icon

Kde ma nechajú porodiť bez liekov?

micaz
21. mar 2022

Ahojte, som prvýkrát tehotná, končím prvý trimester, ale už teraz ma desí pôrod.

Nie to, že to bude bolieť, ale že sa mi stane to, čo toľkým mojim kamarátkam, známym, príbuzným a aj veľa veľa ďalším ženám, ktoré sa neboja o tom hovoriť. Podľa mojich informácií je taká slovenská klasika, že sa pôrod čo najviac urýchľuje, pichá sa oxytocín, tým pádom kontrakcie nastúpia veľmi rýchlo veľmi silné, mamičke sa nenechá čas si na bolesť zvyknúť. Dáva sa epidurál, čo sa dostáva aj do systému dieťatka a je z toho dosť omámené, okrem toho že žena je znecitlivená a nevie už sama intuitívne, čo má robiť. Ženy sa dotlačia do polohy v ľahu, s nohami v strmeňoch, čo je podľa žien aj mnohých doktorov (ktorí to chcú robiť pre ženu čo najlepším spôsobom) tá najhoršia poloha pre pôrod. Desivé historky o tom, ako sa dieťa nasilu páči kliešťami, ako na mamičku sestričky kričia, ako ju ponižujú, neberú do úvahy ako to chce ona, váľajú sa jej na brucho aby bábätko vytlačili. Preventívne nástrihy hrádze, totálny nerešpekt, dieťa sa po pôrode vezme a mamička ho aj niekoľko hodín nevidí. Dlhodobé následky nielen pre ženu, ale často aj pre dieťa.

Toto všetko je pre mňa tak desivé, že sa vôbec nečudujem že má toľko žien popôrodné depresie či posttraumatický syndróm. Navyše som ešte nepočula o tom, že by nejaký lekár či zdravotnícky personál niesol za také správanie následky. Súdy zvykne vyhrať nemocnica, nie "precitlivená" mamička, ktorá má byť proste rada, že dieťa je živé.

Viete mi prosím poradiť, či na Slovensku existuje pôrodnica, kde majú ľudský prístup? Kde budú rešpektovať prirodzenú cestu, že prvá doba pôrodná trvá dlho, že to nechcem nijako urýchľovať, že nechcem aby ma nastrihávali preventívne, že nechcem ležať na chrbte, ale chcem si zvoliť takú polohu, aká mi bude príjemná, a kde na mňa nebudú kričať, ale budú ma vnímať ako ženu, ktorá rodí svoje dieťa? Nie ako niečo, čo sa prišlo nechať odrodiť, a hlavne nech to nepapuľuje?

Ďakujem veľmi pekne za všetky rady! Pevne verím, že sa mi nejakú takú pôrodnicu podarí nájsť, jediná ďalšia alternatíva je pre mňa pôrod doma.

Mica

Strana
z4
ziabs81
24. apr 2022

@aurorastone u mňa takisto

lilope
27. júl 2022

@micaz mňa strašne zaujíma tvoja skúsenosť. Či sa bude líšiť od predstavy 90% rodičiek, ktoré ti opisujú nenaplánovateľný pôrod alebo nie. Napíš po pôrode, som zvedavá. A veľa šťastia, hlavne obom želám zdravie 🙂

petulkahu
27. júl 2022

@micaz Odporucam si najst nejaky predporodny kurz vedeny dulou, je fajn mat info aj z druhej strany. Tam sa ti vela veci objasni a mozno pochopis aj tie odpovede kt. vlastne nesuvisia s tvojou otazkou🙂

samkolea
27. júl 2022

Rodila som v anglicku- prislo mi to, ze ano nechavaju porod ist co najprirodzenejsie lenze voda mi odtiekla v sobotu o pol 10 vecer a syn sa narodil v pondelok 14.35- nedokazes si ani predstavit co som zazivala!!!! Nebyt oxytocinu, epiduralu a nakoniec nastrihu(nesedela som mesiac), a kliesti nie som tu ani ja ani dieta. Nedokazem posudit ci ja som bola neskusena a nechavaka to na nich alebo oni to nechali zajst daleko a potom zachranovali. Druhy krat som rodila z Ziline a kombinacia skusenosti, zrejme aj porod bol iny, okolnosti som od odtoku vody porodila do 4h ale z toho strachu som si dala epidural. Rozdiel v epidurale bol, ze v uk som necitila nic pocas tlacenia-oni sledovali monitor a kontrakcie a hovorili mi kedy tlacit-chvalabohu za tu pomoc, ja som uz nevladala ani zmurkat a tu v svk som citila vsetko uplne aj napriek epiduralke. Zvolila by som zlaty stred. Nebyt ani moc mudra ale zase ani vystrasena.

katka281
27. júl 2022

@micaz ja som rodila vo Zvolene...nic do mna nepichali kym nemuseli. Odtiekla mi voda v nedelu o tretej rano. Porodila som v pondelok o pol stvrtej poobede. V pondelok o cca 12tej mi prvy krat zaviedli tabletku, aby sa zacalo nieco diat, dovtedy cakali kym sa porod rozbehne sam. Nikto na mna za nic nekrical. Nastrih spravili, bolo to nutne a vobec som to necitila 🤷‍♀️ ci tam povoluju rozne polohy pri porode to neviem...ja som sa odovzdala lekarom a pocuvala svoje telo, ktore ti samo napovie co mas robit. Samozrejme treba zostat v co najvacsom klude a nepanikari a mysliet len na to vytuzene babatko...

cecilia29
27. júl 2022

Rodila som v Žiari nad Hronom a stretla som sa len s ľudským prístupom .Neviem, toto čo píšes mi nepríde bežná prax, len povytahovanie všetkého zlého. Vôbec sa nedáva skoro oxitocin, mne dali len pri druhom, keď mu klesali ozvy a bol veľký - až pri posledných kontrakciach. Epiduralku som nechcela ani mi ju nenukali. Klystír pri druhom mi vôbec nerobili. Nástrih robili lebo trebalo.

lentak1223
27. júl 2022

@micaz No, ja mam za sebou 3 porody a som bez traumy. Ano, pred 10 rokmi som zazila 1 sestricku, co bola neprijemna, ale zeby ma ponizovala? Tak to vobec. Ja nemam na porody ziadne zle spomienky. Posledny som mala v marci, a to bola uplne krasna pohodicka. Vsetci velmi mili, my s muzom sme sa porozpravali na porodnej sale, chlapatko prislo na svet bez nastrihu - doktorka zhodnotila, ze nepotrebujem, a to mal skoro 4 kg. Ani 3 roky predtym som nezazila ziadny horor, krasne a s pomocou sestricky som porodila dievcatko - tam ma trochu nastrihli, ale nic hrozne. Fungovala som bez problemov par hodin po porode. Ale ja nie som stresator, nesla som do nemocnice s ciernymi scenarmi, povedala som si, ze budem pocuvat, co mi povedia. Vsetky deti som rodila na Kramaroch.

Strana
z4