icon

Za aké rady by ste boli pred pôrodom vďačné?

stargirl
28. máj 2020

Môj termín sa nenávratne blíži a napadlo ma, že sa opýtam maminiek akú radu by oni s odstupom času ocenili pred tým ako priviedli na svet svoje prvé dieťa? 🙂

yoxinka
28. máj 2020

@janapeterjana
Ja som tak šla rodiť prvel dieťa, že verím lekárom, lebo oni vedia. Len blbe bolo, že som mala celý čas pocit, že lekárka pri mojom pôrode nemá šajn, čo robiť. Najhoršie to bolo, keď sa mi po podaní epidurálu zastavil pôrod a rozbehol sa asi po 6hodinách, ja som nič necítila, nevedela som tlačiť, s malým už bolo zle a videla som na tvárach pôrodnej asistentky a sestričky, že sú hotové z toho, čo tam stvára tá doktorka, ale nemôžu nič spraviť. Doktorka nakoniec chytila paniku a letela volať ďalšieho lekára, na čo mi pôrodná asistentka povedala, že musím hneď spraviť, čo mi ona hovorí, lebo potom zase musí počúvať doktorku. Keď pribehli lekári, ktorí ma už išli chystať na akútny cisársky, malého sa mi zázrakom s pomocou tej asistentky podarilo vytlačiť. Kukala som na ňu a ďakovala, ona len “to je dobré, zlatko”. Vzhľadom k totálne nezvládnutej situácii zo strany lekárky som bola nakomplet dotrhaná, začala ma šiť a po pol hodke zadrela, že jej sa to nedá, ide to vypárať a volala iného lekára. Toto je jediný noment, kedy som bola vďačná ta epidurál, lebo pri tom šití by som umrela asi. Takže druhý a tretí pôrod som absolvovala v súkromnej nemocnici, kde sa so mnou normálne o všetkom bavili a nesprávali sa ku mne ako k nesvojprávnej osobe. Epidurál som odmietla s tým, že si ho prosím len v prípade nejakej hraničnej situácie ... lekárka ktorá bola pri mne hodnotila celý môj pôrod veľmi pozitívne a že keď takto budem pokračovať, žiaden epidurál netreba, lebo rodím krásne. Nechali pri mne celý čas muža, nie len na tlačenie, tam mi už bol ozaj na nič, celý druhý pôrod sme strávili v podstate v sprche, PA chodila a navrhovala mi nejaké veci ako fitlopta, čaj mi nosila, kontrolovala bábo, proste pohodička. Malú som porodila po takejto síce bolestivej ale veľmi príjemnej, čo sa týka okolia a personálu dobe pôrodnej, na jedno zatlačenie a jednu kontrakciu. Tretí pôrod na tom istom mieste trval cca 30minút, ale to bol kus extrém, skoro som porodila v aute😜.

kataka10
28. máj 2020

Pre mna bolo prekvapenie ze kontrakcie ktore som mala kazdych 5 minut neboli skutocne kontrakcie ale poslickovia. Takto ma potrapili cele 3 dni pred porodom. 2x sme bezali zbytocne do porodnice lebo som nevedela zistit ci to uz su tie prave kontrakcie. Doktor mi poradil ze az ked to bude pravidelna bolest ktora vystreluje az do noh, treba pockat tak 2-3hodiny aby to malo skutocne ucinok na otvaranie krcka maternice a potom ist do nemocnice. Tak to aj nakoniec bolo a do nemocnice som prisla s poriadnymi kontrakciami so 7 min rozostupom, uz aj so slabym krvacanim (to bolo OK lebo sa otvarali cesty) a na 4 cm otvorena. Doktorka to oznacila za ukazkove... no dakujem pekne po 3 dnoch v bolesti 🤪

rajc1nka
28. máj 2020

Mne najviac pomohla informacia od kamaratky, ze nie kazda zena na prvy pohlad miluje bezhranicne svoje dieta. Mna ked sa po porode pytala moja babka, ci som strasne stastna, tak som povedala, ze: Nie, len to strasne boli...(bola som po cisaraku). Ale ako som sa zacala o maleho starat,tak som sa prave tou starostlivostou do neho zamilovala a teraz by som za neho aj dusu dala. Takze nie kazda to ma ako lasku na prvy pohlad 🙂 ale pride to. Ak by som tuto info nemala,tak by som asi bola po porode v depresii, preco k nemu nic take intenzivne necitim 🤷‍♀️

stargirl
autor
28. máj 2020

@evinka3007 ďakujem veľmi pekne 🙂

stanislava29
28. máj 2020

Určite ohladom kojenia. Myslela som si, že to je nič, že to pôjde samé. Že malú priložím a bude. A koľko som sa naplakala a natrápila.

adka628
28. máj 2020

Vziať si do pôrodnice aspoň tri aspoň o číslo väčšie nočné košele... Prsia naliate, bolestivé a citlivé a ja som chcela robiť parádu vo veľkosti 36 :D :D :D.

antonia1209
28. máj 2020

@stargirl presne ako tu uz niektora spomenula:
-kazdou kontrakciou som blizsie k babatku
- dychanie, zbytocne nekricat pocas kontrakcii, ubera to energiu
-nebojovat s personalom, nechcu ti zle
- nastudovat trochu kojenie, tiez som myslela ze to zvladnem, je to prirodzene atd, ale je to hotova veda 😃
- a nikto ma nepripravil na to co bude POTOM.. ze moze prist depresia, ze to nie je len o laske na prvy pohlad.. ze pridu aj negativne emocie.. 🤷🏼‍♀️
hormony su svina 😃

guiseppinka
28. máj 2020

Moja rada - vykaslat sa na to co si o tebe budu mysliet ini a ked sa ti chce kricat, kric, ked plakat, plac. Pozri sa na zvierata v prirode ako rodia - su stiahnute, uvolnene a dychaju. Skus dostat na povrch to zivocisne zo seba. Ak mas cas, tak skus si precitat nieco o hypnoporode.
A este jedna rada - pi a maj aspon keksiky nejake maslove so sebou, aby si ked budes moc hladna mala energiu (hlavne ak bude dlhy porod). Hroznovy cukor je dcojsecna zbran. Tebe da rychlo eneegiu, ale mozu babu trochu prihorsit...

stargirl
autor
28. máj 2020

@simuskaaa123 ako to myslíte chodiť chodiť chodiť?

stargirl
autor
28. máj 2020
evinka3007
28. máj 2020

@kataka10 ty koki, 3 dni v bolestiach? By som asi zosalela, ja som sa ako prvorodicka strasne bala ze nerozoznam ked to na mna pride ale doktor mi stale vravel ze ak by to prislo na mna v noci uz nebudem vediet zaspat, ja som sa o 2hej rano zobudila ze idem na wc, no valila sa zo mna akurat tak krv co ma nesmierne vystrasilo, utekala som do nemocnice kde na mna nahucali ze som im nepriniesla vlozku a ze ci neviem o tom ze ked sa zacne zena otvarat tak krvaca ( tam som to pocula prvykrat ), poslali ma domov ze to moze este tyzden trvat, no spat som uz nemohla a strasne som sa bala o babatko, rano som krvacala znova a volala som svojmu doktorovi ze ma v noci otocili z nemocnice domov, isla som hned na kontrolu, v momente mi vypisal papiere a poslal ma tam naspat so slovami "Zlatinko, vy rodite, dnes to uz budete mat za sebou." A tak aj bolo 😊 bohato mi stacil ten jeden den co sa mi zdal byt nekonecny, nie to este tri 😳

barra2
28. máj 2020

Ja mam za sebou 2 porody a pri oboch porodoch som mala pri sebe dulu. Toto rozhodnutie by sm nikdy neolutovala a keby mam rodit 10 lrat tak jedine s nou. Boli veci ktore ked mi vysvetlila som pri porode odmietla a aj naopak o ktore som vdaka nej poziadala. A to som ju pred prvym porodom videla cca 5krat. ❤️❤️❤️

akirlu
28. máj 2020

@deti95060810 v genoch to rozhodne nie je, moja mama mala oba porody rychle a ja som syna rodila 27 hodin a dceru vyse 40 (ten bol ale vyvolavany).

akirlu
28. máj 2020

Ja by som asi uvitala radu ohladne masaze hradze, kedze som sa pri oboch porodoch strasne dotrhala a mala som kopec stehov. Tiez ohladne kojenia by som uvitala radu, co s prilis silnym tokom mlieka. Bol to strasny svincik, vzdy som pri kojeni musela zohnut hruby uterak na 4 casti a dat pod prsia, ziadne saty ani podprsenky na kojenie som na sebe nemohla mat, lebo som z toho mohla po kojeni doslova zmykat mlieko. Proste hroza a mala mi strasne po kojeni zvracala. Neskor som dostala radu od laktacnej poradkyne, ze mam pred kojenim odsat kusok mlieka a az tak kojit, ked uz prsia nie su take plne. Tak som to praktizovala pri druhom dietati a velmi mi to pomohlo. Bol mensi bordel, mlieko nestriekalo pod takym tlakom a syncek omnoho menej zvracal nez dcera.

selest
28. máj 2020

Vsetko zle prejde. Uzivaj si kazdu sekundu, babatko velmi rychlo vyrastie. A nestresuj ak v noci nespi, vyspite sa cez den. Nemusi byt vsetko tiptop

simuskaaa123
29. máj 2020

@stargirl ja som bola objednaná na príjem na vyvolacacku. S revom som to hovorila babke a ona ze musíš veľa chodiť no a deň predtým ako som mala ísť na príjem som bola 5km so psom sa prejsť. Ledva som fucala, necítila som si chrbát ale hneď v ten večer som dostala kontrakcie

chances
29. máj 2020

@stargirl 1, tesit sa z kazdej kontrakcie, ako niekto pisal, kazdou kontrakciou si blizsie k babatku. Kontrakcie sa nebat, nehovorit si: ufff, pomoc, uz je to tu zas, ale hovorit si: hura, dalsia kontrakcia! 🙂

2, pocas kontrakcie sa uvolnit, uvolnit telo, nechat kontrakciu, nech nim prejde, lahsie sa to napise nez urobi, ale pomaha to otvaraniu

3, po prichode do nemocnice automaticky neprepnut do pasivnej role pacientky, uvedomit si, ze rodis ty, nie lekar

kataka10
29. máj 2020

@evinka3007 a to mi anesteziologicka ktora mi davala EPI hovorila ze ona mala takto poslickov cely tyzden. Tak to by som uz fakt nedala... 😲 Tie 3 dni boli celkom zabijak (hlavne kvoli spanku na tu bolest si clovek akosi zvykne) ale potom som mala cely porod s epiduralom takze aspon ten som si uzila bez bolesti ✊ Ale to museli byt dobri mamlasi ked ta poslali taku otvorenu domov a este ta zdrbali ze si si nedoniesla vlozku 🤦‍♀️

dazdovka
29. máj 2020

Zenske telo sa pripravuje na to, ze ide rodit, telo vie ako ma porodit, lekar nevie co citis, akokolvek dobre mu to popises, on to tak neciti, on ide podla zauzivanych rutinnych postupov, ak je to lekarka, alebo porodna asistentka, mas vyssiu sancu, skor pochopi co hovoris, ako to myslis a citis.
Na chrbte sa rodi v komunistickych filmoch, romantickych serialoch a blbych komediach, normalnym zenam je na porod pohodlnejsia pozicia "drep", alebo "na styroch".
Kojenie je v hlave, treba sa to ucit, nikdy to nejde uplne bez problemov, aj prsia sa nastavuju na dopyt, niekedy je ponuka mlieka mensia ako dopyt, ale to sa vie same upravit, len netreba prepadnut zuflastvu (laktacna kriza bezna vec).
Dieta toho potrebuje ovela menej, ako sa zda, najdolezitejsi je fyzicky kontakt s mamou/tatkom/babkou, ono prve mesiace vnima svet hlavne cez dotyky.
Dieta neplace bez dovodu.

6mia6
29. máj 2020

moja top rada ktorú som dostala od kamarátky: keď to začne stále mysli na to, že bude horšie

amelia000
29. máj 2020

Skor by som bola radsej keby mi niekto pred tehotenstvom poradil, ze si mam radsej kupit psa 😅

vikes
29. máj 2020

Že po pôrode sa treba venovať brušným svalom aj svalom panvového dna, v rámci možností pri dieťati/deťoch.

yoxinka
29. máj 2020

Mne kamoška pred tretím pôrodom poslala toto: “Pôrod je len začiatok, na materstvo už epidurál neexistuje.” Toto je veľká pravda, ako treťorodičku ma to dosť pobavilo 🙂.

chrumka333
29. máj 2020

@barra2 dobrý deň, môžem vedieť čo ste odmietli? A čo naopak ste si vypýtali? Ďakujem

janickacrazy
29. máj 2020

@dazdovka toto ma dosť pobavilo, ja som rodila na chrbte, iná poloha nebola v ponuke a podľa mna v mnohých slovenských nemocniciach sa stále tak rodí

barra2
29. máj 2020

@chrumka333 odmietla som napriklad oxytocin, ten mi pychli az ked bolo babo vonku.
Maleho mi chceli vziat hned merat a vazit, ale mala som v porodnych zelaniach ze ho chcem hned na seba.

sasesoe
19. jún 2020

Ako spravne predychavat, tlacit a potom mat pri sebe dieta v porodnici 24/7 (ziadne, ze na noc pri sestrickach a len donesu, to nam skoro pokazilo kojenie najstarsej, pri druhom sme boli vkuse spolu a neporovnatelny rozdiel). Za mna toto najdolezitejsia vec, nech uz porod dopadne akokolvek.

stargirl
autor
19. jún 2020

@sasesoe o tomto som už rozmýšlala a skôr ma napadlo či nie je lepšie byť sebecký, hlavne po takom nejakom náročnejšom pôrode, že si od toho bábatka "oddýchneš" vyspíš sa a tak...ale teda ako čítam váš príspevok pouvažujem hlavne kvôli kojeniu

sasesoe
19. jún 2020

@stargirl praveze bez dietatka si neodychnes, ani ked budes nesmierne vycerpana. To je viologia - instikt - ak matka po porode (vseobecne zvierata) je bez svojhi dietatka (mladatka), tak instiktivne preziva pocity, ze babo neprezilo citi depresiu, smutok, nepokoj. Ja som mala maleho vedla seba v ich postielke, ale ked sa v noci zobudil, tak som si ho prelozila k sebe do postele, mala som vytiahnuti 1 stranu na posteli, medzeru vyplnenu paplonom a tak babo. Nadojcilo sa a potom som pokojne zaspala aj ja, hoci prikryta len osuskou (mam letne deti, tak mi to nevadilo). No a samozrejem to kojenie, cez noc sa najviac vytvara mm, ja som pri prvej mala po noci vzdy take naliate prsia ako "kamene" ale ako prvorodicka som nevedela, ze v tom je problem, tesila som sa, ze mam mliecko. No mala nevedela sa prisat, tak mi povedali, ze je leniva, mam zle bradavky, musime pouizvat klobuciky, nakoniec som odstriekavala a pila cez flasu uz 3ti den po porode (a to som bola zasadne proti tomu). Naststie sa nam to potom doma podarilo este zvrarit, ale bol to priserny boj, kopec prebdenych noci s odsavackou atd. Pri druhom uplne iny scenar, jasne, ze uz som mala aj skusenosti s kojenim, ale zase sa mi zacali nalievat prsniky, ale tym, ze sa dojcil v noci podla potreby, tak to po par dnoch preslo a doma sme uz bezproblemiv fungovali. Teraz rodila sestra, podporila som ju, nech si vypyta male uz aj na prvu noc k sebe (chceli jej ho nechat az dalsi den), napokon jej ho nechali uz od 23h a nelutuje, krasne sa dojcia, bezproblemov aj ked si este kratko z domu zavolala s laktacnou, aby jej poradila s polohou. Porod moze byt akykolvek, ideal prirodzene bez zasahov od lekarov, ale aj keby bola sekcoa, to uz sa nejako prezije, najdolezitejsie je byt potom spolu co najviac (ok, pocas sprchy a pod.)

tinkerbell
21. jún 2020

@stargirl určite si treba naštudovať vopred všetko o rozbehnutí kojenia na mamila.sk (v časopisoch sú často mylné informácie) a určite by som nepočúvla radu od sestričky, podľa ktorej ja určite potrebujem klobúčiky na kojenie (vďaka nim mi totálne klesla tvorba mlieka). A určite som si mala zazmluvniť lekára, lebo sa na mne učil taký mladý, čo tam bol len pár dní a nevedel ma zašiť, tak som dopadla tak, že mi na druhý deň museli dať transfúziu. A treba sa aj psychicky pripraviť na bolesť.