icon

Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky

daniela1983
28. aug 2014

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...

eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!

slniecko77
29. aug 2014

@jana_eyre uf kolko zlosti..
Emotikonmi som len chcela naznacit, ze sa nechcem hadat..asi ti usiel zmysel.
Aj tebe pekny vecer...tak bez emotikonu..

vejkaajasminka
29. aug 2014

@daniela1983 ale ved ty tu pises, ,,ono by stacilo keby sa nerodilo na chrbte,, ..ale ty si kozes poziadat o aku kolvek polohu pri porode.

daniela1983
autor
29. aug 2014

@jana_eyre no predstav si, ze PA pri mne sedela uplne potichu a vsetko nechala na mna. ziadny pokyn na tlacenie. a ano sadala som si ako som citila, ked na prve kontrakcie nesiel maly von lebo bol asi zachyten za lem branky (to povedala PA ze to bol asi dovod) intuitivne som sa naklonila na bok a on vyletel na jedno zatlacenie cely. pupocnik som mu fakt nestrihala to je pravda, ale keby som nemala inu moznost asi by som to snad nejako ucvakla :D ale to som fakt nechala na nu. :D a placenta sa nejako specialne rodi? neviem ja som skratka sedela uz s deitatom na rukach a ona vypadla sama. a poviem ti ano vedela by som to bez internetov, lebo vtedy som bola v takom tranze ze mi veru ziadne vedomosti z internetov nenaskakovali a nespomenula by som si mozno pri tlaceni ani ako sa volam a nie na odborne clanky. skratka som tlacila ked sa mi chcelo. neviem si predstavit ako sa to robi ze sa tlaci na povel, ved to tlacenie sa neda ovladat, alebo ano? mne to prislo ako strasna sila, ktora cloveka prevalcuje a ktorej sa bez rozmyslania podda. ale asi ked to neho lekar nieco huci tak preladi mozog a poslucha neviem. hovorim PA sedela ticho na zemi a chytala dieta to bolo cele.

samozrejme ze nikto nevie ako sa porod bude vyvijat. ale pisala som o tom, ze pri porode bez komplikacii pomoc nie je treba, lebo zena nepotrebuje nic len pocuvat instinkty

daniela1983
autor
29. aug 2014

@vejkaajasminka vazne??? a va kazdej porodnici na slovensku ma nechaju rodit ako chcem? na styroch? v drepe? to si myslela vazne alebo ako humor, lebo teda zo skusenosti mnohych bab co to chceli inak sa mi nezda ze by zelanie bolo respektovane vo vacsine porodnic. ak poznas taku kde sa preferuje automaticky rodenie inak ako na chrbte, tak napis. rada do nej poslem tehotne kamosky

betunka39
29. aug 2014

Ja som porodila vsetky deti tu na Sk v jednej poodnici.Nikdy som nemala znameho lekara.vzdy som porodila pri tom kto mal sluzbu.Nikdy mi nikto na brucho netlacil.ani pri prvom porode aj ked bol syn velky.Sestry mi dali kyslik dve ma pod laktsmi nadvihli a kazali pri kontrakcii zatvorit oci .nadychnt sa a silno zatlacit na dupu.Maly sa narodil na tri zatlacenie.aj bez nastrihu ma dotrhsl na 18 stehov a pocula som pkznamku sestry.ze keby ma lekar vcas nastrihol.maly by ma nedotrhal.Mozno.nevirm Bola som vsak pri vsetkych porldoch spokojna.ostatne porody boli lahke.prakticky som z domu sla uz len na salu zatlacila a hotovo.VPlacentu som vzdy v pohode porodila pri najblizsej kontrakcii.Dievcata som rodila pri lekarkach.chlapcov pri lekaroch.tak mi to vyslo.Ale nikdy som si tu v bj nevsimla.aby sa stazovsli na tlacenie bruchs.Ale osobne som zazila pri lrvom pkrode.kym som lezala na sale dve hod.po pkrode vedla mna isla rodit svoje druhe mamicka .ktoa nal normalne bolesti.spolu dme sa prechadzali.mala uz skusenost.rodil ju jej znami lekar.ked ju vsak dali na stol.ze treba tlacit pk prvom zatlaceni mamicka sa im zlozila zo slovami nevladzem a konec.hlavicka ostsla von a co mali tobit.Lekar rychle volal sestricky a dietaku pomohli.Ked bolo dietatko von.mamicka akoby kzila zacala jasat a tesit sa .ze uz ma po vsetkom.Lekar ju zjazdil.ze lreco bola taka zbabrla.ze mohla ublizit sebe aj dietatu.Jrj odpived bola.ze ona mu doverovala a jednoducho nevladala.Ci to bolo slravne neviem.ale myslim.ze v tej chvili to bolo najlepsie riesrnie.Odvtedy lreslo23 rokov.s takym lripadom som sa viac nestretla.Myslim.ze zalezi id lekarov.sestriciek.ale aj mamiciek.Myslim.ze dost zohrava tolu aj to.ze si prvorodicky davsju lichat epidural.lebo sa boja bolesti.potom nevedie kedy maju tlacit a tak lekari pristupuju k takym rieseniam.Neobhajujem ich.ale ak namicka sa ani nepohne.nevie kedy zatlacit.aleo ylaciv nevhodnu chvilu.nevirm.Ale ani v zahranici nie je vsetko ok.Tak ich netreba vychvalivat do sveta.Mne staci.ked pkzeram obcas serial tehotne v 16-tich a mam z tych ich lostupv dost.az mi je zla.Nuz.ale kazda sme ina.kazda mame svoj nazor.

jana_eyre
29. aug 2014

@slniecko77 prepac, fakt mam dnes zlu naladu, vtedy nediskutujem moc prijemne.. pekny vecer s emotikonom, aj ked v mojom pripade je len nakresleny.. 🙂

slniecko77
29. aug 2014

@jana_eyre este som zabudla dodat..nie, ja sa nehanbim za to, ze som mala nadherne porody 😵 nemala som pocit, ze som bola v nemocnici..kedze som sla po 6.5 hodine domov 😵 bolo to nieco nadherne uzivat si noveho clena rodiny vsetci spolu a doma 😵

jana_eyre
29. aug 2014

@daniela1983 cize uplne v pohode by si si odrodila aj sama vizbe, porodnu asistentku by si nabuduce uz ani nepozvala nie?

lent1lk4
29. aug 2014

@sense necitala som vsetky prispevky, len k vete: "preco si maloktorea otvori usta u lekara radsej trpi hoci vie ze to nie je spravne" pretoze ked sa mi ta *** skocila na brucho, mala som co robit aby som sa vedela nadychnut, nie to este vysvetlovat ze si nezelam aby to robili... 🙄

jana_eyre
29. aug 2014

@slniecko77 nikto ani netvrdi, ze sa mas za nieco hanbit, len si reagovala na nieco uplne ine ako som ja pisala..

dollynkaa
29. aug 2014

@ukulela a prave preto ze sme na sk a robi sa to tu treba si doktora zaplatit.bohuzial.nue vzdy a kazdy ma nato financie. Ale tiez tu netreba z toho odpadavat lebo raz mozno ty budes rodit a budes dakovat za to zatlacenie ak ti pomoze.

ervenka
29. aug 2014

@daniela1983 teraz ma napadlo, ze pri prvom pohovore teraz v pondelok mi asistentka hovori- no vidim ze ten prvy porod bol tazky. nieee, len bol dlhy, ale bola sranda, aj sme sa zasmiali.

slniecko77
29. aug 2014

@jana_eyre fakt sa nechcem hadat 🙂
Ja to vidim tak, ze niektore co zazili prirodzeny porod chcu o tom povedat aj ostatnym zenam-matkam, aby gedeli, ze sa to da aj inak..dostojne, krasne, bez prikazov a zakazov, s neprerusovanym bondingom, bez epiziotimie, oxytocinu, zvolenou polohou atd. Samozrejme ked treba zasah od zdr.personalu tak sa nikto nebude priecit...ale fyziologicky porod naozaj nepotrebuje zasah zvonku 🙂

daniela1983
autor
29. aug 2014

@dollynkaa osobne by som nikdy nedakovala za manever ktory mi mohol zabit dieta potencialne aj mna.vexi a forcepsy maju na ozdobu?

daniela1983
autor
29. aug 2014

@jana_eyre ale pozvala, lebo v porodnici by som asi tazko asistentke zabranila aby prisla k porodu :D mne PA nevadila. len pisem ze som ju nepotrebovala na usmernovanie co mam robit? to je take nepochopitelne, ze zena vie co ma robit instinktivne? ani pri prvom sexe mi nikto nehovoril co mam robit a tiez som to akosi zvladla

daniela1983
autor
29. aug 2014

@jana_eyre co je na tom divne ze zena vie co ma robit?

dollynkaa
29. aug 2014

@daniela1983 vies co? Zelam ti len aby sa ti to teda nikdy neprihodilo. Aby si sa potom necudovala zaco budes dakovat. Koncim bo moc to prezivate podaktore. Myslim ze prvorade je zdravie dietata ci uz sa tlaci na brucho alebo nie.

vejula
29. aug 2014

@ajana1 aj ja som rodila normalne po cisaraku. Epidural som nemala, ale viem o nemocniciach, kde davaju epidural aj po cisraskom. No a to, že tlačenie na brucho po prvom cisarskom je už skutočne hazard so zdravím ani nehovorím. Mne zatlačili tiež, keby mi rupla jazva, tak neviem kto by si to bral na triko. Hlavne že všetci sa tvária ako je velmi nebezpečné rodiť normalne po cisarskom normálne a ked si to žena vydupe, tak jej skočia na brucho čim niekolkonasobne riziko ruptury zvyšia. Ako nechapačka, fakt.

jana_eyre
29. aug 2014

@daniela1983 no, tak zrejme teraz si pises s maximalne neinstiktivnou zenou, ja som vela veci nevedela, kym som si neprecitala.. tak zrejme prislovie "nikto uceny z neba nespadol" na niektorych ludi neplati, neviem..

daniela1983
autor
29. aug 2014

@dollynkaa dakujem za zelani. do porodnice kde zena rodi na chrbte a mozu jej teda skakat po bruchu by som nikdy nesla. prvorade je zdravie dietata. takze vyrvat ho von tak ze ho pri tom mozu zabit mi pride absurdne hlavne ked inde sa to nerobi. obhajovat zivotunebezpecne praktiky ked sa da takemu niecomu predcadzat normalnym pristupom mi pride absurdne

jana_eyre
29. aug 2014

@daniela1983 nemusis mi otazky opakovat dvakrat, to ze mam zlu naladu a som bez instinktu neznamena, ze som nechapava.. 🙂

kadri
29. aug 2014

zazila som pri prvom porode rutinne podavanie oxytocinu a tlacenie na brucho napriek rychlemu porodu. nastastie som pocuvala svoje instinkty a rozkazala som si dat postel hore 😀 tlacila som polosede. na sestricku, co mi zatlacila na brucho, som doslova zrukla, nech mi netlaci na brucho a dala si povedat. zabolelo to strasne, takze moja reakcia bola uplne automaticka. porodne poranenia som mala rozsiahle. pri dalsich porodoch som vopred personal informovala, ze si nezelam tlacit na brucho, bez slova to respektovali a porody prebehli ok

me_to_you
29. aug 2014

zdravie dietata je prvorade ale preco ja ako matka by som mala trpiet kvoli "prekvalifikovanosti" panov doktorov?
ak by nastal nejaky problem u matky a dozivotne nasledky, asi by ste si uz nehovorili ze nech si tlacia alebo netlacia..

vejula
29. aug 2014

@janulicok ak bol malý zle zrotovaný, trebalo ťa napolohovať. Jedna znama v CA nedavno tlačila 2 hodiny, pretože mala bola zle zrotovaná. A jedine čo robili bolo, že ju polohovali a nakoniec sa pri tom mala zvrtla. A nie nasilu vytlačiť... Len aby sa naši lekari serinkali s tym, že 2 hodiny polohovať rodičku, to by sme si moc namyšlali. CA je teraz ale na dobrej urovni odkedy sa zmenil primar, je tam nejaký z Čiech a fakt pokrokový 🙂 Navyše tu známu, ktorá tlačila 2 hodiny ani nenastrihli a mala jeden štich, čo sa len minimalne trhla. Ako super

ivikuska28
29. aug 2014

Ja som pri vyvolávanom pôrode 7 dní po termíne už takmer bez plodovej vody tak isto zažila tlačenie na brucho. Po 12 hodinách bolestí som už nevládala ani len dýchať nie to tlačiť a malý bol dosť vysoko. No nebolo to nič brutálne doktor mi s citom zatlačil 2x počas kontrakcií na brucho vôbec som to necítila a pomohol mi drobca vytlačiť. Malý sa narodil už pridusený a museli ho oživovať bol týždeň v inkubátore. Ak by ma nechali tlačiť dlhšie samu tak by sa malý zadusil. Takže niekedy aj táto nebezpečná metóda zachráni život.

dollynkaa
29. aug 2014

@daniela1983 absorudne je to riesit tu na fore. Ries si to ked pojdes rodit

daniela1983
autor
29. aug 2014

@jana_eyre neviem ale pri porode sa racio pouzivat neda pokial si clovek nechce porod brzdit. sama viem ako sa mi to podarilo na par hodin zastavit len preto lebo som zacala rozmyslat a rozbehlo sa to az ked som vypla mozog. tak je to nastavene skratka. ale pokial si od zaciatku mala medicinsky vedeny porod tak uplne chapem ze si sa do takeho stavu nemohla dostat ono to tie lieky totiz blokuju. takze nie ty si neinstinktivna zena, ale podane lieky maju take ucinky...takze to prosim neber osobne. ja som tiez nevedela vela veci a vela som si musela precitat. ale pocas porodu mi preciane bolo na figu, lebo mi mozog s tymi informaciami vobec nepracovala, skratka nedopinalo mi to... teda moznoo iba podvedomie ked som vrcala ze nechcem oxy do poslednej chvile kym to len slo to mi mozog este blikal kontrolku asi posledne zbytky usudku

daniela1983
autor
29. aug 2014

@ivikuska28 s najvacsou pravdepodobnostou bol zrejme maly priduseny kvoli vyvolavanemu porodu, kedze to je jeden z moznych neziaducich ucinkov syntetickeho oxytocinu. a nevladala si vytlacit zase kvoli vyvolavacke. ale samozrejme su situacie ked sa bez vyvolavacky neda. ale je to skratka prikald toho ze jeden zakrok plodi dalsi zakrok. otazka je, ze preco ked mal maly problemy neurobili radsej cisarky rez a nechali to zajst tak daleko....

dollynkaa
29. aug 2014

@daniela1983 a nezastavam sa tych metod ale vsetko ma svoje pre a proti. Pekny vecer a hlavne nech sa vsetky nase babatka rodia vzdy zdrave

daniela1983
autor
29. aug 2014

@dollynkaa pointa je ze pouzivat sa nesmia. a nepouzivaju sa len ked to treba ale aj ked to vobc netreba...a to je viac ako smutne....ono je to sao o sebe trestuhodne