Placenta blízko krčka: Skúsenosti a rady v 21. týždni
Bola som dnes na poradni a odchádzala som trošku rozrušená. Doktorka mi robila ultrazvuk zo spodu a zistila že mám placentu posunutú nižšie , aj mi to ukázala a bolo vidno akokeby placenta siahala už na kŕčok ale nie na úplne celý, len z jednej strany. Vraj ak by náhodou bolo akékoľvek krvácanie tak utekať na pohotovosť.
Mali ste to? Posunula sa vám ta placenta neskôr ďalej od krčka alebo ste mali problémy? Som v 21tt. V sobotu idem na morfologicky ultrazvuk v 2 trimestri
@anonym_autor ja som tehotna, ale o par tyzdnov menej nez ty, takyto stav mam dlhsie, ale bolo mi povedane, ze v mojom tyzdni sa k tomu nebude vyjadrovat, lebo sa realne nevie vyjadrit, ci sa vytiahne alebo nie. Situacia je taka, ze sa rastom maternice vytiahnut moze a nemusi. Z toho, co som si zatial zbezne citala ti mozno povedia na morfo ultrazvuku viac, ale do cca 30 tyzdna to ma este cas sa ne/zlepsit.
Ak by si zacala krvacat, je potrebne ist na pohotovost. Nemala by si dvihat tazke veci, pripadne dieta, ak uz mas nejake a nenamahat sa. Nemusis mat vyslovene rezim, ze len lezis, ale treba si na seba davat pozor. Mala by sivyhybat pohlavnemu styku, nemala by si sa kupat vo vani, taktiez si treba davat pozor na zapchu a tlacenie. Neda sa s tym nic robit, mozno podpora progesteronom na udrzanie tehotenstva, ale to je na posudeni osetrujuceho gynekologa, ja progesteron uzivam.
Ta placenta moze byt aj vrastena alebo prirastena, vtedy sa nevytiahne. Ak by aj prirastena nebola a nevytiahla sa, zvykne sa indikovat cisarsky rez, je tam tusim aj vyssie krvacanie a mozna transfuzia, ak by to bolo zle pri porode.
Porozpravaj sa s osetrujucim gynekologom, ake su moznosti, ak by sa to neupravilo.
@anonym_autor ahoj, ja som mala nizko polozenu, mne to ale ani moj gynekolog nepovedal, upozornil ma na to az Grochal pri morfo sone. problem som mala az v 32. tyzdni, po rychlej chodzi som zacala krvacat a nechali ma v nemocnici az do porodu, aj ked som uz nekrvacala. pred porodom sa dohadovali ci celkovo prekryva alebo len ciastocne, ale v kazdom pripade mi robili sekciu v celkovej anesteze.
takze bud sa ti este vytiahne hore, alebo aj nie. takze rozhodne je to lepsie nepodcenovat, kludovy rezim, ziadny beh, ziadna rychla chodza, po namahe si lahnut a vylozit nohy, nedvihat tazke bremena a neodporuca sa ani tehotenske cvicenie. teraz to ani nemusi robit problemy, ale cim bude babo vacsie, tym bude viac tlacit na tu placentu, takze ano, ak by doslo ku krvacaniu, treba ist do nemocnice, lebo v tych najhorsich scenaroch moze dojst k odtrhnutiu placenty a ohrozeniu zivota.
@anonym_autor kazdopadne mne bolo povedane, ze to treba brat tak ako je. Ja osobne som si o tom vyhladala informacie, ja si zvyknem vzdy vyhladat co mozno najviac info. Urcite ta nechcem stresovat informaciami, ktore som ti napisala, ale treba vediet, co sa moze stat, mne osobne to psychicky trosku pomaha.
Ano, mala. Nie, neposunula. Rodila som akutnou sekciou v 32tt. Syn je v poriadku.

@anonym_autor hlavne nedvihat tazke veci, neediest dlho za stolom a nesediet v klaku na spickach noh. To taha placentu dole. Inak by sa mala pekne do 30tt vytiahnut hore a smerom od krcka.