Zažalovať pôrodnicu, alebo sa to stáva?
Ahojte, moja dobrá kamoška pred mesiacom - 22.4. po ťažkom pôrode priviedla na svet synčeka. Chlapček zdravý, ona tiež nikdy nemala žiadne zdravotné problémy, tešila sa ako sa o maličkého bude starať, ako ho bude dlho kojiť a budú si spolu užívať spoločné chvíle, po porode tak vzácne a dôležité. Asi na druhý deň ako ich pustili domov sa začali jej problémy s prsníkmi, strašný zápal, horúčky cez 40, bola uplne hotová, na pohotovosti jej dali antibiotiká, po pár dnoch jej začalo byť trošku lepšie - horúčky ako tak ustúpili, no prsníky stále strašne boleli, celé červené, tvrdé... ževraj to prejde. Vyskúšala všetko možné, nič nepomohlo. Horúčky boli aj ked nie také vysoké.. Maličký nervozny, plačlivý, mliečko poriadne netieklo, bola aj u laktačnej. Začala teda dávať aspom na noc trocha nutrilonu aby sa ako tak vyspala, predsa nemôže taká vyčerpaná existovať... Nešťastná sama zo seba, s myšlienkami ako zlyhala. Znova sa vrátili cez 40 teploty, ona mimo reality, akoby mala umrieť, konečne! si ju vzali do nemocnice a konečne! jej vzali krv po velmi zlých výsledkoch urobili aj sono a zistili, že z nej všetko pri porode nevyšlo. Po mesiaci to zistili , po celom mesiaci trápenia a preživania zo dna na den. Teraz je sama v nemocnici už 5 deň bez svojho synčeka, uplne fyzicky aj psychicky na dne. Uspali ju a čistili , nikto jej poriadne nič nevysvetlil... sama musela žiadať aby jej zastavili laktaciu, lebo tie bolesti už neunesie. Je toto v poriadku? Nikto nepochybil? Prečo to neriešili už pri prvých vysokých teplotách? Je mi jej strašne ľúto 😢 a som nahnevaná.
@marianella no nepríjemné,ale že žaloba? To snáď nie.... ja by som sa na to skúsila pozrieť z pohľadu,je maly zdravý???? Ona po nepríjemnostiam bude tiež,snáď nebude mať žiadne trvalé následky...trocha nepríjemný štart,ale tak až taká hroza to snáď nie je. Kebyže prídu neskoro na záväzné ochorenie matky alebo dieťaťa a niekto z nich bojuje o život,ale toto. Želám veľa.zdravia
Pokila mala bolesti prsnika a teploty tak nikto to nicomu inemu ani nemohol pripisat kedze toto je bezne,,,Povacsine ked je rodicka zle vycistena resp.tam nieco zostalo,,,Nastanu teploty,,bolesti podbruska a ani silne krvacanie nie je vynimkou,,,kamoske prajem rychle zotavenie,,,
Ved ked nemohla kojit a neslo jej mlieko a nedalo sa ani odstavat, tak si mala priviazat prsniky obvezom, aby sa laktacia zastavila. Podla mna si sama moze zato, ze to nechala zajst tak daleko.
Je to normálne, nebola dostatočne informovaná a detto nebola dostatočne vyšetrená. Ja som mala rovnaký priebeh.
@marianella Podľa mňa sú tu uvedené 2 veci, ktoré spolu nesúvisia. A to problém so zápalom prsníkov alebo zablokovaným mliekovodom a problém so zlým popôrodným čistením. V prípade druhého problému by sa o nahlásení dalo uvažovať.
Žalovať urcite nie. Môže podať podnet pre Dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorí to presetria.
Pri prepustení v posledný deň sa robí sono maternice,robili jej?nič nezistili?tu by som riešila,či neurobili chybu.to je čo sa týka nevycistenia maternice.prsniky sú druhá vec-ja som mala napr.absces-hnis v prsníku.nastastie horúčky nedošli ale museli mi prsník rezať.takze usudzujem,že mala veľa mliecka-naliate a tvrdé,čiže mliečko trebalo dať von.volat laktačná,odstriekavat,aby sa prsníky uvoľnili a šlo mliečko von.tym ze dala na noc Nutrilon,bábo neťahalo,zvyklo si na fľašu ..a pritom bábo v noci najlepšie mliečko vyťahané lebo je otapene spánkom a je hladné.cize prsníky myslím mala volať laktačnej,pomohla by jej to riešiť .ja som sa tiež dlho trápila,ale v pôrodnici prsníky neriešia...keď už ideš domov,máš mlieko a je na žene ako koji...či má dobrú techniku,či dostatočne vyprázdniť,či mlieko od sa neupcha..
@marianella bohuzial sa to stava, zle sa vycistila, nie na kazdom sone je to hned vidno, lebo po porode je tam este kopa krvi, maly kusok tkaniva sa da lahko prehliadnut. Rovnako moze byt nahromadena tekutina preklopenim maternice ci inou anomaliou, to my nevieme a lekari tam nepochybili, lebo maternica mohla vyzerat cista, proste priroda je potvora. Rovnako prsniky - bohuzial, ako moze lekar za to, ze jej sa robi zapal? Nijakovsky. Staci jeden nepriechodny mliekovod.. Chapem frustraciu, chapem bolest, chapem neprijemnosti, ale bohuzial sa to stat MOZE a ona si teda uzila... napriek tomu zalovat? Koho?
Stalo sa mi niečo podobné,nikoho som nežalovala,bola som rada,že žijem.Bola som vďačná lekárovi,ktorý mi doslova zachránil život,lebo videl niečo,čo lekárka pred ním nevidela.
S polutovanim musim povedat "ano, je to bezne". Ja som mala komplikovany porod. Hned po porode ma dr vycistil pri vedomi. Poton bolo vsetko ok. Ale bolest to bola strasna. Presne mesiac po porode som dostala neskutocne silne krvacanie. Nieco mi ostalo v maternici. Zase kyret no uz v narkoze. Po prebudeni este silnejsie krvacanie. Zaziva sa vo mne ryli ci mi maternicu neprederavili. Po xy injekciach krvacanie zastavili. Predtym ma uz len na lehatkach vozili lebo som im upadala z toljej straty krvy. A pricina? Nezistena!!!! No to koniec nebol. Po 3 tyznoch zase krvacanie, stale mi nieco ostalo v maternici. Po predchadzajucich skusenostiach som kyret odmietla. Tyzden mi pichali injekcie ktore mi yz ale konecne poriadne vycistili maternicu. Som 1,5 roka po porode a stale nam z toho krvacania nocne mory...
@marianella min.rok prezila toto moja dobra kamaratka..presne ako pises..po 2tyzdnoch od porodu dostala vysoke teploty,dali jej antb.,zabrali na chvilku,no po teploty sa znova vratili..skoncila v nemocnici,cistili ju 3x,po 2tyzdnoch v nemocnici takmer dostala otravu krvi,okamzite isla pod noz,krvacala az tak co dostavala transfuzie krvi,ked ju otvorili maternicu mala ako spongiu..zevraj to este dokt.nevidel..maternica isla von,a zaver? Pri porode jej tam mechali kus placenty,ktora v nej doslava hnila..nastastie ma uz 3deturence,ale bolo peklo co zazila..ukrutne bolesti..drzim kamoske palce nech sa z toho rychlo dostane..hlavne nech ju sleduju,nie je to sranda,no pri porode sa stava vselico veru..aj mne tam nieco ostalo,no rozbili mi to injekciami..u nej to podcenili..

Podľa mňa ale to je len laicky pohľad na situáciu je to normálne. .Pri zápale prsníka sú bežné takéto vysoke teploty a bolesti. .tuším sa to vola masticityda či ako sa to píše. .keby mala malo mliečka prsia by sa jej isto nezapalili. .aspon tak mi vravela laktacna..A že ju museli čistiť mesiac po porode?..No ak tam niekedy niečo ostane lekári to zistia väčšinou až na prehliadkE po 600nedeli čo je 1,5 mesiaca..ale tot len môj nazor