icon

Vybrali by ste si sekciu alebo vaginálny pôrod?

15. dec 2022

Rozmýšľam ,čo je pre mňa a dieťa najlepšie. Som 35 tt a mám sa rozhodnúť ako chcem rodiť.
Od prvého pôrodu SC prešlo 21m, ostala mi po ňom diastáza a pruh. Teraz mám gestačný diabetes na liekoch a dieťa je o trošku väčšie ,ale nie nejako rapídne. Robili percentil a je na 71 percentile. Pôrod sa musí stihnúť do 40+0tt a nesmie sa vyvolávať. Keď sa nestihne bude opäť SC. Podľa vyšetrení jazva z predchádzajúceho tehotenstve drží,tak by nemal byť problém aj normálne rodiť. Dieťa má veľa plodovej vody a stále strieda polohu KP a hlavičkou. Tak keby ostalo KP ,bude sekcia určite,ale ak nie ,čo by ste radšej zvolili?

heni79
15. dec 2022

A teda ja som cisársky nemala, ani raz. Prvý - prirodzene, ibaže vyvolávaný. Brutál! Vyvolávanie i pôrod. Po pôrode čistá katastrofa! Druhý - prirodzene - naozaj prirodzene. Ten bol ok.

vieronika14
15. dec 2022

Prirodzene

minarova22
15. dec 2022

Ahoj. Ja som mala 2x akútnu sekciu-hrôza.
19h na koze a aj tak sa to skončilo sekciou....
Závidím ženám (v dobrom) ktoré porodili prirodzene....
Takže za mňa aj za dieťa jednoznačne prirodzený pôrod... Držím palce 💕

basska_b
15. dec 2022

@heni79 setrne je vraj balonik, tzv. Foleyov kateter, nasledne ak, tak male davky oxytocinu alebo "len" prerusenie plodovej vody (preindukcia&indukcia). Nesetrne je kombinacia prostin, oxytocin. Ano, zial, je to zasah a idealne je, ked sa to rozbehne samo. Preto ma v prvom rade mrzi, ze na autorku tlacia, ze musi 40+0 porodit... mne dali dost casu aj na VBAC, nevyvolavali, aj ked vaha bola na termin odhad 4 kg, este mi posunuli termin o 4 dni a vsetko sa rozbehlo spontanne 6 dni po upravenom termine, t.j. 10 dni po termine. Porodit 10 dni po termine ani neni "po termine", je to proste normalny rozptyl... ja mavam ovulaciu neskor 🙂

jexica
15. dec 2022

jedine sekcia aj zotavovanie super za tyzden som ani nevedela svagrinna si dva tyzdne po prirodzenom
nevedela sadnut 😊

morgane1975
15. dec 2022

Sekciu. Nikdy by som nechcela prirodzene. Je to hrôza už len počúvať…😳

petruldo
15. dec 2022

Sekcia jednoznačne. ja som mala 2 sekcie v spináli, zotavovanie bez ťažkostí, starostlivosť o deti som zvládala už v nemocnici. viac dorasované boli ženy po prirodzenom pôrode /videla som ich v jedálni, ako chodili, sadali si a sedeli/
ja som mala deti s veľkým obvodom hlavy, a to prvý sa narodil o mesiac skôr. v žiadnom prípade som nechcela rodiť prirodzene, hlavne kôli tej veľkej hlave a tiež som mala blok voči vaginálnemu pôrodu

tenerifka
15. dec 2022

Mam za sebou 3 prirodzene a velmi rychle porody, ten posledny za 1 h 15 minut od 2cm az po narodenie, vsetky tri bez epiduralu. Je to velmi individualne, niektore zeny su po prirodzenom rychlo fit rovnako ako ine po sekcii, ja by som si znova vybrala prirodzeny, sekcia je predsa len operacia

autor
15. dec 2022

@valeriakadarova A prečo nie v spinale? Ja som mala práve prvé dieťa sekciou v spinale a bolo to celkom fajn za mňa.

autor
15. dec 2022

@svetlonos Nevyvolávajú kôli predošlej sekcii a u mňa aj kôli cukrovke. Beriem silné lieky a je tam väčšia pravdepodobnosť odlúčenia placenty.

autor
15. dec 2022

@basska_b Ja musím porodiť do 40+0 kôli cukrovke. Beriem na ňu silné lieky a je tam veľké riziko odlúčenia placenty,tak nenechávajú prenášať. Inak by ma nechali ešte dva týždne po termíne kľudne prenášať.

andreatytler
15. dec 2022

Tiez b som radsej sla do spinalu ako do celkovej narkozy.

autor
15. dec 2022

Ďakujem vám všetkým za príspevky a skúsenosti. U mňa sa práve ani lekári nevedia rozhodnúť,čo je lepšie. Môj doktor by šiel do sekcie a už 38+tt práve kôli liekom na cukrovku, váhe dieťatka (čím bude väčšie tým horšie to udýcha, čo je problém u cukrovky) a tomu,že tieto detičky majú pevné kosti a v hlavička sa pri pôrode toľko neprispôsobi. Bojím sa jak čert kríža ,že by museli použiť vax alebo kliešte.
A doktor v nemocnici je zas za to počkať do 40+0 a dať tomu šancu prirodzene, síce sa ráta s tým ,že po narodení bude musieť bábo kôli dýchaniu do inkubátora ,ale zas bude vyvinutejšie. A je to šetrnejšie pre moje telo aj pre dieťa. 🤷

luciasveckova
15. dec 2022

Vaginálny porod

aceris
15. dec 2022

Ked si uviedla dovody, tak menim svoju odpoved. Byt na tvojom mieste idem na cisara. Zbytocne ti tu kazda povie ako to sama prezila, ked ty mas uplne ine faktory, ktore treba zohladnit.

heln
15. dec 2022

za idealnych podmienok by som si vybrala prirodzeny, ale u teba je viac rizik, takze by som volila sekciu, diabetes, nevyvolavat porod, predchadzajuca sekcia a menenie polohy.... to radsej v klude naplanovat sekciu, ako potom pri prirodzenom porode sa nieco pokazi a rychlo na akutnu sekciu, aj ked kto vie, mozno budes mat prirodzeny porod bez problemov.

moonikajan
15. dec 2022

Ja som po sekcii rodila prirodzene a nelutujem. Sekcia bol pre mňa príšerný zážitok a prirodzeny porod hoc dlho trval a mala som bolesti bol super, lebo som hneď mohla fungovať s malou.

heln
15. dec 2022

aj pre mna bola prva sekcia v spinalke lepsia, aj ked to bola akutna, ale celkom rychlo som sa zotavila, babatko som videla, prilozili mi ho aspon ku tvari,
druha v celkovej bola brutal, mala som stratu krvi, omracena z anestezy, nevladala som sa pohnut.
ono sa to neda pausalizovat ci prirodzeny, ci sekcia, ci spinal, ci celkova, hra tam vela individualnych faktorov.

lenkadenisa
15. dec 2022

Ja som rodila klasicky aj sekciou a dúfam, že sekciu už nezažijem. Aj keď neviem, teraz budem mať rozdiel 17-18 mesiacov medzi pôrodmi a možno mi lekár rovno odporučí sekciu

euka210
15. dec 2022

Ja mam 3 sc, ale velmi som chcela rodit prirodzene. Prvy mal 4650r takze podla usg dali sekciu, ze je velky. Ale inak vsetko bolo ok.

bublinkaeva
15. dec 2022

Jednoznačne prirodzene.. Mala som 3 a 1 sekciu a tú už nikdy v živote

gabuliatko7
15. dec 2022

Sekciu

valeriakadarova
15. dec 2022

Aj ja som malú porodila v spinále, celý spinál som pretrpela v bolestiach, za mňa to neboli len mierne tlaky, takže druhýkrát by som so spinálom nesúhlasila. Za mňa bolesti po sekcii boli úplne nič oproti celému pôrodu 🙂

zuzana212722
15. dec 2022

Určite sekcia..mám za sebou dva prirodzené a hrôza sekcia áno bolo to po nej brutal ale mne bolo lepšie..ľahší pôrod milión krát

alenka1986
15. dec 2022

@andreatytler ake problemy napr? Mam dve sekcie za sebou

lenagawel
15. dec 2022

prirodzene….ja som rodila KP bez epi, mohla som si vybrat ci chcem sekciu alebo prurodzene, nakoniec som nemala kedy ani na rozmyslenie kedze mi odtiekla voda v noci 3 tyzdne pred terminom, porod mi vyvolavali a porodila som prirodzene KP, bez nastrihu a sitia, po porode hned vsetky bolesti odisli a citila som sa skvelo takze druhy porom takisto by som sla len prirodzene

dominikamacakova
15. dec 2022

Sekciu

alzbetapipi
15. dec 2022

ja som mala prvu akutnu sc , dvojicky, zial este aj v celkovej anesteze ..druhe tehotenstvo som mala tiez GDM, kvoli tomu ma vyvolavali, ale nie klasicky, ale tymi jemnejsimi metodami, tyzden som kvoli tomu lezala v nemocnici..ale teda o vsetko som bola informovana...dcera sa narodila vaginalne ..a dalsi syn sa po dalsich 15 mes vypytal uz sam... Za mna to zotavovanie po sc a prirodzenom je neporovnatelne .. Ale dolezite je hlavne, aby si bola v poriadku ty a babatko, drzim prsty nech to dopadne najlepsie 🍀❤️

akcul13
15. dec 2022

Sekciu

janussss
15. dec 2022

Ja mám za sebou 3 prirodzene pôrody, jednu sekciu. Za mňa keby mám mať ďalšiu sekciu, som na liekoch od psychiatra. To bolo niečo tak hrozne,(bolesti horšie ako pri prirodzenom pôrode )hrôzostrašný zážitok..
Samozrejme, každá sme iná, každá inak vníma bolesť atď..