to robim, dieta mi polozila vedla a kazala mi tlacit na brucho 🙄 😠
Teraz pred rokom mi dali maleho a viac sa nestarali o moju maternicu. Potom na oddeleni sestonedelia mi este furt chceli pichat oxytocin (tiez na zvinovanie maternice, hoci som dojcila), ktory som vzdy odmietla, a cuduj sa svete, predsa sa mi maternica zvinula 😅
@amanda0405 predpokladam, ze si ma oznacila a potom to vymazala, kedze ta mam stale v upozornenich..
Nie, ja nemam potrebu kydat na Slovensko..neskutocne tu krajinu milujem...ale mam potrebu a pravo sa vyjadrit k veciam, ktore sa mi nepacia a porovnat ich s inym systemom ktory tiez poznam 😉 ak mas nejaky komplex tak si ho vyries a nevyvrsuj sa na slovenkach zijucich v zahranici. Nie, nepadaju nam pecene holuby do pusy..v UK urcite nie 😉 😀 a tiez tu nie je vsetko super..teraz si uz snad spokojna 😉
@amanda0405 ja som sa len pytala, sama som napisala,ze nerypem. 🙄 Tu v zahranici nepadaju do ust pecene holuby, ale keby po mne nejake sestricka zjapala, alebo by sa ma dotyka sposobom, ktorym nechcem navyse bez toho, aby mi vysvetlila co mi robi, tak by poculi moj rev este o 2 poschodia hore a dole. A za reakciu manzela nerucim. TOTO je obrovsky rozdiel medzi SVK a NL- kde zijem. Prisup personalu! Oni su si velmi dobre vedomi, ze su pre nas, aby nam pomohli. A nie sme kusi masa, aby sa ku nam spravali ako je to bohuzial normalne na SVK. Z pohladu mnohych ludi toto sa musi zmenit. Odbornikov mame aj na SVK, ale velmi casto mam pocit, ako keby ludia robili v zdravotnictve za trest. Hlavne male deti a rodicky si toto nezasluzia.
@olivka26
@daniela1983 ja idem rodiť. tiež som proti skákaniu a tlačeniu na brucho. ale ako im to mám povedať, keby sa mi tam zrazu zvalili na brucho? je to môj prvý pôrod a ked niektoré píšu, že počas tej bolesti sa nedá nič ani len povedať, tak neviem ako to mám odmietnuť. ☹
a aj keby neboli žiadne následky tejto metody aj tak by som s tým nesúhlasila. proste je to drastické a pre mňa neprirodzené.
@borkavan s tym zial nic nenarobite,ci sa vam o paci alebo nie,mozte to aj vopred povedat ze si to neprajete,ci uz skakanie na brucho,pripadne nastrih hradze(ako to bolo v mojom pripade)alebo ich ine URYCHLOVACE PORODU-lekar si aj tak vzdy urobi po svojom,a potom vas bude o tom skalopevne presvedcovat ze ich zasah bol NEVYHNUTNY.Ja som napriklad cely cas prizvukovala ze nechcem nastih hradze,vravela som to tusim kazdmu od upratovacky az po lekarov-a co myslite ze mi to pomohlo?nastihli ma az 3x!!! mala som tusim az 9 stehov,lekar ma ubezpecoval ze to nieje velky nastrih ale ked som TO videla v zrkadle plakala som asi pol dna...problemy mam doteraz-v intimnom zivote,vdaka nutnemu nastrihu,ale to uz je ina tema....kazdopadne,radila by som vam mat pri porode manzela,priatela,sestru,kamaratku,svokru...proste hocikoho,kto pri porode bude tlmocit lekarom co si PRAJETE a co zasadne NIE.Ja som pri porodenemala nikoho,priatel bol za dverami,a povedal ze to bolo strasne-aj ked nebol priamo pri tom...takze vela stastia a hlavne razne si stojte za svojim,mate svoje prave,a lekar to musi respektovat
@ervenka
ale veď je to smiešne, čo si napísala....ja keby som chcela rýpať, tak ti napíšem áno na brucho nám dajú kilo ryže a na hlavu marhuľový kompót aby nám na obed dali ryžový nákyp 😀 😀 ..ja tiež tu môžem napísať že nechcem provokovať, ale je pravda že v NE keď stúpne hladina mora tak máte v obývačke akvárium...
ja som napísala svoju osobnú skúsenosť ako som bola spokojná so slovenským zdravotníctvom, ale to v tejto diskusii nikoho ale absolútne nikoho nezaujíma....neverím tomu, že by som bola sama jediná na svk, ale je možné že mnohé mamičky tu nebudú vypisovať, je to zbytočné, lebo vy čo ste za hranicami to predsa viete lepšie....po mne nijaká sestrička neziapala akurát mi pomohla...nikto sa ku mne v pôrodnici nesprával ako ku kusu mäsa....nemala som tam nijakú známosť ani som nikomu nedala všimné....ja uznávam, že svk má čo doháňať čo sa týka vybavenia nemocníc, ale tak je to vo všetkých smeroch že skrátka chýbajú financie a myslím si že dlhé roky to tak ešte bude....
@slniecko77
nepotrebujem si riešiť komplexy na slovenkách žijúcich v zahraničí., lebo nijaké nemám....to len pre tvoju info...len ma dosť irituje, že oni aj keď na svk nerodili, tak idú porovnávať....lebo sa dopočuli, čítali, jedna baba povedala....
a označila som ťa preto, lebo som ti chcela napísať, že jedna dve strany dozadu si písala nejakej babe ako ironizuje, kritizuje...a ty robíš presne to isté, však pani gúúúúúglová.... nikto nemôže mať iný názor na vec....🙂 takže pre mňa nie slniečko, ale mráčik... 🙂 🙂
Ale ste muuuuudre 😀 😀 😀
@amanda0405 tak a teraz sa bavim ja. Tu kde byvam- keby sa pretrhla hradza a boli by zaplavy ako v 1953 mali by sme v dome vodu max. po clenky. Nie je cele Holandsko pod urovnou mora. 😝 O projekte Delta si asi tiez nepocula... Medzinarodna skratka pre Holandsko je NL.
Ze si mala pozitivnu skusenost, gratulujem. Asi si jedna z mala. A ozaj od 1.1.2014 sa zmenil zakon o vyplacani porodneho, uz nestaci mat trvaly pobyt na SVK, skuma sa viacero veci. Aj preto niektore chodia na SVk do poradne a chodia rodit.
@ervenka
samozrejme že to s tým akváriom bolo myslené ironicky, mne je jasné že to tak nie je.... 🙂 tak ako som zatiaľ nepočula o pomôcke ryži v pôrodniciach... 🙂 áno máš pravdu, chybička se vloudila, priznávam skratka holandska je NL, niekde som však videla aj NED, takže jedno písmenko mi chýba...vďaka za upozornenie...
vieš, ja si myslím, že tých pozitívnych skúseností so svk pôrodnicami je viac, len nie každá mamička je na MK, nie každej sa tu chce vypisovať....ja som napísala, že pri mojom pôrode mi sestrička pomohla tým že mi na brucho zatlačila...nikto sa po mne neváľal, nikto po mne nehulákal....
ja netvrdím že toto je pravidlo....určite sú ženy, ktoré majú opačné skúsenosti a tie tu tiež prispeli s tým, s čím boli nespokojné....ja opakujem aj tu na svk už má žena možnosť voľby, ja poznám osobne jednu babu ktorá porodila doma svoje tretie dieťa len za pomoci PA, ona aj dieťatko sú v poriadku... viem aj o pôrodoch vo vode....takže ak má niekto výhrady môže sa nabudúce zariadiť inak... 🙂
@amanda0405 vies to bude tym, ze mam s pani Googlovou dlhodobejsie skusenosti..hlavne po tom ako kazdeho zhadzuje, uraza a oznacuje za hlupaka...kedze nenosia biele plaste ako ona...a este sa jej podari z klavesnice vyplodit neskutocne hluposti az zarazajuce, ze ich moze napisat zdravotna sestra..nehovoriac o jej medzeriach vo vzdelani 😉 takze ti moj postoj k nej moze prist taky aky prisiel..lenze my uz mame historiu s pani Googlovou 😀
@amanda0405 s tými pozitívnymi skúsenosťami, že sa tu o nich málo píše úplne súhlasím. Po prvé to málokoho zaujíma, väčší boom je vždy to negatívne a po druhé myslíš, že by tu bolo toľko zlosti a útokov, keby sa niekto dokázal zmieriť že iná žena to mohla zažiť úplne inak? Ja som už neraz v podobných diskusiách kde sa len kydalo na SK pôrodnice zažila, že tam prišla baba s pozitívnou skúsenosťou - aj ja som bola medzitým málom - a nikoho to nezaujímalo, pozitívny zážitok z pôrodu v SK pôrodnici tieto typy totiž vôbec nezaujíma. Potrebujú stále dokazovať svoju pravdu, že 99,9% ak nie 100% našich pôrodníc a zdravotníkov stojí za prd. Ja som preto aj prestala písať, že som mala krásny zážitok z pôrodu, lebo nakoniec som bola slovne ukameňovaná ja...
mne zapálili aj vonnú sviečku a pustili muziku ....
@ssslnieckooo bohužiaľ píšeš pravdu a poznáme to aj z iných tém,že mamičky neprispejú ,len mne je fakt až smiešne ,že žena ,ktorá porodila jedno dieťa je zrazu expertka na pôrod ,bolo by zaujímavé takéto dámy vidieť pri odvedení reálnych pôrodov u mamičiek a možno aj s nejakou aj menšou komplikáciu ,ktoré bohužiaľ sú súčasťou pôrodov od pradávnych čias....
@ssslnieckooo gratulujem ku krasnemu porodu 🙂 presne s takymto pocitom ma zena odchadzat z porodnice
@aristka nejak sa nevyjadrujes k pripomienkam co som ti napisala, zrejme preto, ze nemas dostatocny argument...nuz aj take sa stava..
Ja si velmi vazim pracu zdravotnikov ci uz na Slovensku alebo inde vo svete, zachranuju zivoty, pomahaju..ale ty si stale nepochopila zmysel toho co tu piseme 😅
A neustale napadas vsetky zdravotnicke systemy okrem toho slovenskeho..vsetky su zle len slovenske je the best a aj slovenski zdravotnici, ostatni im nesiahaju ani po clenky...stacia mi tvoje vyjadrenia v inych temach...je smutne ako vsetkych zosmiesnujes, ale uz sa ti nepaci ked niekto jedna rovnako s tebou...vies, mudry clovek si vie priznat aj chybu..
A popravde, tvoje neodborne clanky ma nezaujimaju, skus najst nieco co ma validnu hodnotu..potom mozeme diskutovat 😉
@bubelko urcite je to individualne...u mna midwife cakala hodinu pri odlucovani placenty..robila ukony, aby napomohla placente sa samovolne odlucit, bohuzial nepodarilo sa a musela som dostat oxytocin intra muscularne..aj take sa stava. S tebou som si raz pisala o systeme vo Svajci, celkom dobre sme si pokecali 🙂 len, aby si pochopila..nikto nechce nechavat vsetko na prirodu - teda ja urcite nie, som vdacna zdravotnikom za pomoc, len ide o to, ze na Slovensku nutia zeny do niecoho co evidence based medicine a vyspela medicina uplne popiera..ide len o to, aby sa zena a akykolvek iny pacient mal moznost sa SLOBODNE rozhodnut co budu robit z jeho telom.. aj odmietnut liecbu, samozrejme musi poznat a znasat aj dosledky..nic viac, nic menej 🙂

@aristka samozrejme ze kazde zdravotnictvo ma svoje muchy lebo je zalezene na ludoch. Lenze v niektorych krajinach je citit ludskost od lekarov a personalu. Neberu ta iba ako zdroj obzivy a nemas pocit ze si im naobtiaz. Taktiez nepredpisuju antibiotika ako na beziacom pase, netrapia zbytocne deticky a mamicky nezmyselnymi zakrokmi. Lenze to ty asi nepochopis nakolko si nikdy nic ine neskusila.