icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

stanislavao
29. aug 2014

ja som rodila v TO a nikto mi brucho netlacil. cize nepiste tu, ze je to denno denna realita v slovenskych nemocniciach. ja som mala s personalom len pozitivnu skusenost. pomohli, poradili, boli ochotni, napomocni, ustretovi. ked som neico nechcela, nerobili to. poradili, ako tlacit, ako je najlepsia poloha, aby to bolo co najucinnejsie, ale brucho mi netlacili. nehadzte prosim vsetky porodnice do jedneho vreca, lebo to tak nieje. kazdy porod je iny. jedna zena porodi, ani nevie ako a druha sa morduje 10 hodin. ani doktor nevie, ako bude porod pokracovat a co sa moze vyskytnut a ked sa nieco stane, tak prvorady je zivot matky a dietata. neverim, ze nejaky porodnik ma ine priority pri porode. bohuzial stava sa aj umrtie. bohuzial. lekar nieje Boh, ale clovek.

slniecko77
29. aug 2014

@jana_eyre nie hodinY ale hodinU..uslo mi pismenko 😉

dollynkaa
29. aug 2014

@daniela1983 ja som sla cisarskym a tiez ked ju asi vyberali mi dost zatlacili na brucho. A vsetko v poriadku. Tak asi netlacia len tak zo srandy ze sa im chce zvalit sa niekomu na tehotenske brucho. A vobec je to taka zbytocna tema.

ajana1
29. aug 2014

@andreasiskova3 nuz tu epiduralku ti mali odstavi ked si bola plne otvorena a cakat na vypudovacie kontrakcie

michi200
29. aug 2014

baby, mohli by ste napísať, tým ktorým to robili, v ktorých nemocniciach sa to robí ? Má s tým niekto skúsenosť v Ružinove v BA ?

dollynkaa
29. aug 2014

@michi200 ja som v ruzinove ale cisarak a zatlacili pri vyberani. Ruzinov porodnicu chvalim

michi200
29. aug 2014

@dollynkaa no aj ja som tam rodila prirodzeným spôsobom tento rok v apríli, len do budúcna ak budem mať ešte jedno bábo či tam hrozí niečo podobné...

dollynkaa
29. aug 2014

@michi200 ako co to tlacenie na brucho?a tlacili ti?ja som tam bola na konci marca ;) u koho si rodila

dollynkaa
29. aug 2014

@michi200 je to zbytocne teraz podla mna riesit . Kludne nech tlacia lwn nech vsetko dopadne tak ako ma

sunshineka
29. aug 2014

@daniela1983 ked budes studovat medicinu a vsetky suvislosti budes ovladat,potom sa mozme rozpravat

olivka26
29. aug 2014

@daniela1983 a neda mi nespomenut....moja svagrina,,,,ktora studuje za porodnu sestru mi to presne potvrdila,ze je to tak...lekari a sestricky robia vsetko pre to aby pot=rod urychlily ale nie paciantke ale sebe...pichnut vyvolavacku,skocit na brucho,rozstrihnut hradzu,,,to je pre nich bezna a rutynna vec....este raz musim prizvukovat,sama svagrina mi to potvrdila ze to tak je....takze zinky majte romum a podla neho sa riadte 😖

kiwi82
29. aug 2014

ja som po dvanástich hodinách kontrakcií a neotvárania sa, po troch dávkach oxitocínu už bola taká vyčerpaná, tiež som nevládala.... mala som už zelenú plodovú vodu a vtedy asi jediná šanca malú vytlačiť bola, že sa mi zvalila porodna asistentka na brucho. nebolo to také bolestivé, proste už iná možnosť nebola, malá sa mohla udusiť. tak som ju s pomocou toho hmatu vytlačila. ja tiež dôverujem lekárom. a verím Bohu, že čo sa má stať, to sa stane.... niektoré veci proste nevieme ovplyvniť.

andreasiskova3
29. aug 2014

@ajana1 Tak to netuším, ale pri ďalších porodoch som si ju už radšej nedala, aby som dobre cítila tlaky. Rodil ma vtedy primár.

ajana1
29. aug 2014

@sunshineka v Holandsku ta doktori ak nie su komplikacie ani neodrodia takze tu medicinu studovat nemusis. A ver tomu ze porodne asistentky maju daleko ludskejsi pristup.

andreasiskova3
29. aug 2014

@stanislavao Ja som pred 12 rokmi rodila v TO a tlačili mi brucho. Rodil ma primár

ajana1
29. aug 2014

@kiwi82 ako ju mohli vytlacit ak si nebola otvorena? V takom pripade sa ide skor na cisarak ktory sa da urobit iba s epiduralkou a nie v celkovej anasteze. A hlavne naco ti pichali to svinstvo?

nina233
29. aug 2014

Ja nespominam na porod a poporodne komplikacie rada, ved kto by aj po takej skusenosti...po 5ich hodinach (vyvolavacka) prislo na rad tlacenie, sestricka ani neviem kedy (v tych bolestiach to clovek ani nevnima) mi tak silno stlacila brucho hore na pravej strane, ze maly vyletel. Samozrejme, som bola dotrhana, snad az na zadku. V tej chvili som bola neskutocne stastna, ze uz to mam za sebou, sitie som ani necitila a myslela som si, ze ako som to cele v pohode zvladla. Lenze.....3 mesiace som nevedela normalne fungovat, nevedela som sa nadychnut, vstat z postele, otocit na posteli, chodila som ako lazar. O roztrhnuti by som najradsej pomlcala. Neskutocna bolest cele mesiace, zvazovali, ze to budu musiet opat zasivat nanovo a "opravit". Po porode som dostala vysoke teploty, zistili hematom (vypadol zo mna na wc snad aj 1/2 kg), cistenie "zaziva", bez narkozy, ci injekcie. Mlieko som stratila, no cista katastrofa. Zistili mi aj 2 zlomene rebra pri porode. No skratka, bol to "zazitok". Maleho som po porode zazrela len z dialky (bol fialovy), hned ho brali do inkubatora, videla som ho az na druhy den. Mal problemy s pluckami, s dychanim, v inkubatore bol 3 dni. Napriek tomuto vsetkemu som stastna, ze syncek je v poriadku a tesi sa zdraviu. Mozno mu to aj zachranilo zivot, mozno nie. Kazdopadne by som pri dalsom porode zvazovala, ci radsej nepodstupit cisarsky rez.

kiwi82
29. aug 2014

@ajana1 ahoj, tak ja som už od 12.00 začala mať brutálne kontrakcie ale otvorená som nebola. čakali na to, že sa budem otvárať. nevideli to na dôvod pre cisársky rez. ked som sa konečne otvorila po neviem koľkých hodinách na tuším 4 prsty, alebo ako, vtedy mi pichli epidurálku, aby zmiernili bolesti, no bolesti boli nadalej riadne. dalšia fľaška oxitocínu, skákanie na fitlopte, prechádzanie sa po chodbe s infúzkou, pritom zo mna vytekala stále tá krvavohnedá voda..... začala som sa pomaličky otvárať.... doktora som vyslovene prosila, že nech mi urobí cisársky rez a on, že o tom musí rozhodnúť pán primár a že ženy voľakedy rodili aj dva dni... proste profesionálna odpoved na moju prosbu. a tak som to nejako pretrpela a o 23.30 sa narodila malá s tým, že mi pri tom týmto hmatom pomohla sestra. týmto dlhým pôrodom sa stalo aj to, že sa moja malá nahltala plodovej vody a skončili sme na jiske. miške sa neprisposobili pľúcka, bola 10 dní na umelej ventilácii. našťastie zabojovala a všetko bolo ok. Teraz idem rodiť do inej nemocnice, dr. ktorú som si vybrala hovorí, že nenechá trpieť rodičky viac ako 2 hodiny ak porod nepostupuje a že urobím v spinále cisarák. tak uvidíme idem v pondelok. všetko je v Božích rukách, veríme, že to bude dobré.

kiwi82
29. aug 2014

a ešte som chcela povedať, ako to tu už bolo spomenuté, že pôrodné asistentky urobili pre nás oveľa viac ako doktor. Ten povedal, že príde o pol hodinu, ked ani za dve hodiny neprišiel, sestričky mu volali, nevedeli ho zohnať... proste lekár príde až takmer na hotové, vačšiu prácu pri spontánnom porode u nás zohrali porodné asistentky.
@ajana1

sense
29. aug 2014

@leporeloo tak moj bol uplne o niecom inom...nielen o tlaceni a dychani, ale aj o tom ake komplikacie sa mozu stat a v kt. pripadoch je nutne pouzit inu metodu ako prirodzeny porod, teda kedy cisarsky, kedy vakuovy zvon, kedy lyzice, velmi vela uzitocnych veci, ale zrejme tiez nie je predporodny kurz ako predporodny kurz...

sarinka2012
29. aug 2014

@ajana1 Ja len k tej Epi ,moja vlastna skusenost,napichli mi ju ked som bola otvorena na 4 cm a to bolo 3,5 hodiny pred porodom,ten čas ma chodil asi každych 20-30 minut kontrolovat lekar a vždy mi oznamil kolko centimetrov mame až zrazu prišiel že maminka 9 cm ideme na to ,mala som stale napichnuty epidural,bolo mi super a nic som necitila a tak sa pytam a kedy mam tlačiť? a pani doktorka mi hovori že stale a silno,zatlacila som na dve nadychnutia a mala bola za 30 sekund vonku,nepotrebovala som žiadne citelne vypudzovacie kontrakcie a epi mi nechali aj po celu dobu šitia ,sice to boli len tri stehy ale aj tak som bola vdacna 😀 takze je to asi individualne u každej rodičky,ale keby mne chceli pred porodom vybrat epi tak ich asi dokušem 😀 Tolko moja subjektivna skusenost

sense
29. aug 2014

@dulkagabulka mozno keby sa take zeny spojili ...tak by nieco docielili....ale zial tiez som pocula ako to na slovensku v nemocniciach chodi, ked som to vypravala tam kde rodim ja a to boli len zazitky z pocutia tak hebamme len hlavou krutila ze nieco take sa robi v 21storoci

jana_eyre
29. aug 2014

@slniecko77 sama si napisala, aku pomoc si potrebovala..

daniela1983
autor
29. aug 2014

@dollynkaa kludne nech tlacia a len ked dopadne vsetko ako ma? no ale co ked nedopadne?

daniela1983
autor
29. aug 2014

@sarinka2012 no tak pri epi sa nedivim ze musia hovorit kedy tlacit. vypudzovacie kontrakcie mimochodom neboli, btw na 9cm nie je kompletne otvorenie.

daniela1983
autor
29. aug 2014

@nina233 mrzi ma to. skratka pomerne bezne komplikacie po vyvolavanom porode. aj to pridusene babo, zial

daniela1983
autor
29. aug 2014

@sunshineka podobne arogantne odpovede maju mnohi lekari gynekologovia, ze zena nic nevie lebo to nestudovala. tisice rokov zeny rodili bez toho aby im niekkto skakal po bruchu, v zahranici zeny rodia bez toho aby im niekto skakal po bruchu, ale tu to budeme obhajovat lebo pan doktor je svaty a zena ma drzat hubu, to si tym zrejme chcela povedat, vsak?

sarinka2012
29. aug 2014

@daniela1983 Može byt ,ale vobec sa nehnevam že som ich nezazila 😉 ako prvorodicka som porodila rychlo a bezbolestne dcerku s abgar skore 10 🙂 čo som mojim prispevkom chcela povedať je že aj s epi sa da lahko a jednoducho vytlačit dieta,nemusi sa v kazdom prijpade odpajat a cakat na kontrakcie,ale samozrejme popisujem moj subjektivny nazor,nehovorim že nie je aj ine spravne riešenie a hlavne v inych situaciach,u mna bolo to ako lekari viedli porod na jednotku,aj s epi po cely čas

daniela1983
autor
29. aug 2014

@kiwi82 totalna vycerpanost po oxytocine je pomerne casty jav zial. a mam pocit ze v dnesnej dobe uz vacsina doktorv ani nevie ako nechat porodit zenu bez toho aby ju napichali oxytocinom. nehovorim, niekedy ho treba...ale poznam pripady ked sa podal aby mali lekari pokoj!!! alebo ako inak si mam vysvetlit ze kamoske napichli oxytocin hned ako prisla do porodnice hoci kontrakcie mala doma len hodinu...?tak porodila za dalsie tri, ale vycerpana bola z toho este niekolko dni a bolest neskutocna. a to nebol jediny pripad co poznam. alebo druha...prisla s tym ze jej odisla hlienova zatka, iba pre istotu ze ci je to ok, provorodicka, a jejda okamzite jej zacali porod vyvolavat, dva tyzdne pred teminom, bez vysvetlenia...zaver? rucicka pri hlave, skok na brucho, litre oxytocinu, no ale hlavne ze to mali v nemoce za 5 hodin z krku pravda...atd

slniecko77
29. aug 2014

@jana_eyre presne som vedela coho sa chytis 😉 ale nepotrebovala som samotnu pomoc pri vytlacani, ani tlacenie na brucho, ani riadenie tlacenia, ani oxytocin, ani painkillers, ani zasivanie, prepichovanie porodnych obalov..nic, prosto nic..porodna asistentka tam stala a sledovala ako porod prebieha, samozrejme ma povzbudzovala, ale porod ako taky nechala na mna a prirodu 😉
A teda zrejme u mna porod bol ked nesla porodit placenta...predtym robila vsetko preto, aby nemusela pouzit chemiu 😉 co je v slovenskych porodniciach ako prva volba..
Stale si mi nenapisala aku pomoc potrebuje zena pri FYZIOLOGICKOM porode 🙂 ked ide vsetko ako ma a nie je najmensi problem..