icon

Katastrofálny pôrod v Grécku

dimitra
1. jan 2014

Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar

slniecko77
1. jan 2014

@syrik ale personal nie je od toho, aby ta obskakoval..je od toho, aby ti poskytol pomoc, ulavu, rady..nie, aby ti zniesol "modre z neba" od toho su 5* hotely alebo privite care.
A a co si presne cakala? ze tu zacneme hikat a lutovat dotycnu? Popravde, ja by som si pred porodom zistila ako v danom state funguje zdr.star. a podla toho sa rozhodla kde rodit (presne to som pred svojim porodom aj spravila), necudovala by som sa potom nad vecami typu, pustili ma domov s dietatom, ktore nemalo svoju porodnu cahu..mimochodom je uplne fyziologicke, ze dieta nieco strati zo svojej povodnej vahy a necudovala by som sa inym veciam. Mnohe len chceli ukazat, ze su to hezne praktiky a ked sa na SVK robi inak este to neznamena, ze to je zle..Slovensko nie je lidrom mediciny vo svete, bohuzial 😒
A tymto som sa nechcela dotknut zakladatelky temy, kazdopadne zaujimava skusenost.

danielita18
1. jan 2014

ja som mala cisarsky a chcem sa tiež pridat k tomu ze kazda rodicka sa citi po porode inak ja som ležala 7 dní a to ma hadam teraz zato niektoré ukrižujete 🙂 bolela ma hlava, zvracala som bola som na infuziach takže som sa o malého starat nemohla, nemohla som vobec chodit, čiže ani na WC a určite by som bola radsej keby som sa mohla o maleho starat ako sa trapit s bolestami na posteli ved som sa na maleho tesila ale co som mala robit na silu sa tvarit ze mi nic nie je a dokazovat ze budem dobrá mama, ved som si ani len prikladat nemohla a preto som ani nekojila len som 7 týždnov odstrekovala lebo malý sa už nechcel chytit a naststie som rodila na Solvensku a neverím ze v zahranicí by sa o mna postarali tak dobre ako tu, bohuzial tu porodnicu uz zrusili a bola to jedna z najlepších porodnic v okolí, rodila som v Ilave akeby hu nezrusili vzdy by som isla rodit len tam

aliza
1. jan 2014

@natas4 ale to je o ludoch, o nas, ziadna z nas nie je lepsia alebo horsia, kazda z nas reaguje emotivne, je to nasa prirodzenost, nasa vlastnost, sme emotivne stvorenia a vymena nazorov je sucastou zivota. vzdy su na vsetko 2 tabory, kazdy bojuje za to svoje presvedcenie, je to normalne v medziludskych vztahoch, predpokladam, ze ani doma si s muzom na vsetko nepritakavate, ze? takze nevidim dovod tu z toho robit taku tragediu, ked niekto vyjadril svoj nazor ostrejsie....pokial viem, utocit sa zacalo prave na 'supermatky', tak je logicke, ze tie 'supermatky' sa budu branit 😎. Nerobme z komara somara a z kona take strasidelne miesto 😀.

ladywitch26
1. jan 2014

@syrik zakladatelka temy sama priznala, ze jej znalost jazyka nie je perfektna. ak k tomu priratam hormonalny koktail v krvi pocas porodu, kedy je zena maximalne precitlivela na vsetko, zvlast ak je tam sama, tak tie informacie mozu byt velmi skreslene. zijem v zahranici ako zakladatelka temy, tak si to viem zivo predstavit. niektore veci, co opisuje ako nieco nepredstavitelne, su vo vacsine krajin mimo slovenska uplne normalne a vsetci ich za take aj pokladaju. nakoniec sme tu ale viacere uznali, ze zakladatelka temy ma pravdu s greckom, co sa tyka zanedbania lekarskej starostlivosti (ak neda uplatok, tak sa lekari nestaraju, zrejme aj ta hygiena, nedostatok sukromia na izbach, atd). ale mozes ma aj ukamenovat, ale svoj nazor nezmenim, ze dieta ma byt pri matke. a nie je to kvoli tomu,ze matka ma skakat okolo dietata a nema narok na oddych, ale je to hlavne pre dobro tej matky. pretoze ak je dieta nonstop pri nej, jedinej osobe, ktoru pozna, tak ma menej stresu pri zvykani si na zmenu, menej place, lahsie sa rozbehne kojenie a to automaticky znamena neskor menej problemov, preplakanych noci atd. takze nie je to o tom,ze idem struhat hrdinku, ze zvladam sa starat o dieta od prvej sekundy a tym padom som supermatka. je to o tom, ze si to chcem ulahcit sama pre seba. lebo ja som od prirody tvor lenivy a nemam rada placuce deti. pri dcere som sa riadila radami lekarov a dakujem pekne, nikdy viac. lebo ono to nefunguje tak, ze ak sa nevyspi matka, tak ani dieta....ale naopak, ak dieta dostane to,co chce (blizkost matky nonstop, mlieko a suchu plienku), tak bude spat ako zabite a tym padom moze spat aj matka. pre mna jednoducha logika, ku ktorej skor alebo neskor dospeje kazda matka 😉

natas4
1. jan 2014

@aliza ja som si nevsimla utocenie na supermatky, skor na zakladatelku temy, ze co cakala, ked jej dali dieta na hrud, ved to je NORMALNE, ze sa o neho hned bude starat, ked je jeho matka...no, pre mna je kon hlavne o odreagovani 🙂

zuzana76
1. jan 2014

@ladywitch26 vidis a zase zavadzas, moje dieta nebolo pri mne 25 hodin, bol napojeny na infuziu s glukózou, kedze sa narodil velmi drobny, dalsieho syna som tiez dostala k seba na izbu az na treti den a problemy s placlivostou, ani dojcenim sme nemali , jeden dojceny 1,9 roka a druhy dojceny doteraz, ma 3 roky a 5 mesiacov, vôbec nezalezi na tom, ci je dieta pri matke hned, deti neboli placlive

syrik
1. jan 2014
natas4
1. jan 2014

@ladywitch26 dceru strazili sestricky a napriek tomu nebola v nemocnici uplakane babatko a ja som mala mlieka na rozdavanie...je to len tvoj subjektivny pocit, neznamena to, ze to co je dobre pre teba, tak aj pre ostatnych

syrik
1. jan 2014

@slniecko77 A od čoho je personál? Na to, aby pomáhal.Potom môžme kľudne rodiť doma.

aliza
1. jan 2014

@zuzana76 Ja nepisem o tom, co je spravne a co nie, ale co je pre mna prijatelne a prirodzene. To nema nic spolocne s egom, to je len moja skusenost, moje pocity a je mi uplne jedno, co to v druhych vyvolava. Vo vyrovnanych ludoch to nema aku vinu vyvolavat 😉.

zuzana76
1. jan 2014

@aliza no jednostranne tvrdenie tohto typu, ze takto a takto je to spravne moze vyvolat v ludoch rozne dojmy,zase podsuvas nieco a snazis sa manipulovat vid posledna veta 😀

ladywitch26
1. jan 2014

@zuzana76 ak si syna dostala na izbu az na treti den, ako vies,ze neplakal? podla mna si za tu dobu len zvykol,ze tam nie je nikto, kto sa onho postara. tym nechcem povedat, ze z toho utrpel traumu na cely zivot. a mozno je takato prax na svk normalna, ale inde je normalne zas nieco ine. vam pride uplne normalne, ze pocas celeho tehu u doktora leziete na kozu, mne pride normalne,ze som to nemusela absolvovat ani raz. tebe pride normalne, ze dieta nemas pri sebe tri dni (co bolo v minulosti uplne bezne a pravdepodobne som ani ja nevidela svoju mamu cely prvy tyzden), mne zas pride uplne normalne, ze mam dieta nonstop pri sebe.
@natas4 a co sa tyka utocenia, len som si DOVOLILA vyslovit svoj nazor, ze dieta, ktore porodim, patri asi na hrud mne, nech si zvykam starat sa on. ci ho mali dat najskor doktorovi a mamicka si sama urci hodiny, ze jeden den sa nan pojdem len pozriet, lebo som unavena, druhy den uz ho hadam aj chvilu pochovam na rukach a na treti den mi ho uz doneste aj na izbu, ale budte po ruke, lebo co ked nahodou zacne plakat a ja nebudem vediet,co s nim.

zuzana76
1. jan 2014

@ladywitch26 vidis posledny príspevok je ok, ano mne pride normalne, ze si chcem oddychnut, dieta neplakalo, obaja mali zltacku, spali, vidis, aj nasa generacia bolaod matiek odlucena a nemyslim,ze by nas to nejako extra poznacilo

zuzana76
1. jan 2014

@ladywitch26 a presne toto ocakavam, ze sestra - novorodenecka mi v starostlivosti o dieta pomoze a ja si urcim, kedy som schopna sa o dieta postarat, ak s ana to necitim, tak kludne aj na 3-4 den ho na noc dam sestram, aspon na par hodin, nech sa trochu vyspim, napr.

ladywitch26
1. jan 2014

@zuzana76 inak co sa tyka tej minulej generacie...najdes na svk este taku nemocnicu, kde sa to praktizuje? nemyslim. namiesto toho sa snazia byt baby-friendly a propaguje sa rooming, dieta okamzite po narodeni mamicke na hrud, atd. preco asi? vies mi dat na to odpoved?

aliza
1. jan 2014

@natas4 asi to jej vyjadrenie, ze jej 'plesli malu na hrudnik' vyvolalo niektore tvrdsie komentare. U nas musia zeny o to bojovat, pisat si porodne plany, natahovat sa s porodnikmi.....a niekto to takto necitlivo napise 😕. ...takisto pisala, ze o 5 rano jej praskla voda a ONI ju nechali TRAPIT sa do 7! akoze haloooo, ved to bol porod, ci sa mylim? co akoze ti lekari mali podla nej robit? prave tieto jej vyroky vyvolali emotivnejsie reakcie, proste podla prispevku posobila ako total nepripravena na porod, kde vlastne si ona chcela asi len lahnut a vsetci okolo mna makajte a sa starajte, tak to proste z jej opisu vyznelo. Ale sama napisala, ze si platila sukromnu starostlivost, cize dobre vedela, ze porod, aky cakala, sa v Grecku v statnej porodnici proste neudeje, len nemala na ten sukromny peniaze. Ja uznavam, ze zdravotnictvo v grecku moze byt fakt katastrofa, aj jej to verim, ale nevybrala si stastny sposob, ako to tu podat 😖. Zbytocne sa tema zmenila na osocovanie a na rozoberanie dobrych a zlych matiek, co je uplne od veci.

natas4
1. jan 2014

@ladywitch26 zalezi na tom AKO vyslovis svoj nazor a ide aj o formulaciu viet...viac x si tu zopakovala to iste

"dieta ma byt nonstop s matkou. a nevravte mi, ze si potrebuje mamicka po porode oddychnut."
"svoj nazor nezmenim, ze dieta ma byt pri matke....." atd.

ty jednoducho nepripustas, ze dieta nemusi byt non stop s matkou

vies troska mam tak z teba pocit, ze "..vsade som bol, vsetko som videl...."

zuzana76
1. jan 2014

@ladywitch26 nerozumiem otazke, aku nemocnicu mas na mysli, baby -friendly, ci klasicku z cias socializmu? ano metody sa zmenili,ale skor preto,ze je menej personálu a sestry nemaju tolko priestoru, aby sa venovali kazdemu dietatu, takze deti matiek co su na tom zdravotne lepsie idu hned k matkam, popravde vzdy su nejake vyskumy, vzdy pride nejaka nova "moda" ci vlna, o 20 rokov sa zase bude diat nieco ine nove

maca_p
1. jan 2014

@bosoriak kym si zeny nechaju skakat po hlavach, ponizene budu neustale prijimat lekarske a sestrickovske povely, tak tu to bude horsie a horsie! preboha zeny, co vobec nemate ziadnu osobnu hrdost? nemate svoj nazor na vec?

natas4
1. jan 2014

@aliza mna nejak nesokovalo "plesknutie na hrudnik" 😅 ale zas chapem, ze niektore citlivejsie povahy to moze poburit ....suhlasim, ze vela x tie diskusie tu by boli ine, keby sa komunikovalo nazivo, clovek by pocul intonaciu atd . fakt vela zalezi od formulacie viet

aliza
1. jan 2014

@zuzana76 prosim ta, aka manipulacia? Co je manipulacia na tvrdeni, ze ak je clovek vyrovnany so svojim konanim, tak v nom druhi nemaju ako vzbudit pocit viny? to je psychologia, ziadna manipulacia 😉

horana
1. jan 2014

Urcite dieta patri co najviac k mamicke, hned od porodu. Ale zase ked mamicka nevladze a potrebuje si oddychnut, a tu prosim ziadne macherstvo ze JA som mala tolko endorfinov a naspeedovana z porodu ze mi nebolo treba nepomoze, lebo kazdy porod je iny a skutocne moze byt uplne realne ze mamicka nevladze.
Ani jedno nie je ani vacsie "macherstvo", ani "chudactvo", je to individualna vec.
Ja som napr. mala stastie ze som pri 1. sla do takej porodnice kde mohol byt muz so mnou non stop na izbe a ze tam aj bol. Nakolko som sa otvarala celu noc a kontrakcie mi pomaly zacinali uz noc predtym tak vyse 2 dni nespat tak neviem ako by som prve dni zvladala. Po samotnom porode som sice vladala dobre ale syn bol dost nekludne babetko, potreboval nosit a hojdat cele prve dni aj noci. Keby som nanho bola len sama, v tom strese by som sa bud zosypala alebo mlieko stratila. Nastastie tam bol teda muz, ktory tiez mal co robit aby stacil tempu nasho syna. Takze tiez musim priznat bola som z tych neschopnych mamiciek sa postarat o svoje dieta komplet po porode.
Takze by malo byt samozrejmostou aby unavenu mamu vystriedali sestry ak nemoze byt pri nej nik blizky, ina vec je, ze aj ked sestry dieta vezmu, tak ho nechaju niekde vyrevat a sami kukaju na TV a pod. Ale trvat na to ze matka porodila a ked je dobra matka, ma byt dieta pri nej, ono je to krasne ked to tak vypali, ale nemali by sme pre toto ziadnej robit zle svedomie a dat vzdy na vyber.
Preto je podla mna zla taka porodnica kde dieta beru nasilu a nutia mamicku ktora nepotrebuje aby si akoze oddychla, resp. ju oznacia za neschopnu vyhriat si vlastne dieta a toto ide sa vyhrievat pod umele. A zla je aj taka ktora sa sice hrdi baby friendly ale len natolko ze si zlahci robotu tak, ze aj mamicka ktora fakt nevladze skratka musi, nikto jej nepostrazi ani na sekundu a to je akoze plus? Ved tym mozu v koncovke narobit tiez viac zleho nez osohu.
Ja neviem co sa z toho robi taka veda, uplne by stacil kusok obycajneho vcitenia sa...

aliza
1. jan 2014

@natas4 ved to a preto treba cakat rozne reakcie, o tom su internetove fora 😉.

ladywitch26
1. jan 2014

@zuzana76 jaaaj, ale ak mas taketo predstavy o starostlivosti zdrav. personalu, tak to si zaplat nadstandard v sukromnej klinike. v statnej nemocnici asi sotva, a este k tomu v krize zmietanom grecku. 😉

natas4
1. jan 2014

@aliza ved v poho 😉 ja tym netrpim, len som chcela napisat aj moj uhol pohladu 😉

zuzana76
1. jan 2014

@aliza je to manipulacia pocitmi - veta - Vo vyrovnaných ludoch to nema co vyvolavat pocit viny. Aj zena, co je vyrovnana, ale mala velmi tazky porod / hoci jedna taka tu vystupuje, museli ju kriesit, ale aj tak hned vstala a starala sa o vlastne dieta/ ale dajme tomu ina zena, nemala tolko stastia, mala velmi tazky porod, je nutena byt od dietata odlucena a aj sama citi, ze sa o dieta nedokaze prave postarat, ale potom pride niekto, kto napise - ze citujem

"dieta ma byt nonstop s matkou. a nevravte mi, ze si potrebuje mamicka po porode oddychnut."
"svoj nazor nezmenim, ze dieta ma byt pri matke....."

tak toto je podla teba v poriadku a v tej matke to nema nic vzbudit, je to chladnokrvne jednanie a v mojich ociach taka matka klesla ovela viac, ako matka, co si prizna svoju slabost a povie - nevladala som sa o dieta postarat, som len clovek, dieta som nemala pri sebe, tolko odo mna posledny príspevok, idem spat 😅

aliza
1. jan 2014

@natas4 ved ja ti ho nevyvraciam, aj ked ten moj uhol pohladu je iny 😉

zuzana76
1. jan 2014

@ladywitch26 no ved ja som si zaplatila sukromnu izbu , aspon pri druhom porode, inak som sa na starostlivost v nasej enmocnici nestazovala

ladywitch26
1. jan 2014

@zuzana76 no vidis, a zakladatelka temy v tehu chodila na sukromnu kliniku a potom zrazu sla do statnej. tak podla mna je logicke, ze tam asi nebudu robit zadarmo to,za co si na sukromnej nechavaju riadne zaplatit 😉

aliza
1. jan 2014

@zuzana76 ja ti to napisem na jednom priklade, ja som zase nemohla jedno svoje dieta dojcit a kedze som s tym vyrovnana, tak vo mne nikto ziaden pocit viny nevzbudi, chapeme sa? ak je niekto vyrovnany s tym, ze po porode dieta nemal pri sebe lebo si potreboval oddychnut, tak ho ziadna 'supermatka' so svojim super-dokonalym nazorom nezrani, to mi ver 😉. Ale samozrejme, nemali by sme sa zranovat, ale byt k sebe citlivi a niekedy je lepsie ustupit, ako si za kazdu cenu obhajovat to svoje 😎. Ja som robila, ako som robila, som s tym vyrovnana, bolo to pre mna to spravne a to, ze niekto iny konal inak, respektujem. Dobru noc.