icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

zuzka102
15. okt 2017

@sasa1983 Ano, vratili, s tym problem nebol. Nebudem pisat preco neprisiel, isty sukromny dovod, no nic speci ani vazne (podla mna az blbost). Akoze potom, po porode, sa ku mne zachoval skvelo, ale bohuzial pri tom porode nebol... 😕

sivypegas
15. okt 2017

@malasandrika ale zato,ze ty si ten toaletak musis doniest nemozu lekari a sestry ale ludia kt ste volili vo volbach,takze asi tak,ci ten toaletak ti ma kupovat sluzbykonkuci lekar?

zuzanka.zuzu
15. okt 2017

teraz práve beží ukážka v správach na RTVS a kdesi sa tu ktosi vyjadril, že to bolo zostrihané... no mne sa to nezdalo. ten lekár hovoril súvisle bez strihu.

a ako povedala autorka - pre ženu so zlou skúsenosťou neznamená dobrá skúsenosť inej ženy absolútne NIČ 👏

p.s. tá pizda s rukami v bokoch čo hovorila na rodičku, to je tiež prudko prepracovaná sestrička alebo lekárka? čo sa nedalo dať ruky od bokov a pristúpiť k rodičke než od nôh dávať inštrukcie?

DPČ tak rodí personál či rodička???? neznášam keď niekito v diskusii použije "môjho malého/majú odrodil Dr.XY" alebo "mňa odrodil" - a ja som si myslela, že TY si odrodila svoje dieťa a teba odrodila tvoja mama....... grc.

ešte šťastie že my sme pri hraniciach a ja mám možnosť to riešiť v cudzine. inak je to tu do plaču a ľutujem ostatné, ktoré takto možno nemajú 😢

vlada216
15. okt 2017

@dai uvedom si co pises ... lebo nestihli .... ja som rodila v zahraničí prave preto aby mi nikto neskakal po bruchu a nerobili mi nadtrih. Vsetci co rodili v nemocniciach okolí to tak mali, klamú? Preco by to robili.
Ja som mala porod taky aky som chcela a bol úžasný bohuzial na slovensky nemožný...

malasandrika
15. okt 2017

@sivypegas Ty si uviedla, že na Slovensku v štátnych nemocniciach je to mizerné, a že doktora nezaujímajú nejaké požiadavky. Ja som uviedla, že aspoň ten úsmev by mohol byť zadarmo, keď už si tam všetko musím priniesť. Mňa ako pacienta nemusí zaujímať, že je málo personálu alebo, že sa sestrička pohádala s mužom alebo doktorovi sa nepáčia blondínky, keď mám na niečo právo tak ho mám. A presne pre toto - volá sa to prístup a ochota, si ženy platia Koch alebo idú za hranice.

malasandrika
15. okt 2017

@sivypegas a nepleť sem voľby

sivypegas
15. okt 2017

@malasandrika ale nechapes ze ten lekar nemoze za to ze ty si toaletak musis zobrat so sebou?

malasandrika
15. okt 2017

@sivypegas Ty nechápeš, že bežný pacient očakáva normálny a ľudský prístup? Keďže je to zadarmo? Si sa zasekla na toaleťaku a nevnímaš ďalej?

sivypegas
15. okt 2017

@malasandrika ale to ny si musela robit v zdravotnictve za mizerny plat a nadcasy aby si pochopila,zdr personal su tiez len ludia a nie roboty ,nemusia sa usmievat od ran do vecera,ked ledva stihnu ist ma obed a od rana,do vecera su atakovani roznymi ludmi nie vzdy dobre maladeni.

malasandrika
15. okt 2017

@sivypegas Nepleť sem platy a neviem čo všetko. Oni si tú prácu vybrali, práca s ľuďmi je ťažká, je tam zodpovednosť za pacienta a neviem čo všetko plus zákony, nonstop vzdelávanie sa, ale opakujem po 100x, ako pacientku ma to vôbec nemusí zaujímať. Téma znie inak.

xxxkatka
15. okt 2017

@malasandrika rodila som na jednej zo spominanych nemocnic a teda bola som max spokojna, ziadne nasilie sa nikde nekonalo, ani mi ziadna mamina nespominala, ktore rodili v case ako ja. Naopak, velmi nespokojna som bola v Kochu, ked este nebol sukromna klinika ale gro lekarov tam zostalo, pristup a odbornost radsej pomlcim. Takze ano, je to o peniazoch tie mile usmevy. Odbornost sa vsak kupit neda, takze ja by som do Kochu rodit nesla.

malasandrika
15. okt 2017

@xxxkatka čo bolo vtedy, nemusí byť dnes, neodbornosť tam asi nebude, keď majú stále plno a ja ako ich stála pacientka som sa v decembri triasla, či budem mať kde rodiť. Pokiaľ viem, toto nie je téma o Koch. A iba ironická poznámka na záver - Neodbornosť? V štátnej nemocnici by personál iba nemal svoj deň 😄

mariabol
15. okt 2017

@sasa1983 ahoj.mozem sa spytat preco nie koch?

xxxkatka
15. okt 2017

@malasandrika zazila som tych istych ludi aj dnes, ked strajkovali lekari vo fakultnej, a naozaj sa nic nezmenilo, len kachlicky su dizajnovejsie 🙂

sasa1983
15. okt 2017

@mariabol pretože ak ide o pôrod ako Tvoju časť, t.J. komfort, krajšie izby, návštevné hodiny, určitý úsmevny personál..ano. Ak ide o dieťa, KOCH v Ba nemá vybavenie na inej, že bazálnej úrovni, čo sa za nepredpokladatelnych okolností u bábätka môže/nemusí stať. T.J
Dieťa prevážaju skoro vždy na odd.patologických novorodencov na Kramáre. Tam s nim mamička ísť rovno nemôže (lebo je pacientkou KoCHa), prevoz tiež netrvá 10-15 min. .strata času je zväčša úplne nepodstatna, ale niekedy byť nemusí. Ja mám dosť peňazí, aj kolegov ktorí rodia v KOCHU (Dr. Slezak z NOU napr), a išla som na Kramáre a bohužiaľ syn som končil na 3t na odd.patologických novorodencov. Starali sa tam o nas odborne a aj ludsky. Co sa samotnej gyn.odd na kramaroch tyka..mala som.nadštandard, ale mohlo to aj lepsie vyzerat tedá. Nebol to taky hotelik ako v kochu, ale islo o dieta, ja som sa uskromnila.
Ale pekne komfortné a kvalitné a hotelovo sa dá aj v KOCHU.

asaela
15. okt 2017

@bruneta880 Vies co, mozno ta prekvapim mojou odpovedou, co by som robila na mieste toho lekara. Vobec netvrdim, ze by som to zvladla lepsie a ano pripustam, ze by som mozno aj ja vylepila facku, lebo jeden nikdy nevie. Dokazem si predstavit rozne scenare. Napriek mojim predoslym dvom komentarom, za ktorymi si stojim, pripustam dokonca aj moznost, ze zena moze v niektorych pripadoch nielen vedome a dobrovolne, ale samozrejme aj nechtiac konat proti zivotu ci dobru dietata. Aj to je vsak relativne- tazko je oddelit dobro matky od dobra dietata, ono je to spojena nadoba. Ale fajn, dajme tomu, pouzijem to na premostenie k pointe, ktoru chcem odkomunikovat. Ja by som vyfackanie rodiacej zeny, akokolvek hysterickej, nespolupracujucej ci neviemakej, ako lekarka vnimala ako moje obrovske zlyhanie na plnej ciare, osobne aj profesionalne. Dufala by som v zhovievavost celeho sveta iba kvoli tomu, ze som konala v dobrej viere a vyhodnotila som to ako jedine mozne riesenie na zachranu zivota. V tomto ohlade neuveris, ale mam pochopenie aj pre fackajuceho zdravotnika. Problem toho videa a toho konkretneho lekara je, ze ten chlap to vnima ako svoje hrdinstvo. Ako spravny a opravneny zasah, ako nieco, cim je skvele pochvalit sa este aj do kamery. To cele z neho v mojich ociach robi ludsky totalneho blba a profesionalne poriadneho babraka, pochybujem, ze to pouziva ako poslednu moznost, vlastne sam to spomina, ze je to pomerne bezne. Netvrdim, ze by som vypatu situaciu nutne zvladla lepsie, tvrdim, ze jeho postoj a arogancia, ktorou sa prezentuje, mi dvihaju zaludok. Rodiaca zena a jej dieta su vo chvili porodu neuveritelne zranitelne po vsetkych strankach a tento blb sa tvari, ze pouzitie hrubej sily voci nim je uplne v poriadku. Kazda zena, ktora tieto jeho vyjadrenia obhajuje, ide tak trochu sama proti sebe- prvom komentari som spominala, ze mozno si neuvedomujete, ako jednoducho sa to moze obratit proti vam a ake lahke je ocitnut sa na mieste tej hysterky, ktora tu facku schyta.

misinka26
autor
16. okt 2017

@sasa1983 to nema ani Ruzinov a zeny tam chodia rodit 😉

loginexistuje
16. okt 2017

@sasa1983 ty si zdravotnik nemozes porovnavat starostlivost o seba so starostlivostou s inymi zenami proste u nas to tak chodi ze ochota a nadsluzby su bud po znamosti alebo v ramci profesnej prislusnosti alebo na zaklade navyse penazi a ku kramarom spacializovane oddelenia pre novorodencov su predsa aj tam mimo budovy kde je gynek takze tiez sa matka presuva tak ako z kocha samozrejme ak sa ocakava problem je idealne a normalne ze tie zeny rodia tam kde su perineonatologicke centra

xxxkatka
16. okt 2017

@loginexistuje ja nie som zdravotnik a co sa tyka porodice Kramare, mam tie naj skusenosti. Zazila som standard (pred prijatim na SC) aj nadstandard a naozaj mi vychadzali vo vsetkom v ustrety. Chcela som byt na izbe sama, bola som, muz mohol byt so mnou aj 24 hodin atd. A pokial viem, matka z Kocha sa nepresuva rovnako ako matka, ktora porodila na Kramaroch, je pacientkou inej nemocnice. Cize ak je vobec prjata (nie je to pravidlo) na odd. s dietatom, tak rozdiel je aj niekolko dni. @sasa1983 oprav ma ak sa nieco za tie roky zmenilo.

vejula
16. okt 2017

@sivypegas tak teda, skusme sa pozrieť nna tie naše teorie. Ty tvrdiš, že u nas niesu podmienky, ja tvrdím, že u nas nieje vôla. Čo navyše vyžaduje nevykonávanie rutinných zásahov do pôrodu?Čo navyše vyžaduje pôrod v lubovolnej polohe? Čo navyše vyžaduje neseparacia novorodenca po pôrode? Podme na to postupne. Rodila som tri krát v Slovenskej pôrodnici, trikrát mi rutinne prepichovali plodovu vodu. Pri prvom pôrode po prepichnutí plodových obalov včase, ked som bola na 2 cm otvorená, začali malému klesať ozvy a nasledoval cisársky rez. (s ktorým je každopádne viac starostí ako s klasickým pôrodom) Pri druhom pôrode napriek tomu, že som pred lekárom vyjadrovala obavu z prepichnutia plodových obalov, prepichnuté mi boli, pri treťom pôrode detto. Pri štvrtom pôrode mimo Slovenskej pôrodnice mi plodové obaly praskli samotné asi 10 minut pred samotným pôrodom. Važne je to o nevytvorených podmienkach alebo len o nedostatku vôle vybočiť zo zabehnutých kolaji. Druhá vec - volba polohy. Skutočne velmi nenáročná záležitosť, nertreba na to žiadne špecialne pomôcky. Namiesto toho polohovatelného kresla ktorým sa pýšia mnohé slovenské pôrodnice by mohli mať 3x zariadenu izbu s možnosťou výberu polohy pri pôrode. Ok jediné čo navyše táto činnosť vyžaduje, je ohnuť chrbát k rodičke. Čo však musím poznamenať, možnosť výberu polohy by velmi pozitivne ovplyvnil množstvo popôrodných poranení a teda znižila nutnosť ich ošetrovania, šitia. Pretože áno je dokázané, že pri tlačení na chrbte vzniká na hrádzu najväčší tlak a tým pádomje vyššie riziko popôrodných poranení. (napriek tomu, že je to dokázané, naši lekári stále tvrdia opak - tak o čo tu ide o nevedomosť, nevôlu, alebo nevytvorené podmienky????) Dalšia vec, separacia bábätka po narodení - 3 pôrody na Slovensku. Prvý sekcia z už spomínaných dôvodov, druhý vaginálny pôrod- malu mi hned vzali obliekli zabalili do perinky a doniesli aj v perinke na priloženie - asi po pol hodine mi ju vzali aby sa vyhriala. Tretí pôrod, nahu mi dcerku dali na kožu asi na 5 minut, potom mi ju vzali obliekli dali do perinky a priniesli - na moju žiadosť mi ju aspon z perinky vytiahli, dala som si ju pod nočnu košelu. Po hodine prišla sestrička mi ju vziať, že sa musí isť vyhriať na výhrevne lôžko. Hovorím, že či musí, chcela by som ju mať pri sebe. Vraj to nieje možné, dieťatko sa potrebuje isť vyhriať. - Potrebuje! Napriek dôkazom o tom, že všetky telesne funkcie ,teda aj telesná teplota novorodenca je najlepšie regulovaná na tele matký! Pri štvrtom pôrode hned ako som porodila mi dali dieťatko na telo, len som sa presunula na postel , prikryli maa dekou a bolo. Čo navyše? Aká starosť? Aké podmienky, ktoré tu my nemáme? Je ozaj diskutabilné prečo je to tak ako to je. KEd som pri druhom pôrode povedala pôrodnikovi že si neželám byť na chrbte, spýtal sa prečo. Odpovedala som, že je to najhoršie pre samotný pôrod. On mi povedal, že je to blbosť a že kde som to čítala, že isto na internete a pretočil očami. Tak čo, nieje v tom aj kus nevedomosti? Sama si hovorím, nieje možné, aby o tom nevedeli. Samotný riaditel nemocnice v Mt, kde som rodila druhu aj tretiu dcerku sa v jednom rozhovorevyjadril, že samozrejme vie, že pôrod na chrbte je najnevýhodnejší pre pôrod, že však to už vie od školy. Vraj s tým nieje problem. Tak ja potom ako už ozaj neviem. Podla mna je v tom len jedno. "Robíme to takto od nepamäti, vždy to tak bolo a bolo to dobre. Nebudeme to meniť len preto, že nam niekto, kto si myslí, že to vie lepšie ako my hovoriť, že inač je to lepšie. Vraj študie! KAšlať na to. Moja mama rodila tiež na chrbte a som zdravý, tak na tom nemôže byť niečo zle" Zrejme preto, že ich Božský komplex im nedovolí priznať si, že by mohli robiť niečo horšie ako najlepšie

redlola
16. okt 2017

@vejula kde si rodila štvrte dieťa, ak sa smiem spýtať? S tým čo píšeš do bodky súhlasím. Nie je vôľa, tak nie je ani cesta. A basta!
Myslím že tento dokument je veľmi dobrý, lebo pootvori dvere tam kde nechcu byt otvorene, poukaze aj na tu podvybavenost pôrodníc (to sa budú robiť verejne obstarávania na super, hyper polohovateľné kreslá a možno sa už aj vaní dočkáme!) a myslím, že príde aj ku nejakým komplexnejším riešeniam správania personálu.

extempore
16. okt 2017

Ja si pamätám, keď raz jeden renomovaný gynekológ, myslím, že to bol Španka v TV rozhovore povedal, že on sa nehodlá plaziť pri rodičke - to na margo voľby polohy na pôrod. To môže aj chirurg povedať, že nebude stáť pri 15 hodinových operáciách, ale že by si radšej sadol. Osobne si myslím, že keby rodili chlapi, tak majú všetky možné vymoženosti a epidurál by im pichali už na vrátnici nemocnice. Hold, my ženy sa samé za seba nevieme postaviť. Preto mäme napr. za tú istú prácu o 30% menej peňazí... Inak, môj muž sa vyjadril, že keby bol so mnou pri pôrode a doktor by mi dal facku tak mu takú pritankuje, že bude počítať zuby...

meluela
16. okt 2017

@vejula tiez mam skusenost s "genialitou" slovenskych lekarov a PA. Vdaka nim som druhe dieta porodila sama v nemocnicnej kupelni, lebo vsak ja do rana rozhodne neporodim a to co citim nemozu byt kontrakcie, lebo monitor ich neukazuje. Kebyze mi tesne predtym nedaju klystir, tak by to bol aj vcelku pekny zazitok. Bez kanyly, bez oxitocinu, v sponntane zvolenej polohe, dieta som si nastastie chytila a mohla si s nim prve minuty robit co som chcela ... poranenie neporovnatelne v pohode oproti nastrihu pri prvom, sil som mala tesne po porode tolko, ze by som mohla ist rubat drevo. Kebyze sa to cele udeje planovane takto v bezpecnejsom prostredi a s pomocou aspon muza, tak by to bol super porod. Tatko to bolo dost riskantne a urcite momenty velmi ponizujuce. Ako citam v mediach, uz som pocula odvtedy o minimalne 2 dalsich takychto kupelnovych nemocnicnych porodoch, asi su si pani doktori a pani doktorky privelmi isti svojim usudkom ...

babusik85
16. okt 2017

@misinka26 precitala som len tvoje prve komenty, takze reagujem na to.
zrejme si este nebola v zivotnom ohrozeni. jednoduchu niekedy nie je ina cesta. a je to tak, ze s prefackanim mozu zachranit zivoty.
co Ty vies, ze ten lekar v akej situacii prefackal pacientku. bola si tam?

vejula
16. okt 2017

@redlola Vieš čo, rodila som vKrnove ale s tým, že som mala pri pôrode vlastnu PA, ktoru som si zazmluvnila. S krnovom ma tuším nejaku externu zmluvu, takže tam chodí rodiť len so ženami, ktoré si ju dopredu zajednaju, inak nieje zamestnancom pôrodnice. (Snad som to nejako nepoplietla) No ale tým pádom som vlastne doktorku videla len na príjme a potom prišla až po pôrode. KEd som tlačila, tak čakala vonku za dverami, aby ma nerušila zbytočne.
@meluela presne tak. Mna pri poslednom pôrode raz pozrela nemocničná PA, bola som na 6 cm otvorena. OStala som vtedy zaskočená, lebo citila som sa tak, akoby sa to už schylovalo k záveru. Vtedy mi povedala moja PA, ktoru som mala zazmluvnenu. "Zabudni na cm, vôbec o ničom nevypovedaju. Kludne môžeš do pol hodinky porodiť." A vieš čo? Do pol hodiny som porodila. Skutočne cm niesu nejakým neomylným ukazovatelom toho, kolko bude pôrod ešte trvať. 🙂

misinka26
autor
16. okt 2017

@babusik85 a ja odpovedám na tvoj koment ... si si pozrela dokument??? tam sa nehovorilo o jednej facke ale o bežnej praxi ... a ten arogantný truľo s povýšeneckým výrazom sa tým ešte aj chválil ... chudáčik ešte sa ho zastaňme ... a ty si tam zrejme tiež nebola, či ???

irusa
16. okt 2017

no s fackou som sa nestretla, nakoľko nie som hysterická ..čo sa týka tlačenia na brucho s tým som sa stretla a aj s tým, že počas vyšetrenia a na pôrodnej sále kedy som ležala na ,, koze ,, bez prekrytia - nechali otvorené dvere smerom do chodby, kde sa premávali pacienti a ostatní personál ... až kým jeden lekár neprišiel zatvoriť dvere ... a veru príjemné to nebolo

fem
16. okt 2017

Treba zodpovedat na tuto otazku preco sa pacientka dostala do zivotneho ohrozenia? Zeby mnoho vela riskantnych faktorov okolo vedenia porodu? Iste je, ze neludsky, neadkvatny v podstate nevedecky pristup k porodu ohrozuje pacientky, nielen na zivote, ale zvysuje utrpenie a dalsich roznych poporodnych komplikacii vratane psychickej ujmy. Neskor "zenske choroby". Ci si to niekto uvedomuje, alebo nie. Trauma je o tom, ze je potlacena, vplyva na zivot zpozadia. A preto je to trauma, to znamena, ze si ju nikto neuvedomuje. Dokonca v prvej faze popiera. Vacsina žien u nas v 50 žije v chronickom ochoreni, nehovoriac o tom, ze ma znizenu kvalitu zivota. Realizacia na urovni automatu, vyhorenie, max pozeranie televizora... To je velmi velmi smutne. Druha vec je, ze dnes je civilizacna epidemia chorob z hormonalneho imbalancu, dysfunkcie stitnej zlazy, ci je alebo nie je este mozne ju diagnostikovat podla tabuliek. Comu by sa dalo zabranit vcasnou intervenciou. Na tieto choroby vplyva najma psychika a stres aj z prezivania zenskeho tela, zenskeho zivota a podobne. Ta dostojnost spravania k ludskemu telu, k bytosti ma svoj zmysel pre zdravie. A velmi suvisi. Autoimunotne ochorenia, ktorymi trpia vacsinou zeny vznikaju aj 7 a 9 rokov. Psychika, trauma je jedna z dominantnych pricin tychto ochoreni. Zeny opatrujte sa.

montemotherone
16. okt 2017

@vejula už som išla niečo písať... Ale načo. Všetko si napísala.
Snažím sa na vec pozerať objektívne, nielen ako matka ktorá rodila v BB (v tom čase jednej z prvých babyfriendly pôrodníc) a v TN, (vraj) najlepšej pôrodnici na SK, a napriek tomu som si užila pri pôrodoch krušné chvíle, aj ako manželka lekára, keďže chápem zložitosť, aj náročnosť tohto povolania.
Záver je u mňa taký, že naše pôrodníctvo má čo doháňať. K situácii, aby lekár musel pacientku pacofikovať fackou, by totiž pri využití všetkých známych poznatkov (o priebehu pôrodu, o VPLYVE PSYCHICKEJ POHODY RODIČKY NA PLYNULÝ PRIEBEH PÔRODU, PLYNULÉ OTVÁRANIE PÔRODNÝCH CIEST (!!!), o prvoradej potrebe zabezpečiť rodičke tento obyčajný komfort a intimitu, o vlyve polôh na spomalenie, či urýchlenie pôrodu.... ) vôbec nemuselo dôjsť. Nemuselo by dôjsť k toľkým sitáciám "zablokovaných" vystresovaných rodičiek, ktoré po hodinách aj dňoch (bolestí) čakajú na cisársky ako na spásu, a namiesto upokojenia, psychickej intervencie, sa dočkajú len predkladania, pumpovania oxytocínom, a odbíjania zdravotníckym personálom... (Aby si porodnica náhodou nepokazila štatistiku ďalším cisárom). Ak sa rodička v šťastí poslednej fázy vyšťavená dožije, dieťa je už pridusené, ona dostane zopár "teplých" slov, ako nevie dýchať, či tlačiť a dokonca ako vidíme možno aj facku 😠 A niekedy sa aj tak dožije toho cisárskeho rezu...
Hádam každá 1,5 žena má skúsenosť, že sa so zdravotníkmi háda, či už rodí, alebo nie... V štýle: Veď ešte nie ste otvorená... Veď ste otvorená len .... A keď ju skontrolujú, zrazu panika "Rodíme!... " Ja som to zažila pri oboch pôrodoch. A pri oboch sa ma snažil nejaký človek, ktorý odohral mňa stál na meter presvedčiť, že ON predsa vie lepšie, či už rodín, alebo nie... A potom sa veru už len skákalo po bruchu, lebo veď rýchlo rýchlo, aby sa dieťa nepridusilo.
Takže tak to asi je. Absolútna ignorácia, chýbajúca pokora k povolaniu, ktore

montemotherone
16. okt 2017

si vybrali, aj k žene ako človeku a k momentu, ktorý sa práve deje. Začína ďalší nový život....