Dávali ste lekárovi "pozornosť" za pôrod?

liliwhite
8. jan 2014

Včera ma manžel prekvapil otázkou, čo sa dáva doktorovi za to,že ma odrodí....a ja že čo??? Veď sú za to platení,nie? Prečo by sme mu mali niečo dávať za to, že robí svoju prácu? Mamičky, aké sú Vaše skúsenosti?

anuskaaprazko
8. jan 2014

No dnes to funguje uz oficialne. Ak chces mat zazmluvneneho porodnika, mozes si zaplatit vopred cca 300 eur (zalezi od porodnice). Z toho polovica ide porodnikovi, polovica nemocnici... Ja som zazmluvneneho nemala a nikomu som nic za porod nedala, presne ako hovoris, su za to plateni, a myslim ze ani necakaju, kedze su teraz tie zazmluvnovacky, maju pomimo penazi dost 🙂

drobcek26l
8. jan 2014

Ani mi sme nič nedávali. Pracujem v jedálni a tiež mi nikto nedáva pozornosti za to že mu dám najesť .-)

amy_
8. jan 2014

ja som takisto s muzom nic nedala... nevidim dovod, doktor ma plat. Podla mna sa musi vzdy kazdy (teda mal by) snazit vzdy odrodit co najlepsie vie.. a je jedno ci mu niekto da alebo neda do vacku. Skor by som bola za, dat nieco po porode.. aby dopredu nic nevedel, ale iba taku pozornost, flasu a bonbonieru alebo tak... ako vdaku 🙂

simcab
8. jan 2014

baba, ktorá bola so mnou v pôrodnici sa ma na túto tému spýtala, či dávam pozornosť aj cestárom, ktorý robia cesty alebo predavačkám v obchode, ktoré ma obsluhujú.. možno trochu pritiahnuté za vlasy, no podstata tam je - každý dostáva za svoju prácu plat, nevidím dôvod dávať pozornosti..

cekankacamomille
8. jan 2014

ja som mala vyborneho porodnika. bol z ineho okresu. vybrala som si ho a poziadala o opateru. on suhlasil. v sukromi som sa ho pytala, ci si ho mam zaplatit oficialnou cestou, ak chcem, aby bol pri porode.....alebo neoficialne. on odvetil, ze ked to dam oficialne, pri porode bude, ale on z tych penazi aj tak nic nema a ani tie peniaze neidu na dake pomocky, ci pristroje na oddelenie, len sa akosi stracaju v pomyselnych vydavkoch vedenia nemocnice. povedal, ze ak sa budem chciet podakovat aj inou, nez slovnou formou, mam pockat az bude po porode a ja budem so sluzbami spokojna..... nepytal, nevravel ziadnu taxu, vlastne ani peniaze nespominal.....a starostlivost 100%. mala som na neho cislo, mohla som kedykolvek zavolat. vzdy chodil, pytal sa ako sa mam. ked ma stretol len tak na chodbe, nikdy neobisiel a vyhovel mi aj vo vsetkom, co sa tyka porodu/v mojom pripade cisarskym rezom. jednoducho, prijal mna a moju dceru pod svoje ochranne kridla bez naroku na odmenu. podotykam, ze v nemocnici som bola vseho vsudy 3tyzdne= 2 pred porodom a tyzden po porode. stale mam na neho cislo a bol mi k dispozicii aj v dobe, ked som bola doma uz cca 2mesiace a volala som mu pred polnocou... Po rozhovore s manzelom sme nevahali mu peniazky dat a to vo vyske oficialneho poplatku za porodnika. isteze su za to plateni....pacienti si ich naucili. no v pripade tohto lekara sa nehanbim ani nebanujem, lebo je vela rodiciek, ku ktorym sa spravaju ako ku statku a to mnohokrat aj v pripade, ze zaplatili kolko si lekar zapiskal. a vela zien vravelo, ze nedalo peniazky a personal si na tom zgustol. boli hodiny v bolestiach a lekari sa ani nevsimli :/ je to az na plac. su pripady, kedy nic nedali a vsetko bolo super. su pripady, kedy dali a aj tak sa spravali ako ku psovi.... treba si dobre zvazit konkretneho porodnika a od toho sa bude odvijat dalsie rozhodnutie. Drzim palce, nech vsetko dopadne na vybornu ;)

emma_932
8. jan 2014

skusenosti: nic sme nedavali. nazor: to mam prist do prace, vylozit si nohy s tym, ze kym nedate obalku, nepohnem sa????? ved je to ich praca, dostavaju za to riadny plat, a to, ze svoju pracu urobia dobre by mala byt samozrejmost 😠 bohuzial zijeme na slovensku a pacienti su rozdeleni do skupin: dali obalku a nedali obalku 😠 potom to tak aj vyzera. cest vynimkam.

maribell
8. jan 2014

ani my sme nic nedavali ..nemali sme zaplateneho doktora prisli sme jednoducho do nemocnice a ten co mal sluzbu ma odrodil ..aj podla mna su za to plateni 🙂 .. aj tak bol doktor pri mne v celku asi iba 40 minut 😀 cize skor by som dala sestrickam co za mnou behali 😀

horana
8. jan 2014

My sme neplanovali davat urcite nic, nicmenej s primarom Spilom v BS sme boli tak spokojni, ze sama som to prosim vobec necakala, ale nasledne po porode vyvstala vo mne spontanne tuzba sa nejak revanzovat, nakolko som si uvedomovala ake mam stastie ze rodim tam a kolko atributov z tych co som presadila by ma s nimi kdekolvek inde poslali kade lahsie.
A tak prekvapivo aj muz, ktory je zaryty odporca akychkolvek upltkov suhlasil. A teda siel, ze mu nieco symbolicky "strci", no ludia moji to ste mali vidiet, ten clovek sa tak urazil, ze fakt, absolutne razantne ze on vobec take veci neprijima, ze ho velmi tesi ze sme boli spokojni ale presne toto ze je to jeho praca a tak...a ze ked sa uz ozaj velmi chceme revanzovat ze najviac potesi ked na sesterni sa spytame co im chyba (vacsinou im nezostaval toaletny papier) ze z toho sa najviac potesia (neviem ako teraz ale vtedy mali rozpocet x natesno) alebo ked uz nebudeme potrebovat bodynka a vobec tie nejmensie velkosti detskych veciciek, ze to sa tiez rychlo mina tak ze potom opat sestram poslat na novorodenecke aby mali viac erarnych na prezliekanie.
Nezabudol dodat ze ho este osobne najviac potesi ked posleme fotecku dietatka aj neskor, ukazal nam nastenku kde maju prispendelene podakovania s foteckami a tym ako deti rastu. Bolo to mile.

zuzka1008
8. jan 2014

vam niekto niekedy dava pozornost za to, ze si urobite svoju pracu??? mne teda nie !!! ma plat, no nie?

linda20111
8. jan 2014

ak si vyberies konkretneho porodnika, tak sa za to plati - bud priamo jemu alebo v porodnici (spolu s nadstandardnou izbou a manzelom pri porode ak aj to budes chciet). Ak si nevyberies konkretneho lekara, tak jednoducho ta odrodi ten ktory bude mat sluzbu - vtedy sa neplati ziadny poplatok, ak by si chcela mu dat nejaku pozornost - je to na tebe, ale ja osobne by som nedala. zdravotnictvo je uz aj tak dost skorumpovane a lekari su na taketo "pozornosti" uz velmi zvyknuti.

cmulinko
8. jan 2014

Tu kde zijem je dat a brat obalku trestny cin...a toho sa aj vsetci drzia bez vynimky.

marylis
8. jan 2014

@liliwhite Ahoj, nic netreba davat. Ja som zasadne proti takymto pozornostiam. To je este taky zvyk od komancov 🙄 Zila som dlho v zahranici a nikdy sa mi nestalo, zeby niekto daval lekarovi nejaku pozornost. Po prve mi to pride total trapne a po druhe by to ten lekar nikdy nezobral.

aristka
8. jan 2014

tri pôrody a nedala som ani raz ....

eliska07
8. jan 2014

My sme dávali a nemám z toho zlý pocit. Dávala som až po pôrode pri odchode domov - aj doktorovi aj sestričkám - z pôrodnice aj z detského. Prišlo mi to prirodzené poďakovanie za starostlivosť. Nemyslím peniaze, ale darčekovú tašku - dezert, káva...

A dávala som aj doktorke, keď prišla prvý krát ku nám domov na kontrolu bábätka.

Príde mi to rovnaké ako keď dávame učiteľke na konci školského roka poďakovanie za dieťa.

Nepríde mi na tom nič zlé.

meggi23
8. jan 2014

Ja osobne som nedala ale môj priateľ bol tak rád že sa mu narodil syn tak dal aj lekárom ( trom ) a celému oddeleniu , sestričkám no proste každému bol to jeho rozhodnutie 🙂 Ja som dávala primárovi na detskom oddelení a to tiež len preto lebo keď malému robili zákrok na hlavičke tak všetko mi vysvetlil a pustil ma k nemu aj keď nemusel a tam nemajú čo hľadať mamičky proste bol neskutočne ľudský tak dostal fľašu . 🙂

lemurko
8. jan 2014

Tak vdaka tym, co tie "pozornosti" davaju sa potom slusny clovek boji ist do statnej nemocnice, lebo ma strach, ze ked neda, tak po nom ani pes nestekne. Kym sa najdu ludia zmyslajuci sposobom, ze treba lekarom dakovat za starostlivost, nikdy to u nas nebude lepsie.

A napisat do fora, ze dala som uplatok, a nehanbim sa za to.... To je take slovenske. Strasne to citat

cat
8. jan 2014

..nakoľko primárka svojím rozhodnutím o urgentnej sekcii zachránila život mojej dcéry, tak sme považovali za samozrejmé sa jej prísť neskôr ..poďakovať.

kkubekova
8. jan 2014

Ani my sme nic nedavali doktorovi. Ako vyraz vdaky som dala jednej zo sestriciek na sestonedeli kavu a bonbonieru, kedze mi velmi pomohla ked som mala problem s dojcenim pri druhej dcerke, ona si nic nepytala, ale kedze u mna na izbe stravila vacsinu svojej smeny, tak som mala pocit, ze takato extra snaha sa musi ocenit - ostatne sestricky o mna ani pohladom nezavadili.

evickapooh
8. jan 2014

ano dala som. chcela som byt ista ze dava na mna a na moje dieta 100%pozor ze nic nezanedba,ze ma nenecha trapit 10 -12 hodin v bolestiach... vies bola som uz viac krat v nemocke,prezila som uz rozne zakroky.... na zaciatku sme ani mi nedavali...boli ku mne drzi,spravali sa so mnou ak k nejakym predmetom, bez citu, nezaujimal ich ci mi to boli...z niektorych zakrokov som mala taku tramu ze by som si to viackrat v zivote nenechala urobit...a ked mama dala peniaze lekarovi ...tak sa zmenil jeho spravanie s ku mne hned bol mily.... zaujimal so o moje pocit.y.. ,spolupracoval so mbnou pri zakroku,a nastriekal ma znecitlivujucim sprayom pred zakrokom...je rozdiel....a to vies preco<?lebo teraz lekari uz nie su ako v minulosti....vtedy este chceli vyliecit ludi resp zbavit ich od bolesti....teraz ich uz motivuju peniaze ///empatia je pre nich uz neznamy pojem.... pacientov beru ako na paske...cest vynimkam

denuss
8. jan 2014

ani nahodou...ani nas nenapadlo dakovat takymto sposobom..aj ked som bola velmi spokojna s pristupom a vsetko islo fajn, ale bola to lekarova praca, za ktoru plat dostal..

zukuvi
8. jan 2014

ma si robit svoju robotu aj bez pozornosti si myslim. nedala by som nikdy lekarovi nic do vrecka. ani sme nedali. a ani nedam 🙂 a kolko takých poznam co si napr. zaplatili doktora dopredu a neprisiel. a pozornost uz nevratil....

andie25
8. jan 2014

Nie, a pokial ľudia neprestanu toto robiť, tak doktori budú na koni. Za všetko si môžu ľudia sami.

laila22
8. jan 2014

Ja som pozornost dala,ale az po porode, pred odchodom domov. S panom primarom som bola dohodnuta, iba slovne, ze keby nieco tak príde do nemocnice. Porod mi vyšiel tak, že mal práve službu.

magdalenkami
8. jan 2014

ak chcem aby ma odrodil lekar,ktory ma prave sluzbu,samozrejme nie-robi si len svoju pracu,ale ak ho chcem mat na telefone,lebo mam problem.tehotenstvo a je ochotny pomoct a prist aj v noci mimo sluzbu-vtedy si nerobi len svoju pracu

kofoluska
8. jan 2014

Toto je fakt take slovenske. Vsak ten lekar berie za svoju pracu plat, nie? Navyse uz som pocula nie raz od znamych, ze doktorovi zaplatili a aj tak sa vysral. Nie konkretne pri porode, ale napriklad ked som lezala na urazovke v nemenovanej nemocnici, tak tam bola profi tanecnicka, ktorej vyskocilo jablcko. Doktor, sportovy lekar podotykam,dostal do vrecka hodny obnos, aby jej venoval mimoriadnu starostlivost. To ste mali vidiet, ako rodicia nadavali, ked po dvoch dnoch ani raz za nou nebol a sestricka musela prist na to, ze dlaha ju tlaci, lebo jej koleno opuchlo a mily lekar urobil dlahu velmi natesno. A komu sa mali ist stazovat? Hehe, poviem riaditelovi viete dala som uplatok a aj tak sa na nas vykaslal?
Takze nie, nikdy som nijakemu lekarovi za nic nedala nijaku pozornost, porod nebol vynimkou. Ostatne rodila som na sukromnej klinike, kde sme za nadstandartne sluzby pri porode oficialne zaplatili nemalu sumu - ale zase, usmievala sa na mna este aj upratovacka :D.

stanislavao
8. jan 2014

ja som rodila v TO u uzasneho doktora, ktoremu som neskutocne vdacna za starostlivost a vsetko, ale nedostal ani cent. je to jeho praca a ja som nevidela dovod platit za nieco, co je samozrejmost. ale viem, ze ak sa plati vsimne za porod, tak na SK to bolo 10.000 pre primara (neuvediem, ze kde konkretne, ale nie v TO to bolo) a teraz je to 200-300e. podotykam, ze ot nie je v BA. tam su ceny podla mna este vyssie. Platila som len cennikove veci, ako partner pri porode a porod do vody.

lieska
8. jan 2014

Ja som tiez razantne proti davaniu pozornosti v podobe penazi a to dokonca este pred porodom! A tiez si myslim, ze nebyt ludi, ktori pri kazdej navsteve lekara mu nejaku obalku strkaju do vacku, tak by sa ti doktori tak nespravali ako sa spravaju. Ale tak isto mi pride naozaj uplne v pohode a ludske prist s nejakou flasou, kavou alebo inou "drobnostou" po porode za lekarom ci sestrickou a vyjadrit mu aj takym sposobom vdaku! Tak isto by som ten dezert dala napr. postarovi, ktory by sa v zime, case ci necase trepal k mojmu domu, keby som to tak citila! Tak isto donesiem pozornost ucitelke mojho dietata v skolke a podobne. Aj ked mne za moju pracu v kancli tiez nikto nic neda (dokonca este aj "pozornosti" od dodavatelov sa hadzu do jedneho vreca a na konci roka ma cela firma tombolu! :D ).
@evickapooh - ale teba chapem tiez, mozno s tvojimi skusenostami by som konala rovnako! Smutne je aky obrat v spravani lekarov nastane, ked im nieco strcis!
A inak baby si nemyslite, ze inde to je diametralne odlisne... ja zijem v Rakusku a momentalne som opat tehu a teda platim skoro za kazde vysetrenie napriek odvodom a dost vysokym. Kazdy ultrazvuk (okrem dvoch za cele tehu) a 40 EUR, screening v 1. trimestri 190 EUR, organscreening 140 EUR, atd. A teda aj napriek tomu, ze tu to mas na zaciatku hned pekne nacenene, veeeeeelmi evidujem zmenu spravania sa toho pana doktora voci mne, ked som si pri druhom tehotenstve par tych testov robit uz nedala! Od spravania sa "ako k psovi" to ma sice velmi daleko, ale uz sa chalanisko tolko neusmieva, tolko nekomunikuje, ... proste uz nie som pre neho tak zaujimava pacientka! 🙂 (Info z kuloarov co mam... tento dotycny p. doktor sa vyjadril, ze "co je to tych 900 EUR co dostane ked niekoho odrodi?" 😀 😀 😀 Dobre, nie?)

miku1
8. jan 2014

Keď som rodila prvú dcérku, vybavila som si lekára, ktorého som chcela mať pri pôrode, takže som to brala tak, že sa mu potom určite nejako "poďakujem". Sám lekár ma vtedy upozornil, že ak budem ale rodiť mimo jeho služby, tak musím rátať s tým, že sa platí poplatok za vybaveného lekára, tuším nejakých 160 €. Nakoľko som rodila pred obedom, a on mal službu, tak som neplatila nič. Musím sa priznať, že starostlivosť z jeho strany bola fakt prekvapivá, ani som nečakala, že ma tak bude sledovať, kontrolovať a zaujímať sa o mňa aj po pôrode. Nakoniec už len z vďaky za to všetko sme mu kúpili koňak. Keď som rodila 2x, tak ma vzal už len preto, že som rodila aj 1x uňho, nakoľko už "cudzie" pacientky nebral, pretože postúpil a nemal veľmi už na dohodnuté pôrody čas. Aj 2x sa o mňa staral, už síce trošku menej ale to som chápala, nakoľko bol fakt zaneprázdnený. No pri tom, ako sa rozpačito a hanblivo tváril, keď sme mu dávali tú prvú fľašu, sme mu pri 2hom pôrode nedali nič. Poďakovali sme sa a bolo vybavené.

cikyta
8. jan 2014

za moj "odfláknutý" pôrod by si môj pôrodník nezaslúžil ani len svoj normálny denný plat za tu smenu 😠 nie ešte nejaké extra odmeny 😠

cerez
8. jan 2014

Nedávali. Manžel poďakoval a podal ruku a ja som pri najbližšej hlavnej vizite sa rovnako poďakovala vyjadrila spokojnosť, že je vynikajúci lekár a hlavne človek na správnom mieste. Chápavý a citlivý. Myslím, že aj takéto slová potešia od rodičky ak sú ešte vyslovené pred ostatnými lekármi a jeho kolegami.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre