Vybrali by ste si sekciu alebo vaginálny pôrod?
Rozmýšľam ,čo je pre mňa a dieťa najlepšie. Som 35 tt a mám sa rozhodnúť ako chcem rodiť.
Od prvého pôrodu SC prešlo 21m, ostala mi po ňom diastáza a pruh. Teraz mám gestačný diabetes na liekoch a dieťa je o trošku väčšie ,ale nie nejako rapídne. Robili percentil a je na 71 percentile. Pôrod sa musí stihnúť do 40+0tt a nesmie sa vyvolávať. Keď sa nestihne bude opäť SC. Podľa vyšetrení jazva z predchádzajúceho tehotenstve drží,tak by nemal byť problém aj normálne rodiť. Dieťa má veľa plodovej vody a stále strieda polohu KP a hlavičkou. Tak keby ostalo KP ,bude sekcia určite,ale ak nie ,čo by ste radšej zvolili?
Ja tiez mam za sebou sekciu, akutnu a kebyze rodim este raz (co momentalne vobec nie je iste, ale povedzme ze ano) , chcela by som aspon skusit prirodzene. Samozrejme pokial to je mozne, cize nesla by som “cez mrtvoly” ale keby bolo vsetko ok, skusila by som.
mala som prvy prirodzeny, ako prvorodicka a bez epiduralky a to si neviem vynachvalit, ako som sa po prirodzenom rychlo zotavila a vedela som fungovat a hybat sa, kojit maleho ako mi vyhovovalo a po par hodinach sa premiestnovat. Druhy porod som musela sekciou. Myslela som, ze to bude lahsie, ale uz nikdy viac. Nemohla som sa ani pohnut, chytit maleho do narucia, nemohla som nakojit, tak ako som to chcela a bola zvyknuta pri prvom synovi. Prve dni som bola odkazana na pomoc zdrav. sestier a nebolo to pre mna prijemne. Tiez hadickova vyziva alebo cievkovanie. Och nie. Urcite za mna prirodzeny porod je top, samozrejme ak sa da vybrat. Ten si neviem vynachvalit 👍
Ja by som išla do sekcie... Pre mňa je normálny pôrod nechutný... 😏
ja som mala 2 sekcie, pri druhom som sa prirodzeneho bala, mne napriklad druhy porod vyvolavat nechceli, kvoli prvej sekcii, ze sa to nerobi, kvoli jazve, ale ja som chcela sekciu, bolest a zotavovanie take 2-3dni, mamicka pri mne po prirodzenom chodila a sedela s riadnymi bolestami...ale podstatne je podla mna to, ze mas indikacie na sekciu, cukrovka nie je sranda, ja by som nevahala a sla na sekciu, prvorade by bolo pre mna zdravie mojho dietata a mna, ak by sa nieco kvoli indikaciam skomplikovalo a nedajboze nieco stalo babu, nikdy by som si to neodpustila...
Nikdy by som si nevybrala sekciu, je to vacsi zasah do tela a dlhsie zotavovanie.
Počkaj do dovoleneho termínu a chod prirodzene, ak nie aj tak ti urobia sekciu. Po prirodzenom môžeš ak náhodou aj tretie rodid prirodzene. Po sekcii len sekciou ..po prirodzenom si ok rýchlejšie. Každou sekciou sa zotavovanie predlžuje, jazva detto. Prirodzene skús a uvidíš, ja mám za sebou tri sekcie a poviem ti po tretej som sa dávala dokopy mesiac po prvej 10dni....
@gertrudaosem aj moj bol krasny zazitok, prvy bol Sekcia druhy prirodzeny pred troma mesiacmi - ale fakt prirodzeny, nebol tam jediny zasah zo strany lekarov.. co sa tyka bolesti sekcia - vaginalny by som povedala ze porovnatelne, dokonca po prirodzenom som sa citila este dlhsie vycerpana a “ nepouzitelna” ale bol to tak krasny zazitok, nieco nadpozemske, bola som ako v deliriu a ta sila ktoru mi to dalo… no nieco neskutocne, priroda sama 🤷🏼♀️
Prvy porod sekcia,druhy po 1r a 8mes prirodzeny...prirodzeny bol lepsi,ako sekcia,hned som fungovala
Mám za sebou 5 prirodzené. Viem povedať čím viac pôrodov tým horšie. Myslím od tretieho to tak išlo. Prvé dva ani neviem ako. Piate som si vyvolala na dátum, ktorý som chcela. Malinovnik silný vývar a ľahla som do horúcej vody. Ráno prišli bolesti. A áno počula som, že po sekcii nedávajú vyvolavacku nech sa nepretrhne rez, len pol tabletky je vraj povolený. Je potrebný pohyb skákať na lopte a tak príde ako má. Držím palce
Prirodzený pôrod je pre dieťa omnoho lepší, pre jeho imunitu a celkové zdravie. Aj pre matku je lepší prirodzený pôrod (cvič aniball, skús naparku, perineálnu masáž a psychicky sa na to priprav). Netreba sa báť bolesti - pre prvé dni s bábom je tiež lepšie tvoje rýchlejšie zotavenie, po sekcii sa žena dáva dokopy omnoho dlhšie. Sekcia je komplikovaný chirurgický zákrok, ktorý by mal byť využitý len ak je nevyhnutný 🤷🏽♀️
Ahoj,myslím, že sa budeš zbytočne rozhodovať, rozhodne "príroda" a lekári v záujme bezpečnosti a zdravia Vás oboch 😉
@petruldo Koľko cm mala tá "veľká hlava" tvojho bábätka?😅
Jedine prirodzene
Za mna prirodzene , neviem sice porovnat so sekciou ale ked som.videla ze po sekcii a.porovnala so sebou tak som sa bez problemov zvrtala okolo malej. Prve dieta 4,6 kg 55cm, druhe dieta 4,2 kg 51cm .
Sekcia
Sekciu (tiež už mám jednu za sebou takže viem čo to obnáša)
Prirodzene .
Prvý bol masaker to bolo niečo hrozné
Druhý sice tiež vyvolaný, ale ani neviem ako som.porodila 😄
Ahoj ja som mala na výber.. prvé babo malo 4,650 nechali ma ako prvorodičku veľmi vytratiť a nakoniec dali sekciu...zotavovanie strašne...stratila som veľa krvi,bola som úplne K.O...pri druhom som mala ísť prirodzene ale bábo zase malo byť väčšie....nakoniec to tak trochu nechali na mňa...s tým že primar chcel aby som prirodzene...no ostatní mi vraveli že isto je to lepšie no ak ma majú zase len trápiť a potom zase sekcia... radšej by šli rovno na sekciu na mojom mieste nakoniec som šla teda sekciou... zotavenie o 50% lepšie....a mala mala nakoniec 3,930... takže zamna sekcia
V tvojom prípade a hlavne pri vysokej cukrovke by som bola urcite za sekciu v skoršom termíne 38tt ako ti navrhuje doktor tiež som chcela po prvej sekcií ist prirodzene a mala som cukrovku a to som ani lieky nič nebrala ale pôrodník pri tomto probléme hovoril nech idem skor kvoli cukrovke ked uz som mala sekciu tak nakoniec aj tak bolo a sla som v 38tt
Môžem prispieť mojim príbehom z tohto roku, ale najmä počúvajte, vnímate seba, svoje telo a bábätko. Zažila som prirodzený pôrod po sekcii pred 6mesiacmi. Bola to krása a bola som pren rozhodnutá od prvého momentu. Zo sekcie nemám dobré spomienky a tentokrát som zažila doslova liečivý pôrod. Neprisiwl len tak, veľa som čítala, pripravovala sa, fyzicky a najmä psychicky. A keďže bábätko splnilo podmienky pre prirodzený pôrod (hmotnosť do 3,5kg,poloha,hlavickou, jazva dobra, ja rozhodnutá), tak sa presne v deň termínu sam vypýtal na svet a teda vám poviem ze po 22h kontrakciach, a rýchlom pôrode bol koniec bolesti a nedá sa mi to s cisárskym porovnať. Zotavovanie, bondiing, dojčenie, hormóny, všetko išlo ľahko, krásne, prirodzene, pre mňa je to magické, čarovné a stále liečivé 🙂 keby ste si chceli viac" pokecat", tak rada. Medzičasom som absolvovala školu popôrodnej duly, tak Vás rada vypočujem, zodpoviem na čo budem vedieť, podporim 🙂 Dominika
@koren131 To je krásne, gratulujem 🙂
Ty sa musíš rozhodnúť ako sa cítiš.
Ja som mala prvú sekciu, sekcia nebola nejaká hrozná, ale veľmi som túžila porodiť aj prirodzene. Druhý pôrod som mala presne 2,5r po prvej sekcii. Dr ma chcela prehovoriť na sekciu, ale ja som bola tvrdohlavá že to chcem skúsiť prirodzene. Prišiel deň D, odtiekla mi plodová voda a bola som 24h v bolestiach. Zá ten celý čas som mala bolesti,a vôbec som sa neotvorala. Nakoniec som bola už tak vyčerpaná ,že každé 3min som mala kontrakcie a ešte aj medzi nimi som dokázala zaspať čo som už nevládala (keďže mi plodová voda odtiekla v noci a 24h sme čakali kedy to príde,tak dve noci som vôbec nespala v podstate) . Nakoniec od vyčerpanosti som poprosila o cisársky,už som mala strach o mali,predsta už to bolo dlho bez plodovky…. Vtedy som si vravela že nikdy viac. No ak by som sa mala ešte raz rozhodnúť,aj tak by som to do tretice skúsila prirodzene. Pokiaľ by to bolo môžme. Prvá bola KP , to som nechcela riskovať.
Takze záleží od teba ako cítiš ty aj psychicky aj fyzicky. Drzim palce ❤️
Aha dakujem, znova som sa naucila nieco nove. Prajem ti aby si mala dobry porod nech uz bude prirodzeny alebo sekciou 🙂
Ja som mala prvu akútnu sekciu. Pôrod začal prirodzene len mi malý neklesol do panvy. Druhý pôrod po 28 mesiacoch som velmi chcela prirodzene. Aj som na tom trvala, chcela som si to dokázať, že t dám 😅. Všetci sa mi čudovali, ze nechcem sekciu. Šla som rodiť do inej nemocnice. Pôrod sa mi spustil spontánne bez oxytocinu...bol rýchly aj napriek môjmu supermanovi 3800g. Nebolo to bez bolesti keďže musel byť nástrih. Ale hojenie a zotavenie po pôrode bolo pre mňa lepšie po prirodzenom pôrode. Mam za sebou oba takže to viem porovnať. Ale veľa záleží od psychického nastavenia zeny.
Mala som aj aj... U mňa sekcia je to operácia bola som v celkovej ale potom masaker a u prirodzeného naopak najprv masaker potom pohoda 😊
rodila som 1x prirodzene a 3x sekciou. 2x bola akútna sekcia, posledná plánovaná. No neskoro som sa dozvedela, že aj po 2 sekciách je možné rodiť prirodzene. Keby som mala na výber, vyberiem si určite prirodzený. A sekciu som mala raz so spinálom a 2x v celkovej. Spinál by som už nechcela.

@basska_b 🙏❤️