Katastrofálny pôrod v Grécku
Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar
@slniecko77 ked niekto ma lahky porod je fajn, no ked je komplikovany, telo potrebuje cas na regeneraciu, po 1. SC som bola schopna vnimat realitu az po 7 hodinach po skonceny sekcie, co je dlha doba(po 30 hodinach kontrakcii bez jedla a pitia sekcia, nasledne nebola sestonedielka, ale trinastnedielka,pokym sa hypotonicka maternica spamatala) a aj starat sa o dieta bol problem, drzat ho v jednej ruke a druhou operacnu ranu, po dalsich 2 SC to bolo ine, pretoze aj okolnosti boli ine
@natas4 o tom, ze v kazdej casti krajiny je to ine, som sa dozvedela az teraz. Ci ty si o tom vedela od zaciatku? ja som reagovala na dimitrine prispevky, kde napisala, ze v Grecku....ja system v Grecku nepoznam, takze si utvaram nazor na zaklade aj takychto informacii, ake tu ona podala. Mne je jasne, ze kazda ma inu skusenost, jedna pozitivnu, ina negativnu, ved to iste som pisala aj o UK, ak si pozorne citala. Ide len o to, aby informacie boli viac objektivne.
Uf..no zjavne sa nechapeme 😅
neviem, ktora novopecena mamicka by len tak vylihovala po porode, lebo sa jej chce, ale musi vediet realne zhodnotit svoj stav, ci je schopna sa hned o dieta starat, nie svojim nerozvaznym konanim ublizit sebe i malemu, radsej priznat, ze nevladze, ako potom lutovat, ked sa nieco pobabre
@7katka ale presne o tom pisem, pokial cisarsky prebehol bez vacsich komplikacii nie je dovod lezat v postely bez pohybu tri dni.
@slniecko77 Krásne si z toho vykluckovala,vieš pred o povinnostiach zdravotnej sestry,lebo ňou nie si a píšes tu,ako by si skončila medicínu,všetko vieš. K tomu,o čom nemáš ani páru,sa nevyjadruj a náplň zdravotnej sestry si nastuduj Ty.Lebo Tvoje názory nie sú fakty.
@natas4 čistu pravdu si napísala, aj ja by som sa po prvom porode nedokazala sama postarať,kedže som bola slaba a velmi nizkym tlakom.Najlepšie som sa citila po piatom porode, ale aj tak som bola vdačna ,že som si oddýchla a malu mi doniesli až ked prišli deti za mnou asi po 3 hodinach. a večer som si ju nechala pri sebe ,ale okolo pol noci ju začali dusiť hlieny, hoci som mala skusenosi z predch. porodov, radšej som ju odniesla sestrička, lebo som sa o nu bala. A oddýchla som si celu noc, lebo dalšie už neboli pokojne.Každa z nas to vnima inak, ale ked niekedy čitam, niekde na nete alebo časopise, ake porody ženy zažili, ake dokonale, tak si myslim, že vela z toho je len prikrašlenie.
@natas4 mohla by byt aj matka 10tich deti, ale pokial ich rodila na svk, tam rozumie reci, ma tam blizkych, atd. vies si vobec predstavit, a nemusi to byt zrovna porod, ocitnut sa v nemocnici v cudzine, kde sa ledva dohovoris? v takom strese sotva budes jednat s kludnou hlavou a budes jednat len emocionalne
@syrik ja nekluckujem, nemam to vo zvyku 😉
A ty neposudzuj ci viem alebo neviem co je naplnou sestry ked nevies co som vystudovala a ake bolo moje zamestnanie 😉 mozno by si bola prekvapena.
@natas4 kaslite na to stoji vam to zato sa tu hadat kazdy aj tak svoje bude rozpravat naco si kazite den 🙂
@ladywitch26 zije v Grecku 2 roky...za ten cas jazyku dokazes porozumiet tak, aby si sa v pohode dorozumela...fakt, nerobte z nej niekoho co prave zoskocil zo stromu....pise o svojej skusenosti s odstupom 3 mesiacov, nenapisala svoj prispevok hned na druhy den po porode...to by urcite vyzeral inak
@michaelapsotova ja sa nehadam, kratim si cas na rodicovskej dovolenke 😉 a takato diskusia mi ozaj nemoze den pokazit
@slniecko77 no po 24 hod. som vstala,lebo som musela ist z JIS na porodnicu a dieta som mala pri sebe hned, aj ked som este chcela trochu oddychu po tom porode, nasledujuce 2 SC som vstala tiez po 24 hod. po spinali, no o dieta sa chceli starat celych 7 dni, kedze som bola po SC( bola to ina nemocnica nez predtým) a boli by ma nechali na JIS aj dlhsie,lenze sa nas tam nahromadilo, cely cas na JIS som lezala aukony robila sestricka, dietatko nosili na dojcenie
@ladywitch26 nemyslim, že tým ,že som nechcela dieťa od zaciatku k sebe som sa necitila byť dobrou a milujucou mamou. Pri prvých 4 deťoch to nebolo možne, teraz pri piatom mi malu dali hned aj sa prisala,bol to ten najkrajši pocit, aky som zažila, ale aj napriek tomu som ju dala nech ju skontroluju a postaraju sa o nu sestričky, aby som si ja mohla oddýchnuť. Nebolo na tom nič zle a ani som sa ja necitila previnilo, kedže som rodila piatykrat. Hned ako mi deti doniesli dokazala som sa o ne samostatne starať. A poznam take "hrdinky " ked som bola naposledy v nemocnici po porode mala som jednu taku na izbe,. Hned po porode chcela mať dieťatko pri sebe, elu noc chuda prpklakalo, dusilo sa ,ona nevedal čo snim, strkala mu stale prsnik, / pritom bola druhorodička / ,mala by vedieť čo a ako. Sestrička prišla asi 5x ,že či nechce pomocť, ona stale ,,že nei. ja som moju malu nemala pri sebe, ale som si oddýchla, hoci jej maly stale plakal. Nakoniec to male chua od plaču zaspalo.Tato mamička nakocniec ani poriadne nakojit nevedela, vzdala to na treti den, ked bola uplne vyčerpana ,na radu lekara, ked chce dostať mlieko, musela maleho dať aspon na 3 hod. preč. Ked jej ho zobrali unavena zaspala tak tvrdo, že ju nezobudil ani manžel so synom, ked prišli. No a samozrejme z jej reči doma ju čaka fuul servis, kedže manžel aj vyperie, aj o maleho sa stara aj navari. Tak ano, take super to je. Nevravim to o tebe, ale žena akokolvek vyčerpana je po porede, musi si oddýchnuť, aby nabrala sil ,ked pojde domov. Ak jej nema kto pomocť ,tak to musi zvladnuť sama, ale vždy sa niekto najde. Ale vypisovať tu,ako je niekto dobra a zla mama, len preto ,že si potrebuje po porode oddýchnuť, nie je pekne. Ja som si svoje odžila a mam 5 deti a možem potvrdiť, že sa vobec necitim ako zla mama. A najviac ma hreje ,ked mi to povedia moje deti.
@betunka39 nie, nemusi to byt vzdy prikraslene 😉. Ja som presne taky porod zazila a nic neprikraslujem. Ono je to skor o postoji, niektore si proste neveria a plne sa odovzdaju lekarom, nech ich 'odrodia', nevedia, ze vsetko zalezi len na nich a ze ich telo je naozaj sposobile porodit samo, bez zasahov. Ale vsetky tie vyvolavacky, oxitociny, vyvazovanie noh, epiduralky, polohy pri porode, nemoznost sa pohybovat, jest, pit...toto vsetko priamo posobi na priebeh porodu. je dokazane, ze v polohe, v akej sa rodi u nas, su porodne cesty zuzene o 30%. Tak sa fakt netreba cudovat, ze nastanu komplikacie, ze porod nepostupuje, ze sa dieta zasekne a podobne. AK by takyto porod prebiehal prirodzene a bez zasahov, je velka pravdepodobnost, ze by komplikacie nenastali. Toto nemam z vlastnej hlavy 😉. Dolezita je vsak aj celkova zivotosprava, ja napriklad cely zivot sportujem, cvicila som aj pocas oboch tehotenstiev az do konca, este v 8.m. som behala po kurte a hrala tenis 😀, dvihala cinky a pod. cize svalstvo pevne a tym padom ho mozem lepsie ovladat, co je velke plus pri porode.... samozrejme zdrava strava a pod. Toto vsetko vplyva na priebeh porodu. Ale poznam vela zien, co si myslia, ze staci len prist do porodnice a tam ich ucast na porode konci, ocakavaju, ze ich druhi budu riadit, budu im hovorit, co maju robit, same to nevedia, dokonca ich to ani nenapadne, odovzdane posluchaju, na nic sa nepytaju, je im jedno, co do nich pichaju....su absolutne odstrihnute od celeho porodu a vtedy tie porody zvyknu byt tazke, kedze vaginalny porod nie je operacia, ale prirodzeny jav.
@ladywitch26 Nechapem to osocovanie tu naozaj! preto sa zdrzujem vobec nejakych takych komentarov, nemam zaujem sa do toho zatiahnut 🙂 Ano v grecku je bezne, ze ked partner nemoze alebo nechce byt pri porode tak grekyne maju casto dulu (po grecky "mea"), ktoru si dovedu so sebou.
@dimitra Urcite si to mala a mas zlozite! Bolo by vsak vhodnejsie keby si napisala V Edese kde som rodila, alebo aspon v porodnici kde som rodila...lebo formulacie ako "v grecku" su velmi zavadzajuce a skutocne moze to vystrasit mnohe buduce mamicky. Grecka mentalita je skutocne zlozita, trvalo mi dlho nez som ju pochopila 🙂 Dnes uz viem medzi nimi chodit. Greci totizto radi vsetko dramatizuju a zvelicuju. Tiez som si myslela, ze v statnej nemocnici je clovek odkazany na smrt podla toho ako to oni lubia znazornovat. Nastastie mam v okoli ludi, ktori ma presvedcili, ze to nie je celkom tak a tak som sa "odvazila" vyskusat grecke verejne zdravotnictvo. Vzdy sa mne a mojim blizkym dostala potrebna zdravotna starostlivost. Nie je to ziaden luxus ale ani katastrofa. Nevyzera to tam ani ako v nafajcenej krcme ako to vyznieva z prispevkov. Je pravda, ze sa moze stat, ze si moze nejaky lekar zapalit ale nevidela som nikdy nikoho fajcit v lozkovom oddeleni v nemocnici, ani som ziaden dym necitila ani na chodbach. Raz som videla lekara fajcit v jeho kancelarii ale to nebol gynekolog, to som mala inu operaciu. Tiez ma to zarazilo. To bolo asi take najhorsie co som zazila.
Poznam osobne a z forumu tisicky zien co rodili v statnom sektore. V minulosti grekyne preferovali sukromne porodnice podla skor z rozmaznanosti a nejakeho prestizu. Odkedy je kriza situacia sa zmenila a aj oni uz chodia do statnych a su velice prekvapene ako sa to pekne da aj bez nejakych uplatkoch. Oni sami si zivili lekarov uplatkami. Pocula som, ze su taki co si vypytaju uplatok ale am sa to nastastie pri ziadnej navsteve nemocnice nestalo. Hybem sa tu v medzinarodne komunite. A prave nemky a anglicanky ma presvedcili, ze je to ok v statnej nemocnici. Jedna anglicanka je jedna z mojich najlesich kamosiek v Grecku, rodila aj v anglicku aj v grecku a povedala, ze nechape co grekyne chcu! Ved to prebehlo tak ako v anglicku dokonca vraj lepsie lebo mala stale doktora pri sebe co vraj v anglicku nemala a v nemocnici bola este par dni po porode a nezaplatila ani cent. Ja som si priplatila nejakych 200 eur za 4 dni na nadstandardnej izbe - dvojke.
Uz som sa rozpisala viac nez som chcela. Dimitra dufam, ze sa z toho spamatas!! Zrejme si naozaj nemala ziadnu pomoc ani nikoho kto by ti vysvetlil a pomohol v cudzom systeme. Nie je vsak standardom v grecku neoznamit pohlavie ani ine veci co si zazila, proste a zial sa stali prave tebe. Ja mam fotgraficky zdokumentovany cely porod, na ktory mam nastastie nadherne spomienky 🙂
@aliza ano, maš pravdu, ja som cele tehotenstva bola tiež v pohybe, gazdovali sme, starala som sa o streho otca, ktory ležal, teraz pri piatom som ešte v siedmom mesiaci chodila hore rebrikom v praci, robila som do poslednej minuty. Ked som zistil,že som tehotna teraz naposledy lekar ma chcel poslať na rizikove, lebo vraj koli veku. Ja som odmietla. vtedy povedal, že ma obdivuje, lebo dnes mlade ženy, hned ked zistia, že su tehotne chcu ist na marodku, ako keby boli chore. Potom ano, ked cele tehotenstvo presedi pred tlkou bez pohybu, samozrejme vynimjuc tie, kotre maju naozaj problemy, tak sa cuduju ake maju ťažkosti pri porode. Všetko je o tom, čo žena sama chce ako pišeš, aj tu na Sk sa da pekne odrodiť, ak je na to žena pripravena. Ja sa nemožem sťažovať na nič, a nikdy som nikoho nepodplatuila a prvy porod bol v poslednej chvili a dosť ťažky ,mala som 18 stehov. Ale aj tak bolo o mna dobre postarane. Nikdy som pri debe nikoho nechcela, ani manžela, pri poslednom bola so mnou kamoška, ale len kým som ja chcela. Poslednu dobu som chcela byť len so sestričku. Lekarjka prišla len ozaj chytiť malu, ked vyklzla ako rybka, tak sa vyjaderila lekarka. Porodila som placentu a bolo. Ako vraviš nemaju sa davať lieky a pod. Ja som proti epiduralu, ale pri poslednom mi dlai oxyrocin a možem povedať,že po nom som bola plna sily, a hlavne po ostatne dni, nemala som nizky tlak. Takže niekedy je to ozaj potrebne. Ale to musi každa matka vedieť sama čo chce. Dnes je vela možnoti ako si vštko naštudoať a potom su niektore až primudre, čo je na škodu. ja som neštudovala nikde nič, všetko mi povedala mama a sestra neskor aj svokra pridala svoje rady. A boli užitočnejšie ako všetky knižky.
@horana Ale ano, uznavam, ze ten prvy prispevok bol trochu silny. Ale jednoducho ma poburilo to, ze mam byt za nieco vdacna. A zaroven to, ako jednoducho hodnoti matka po porode pracu lekarov. Ja napriklad viem, ze jednoducho nie je v mojich vedomostiach hodnotit rozhodnutia lekarov. Nestudovala som to, nerozumiem ucinku liekov, nemam skusenosti s roznymi situaciami pri porodoch. Preto verim, ze robia vsetko pre to, aby veci isli dobre. Pre mna je to lepsia cesta ako pochybovat o kazdom rozhodnuti, vyhrazat sa zalobami, stazovat sa a podobne.
V BS mozno idu prirodzene porody, za rovnaku cenu ako v BA. Na druhej strane v BA je tych porodov viac, konkretne na Kramaroch 4x tolko, nez v Banskej Stiavnici. Ano, lekar by mal byt partnerom. Ale kolki pacienti mu to dovolia? To je len take filozoficke zamyslenie - opat si kazda zo stran tabora mysli, ze ma patent na rozum. Neospravedlnujem spravanie lekarov, ale netrufam si hodnotit medicinske rozhodnutie. A o tom je moj prispevok - prisla som porodit a odist a nie uzivat si 5*hotel. Uz som asi stara na nejake lepsie zajtrajsky a idealisticke predstavy ako jednotlivec dokazal zmenit system. Ano, som v ulite, je to moja volba po celkom dost roznorodych zivotnych zazitkoch, ktore sa tykaju nielen zdravotnictva. Je to moja volba a ty ju mozes hodnotit ako chces. Ja jedina poznam jej dovody.
Ciste fakty uvodneho prispevku:
1. nebol robeny ultrazvuk: ani u nas sa standardne nerobi
2. zmerali vahu a tlak a posudili, ze to bude na cisarsky: podozrenie na preeklampsiu? neviem, autorka sama vravi, ze po grecky nevie poriadne. sama viem, co robia hormony pocas porodu, takze skutocne vnimanie celej situacie moze byt niekde uplne inde, nez realita
3. "ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke." To je ta veta, ktora tu zjavne zo mna spravila supermatku. OK, beriem, ze mozu byt aj zeny unavene, vycerpane a chcu si oddychnut. Ale na druhej strane, ked raz nemocnica nema novorodenecke oddelenie, matka je zdrava, dieta je zdrave, aku moznost ma personal? Az dodatocne som sa dozvedela, ze tomu tak bolo aj pri zasivani a cisteni, to v uvodnom prispevku nebolo.
4. nebol robeny klystir: nie vsade sa robi
5. lekar nevedel, ci su deti dve - to je fakt cudne, ale co ja viem, mozno mala mamicka velke brucho, ja fakt netusim, na zaklade coho si to myslel. pacientka nemusela mat so sebou tehotensku knizku (neviem, ci sa tam take daco vobec dava). Sama pise, ze na poradne chodila inam.
6. infuzia a 8 dni v nemocnici. pytala som sa, ci je autorka lekarka a ci vie, co mala v tej infuzii, na tuto otazku som odpoved nedostala. Pravdepodobne ju nedostanem ani od teba.
Pozri, ja vidim, ze mame na cely problem uplne odlisny pohlad. Ja chapem tvoj, je viac emocionalny. Ty skus chapat moj, ze je viac pragmaticky a vnimam viac fakty. A tym zakladnym faktom je, ze autorka prisla do porodnice, porodila zdrave dieta a zdrava odisla. Zakladny ciel zdravotnictva bol splneny. Ak chcem pekne zaobchadzanie, respekt lekarov a sestier, zaplatim si sukromnu porodnicu (nemusi ist len o Koch). Rovnako autorka sa rozhodla nerodit v sukromnej, ale v statnej nemocnici a tam jednoducho treba ratat so znizenym komfortom. To je cele.
@betunka39 no, ja som zase od svojej mamy pocula len same horory 😀, preto som sa rozhodla, ze sa to urcite da aj inak. Bol to pocit, nie tuzba byt premudrela 😎. Nasledovala som len svoj instinkt a oplatilo sa 😉. Ale ja som taky bojovnik, ja sa proste nevzdavam a vzdy hladam tu naj cestu vo vsetkom, nestaci mi, ze ostatni to robia tak, ja chcem mat co najviac relevantnych informacii, aby som si mohla utvorit nazor. Cely jeden rok som denne pozerala dokumenty o porodoch, najma o porodoch doma....a vela veci som pochopila a vzapati to zazila na vlastnej kozi, aj ked nie priamo doma, ale bolo to 'ako doma', v porodnom dome a poviem ti, ten zazitok sa neda ani opisat. Zazila som prvy nemocnicny, bez komplikacii, ale komplet riadeny personalom....takze mozem porovnat a napisem len jedno, to sa neda vobec porovnat. A nie je to vobec o hrdinstve, ci supermatke, ale o nacuvani a nasledovani vlastneho tela. Potom porod nemusi byt tazky, matka vycerpana, ci depresivna, prave naopak, ja som mala taku zaplavu endorfinov, ze som sokoro lietala, po unave ani stopy, som bola ako v nirvane, ziadna bolest, nic. A toto sa fakt stava pri prirodzenych porodoch.
@aliza ano ja si porovnavam prvy a posledny porod a je velky rozdiel ked som rodila prvykrat bolo nas spolu 5 ,ale aj tak som sa nemohla stažovať, na vtedajšiu dobu. Pri poslednom som mala komfort ,ale neplatila som nič naviac, možno že som trafila na fakt dobru sestru, ktora vedela viac ako lekarka ktora bola mladučka, ale s výborným pristupom. Nič nenutili, žiadny klistir, žiadne nasilne veci, skor sa všetko vypytovali, mohla som aj piť, dokonca som vyskušala fit loptu, za čo som boal v tých bolestiach vdačna. Ale napr. ja by som sa bala rodiť doma pokomplikaciach pri prvom porode, hlavne koli dieťatku.
@aliza ty ozaj sa musis nudit ked kazdy jeden koment tu citas a vsetkym tu musis odpisovat 😀 chudence deti co ich mamicka je cele dni na konovy 😀
@bosoriak presne ako pišeš, dnes už sme tak naroční ludia, že až, ale ved takto prednedavnom rodili aj naše mamy a stare mamay a sme tu ,zdrave a žive deti. Naše stre amamy o takom komforte, aký chceme dnes ani nesnivali. Prislo to na nich lahli o postele odrodili a ak nemal kto, tak ako moja svokra rozpravala, jej mama bola sma po porode o 3 hodiny sla dojiť kravu, aby neumrela ona a ostatne deti hladom. A babka žila do 86 rokov zdrava ako repa a to porodila 10 deti. Dnes su už poniektore až privelmi naročne vosvojich požiadavkach, ako píšeš ak chce niekto komfort akov hoteli nech si priplati. ALe poznam aj take pripady, že všetko bolo dopredu naplanovane, zaplatene nemale peniaze a ako naschval porod dopadol katastrofalne aj po porode to nebolo ono. A to len vdaka tomu, že to mamička nezvladla tak ako to mala v predstavach.
@natas4 poznam ludi, co ziju v irsku 7 rokov a aj tak sa nevedia dohovorit. to,ze niekde dlho zije, neznamena automaticky, ze ovlada rec plynule. sama napisala,ze vie grecky tak 50 na 50. to je za normalnych okolnosti. ak k tomu pridam extremnu situaciu, stres a problemy pri porode, tak mohla zabudnut kludne aj vsetko. nerobim z nikoho neandrtalca, len podotykam na normalny fakt. zijes aspon v zahranici, aby si toto dokazala objektivne posudit?
@betunka39 keby si poriadne citala, tak by si nikde nenasla slova, ze obvinujem mamicky za to,ze sa zbavili dietata pri porode. to len niektore damy tu citaju medzi riadkami nieco, co tam ani nie je.ani jedinej som nenapisala, ze je zla matka, ked sa nepostarala o svoje dieta. len som podotkla, ze vo vacsine statov mimo slovenska to v nemocniciach beru ako normalne,ze zena ma svoje dieta hned pri sebe. ano, ak to nezvlada, dieta place, mamicka unavena, tak sa sami pridu ponuknut, ze ho zoberu, pripadne ak matka pride za nimi, ze si chce oddychnut, tak jej nepovedia nie. ale nikde ho nezoberu automaticky, bez toho, aby sa mamicka aspon pokusila on postarat. preto mne prislo normalne, ze jej dieta prilozili na hrud a bolo tam aj pocas sitia. zakladatelka temy nikde nenapisala,ze sestricky poziadala, aby jej dieta zobrali, lebo nevladze. ono je to tak, ak si doslovne clovek neotvori hubu, tak nikto mu citat myslienky nevie.
@denaalubos typicka reakcia, ked cloveku dojdu rozumne argumenty....no prezrad ty, co robia tvoje "chudence" deti 😉 moji starsi sa akurat hraju na schovavacku a najmladsi si hryzie paste sediac mi na kolenach. su najedeni a nic im nechyba.

@dimitra to beriem, len to tak trebalo napisat hned na zaciatku 😉 lebo je rozdiel urcita cast krajiny a napisat, ze v celej krajine. Teraz tomu uz lepsie rozumiem 😉.