icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

daniela1983
autor
29. aug 2014

@ajana1 divne nie je to ze isla rodit normalne po CS, ale to ze jej urobili expresiu po CS co je kontraindikovane

daniela1983
autor
29. aug 2014

@palomka staci si precitat aj prispevky tu, nerobia to len v nevyhnutnych sitaciach. vacsina mojich kamosiek to mala, snad nemam vert tomu, ze to vo vsetkych pripadoch bolo nevyhnutne. dieta sa da vytiahnut aj inak. ako som pisala v zahranici sa to nerobi, tak ako tie deti tahaju tam ked ich z matky nevymackaju ako stavu z citrona?

adeala
29. aug 2014

tá metóda je od r. 1952 považovaná za nebezpečnú a škodlivú, teraz je dokonca zakázaná. Keďže sú to lekári a rozumejú tomu, tak asi vedia, prečo to zakázali, či? 😉

janulicok
29. aug 2014

aj mne tlačili... ☹ nepáčilo sa mi to veľmi a tiež po odznení eufórie z pôrodu, potom keď som si malého doniesla z pôrodnice a v hlave si premietala pôrod, som z toho bola smutná, aj z toho, že som vraj zle tlačila, pučila sa do tváre(neviem ako sa dá tlačiť, tak aby sa človek nepučil v tvári) a z rečí, že takto by som ho neporodila, pritom zo začiatku išiel pôrod veľmi dobre, len v určitej chvíli prestal malý zostupovať, a čosi nebolo v poriadku, a pritom som tlačila ako som len vedela, že som už začala odpadávať, a aj tak nie a nie výjsť von, nakoniec všetko dobre dopadlo, ale malý mal vraj zle zrotovanú hlavičku, a to bol asi dôvod...rodila som pridodzene

nini1010
29. aug 2014

@daniela1983 A ty si kto?nejaka samozvana zachrankyna rodiciek?ak si nepostrehla napisala som ze tvoj nazor respektujem tak respektuj aj ty ten moj!naozaj nemusis mat potrebu bojovat tu so vsetkymi a vyvracat nazor kazdemu kto ho ma trosku iny ako ty.a vies co uz len to ze si trufas hodnotit vsetky zeny ci maju alebo nemaju silu vytlavit dieta a zovseobecnovat svedci o tom ze si fakt mimo.

daniela1983
autor
29. aug 2014

@nini1010 no len zvlastne je ze ked to lekari pouziju tak kazdu presvedcia ze nemala silu 😉 ako inak by nieco co je zakazane zdovodnili, najlepsie tak ze vinu zvalia na rodicku, nemala silu. ok uz na seba nereagujeme aby sme sa neposekali oki?

kiki68
29. aug 2014

@ajana1 no to ze rodit normalne po cisaraku a amt epiduralku sa vylucuje, nie? lebo je tam prave to nebezpecie ruptury maternice atd. a zena to tym padom neciti,ze ide do tuheho. Cize ak to niekto takto dovrzal,tak parada...tiez skakat niekomu po bruchu ak rodil po cisaraku je nezmysel,co cakaju ze tie jazvy po ciarakoch vydrzia? tam uz je odvaha ak zeny idu po cisaraku rodit normalne, nie tak aby im niekto zacal vyvijat velky tlak. Jasne,ze vela zien tuzi rodit prirodzenym sposobom,ale ked uz,tak nie to domrvit...

daniela1983
autor
29. aug 2014

@janulicok no presne o tom hovorim, ze svoju neschopnost upustit od rutiny a blbe nasledky zvalia na zenu ze je to jej chyba. kazda zena vie tlacit! keby ti dovolili byt vo vertikalnej polohe a tak rodit, tak hlavicka ma moznost dorotovat. lenze na chrbte sa neraz stane ze dieta nedorotuje. pripadne ked je zena napichnuta na oxytocin, alebo sa jej prepichne plodova voda...atd. no a ze si zacinala odpadavat? no ono si v klasicej polohe clovek tlaci na velku dutu zilu a nedokyslicuje sa a ani dieta...co samozrejme nebola tvoja chyba ale kohosi ineho...

daniela1983
autor
29. aug 2014

@kiki68 no ved samozrejme ze to domrvili...teda vlastne urcite to nedomrvili, sak lekari maju ten titul a netreba sa im do toho miesat ani to kritizovat, ale co zena bez titulu o rodeni vie. bola to urcite jej chyba, asi mala slabu maternicu... 😠

trish31
29. aug 2014

@daniela1983 ano ja som vdacna za to ze mi potlacili maleho a nehanbim sa to povedat.Ja som uz doslova nevladala tlacit a stracala som vedomie od unavy,sestricka mi zatlacila na brucho popri mojom zatlaceni a maly krasne vysiel von.Syn bol uz v porodnych cestach,CS by sa uz urobit nedal a jednoducho musel ist rychlo von

ajana1
29. aug 2014

@kiki68 ved to je veru divne. Co mam zname co rodili prve cisarakom tak im zvacsa doktori odporucili (nakazali) nerodit druhe prirodzene. Neviem ako je to na Slovensku ale tu vacsinou aj ked zena ma epiduralku tak ked je plne otvorena tak jej ju "vezmu" aby citila kontrakcie kedy ma tlacit. Neviem si totizto predstavit ako tie zeny mozu vediet kedy zatlacit ked nic necitia.

ajana1
29. aug 2014

@trish31 @daniela1983 nepouziva sa v takychto pripadoch zvon? Pripadne ta mohli celu nadvihnut aby si si svojim telom prirodzene pomohla.

daniela1983
autor
29. aug 2014

@ajana1
no tak hlavne treba umoznit prirodzenu polohu zene v provom rade. davat ju na chrbat je predsa nezmysel sam o sebe. tak ma dieta problem s rotaciou, tlaci na dutu velku zilu zle postupuje porodnymi cestami atd. no a ano ked uz nic ine tk zvon alebo pri hypoxii klieste. ved aj sami porodnici na kongresoch sa tak vyjadruju v tom zmysle.... no ale tak to je miestna ceskoslovenska specialitka....

trish31
29. aug 2014

@ajana1 celu nadvihnut?Ved ja som uz nevnimala,mne rychlo dali kyslik z jednej strany,z druhej kricali zatlacte poriadne poslednykrat,len som videla ako lekar kyvol na sestricku,ja som zatlacila ona dopomohla potlacenim a maly bol von....zvon sa pouziva ale pri mne ho nepouzili

kiki68
29. aug 2014

@ajana1 tu sa prirodzene po cisaraku len v TN myslim rodia, inak tomu nie su nakloneni,lebo za to nikto nechce mat maslo na hlave. Takze kto chce,ide do TN. Je par priapdov,ze dovolili aj inde,ale zalezi od lekara a situacie. Ale ak to dovolia,tak urcite nie s epiduralom,lebo ta maternica moze zacat robit bordel uz aj pocas kontrakcii a co sa stane,ak to zena neciti? proste to nikto nezisti,az kym nebude za 5 sekund 12.

katarinamarkova
29. aug 2014

@daniela1983
na margo vsetkych prispevkov, aj tych co tu este neodzneli....nikomu nic osobne....vseobecne.....
- ked chce niekto rodit doma, nech rodi - kde je problem, nikoho za to este nezvavreli ze porodil mimo nemocnine!
- mnohym detom a mnohym mamickam lekarska veda zachranila zivoty....to ze lekar pochybi stava sa, ak mu nedoverujete preco mu zverite svoj zivot a zivot svojho dietatka???, rodte u ineho, alebo doma.
- neviem ci to je tym.....doktora som nemala zaplateneho ani pri jednom porode....mala som pri sebe manzela...a pri pohlade na neho asi ani doktorovi ani sestrickam nenapdlo spravit nieco, na co som im vopred aspon neprikyvla......na vsetko sa ma dopredu spytali, alebo mi to aspon dopredu oznamili, ked som s niecim nesuhlasila, vydiskutovali sme si to...rodila som 3 deti v 3 porodniciach pri 3 dokotoroch, takze to nie je pristupom danej porodnice ani konkretneho doktora, je to o ludskej spolupraci.

k tomu ci zeny vladzu alebo nevladzu prirodzene rodit.....este pred par desiatkami rokov zeny tvrdo pracovali ci doma, ci na poliach, ci mali deti, ci nemali, ci boli tehotne ci neboli, bolo treba vyzit a prezit.....dovolujem si tvrdit ze ich fyzicke schopnosti boli 100-krat dalej ako tie nase, lebo vidim ako maminky terajsie aj buduce sedia na zadocku, pisu: mozem ako tehotna dvihat 8kg dieta??? prisiel kurier a odniesla som s nim kocik, mam teraz problem???mozem cestovat??? ani jednu tehotnu dnes nenapadne posilnovat brusne svalstvo okopavanim v 9 mesiaci na zahrade ci tahanim kravicky zo stajne, nosenim dreva na zakurenie do piecky.......
rodit v 40- 42 tyzdni je dnes normalne kludne aj 5 kg dieta.....valibuk 4 kilovy bol pred desiatkami rokov vynimkou - rodili sa deticky bezne 38-40t. lebo maminky tvrdo makali.....a aj vplyvom dnesneho previtaminovania a preoddychovania sa rodia velke deti mamickam s minimalnymi fyzickymi silami.
neobhajujem tuto metodu - nitko ju na mne nemusel alebo nemal odvahu skusit? neviem.....pri jednom porode sa ma sestricka opatrne spytala ci mi trosku moze potlacit brusko, skrikla som na nu - ja sama! ocividne bez problemov akceptovala........
ale ak vidia mamicku v polokome po par kontrakciach ani sa nedivim ze obcas skocia na brucho.
ved je pre nich ako zdravotnikov a aj ako ludi lahsie riesit dolamene rebra alebo stratu maternice ako mrtve dieta ci matku.

daniela1983
autor
29. aug 2014

@trish31 nemuseli by ta nadvihovat keby si odzaciatku bola mala moznost tlacit v prirodzenej polohe a nie v klasike na chrbte, co je nevhodne a nebezpecne

ajana1
29. aug 2014

@trish31 nie z postele samozrejme ale iba tak ako ked robis brusaky. Podopru ta popod kolena a poza chrbat. Tym by si sa lepsie otvorila a taktiez pomohla babatku.

ellit
29. aug 2014

Nieje to urcite nic prijemne, ale vďaka tomu, že mi sestričky tlačili na brucho sa moja mala narodila. Zasekla sa v polke cesty, ked uz mala hlavicku vonku, držal ju silno pupočnik okolo bruska. Je to nebezpečne, ale niekedy to môže zachraniť život.

ukulela
29. aug 2014

vsetkym babam, co ten zakrok ospravedlnuju: ak je to raz ZAKAZANE tak sa to nema pouzivat. to ze maternica praskla 1 z tisica neznamena, ze sa to tak robit ma a moze.je X sposobov, ako dieta dostat von a neohrozit ani babo ani matku, resp ohrozit ich menej, ako je dotrhanie maternice. su krajiny, kde sa to nerobi - a vedia porodit deti. takze - kde je chyba? urcite nie v rodickach, co nevladali vytlacit dieta. alebo to len v tejto casti zemegule su zeny take slabe a neschopne? trt. stacilo by v mnohych pripadoch upustt od toho, aby lezali na chrbte a tlacili proti gravitacii.

daniela1983
autor
29. aug 2014

@katarinamarkova preco by zena mala rodit doma? len preto ze chce aby sa na nej neaplikovali postupy ktore su zakazane a sami doktori ich tak oznacili? ako nebezpecne?
clovek ma doverovat? len kazdy nema mozno zazmluvnovat si za drahe peniaze porodnika

ze zeny dnes nemaju silu rodit? to im treba preto skakat na brucho? a co zeny v zahranici? tie snad okopavaju zemiaky vo velkom ked im tam na brucho neskacu?

obcas skocia na brucho? toto sa deje v takom velkom meradle az je to absurdne.
a ze lepsie zlamane rebra a strata maternice? lenze pri prasknuti maternice je zazrak ak zena nezomrie a deti pri tom mozu zomriet tie. aj o tom je ten dokument. a kolko je telesne posthnutych deti z toho...ale o tom sa nehovori....

ajana1
29. aug 2014

@katarinamarkova plne s Vami suhlasim s tym ze dnes zeny nie su fyzicky zdatne. Treba sa drzat v kondicii aj pocas tehotenstva ale urcite neposilovat brusne svaly. Tie sa mozu potrhat tak ze jedine plasticka operacia ich da dohromady.

vevesh
29. aug 2014

Ja mam prvy cs, druhy prirodzene ( i ked problemovy) - PA sa mi brucha pocas celeho porodu ani nedotykali, dokonca ani po porode, ked vypudenie placenty presahovalo normalny limit (a potom skonstatovali, ze zo skusenosti po cisarakoch trva dlhsie odlucenie placenty ako je limit) - ani im to nenapadlo ! +cely cas od casu sa ma pytali na jazvu, ci nahodou nieco..( rodila som v zahranici...) - a cim viac citam a rozpravam sa zo zenami, tym som zhrozenejsia, co sa deje v mene " nedokonalosti a neschopnosti" zien... 😒

daniela1983
autor
29. aug 2014

@ellit prepac ale to akoze ju drzal pupocnik a nevysla byt? ved tem manevraom jej hadam pupocni neutrhli aby sa pohla. no bola by vysla po par kontrakciach. deti s omotanym pupocnikom sa bezne rodia pokial viem v 30%. a aj doma sa rodi kopec deti s omotanym pupocnikom a porodne asistentky na brucho preto neskacu. dieta moze telickom vyliest za po par kontrakciach, nie ako to vidiet pravidelne na videach z ceskych a slovenskych porodnic ze vyjde hlavicka. doktor dieta schmatne a zvysok z matky vytiahne! robi sa to bezne aj ked dieta nie je nijako ohrozene. robi sa to zbytocne a zbytocne sa tak zranuje matka na rodidlach...

daniela1983
autor
29. aug 2014

je facsinujuce ze lekari tu s tm riesia snad uplne vsetko neschopnu matku co nevie tlacit, omotane pupocniky, nedorotovane hlavicky. to ma pocit clovek ze keby ten manever nepouzivali tak nam tu zomrie polovica novorodencov. ma len prekvapuje ze tam kde sa to nepouziva tie deti im hromadne nezomieraju

vevesh
29. aug 2014

@ellit moje dieta malo od zaciatku porodu omotanu snuru 2x okolo krku, aj napriek tomu prebehol porod bez zasahu -rodila som dokopy cca. 6 hodin bez akehokolvek zasahu( a bez toho aby som o to co i len poziadala..) a po prvom cisarskom - iba ma pozorovali a boli pripraveni, keby nieco..

daniela1983
autor
29. aug 2014

@vevesh dva krat omotany pupocnik? ufff a iba pozorovali? tu uz by babo davno zachranili ved sa mohlo obesit na tom pupocniku! 😉

pppeeetttaaa
29. aug 2014

na mna si tiez lahla sestricka..a doteraz nechapem dovod, lebo tvrdit ze som nevedela malu vytlacit nikto nemoze.. mala vysla na 2 zatlacenia.. u mna to bolo cele na hlavu..skor som mala pocit ze je cas obeda tak im tam zavadziam tak to chceli rychlo odbavit.. raz som zatlacila, ako som si vydychla po kontrakcii mi urobili nastrih (aj ked dr ma presviedcal cele tehotenstvo ze sa to robi pocas kontrakcie a nieje to citit, tak preto som myslela asi ze umrem ked mi to robili) a potom som znovu potlacila a mala bola vonku.. preco na mna ta sestricka skocila po prvom zatlaceni nechapem doteraz..

daniela1983
autor
29. aug 2014

@pppeeetttaaa no preto lebo si to robia kedy chcu preto. k nastrihu mimo kontrakciu sa nemam ani silu vyjadrovat. celkovo je pocet nastrihov na slovensku obrovska lahodka. lenze co keby si bola nahodou porodila sama, na tretiu kontrakciu a bez porodnych poraneni? to by si potom nahodou mala pocit ze si ich nepotrebovala. a oni by nestihli obed. ufff smutne skratka...nasilie v porodniciach kazdodenna realita. len niekto to zracionalizuje a uveri ze to bolo treba a zachranilo ho to a iny sa na to pozrie realne...

vafinka
29. aug 2014

@daniela1983 ej mne tlacili na brucho, bolole ale pomohli mi dostat maleho von, bo bez toho by som sa asi dlho trapila, a som tu 🙂