icon

Vybrali by ste si sekciu alebo vaginálny pôrod?

15. dec 2022

Rozmýšľam ,čo je pre mňa a dieťa najlepšie. Som 35 tt a mám sa rozhodnúť ako chcem rodiť.
Od prvého pôrodu SC prešlo 21m, ostala mi po ňom diastáza a pruh. Teraz mám gestačný diabetes na liekoch a dieťa je o trošku väčšie ,ale nie nejako rapídne. Robili percentil a je na 71 percentile. Pôrod sa musí stihnúť do 40+0tt a nesmie sa vyvolávať. Keď sa nestihne bude opäť SC. Podľa vyšetrení jazva z predchádzajúceho tehotenstve drží,tak by nemal byť problém aj normálne rodiť. Dieťa má veľa plodovej vody a stále strieda polohu KP a hlavičkou. Tak keby ostalo KP ,bude sekcia určite,ale ak nie ,čo by ste radšej zvolili?

lujzamaxim
16. dec 2022

Po vlastnej skusenosti zo sekciou, urcite radsej prirodzeny porod... aj pre dietatko je to mensi stres ako sekcia...

bea0802
Autor odpoveď zmazal
ailiba
16. dec 2022

Ja by som to nechala na osud... Ak bude dobre otocene a porodis do terminu... Proste splnia sa vsetky podmienky prirodzeneho porodu, tak prirodzene. Uz si tak raz rodila, malo by to byt lahsie. Diastaza nie je z porodu😉.
Ak by sa vyskytla hocijaka kontraindikacia, tak neriskovat a sekcia.
Z mojej skusenosti, druhe babo bolo ovela vacsie, ale porodila som ho lahsie, aj sa zostavila. Drzim palce, je to tazke rozhodnutie🙏.

lavinis
16. dec 2022

Pre dieťa je vždy lepší vaginálny pôrod, sú na to štúdie (keď sa nebavime o akútnych a život ohrozujúcich stavoch).
Vybrala by som si to, čo najmenšej ohrozí mňa a dieťa a to, čo mi odporuči lekár. Ja som mala akútnu sekciu, takže som vyberať nemusela...

asia83
16. dec 2022

Hoci som od bolesti umierala, určite by som si vybrala vaginálny pôrod. Je pre telo a dieťa prirodzený.

petruldo
16. dec 2022

@zuzanalila20 narodil sa 4 týždne pred termínom a hlava mala obvod 36 cm. A vôbec sa nenamahaj mi písať že sa dá porodiť prirodzene. Ja som chcela zdravé dieťa a aj nepoškodené pôrodné cesty 😉

maryetta
16. dec 2022

Určite prirodzene.
Mala som prvy. Dlhy (28hod) Komplikovany porod. Ktory skoncil akutnou sekciou. Dr povedal ze to bolo v poslednej minute. Uz by mi praskla maternica. Bolesti som si uzila. Samotny porod “prespala”.
Druhy porod vyvolavany prirodzene (6hod) pritom aj babo bolo vacsie.
Treti porod vyvolany (3hod) a babo najvacsie.
To sa ani porovnat neda. Tento treti bol ako z filmu. Nadherny ukazkovy porod 🤩

ja_bb
16. dec 2022

Vsade sa odporuca kvoli babatku prirodzeny porod,jedine ak to treba zo zdravotneho hladiska, tak sekcia. Ak hladas odpovede na konikovi,tak.. radšej nehladaj 🙂

maxi2
16. dec 2022

Neviem či to budeš ešte čítať. Ja som mala tiež gestačny diabetes. 3 x v nemocnici pred pôrodom lebo som sa otvárala. A nakoniec docent rozhodol o sekcii 38+3 ,že v žiadnom prípade prirodzený pôrod ,že by to bolo veľké riziko. A ani mi neodporúčal čakať do 40 týždňa. Prvý pôrod akútna sekcia. Nie je to nič strašné kôli bábätku to dáš 🍀držím ✊aby všetko dobré dopadlo

siss25
16. dec 2022

Za mňa sekciu

luckynat
16. dec 2022

Ja sa divim kolko zien tu preferuje cisarak. Ja mam za sebou prirodzeny porod a teda podla mna to bolo super. Urcite by som si sekciu nevybrala.

maryetta
16. dec 2022

@tianna ja som mala taky druhy porod. Dcerka zle zrotovala hlavicku. Tahali ju von. Zasivanie… ano bolo to narocne. 3tyzdne som sa nevedela dat do normalu. Napriek tomu som par dni po prichode domov piekla tortu 🤣(na to nikdy nezabudnem) proste pre mna to bolo aj tak lepsie nez po sekcii kedy som sa bala kazdeho kroku. O wc ani nehovorim.
Kazda to mame zjavne uplne inac.

domak2
16. dec 2022

Ono je aj prirodzene pri pôrode umrieť (matka ci dieta). To len konštatujem, príroda nechce aby sme sa premnozili. Ja som bola rada za neprirodzenu sekciu, aj keď teda oba razy sme sa najprv pokúsili o vaginálny pôrod. Musíš si vybrať podla svojej aktualnej situácie a ty máš indikacii na sekciu oveľa viac ako na prirodzený pôrod

mirkovci6
16. dec 2022

Ženy, ale tu je otazka nie pocitu z porodu, ale co je bezpecnejsie. Ak hrozi odlucenie placenty, babatku sa moze ťažšie dychať, je vacsie a moze sa nieco ku koncu pokaslat asi by som sla "na istotu" do sekcie. Radsej by som bola pokrcena, ubolena, kaslat na jazvu, ale nech je drobec bezpecne von.

m.marhulka
16. dec 2022

Ak nie je ohrozená bezpečnosť dieťatka alebo mamičky, určite odporúčam prirodzený pôrod. Ja som svoj prvý pôrod mala prirodzený, v Anglicku. Večer som porodila, ráno som išla domov 😇. Ďalšie boli dvojčatá, celý čas mi všetci vraveli, že musím ísť na sekciu, lebo dve. Vôbec som si neverila, aj napriek tomu, že obe detičky boli v ideálnej polohe. Praskla mi voda doma v 37tt, pôrod sa krásne rozbehol, ale skončila som na operačke, presne kvôli tomu, že som si neverila ... Ďalšie tehotenstvo ma prekvapilo, rodila som 28 mesiacov po sekcii. Prirodzene. Celé tehotenstvo som si vravela, že operovať sa nedám, pretože zotavovanie bolo pre mňa čistá katastrofa a starostlivosť o dvojčatá náročná. Keďže som bola otvorená na 4 palce, keď som bola na poradni v 39tt, nechali si ma, že ideme rodiť, praskli mi vodu a malý bol na svete necelé dve hodiny na to. S váhou 5460g, 56 cm. Moje telo to zvládlo výborne, na štvrtý deň sme išli domov. Posledné dieťatko bolo naozaj neplánované, ale aj napriek predpokladu, že bude opäť veľké, rodila som prirodzene. Pôrod som si nechala vyvolať na vlastnú žiadosť, v 39tt. Maličká sa narodila na tretie zatlačenie s váhou 4850g. V každom tehotenstve som mala tehotenskú cukrovku, prvé na diéte, ostatné s inzulínom. Diastáza sa objavila v tehotenstve so štvrtým dieťatkom, pri poslednom sa ešte zväčšila, ale teraz to je ok. Jednoznačne odporúčam rodiť prirodzene. Hlavne sa dobre psychicky nastaviť, mať dobrú podporu. Rodila som v Šaci, max. spokojná 😉

etelkatelka
16. dec 2022

Sekcia

banalu
16. dec 2022

Ako zena, ktora ma doteraz traumu z "prirodzeneho" porodu natolko, ze dalsie dieta nechcem, by som si jednoznacne vybrala sekciu. Doteraz lutujem, ze som nepocuvala svoju intuiciu a nevybavila si sekciu.
A ked zena moze rozhodnut o zivote co v nej rastie, nevidim dovod preco by si nemohla vybrat ako chce rodit.

henka123123
16. dec 2022

Sekciu uz by som si vybrala..mam aj tsky aj tsky za sebou a lepsie som sa zotavila po sc

maryetta
16. dec 2022

@banalu presne tak. Trauma robi svoje. Ja som tak mala po prvej sekcii. Ale zase nebranilo mi to mat dalsie babo. Ale v nemocnici sme sa dohodli ze sekcia az ked to bude ozaj “zle”.
Zase mam kamosku ktora mala taktiez traumu. A hovorila ze dalsie len ked bude mat istu sekciu. Tak si zaplatila dr ktory jej sekciu spravil.

maryetta
16. dec 2022

@m.marhulka presne. Porod je v hlave. Ja som sa pri prvom tak bala (ze by mohla byt sekcia) ze moja hlava aj samotne telo dostalo blok. Nic mi nezaberalo. Ani vyvolavacky. Ani epi. Ako ma uspali ani to. Nastastie som nic necitila ale oci otvorene aj pocas narkozy 😂
Na dalsi porod som si hlavu nastavila uplne inac aj dopadol lepsie. Na treti porod som sa priam tesila a ozaj aj tak dopadol. Proste zazitok.

llull
16. dec 2022

@evica17 no nie je to tak vzdy ze rychlejsie zotavenie po vaginalnom ;)
Autorka ja by som sekciu

blontimka
16. dec 2022

Sekciu.
Mám dva prirodzene pôrody a som 3x tehotná a celkom ti závidím možnosť rozhodnúť sa. Ja by som išla do sekcie

autor
16. dec 2022

@m.marhulka Dobrý deň a môžem sa spýtať ,keď ste rodila po predchádzajúcej sekcii ,tak ste musela kôli ctg byť celý pôrod v leže? Alebo sa aj pri monitoringu dalo pohybovať? A pri pôrode s inzulínom nemalo dieťa po narodení nejaké problémy? Museli vám pri pôrode alebo po ňom dávať glukózu? Ďakujem

autor
16. dec 2022

@maxi2 Ďakujem za reakciu. V prvom tehotenstve som bola na vysokých dávkach inzulínu a to mi zistili cukrovku v 28tt a rodili ma tiež sekciou 38+0. Dieťa sa narodilo s 3750g a chvíľku bolo v inkubátore kôli dýchaniu. Teraz mám cukrovku od začiatku a beriem lieky nie inzulín ,no najvyššiu možnú dávku. Ale doktor v nemocnici by aj napriek tomu bol za prirodzený pôrod alebo keď tak naplánovať sekciu ,ale až 39+. No neviem či je to odborný názor podľa môjho stavu alebo je on zástanca prirodzených pôrodov.

m.marhulka
16. dec 2022

Pri pôrode som väčšinou ležala, lebo som mala silné kontrakcie (bez epi), ale vyhnali ma z postele, nech rýchlejšie porodím 🙂, aby som sa netrápila. Detičky boli v poriadku. Pri dvojičkách mal jeden nízku hladinu cukru, tak ho dokrmili UM, hneď sa to upravilo. Ten náš valibuk bol v pohode. Asi je to individuálne. Ja som napríklad po sekcii mala veľmi nízky cukor a kvôli tomu má držali na Jiske dosť dlho, kým sa to stabilizuje. Po prirodzenom pôrode som jedla normálne, tak som sa aj rýchlejšie zotavila.

rivini
16. dec 2022

Ja som mala prvu planovanu sekciu a v pripade dalsieho tehotenstva budem trvat na sekcii. Nemala som problemy ani ja, ani dieta, uz na druhy den som fungovala normalne. Pri kojeni bolo super, moct sediet, prva prechadzka s kocikom 5 dni po sekcii, 1x zabehat si som bola 9 tyznov po. Nemam ziadne tazkosti, ziadnu traumu-operacia v spinalke prebehla v totalne skvelej atmosfere! Zeny, ktore mali v pohode vaginalny porod, ti napisu, ze naj je rodit vaginalne. Tie, ktore mali dramaticku sekciu, ti budu pisat, ze je to operacia a zasah. A tiez je vela takych, ktore uz po vaginalnom porode nemaju nic ani zo sexu, ci neudrzia moc…v horsom pripade ani stolicu…Ja som vsetko naplanovala tak, ako som to citila pocitovo a nelutujem!

maxi2
16. dec 2022

Ja som bola na test dosť neskôr. Vyšlo mi 5,4 išla som ku diabetologicke tá má poslala ešte raz na testy. Už mi vyšlo 10 nedala mi nič. Ale už som bola v 30t v nemocnici lebo doktorka sa zlákla,že sa otváram ona mi vysvetľovala,že nie z vonku ,ale z vnútra na pôrod. Že z vonku je väčšina tehu otvorená. Hneď v ten deň som bola v nemocnici. A tam mi už diabetológ nasadil inzulín. Dali mi infúzie a aj kortikostereoidy aby sa malému vyvinuli pľúca v prípade pôrodu. Pôrod sa mi chvalabohu nespustil. Bola som asi cca 8 dní kôli Dia. O dva týždne som bola zase v nemocnici lebo som sa otvárala už aj z vonku. Bola som asi cca 6 dní. 3 x som bola lebo som sa necítila dobre a necítila som pohyby. To som bola asi už len 4 dni s tým že som skončila 36 týždeň. Docent vravel ,že keď sa malý narodí tak už to bude ok. Doktorka vravela, že v pohode mohla by som aj prirodzene,ale že sa uvidí. V 38 t mi už bolo strašné asi som už mala poslickov. Bola som hotová. Na poradni v nemocnici doktorka vravela, že mám prísť zajtra na príjem. Potom ešte volala docentovi a ,že už mám rovno ostať v nemocnici. Ráno sekcia. On to tak vysvetľoval. Že on neodporúča prirodzený pôrod na základe prvej sekcii, diabetu a tlaku. Že to je veľa komplikácií. Beriem lieky na tlak ,ale zázračné počas celého trhu som mala tlak ok. Ešte sa sestričky v nemocnici čudovali ,že na čo ja vlastne beriem lieky na tlak mala som stále okolo 100/60. Malý bol ok po pôrode. Ešte bol za mnou primár z novorodeneckého aj z doktorom a vravel ,že som mala veľmi dobre nastavené lieky. Že sa nemám báť malý je v poriadku. Nevieš sa ešte s niekým poradiť? Neviem odkiaľ si ,ale tu v ke je riziková poradňa+ vieš ísť za docentom. Veľa žien pri ňom rodí. Ja som nerodila pri ňom ja som rodila pri svojej doktorke.

kamagma
16. dec 2022

Sekciu,mala som 2 a normalne by som nikdy nerodila..a uz vobec nie pri takych problemoch

spageta85
16. dec 2022

Prirodzený určite ja som rodila 2x prirodzene a keď som potom videla tie baby po sekcii keď ja som chodila jak srnka a im sa zle hojila rana pripadne aj zapálila tak diki.

abriela
16. dec 2022

po prvej sekcii som sa davala dlho dokopy. Jazva ma casto bolela. Po druhej som bez problemom fungovala. Bolo to uplne niečo ine. Neriešila som, že si neviem sadnuť, že som cela pozašívana, ako počúvam od žien čo rodili prirodzene.