Kde ma nechajú porodiť bez liekov?
Ahojte, som prvýkrát tehotná, končím prvý trimester, ale už teraz ma desí pôrod.
Nie to, že to bude bolieť, ale že sa mi stane to, čo toľkým mojim kamarátkam, známym, príbuzným a aj veľa veľa ďalším ženám, ktoré sa neboja o tom hovoriť. Podľa mojich informácií je taká slovenská klasika, že sa pôrod čo najviac urýchľuje, pichá sa oxytocín, tým pádom kontrakcie nastúpia veľmi rýchlo veľmi silné, mamičke sa nenechá čas si na bolesť zvyknúť. Dáva sa epidurál, čo sa dostáva aj do systému dieťatka a je z toho dosť omámené, okrem toho že žena je znecitlivená a nevie už sama intuitívne, čo má robiť. Ženy sa dotlačia do polohy v ľahu, s nohami v strmeňoch, čo je podľa žien aj mnohých doktorov (ktorí to chcú robiť pre ženu čo najlepším spôsobom) tá najhoršia poloha pre pôrod. Desivé historky o tom, ako sa dieťa nasilu páči kliešťami, ako na mamičku sestričky kričia, ako ju ponižujú, neberú do úvahy ako to chce ona, váľajú sa jej na brucho aby bábätko vytlačili. Preventívne nástrihy hrádze, totálny nerešpekt, dieťa sa po pôrode vezme a mamička ho aj niekoľko hodín nevidí. Dlhodobé následky nielen pre ženu, ale často aj pre dieťa.
Toto všetko je pre mňa tak desivé, že sa vôbec nečudujem že má toľko žien popôrodné depresie či posttraumatický syndróm. Navyše som ešte nepočula o tom, že by nejaký lekár či zdravotnícky personál niesol za také správanie následky. Súdy zvykne vyhrať nemocnica, nie "precitlivená" mamička, ktorá má byť proste rada, že dieťa je živé.
Viete mi prosím poradiť, či na Slovensku existuje pôrodnica, kde majú ľudský prístup? Kde budú rešpektovať prirodzenú cestu, že prvá doba pôrodná trvá dlho, že to nechcem nijako urýchľovať, že nechcem aby ma nastrihávali preventívne, že nechcem ležať na chrbte, ale chcem si zvoliť takú polohu, aká mi bude príjemná, a kde na mňa nebudú kričať, ale budú ma vnímať ako ženu, ktorá rodí svoje dieťa? Nie ako niečo, čo sa prišlo nechať odrodiť, a hlavne nech to nepapuľuje?
Ďakujem veľmi pekne za všetky rady! Pevne verím, že sa mi nejakú takú pôrodnicu podarí nájsť, jediná ďalšia alternatíva je pre mňa pôrod doma.
Mica
@maryetta presne takto som to mala aj ja. Voda odisla a ja som sa citila fit a stastna, ziadne kontrakcie ale ziadne 🙈🙈🙈 otvorena som ani nebola, chodili ma kontrolovat. Stale nic. Nastastie ja som cakala na svojho dr , ktory mi mal spravit cisarsky, takze nemuseli mi davat oxytocín.
@micaz pozri ak budes mat dobry zdravotny stav, pripravis sa na porod, male nebude v ohrození nikde do teba nebudu nic pchať a nechaju ta rodit prirodzene bez chémie. Prajem ti uprimne aby si to tak mala a porod si si uzila. Na druhej strane zase riesit, ze nástrih je zly, nie je neboj. Radsej 3 stehy ako roztrhnuta na 40 stehov. Oxytocín, proste niekedy sa mu nevyhnes. Lepsie ako pridusene dieta s poškodeným mozgom. Si myslis, ze ho davaju len tak pre zabavu? Zatláčanie brucha, tiez lepsie ako kliešte, ktore tiez mozu poškodiť hlavičku. Radsej nech mi lezi na bruchu 100kg sestricka ako jedny kliešte ťahajú moje dieta. Takze vsetko coho sa bojis ma aj pre aj proti. Vyber si radsej dobreho doktora, ktoremu dôverujes, ze ak bude nevyhutne pouzit niektorú metódu s ktorou nesúhlasíš, použije ju v nevyhnutnom pripade. Este posledne neboj sa porodu uz teraz. Tie spravne hormony strachu z porodu este len pridu 😉😉😉😉.
@micaz pozri, každá prvorodička sa boji. Čítame si hororové príbehy a ver mi,že veľa žien zvelicuje. Ak chces mať pokoj v duši,tak si zazmluvni nejakého lekára a porozprávaj s ním o svojich požiadavkách. Dnes sa už nerobia preventívne nástrihy,nikto ti nebude dávať epidural ak si ho nezelas. Vobec ti nenapadol,že môžeš porodiť do hodiny od prvej kontrakcie?. Mne sa to stalo. A prerevala som od strachu posledný mesiac pred pôrodom. Nestihli sme ani papiere vypísať. Lebo už na chodbe trčala hlavička 💁💁💁💁💁 zbytočne sa bojíš dopredu. Môže to byť úplne v pohode a teda,že bude. 💪💪💪💪 Domáci pôrod nie je cesta. Susedka rodila doma v obývačke a poviem ti,že celý panelák sme mali bezsennu noc. Susedia dokonca policajtov volali,lebo si mysleli,že ju niekto vraždí. 🤦🤦🤦🤦🤦 Ale to iba tak na okraj. Neboj. Uvidíš,že bude dobre 🌞
@micaz ahoj ja som rodila v Ružomberku a ja som bola spokojná. Nič mi nedávali ani ihlu som za cely čas nevidela len čo ma doktor šil po pôrode už. Nikto sa po mne neváľal, pomáhali mi tak že ma držali za ruku sestričky dokonca aj troška vody mi doniesli lebo som bola strašne smädna a nemala by si piť na sále.
Po prvé, ak by to takto reálne fungovalo, naozaj si myslíš, že by sa o tom ženy báli hovoriť? Po druhé, ak by to boli všetky úkony pri pôrode také nebezpečné, myslíš, že by to v 21. storočí, kedy sa dajú od doktorov vysúdiť ešte aj špinavé trenky, stále praktizovali? Každá žena ti povie niečo iné, máloktorá má ukážkový pôrod. Z môjho okolia sa väčšinou baby sťažujú na personál, že neboli trikrát príjemní, čo treba zas brať tiež s rezervou, lebo keď je žena v bolestiach málo čo jej príde príjemné. 🤷🏻♀️
@micaz mozes to odmietnut. Aj oxytocin sa da odmietnut, musis o tom vopred informovat personal. Epidural sa da odmietnut uplne lahko. Ale mozes odmietnut skoro vsetko. Alebo ist rodit napr niekde do Rakuska a tam nedostanes nic ani keby to pytas. Mozno ten oxy daju, ale inak davaju az po hodinach nieco. Vies ked uz sa tak 18 hodin trapis, tak uz je to ine potom. Na 4 hodiny nema ziadna epi ani nic utlmujuce zmysel. Mne tiez povedali, ze vsetko to od urcitej fazy nepodavaju skrz dieta. Ja som mala porod kratky a velmi bolestivy. Jedine kyslik som ja vyziadala, bo som stale zvracala
@micaz Ahoj, mám pocit, že sa v tom moc vŕtaš až ťa to tak pohltilo, že máš skreslený pohľad na realitu. Skús menej čítať katastrofické komentáre a viac sa teš na svoje bábätko. Keby som sa mala stále sýtiť komentármi, kde sa mamičky stále sťažujú na to a ono, tak ani neotehotniem. Pravda je taká, ako to tu už niekto písal, že spokojní ľudia málokedy napíšu pozitívnu skúsenosť. Samozrejme, tí s negatívnou ich napíšu tak presvedčivo, že sa pre teba stanú svätou pravdou. Vypni si internet a užívaj si tehotenstvo. 🙂
@micaz
Ahoj. Mám za sebou tri pôrody. Prvý, niečo také, ako si opísala v prvom príspevku, pred 10rokmi na Kramároch, ďalšie dva v Sanatóriu Koch, bez liekov, epidurálu, urýchľovania, plne v mojej konpetencii, veľmi pekné a pôrody. Kamoška má 4deti, všetky odrodené na Kramároch, zlú skúsenosť ako ja nemala ani raz. Ona nemala ani doktorov zazmluvnených, nič. Ďalšia kamoška, 4 deti, tri porodené na Antolskej, prvé strašná dráma, ďalšie dve že v pohode, posledné šla rodiť do Kocha. Ďalšie dve kamošky, po dve deti, všetko porodené na Antolskej a super, spokojné. Chcem tým povedať, že pôrodo je záležitosť, kde je v hre príliš veľa faktorov. Kamarátka je anestéziologička a čo mi tá hovorila, čo stvárajú niekedy ženy pri pôrode, no koniec. Lebo zažila aj také, že žena chcela prirodzený pôrod do chvíle, kedy tie kontrakcie začali byť ozaj nepríjemné a vtedy sa strašne zľakla a začala vyvádzať, že ona chce epidurál a neviem čo, všetci jej tam vyvsetľovali, že na epi je neskoro a skrátka musí porodiť ako je, dostala sa do stavu totálnej paniky, odmietla tlačiť, spolupracovať, koniec. Sa tam všeci dobre zapotili, aby to bábo aj ona prežili bez ujmy 🤷♀️. Nachystaj sa, choď na kurz nejaký a základ je, byť v pohode, nestresovať. Keď máš lekára, ktorého by si si vedela zazmluvniť, sprav to. A hlavne nečítaj pôodné horory!
Ahoj, mám dobrú skúsenosť z Antolskej z júla 2019. Pred pôrodom sme si to tam boli s mužom omrknúť. Zrovna nemali záhul tak nás sestrička previedla, ukázala celé oddelenie, vysvetlila čo sa kde deje, ako to tam chodí a potom prišli na rad moje otázky. Pýtala som sa presne na praktiky ktoré popisuješ a na to aká je prax u nich. Nebudem tie odpovede teraz rozpisovať. Len poviem že tá návšteva ma ubezpečila v tom že keď nastane čas, prídem do prostredia v ktorom môžem porodiť podľa svojich predstáv a s rešpektujúcim prístupom všetkých zúčastnených. Vo výsledku -
28hodín, prirodzený pôrod, zdravé dieťa. Jediné o čom sa ťažšie diskutovalo bola poloha pri pôrode. Neboli moc prístupní inej ako na chrbte ale poviem ti že po tých nekonečných 28 hodinových kontrakciách keby mi povedali že mám rodiť v stojke tak to dám už len nech je vonku 😅.
Takže za seba určite odporúčam osobnú návštevu a zrozumiteľnú komunikáciu 👍. Nebáť sa, pýtať sa.
@micaz ja som rodila 2x prvy v ba druhy v brne oba porody v statnej nenocnici a tie porody a pristupy boli neporovnatelne... V brne som rodila na porodnej izbe sama bol tam iba muz, mala som svoju sprchu na izbe a pirodnu vanu... Ked niekto prichadzal najprv zaklopal pivedal kto je co chce a potom sme sa dalej bavili.... Nikto ma donicoho nenutil ani netlacil. Rodit mozes v polohe akej chces ty ak ti to vyhovuje aj v stojke na jednrj ruke ziadne na chrbate nohy dohora... Ja sim nakoniec skoncila na sekcii kde bol cely cas pri mne aj na operacnej sale.... 600nedelie uplne super navsevne hodiny jedykolvek 24h, izby aj socialky ultra ciste, persinal super ani 1x som tam nezazila ze by niekto po mne vrcal ako napr na sk bezna prax.... Ak by som rodila znova mija volba by bola jednoznacna 😊
@micaz autorka, ty si si vybrala asi to najhoršie čo môžeš. Rodila som dvakrát a nič také som nezažila. Kamarátky, sestry rodili, všetko v pohode. Práveže sa snažia vždy čo najmenej liekov dávať. Moja mamina je pôrodná asistentka a je známa tým, že matky odhovara od epiduralky.
A keď si v prvom trimestri a už teraz sa nechávas strašiť tkaymituo historkami ver mi, že sama si robíš zle.
@la3na prepac, ale také to okukovanie saly mi proste príde strasne komické 🙈🙉 aj ja som najskôr chcela ísť, ale potom som si povedala ze načo vlastne. Ved mi predsa povedia co a ako. Nie Však? Vsak ani ked mi išli vyberať slepak ma chirurg nevodil po sale a neukazoval mi to tam. Pozrela som si videa na nete, ako to tam asi vyzerá, pozrela som si fotky co tu dali baby a vravim si, ze vsak mi zvysok povedia co a ako.
Rodila som tam 2x, raz sama na boxe, druhy krát na spoločných (ale bola som tam sama). Jedine co by mi tam vadilo, su tie spolocne boxy, lebo tam fakt počuješ vsetko.
Neber to teraz prosim osobne, nie je to myslene vyslovene na teba. Ale tak proste vseobecne.
@lienka.7 no ja by som tie saly vidiet chcela, u nas nebola moznost skrz coronu a teda nahodou mi tam robili ctg na jednej z tych sal a aj ma to upokojilo psychicky a aj vzalo ocakavania. Nebola tam sprcha, ani toalety, bol tam iba taky vozik a vedro pod nim. Cize taka prenosna toaleta. To ma dost sklamalo, ale tak bol to kamrlik o velkosti detskej izby v panelaku a tam bolo miesto iba na postel a dva pulty, vyzeralo to ako kuchynska linka. Inak to bolo fajn, je to jedna z nemocnic vo Viedni, vsetky saly ( videla som nahodou 3 boli rovnake. Ziadny nadstandard tam neexistoval. No keby to vidim vopred a nemam tam rezervacku v systeme, tak asi by som skusila menit porodnicu. Ako keby mi tam robia nieco v komplet narkoze je mi to fuk, ale takto tam byt par hodin s plnym vedomim, tak to uz aspon tu toaletu a sprchu ocenis
Neviem či ti táto diskusia nejako pridala na pohode ale skôr si myslím opak keďže si si zrušila účet. Možno si to tu ešte dohľadáš a tak ti napíšem aspoň moju pozitívnu skúsenosť s pôrodom na Antolskej v BA. Žiadny pôrodný plán som nemala, iba som si zazmluvnila úžasného pôrodníka dr. Oravca. Pôrod som mala po 2 dňoch prenášania vyvolávaný. Po poslednej konktrole doktor uznal za vhodné to nenaťahovať, no opýtal sa na môj názor a či súhlasím. Vodu mi prepichol a tá už bola zelená, takže to zhodnotil dobre. Najskôr sa čakalo že sa mi rozbehnú kontrakcie, no 2 hodiny sa nič nedialo. Po mojom súhlase mi pustili oxytocín. Kontrakcie som mala do pár sekúnd od podania. Epidural som síce chcela, no akosi sa ho nepodarilo napichnút...vraj sa to u niektorých žien stáva a nie je to možné. 🙄 Aj napriek tomu že som epi nemala, dalo sa to zvládnuť. Pôrodná sestra ma chodila dosť často kontrolovať, ako aj doktor. Ku koncu už sedel pri mne a podporoval ma. Poradil mi nech si čupnem k lehátku, pridržam sa ho a tak nech skúsim tlačiť ...aj ma v tejto polohe vyšetroval. Keď už išlo k tlačeniu, normálne som si ľahla, vyložila nohy a neprišlo mi to nijak nepríjemné. O nástrihu sme sa bavili ešte na poradni a to že bude strihať len ak to bude nutné. Na poslednej poradni mi pre istotu meral panvu keďže podľa ultrazvuku mal mať malý okolo 3100g a ja som dosť útla. Nakoniec bol menší nástrih nutný. Sestričky aj doktor boli úžasní a neskutočne mi vo finále pomohli keď ma povzbudzovali že to zvládnem a ide mi to výborne. 😃💪 Na zopár zatlačení bol malý (3800g) na svete. 😅 Nechápem že som to vôbec tak rýchlo zvládla keďže bol oveľa väčší ako sa predpokladalo.😄 Keďže som ale aj na odporúčanie môjho gynekológa ako aj pôrodníka cvičila Aniballom, myslím že aj vďaka tomu to išlo bez problémov a nebola som ako prvorodička úplne zaskočená tým čo sa deje. Na šetonedeli boli tiež úžasné sestričky a doktori a pekne sa o nás starali. Jedlo bolo tiež super a vychytala som aj nadštandard. Na izbe som mala milú a ochotnú už skúsenú mamičku, ktorá mi pomohla ak som si s niečím nevedela dať rady a postrážila malého kým som bola v sprche. Každý deň sa za nami zastavil moj pôrodník a pýtal sa ako sa máme ja a malý. Poradil čo si mám ešte dokúpiť na ošetrenie nástrihu Z nemocnice som odchádzala ešte aj s pribaleným umelým mliekom keďže sa mi nestihlo spustiť. Sestrička ma ukľudnila že sa mi mlieko určite spustí (spustilo sa hneď ako som zavrela dvere na byte😅) a zatiaľ mi bude stačiť mlieko čo mi dala, nech zbytočne nekupujem nové. Za mňa teda Antolská všetkými desiatimi, neviem si vynachváliť ten prístup od začiatku až po odchod. ☺️❤️
@lienka.7 vo Viedni na stranke ziadne foto neboli. Proste nic. Iba nejaky obrazok z ctg v nejakej miestnosti ( ilustracny) a to bolo vsetko. Do 36tt sa tam nemas ako dostat bezne, jedine potom. Aj to iba na pozvanie. Inak ides doslova v 40tt na porod a vybavene. Iny system, ziadne fotky. Ta konzultacia po telefone bola taka k zdrav stavu a to bolo cele. Zazmluvnit lekara sa neda, mozes si zazmluvnit myslim do 14tt porodnu asistentku, ak je ale volna za 1400eur.
@kiki68 napisem to teraz veľmi škaredo, a prosím neber to osobne ... ale potom naco sa tam trepes? Len preto aby si rodila v AT, ci? Z tvojho opisu mna by tam klepla pepka ti poviem keby som vošla do takej "miestnosti". Ja som rodila 2x na Antolskej, prvý porod malina, druhy katastrofa (pre mna v porovnaní s prvym), ale sú na tom tu baby omnoho, omnoho horšie. Mala je v poriadku, a ja tiez a to je hlavne. Pristup, vybavenie bezpochyby na 110%. Nie je to hotel ale nemocnica. Mnohé tu vyčítajú "neosobny" prístup, ja keď som niečo potrebovala, zdvihla som prdel a sla sa spytat ci jednej ci druhej sestričky. Nikto nikdy ma neodbil. Ked som pytala od bolesti liek, prišla síce sestricka za 2 hod.ale ok, videla som ze lietali, ze ich je tam malo... jedine ze som bola hladná 😁 ale mala som svoje veci. Dokonca aj na standarde som bola 2 dni (1 noc) sama, co bolo super. V každom prípade ti držím palce nech ti všetko dobre dopadne 🤗👼🍀
@lienka.7 ja tu byvam, nemam sk poistenie, moj muz nerozumie slovensky prakticky nic, s rizikovym tehu nesmies opustit Rakusko skrz to, ze by to presetrovala poistovna a mohli by ziadat naspat komplet Mutterschutz ( na to ma upozornil Gyn), cize ja som nemala ako zdvihnut sa ist si niekam pozerat porodnice na Slovensku. Muz by samozrejme s porodom na Slovensku nesuhlasil a trepat sa 80km cez rozostavanu a mozno ucpanu dialnicu je napad za vsetky drobne. Ja uz mam skoro dva roky odrodene, takze dobre to dopadlo. Len vtedy bolo pre mna celkom fajn vediet kde rodim. To ake mate vymozenosti s fotkami v Bratislave mozeme my Tu co Viedni iba zavidiet. Nam corona spravila dost stop na vsetko, co sa bezne ponuka ( predporodny kurz, tie skupiny na podporu kojenia, tehu gymnastika, rehabky) . Ja som na na Termin cakala pekne hodinu v teple na vstup do nemocnice vobec , s papierom v ruke a dufala, ze sa tam vobec dopracujem.

@stvura Jasné, tak to chápem, určite to mohlo počkať do rána, to áno 🙂 Ja som to pochopila tak, že bábo nebolo umyté vôbec a také ,,v pôvodnom stave,, 😁 ani neopláchnuté vodou si chcela, aby vydržalo do rána, preto sa mi to zdalo trochu zvláštne....Tak niekedy aj prílišná aktivita sestier môže byť otravná 😦