Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@hankaop presne tak,ja nechapem tie vyjadrenia nemocnice, že očiernila nemocnicu, že dokument je tendenčný. To akože to, čo v tom filme bolo, sa nestalo? No očividne sa stalo. Či sa tým snažia povedať, že to takto nieje vždy? Ale ved je pochopitelné, že dokument sa snaži poukazať na problemy, ktoré by sa nemali diať vôbec a ktoré sa deju. To mi príde akoby lekar, ktorého zachyti kamera ako berie uplatky začal namietať. Ale pozor, to na tej kamere je tendenčne a učelovo zostrihané. Hodinu pred tým som uplatok nebral, prečo taam nieje to ako som uplatok nebral? Strašne smiešne a primitivne reakcie nemocnice, namiesto toho aby uznali, že zlyhavaju, napadaju film a jeho autorku.
Ahojte žienky.
tak ja napíšem svoju skúsenosť🙂
v prvom rade, som vyštudovaná zdravotná sestra (už to ale dlho nerobím)🙂 ja som otehotnela po umelom oplodnení. čakali sme na synčeka cca 7 rokov. po vklade veľké problémy s OHSS (ovárialny hyperstimulačný syndrom). 5 týždňov v nemocnici v Ružinove. ale fakt na pokraji života....19 dní rudnný drén...OK...nebolo všetko v poriadku. ale personál a zdrvotné sestry milé...ako som sa k nim správala ja, tak oni ku mne🙂 potom celé tehotenstvo výborné..až do pôrodu som pracovala...je pravda, že som chodila k pani doktorke Petrovej od samého začiatku, od oplodnenia až po pôrod🙂 takže dá sa povedať že bola pri zrode nášho dieťaťa od samého začiatku. Dohodla som sa s ňou, že ak to bude možné, tak prirodzený pôrod bez epidurálky (ktorú som si ale predplatila, lebo som nevedela prakticky do čoho idem, ale sme ju nevyužili) . Samozrejme, súhlasila som s tým, ak bude nejaký problém, že bude sekcia...ale nastavila som sa tak, že to bude všetko ok.
tak jasné, bolesti boli. ale pôrod úžasný...14 hodinový, ale krásny. so všetkým čo k tomu patrí. milý prístup, okrem jednej sestričky, ale to som v tej chvíli neriešila. mala som pri sebe manžela (ktorý pri mojich kontrakciách zííííval...ok, hlavne že tam bol) a dosť psychicky pomohol.
malý sa narodil 22:55 a hneď po pôrode som musela ísť do anestézy, lebo nešla von placenta. OK....aj to som prežila....o pol šiestej som sa už trepala ráno do sprchy....
Ja viem, že mnohé ženy majú negatívnu skúsenosť, ja som to brala tak, ako to išlo...s pokorou...s bolesťami...ale s úsmevom...a všetkým v nemocnici v Ružinove ďakujem....hlavne pani doktorke Petrovej...úžasná úžasná úžasná...a hlavne profesionálka.
to je moja skúsenosť, viem že je toho veľa čo naprávať. o tom potom...ale nájde sa aj to dobré🙂
prajem vám kráááásny deň všetkým🙂
@yoxinka tiez mam zial za sebou potrat a kyretaz mi robili v ba na antolskej - ziadna trauma sa nekonala - okrem mojej osobnej z potratu... uz pri niektorych prispevkoch mam fakt pocit ze jemne prehanate☹ a pre sisaku - kyretaz som zazmluvnenu nemala - pacient milion - lekari aj sestry boli profesionalni, mili... nie, nechodili ma fukat a mojkat - uprimne od cudzich ludi by mi to v tej situacii bolo dost neprijemne, ale ziadne sceny z hororu sa nekonali...
@aristka kaslime uz na to :D to sa neda... s nimi sa nevyhadas...... oni nevedia, ze pred sekciou sa musi lekar aj umyt, obliect, pripravit nastroje, pediater, porodny box, - ze dovtedy ma anesteziolog cas a nebude uspavat zenu, ked tam nikto neni...... nevedia co su to deflekcne polohy hlavicky.... okcipitana, frontana, asynklizmus, primarne a sekundarne slaba komtrakcna cinnost, cervikokorporalna dystokia, nevedia proste nic.... tieto poznatky sa spisovali roky, ale konikovka porodi jedno dieta a ovlada porodnicu lepsie nez porodnik. myslia si, ze keby porodili doma na styroch tak porodia krasne, bezbolestne, bez sitia, bez komplikacii...... zeny zacnite uz guglit heslo ,,umrtie pri porode doma" a konecne zacnite pouzivat rozum. A ked uz chcete machrovat kupte si nejaku knihu o porode a pozrite sa co vsetko sa moze stat a ze to nerobime lebo nas to bavi. Zit pred 100 rokmi takze polka z vas bez deti a niektore tu nejste uz ani vy....
a tej kakulacke odkazujem.... ano do limovej budem rypat, lebo staci mi pohlad na nu a jej vyjadrovanie a vidim ze ta pani ok neni, a budem o nej pisat co pisem, lebo to nie je moja pacientka. Nejde o ziadne lekarske tajomstvo...
keby bola lekarka psyxhiatricka co faji travu tak by ste nechapali ako moze je pracuje, riesili by ste to tu vsade, ale ked psyxhiatricka hentake natoci je to ok... ani nechce tlacovku lebo by sa zosypala :D koniec ende koncim s touto diskusiou
@dai aj ja mám za sebou kyretáž:( otehotnela som v 2016 keď mal syn 2 roky. a to prirodzene ( neuveritelné) a v 11 týzdni som sla na kyret...boli to dvojičky:( a tiež som bola v centre, na jednodnovej chirurgii, pri dr. petrovej...tá si so mnou prešla všetko...ale dostala som sa z toho... čo už...treba to prijať, nič iné neostáva...horšie by som to ale asi brala, keby som nemala martinka. tá jednodnovka je fakt super. ráno som došla, po som ostala 3 hodinky a šla som domov.
@dai
Vieš čo, keď mi rozprávala kamoška ako rodila na antolskej svoje 17. týždňové mŕtve dieťa, som revala jak malé decko s ňou. Vravela mi, že tam bol prítomný nejaký chalan, nevie či medik, či sanitár alebo čo, ale ten správanie personálu a hlavn lekára v určitom bode nezvládol, sadol si tam k nej a len ju držal za ruku. Že jej to veľmi pomohlo, ale teda nasledovala terapia. Je veľmi dobre, že nemáš zlú skúsenosť a kamoška mala možno smolu, ale to je sko s porodmi, ženy rodili v pohode a niektoré majú traumy. Ale v takýchto situáciách ako je porod mŕtveho dieťaťa by možnosť nejakého zlyhania personálu ani nemala existovať!!!
@yoxinka uprimne nechapem kde bol manzel v takej situacii... celkovo neviem preco zeny idu do porodu same... mozu si zavolat mamu, kamosku - kohokolvek kto im vie dodat odvahu, drzat ich, pomojkat ked to potrebuju a bojovat za ne ked nemaju silu... ja mam 2 deti - pri oboch si to muz zariadil aby bol, cakame tretie a opat sa chysta, keby nemohol on tak brat ci mama - ktokolvek blizky... mkj porodnik/ gynekolog je mi uz za tych pomaly 15 rokov a odrodeni 2och deti pomaly blizky ale urcite nechcem aby ma on drzal ci mojkal - proste od cudzich taketo spravanie nemam rada a urcite by som sa nato nespoliehala...
@yoxinka to sú veľmi silné situácie:(
@yoxinka a teda prave porody mrtvych deti... to je tak tazka tema - podla mna ak by toto mal lekar nejak specialne prezivat tak by psychocky do roka odisiel☹ jedna moja znama robi v hospici - teda skor tam chodi ako dobrovolnicka... hovori ze lekari su vacsinou uplne odosobneni, inak by to denne nedavali. Ona tam chodi vramci jednej oranizacie prave na tu moralnu podporu - maju zabezpecenu duchovnu aj psychologicku podporu, stretavaju sa pravidelne - aby boli schopni tolko bolesti vydrzat a stale byt empaticki...
Ja len za seba viem ked mam s mojimi dospelymi ludmi pracovne rozhovory o nich - niekedy su to cele dni vkuse - som uplne psychicky vycerpana - vacsinou sa totiz zveria aj so svojimi problemami a bolestami etc. ...
@dai
Ja viem, akí dokážu byť lekári odosobnení, mám veľmi dobrú kamošku lekárku a tá denne zachraňuje životy, keďže okrem služieb v nemocnici robí na záchranke a tam už človek zažije nevídané neslýchané a každá malá chybička može stáť pacienta život a rozhodujú sekundy, brutálny tlak. Ale správať sa ako hovado, to nie odosobňovanie sa.
@dai
A okrem toho, ja som tu nie raz písala, že si myslím, že aj v normálnych štátnych nemocniciach sa dá aj pekne porodiť, aj ľudia možu byť ok, ale tá neistota, že bude to ok?, bude matk službu niekto, kto je v pohode?. To je problém. Nie je istota, že prídem kdekoľvek do nemocnic a bude všetko v poriadku, lebo tak to má byť. Píšeš, že máš svojho porodníka. Išla by si rodiť len tak, bez toho, aby si vedela, pri kom budeš rodiť? Ja som tak šla, raz to dopadlo veľmi zle. Kamoška tak šla 3x, zakaždým bola spokojná.
@dai keby si mala moznost vidiet ten dokument, tak vies, ako si tam zena v kontrakciach sepkala s muzom cez skviru vo dverach, lebo ho nepustili dnu. (Dufam, ze si to dobre pamatam, je to uz rok, co som to videla.) Takze nie vsade ti dovolia mat muza, bohuzial. To, co by mal byt standard sa nedeje. Muzov posielaju domov, nepustaju za rodickou.
@yoxinka nie... neisla by som rodit niekde kde neviem kto by ma rodil... jasne ze akutne porody su ina vec ale teda tak ako pri kazdej vaznej operacii v rodine sme sa ako rodina zomkli a hladali toho top operatera, tak to vnimam aj pri porode - a opat - ti operateri neboli zaplateny, boli slusne osloveny, poslana dokumentacia etc. A boli ochotni operovat...
Ja beriem ze by bolo fajn mat nejaky standard ktory vyhovuje vacsine - ale vidis aj v tejto diskusii ze pod standardom si kazdy predstavi nieco ine... cize je aj na zene aby si vybrala nemocnicu ktora jej naj vyhovuje, pred porodom predsa nie je v strese, obycajne ma kopu casu si vsetko nastudovat, viem ze nemocnice robia aj prehliadky priestorov napr. A pod.
@dai
Áno, ja súhlasím. Len taký detail. Na slovensku je porod s tebou vybraným porodníkom nadštandard, za ktorý si treba zaplatiť nie zanedbateľnú sumu. Štandard je rodiť pri službukonajúcom lekárovi. A o to ide, aby keď ide žena rodiť štandardne, nemusela sa strachovať, ako to dopadne.
@perzefona nemáš žiadne právo nikoho hranicu súkromia prekračovať a verejne dávať súkromné informácie nech si sa ich dozvedela akokoľvek, napr. ten prednosta sa tiež prezentoval úboho na tlačovke , keď povedal, že u nich rodila a poskytol ďalšie dôverné informácie o nej a jej dieťati, ktoré sú lekárskym tajomstvom. V právnom štáte už by bol bez práce. Ale veď mi nie sme právny štát. Aj toto chcela autorka filmom ukázať. Ak si taká rozšafná tak schválne daj nejaké súkromné info. o tvojich kolegoch, napr. problémy s alkoholom, sebaovládaním agresiou , určite je tam dosť diagnóz atď, veď sa poznáte tak sem s nimi . Ak bude chcieť autorka tlačovku, tak si ju zvolá sama.
Ak chceš hodnotiť autorku, komentuj jej prácu t.j. film, ktorý ukázal desnú skutočnosť, alebo to podľa teba vo filme boli herci z divadla a priestory boli postavené v ateliéri na kolibe? Nakrútila ako sa to odohrávalo, popierať skutočnosť, ktorá je zachytená na obraze je zbytočné. Ženy tu píšu svoje skúsenosti a hodnotia prácu lekárov a PA, nik tu nepíše ten Dr. u ktorého som rodila pije v súkromí ako dúha.
@vevesh to čo píšeš o 9.57 som prispievateľke "dai" napísala tiež asi 30 strán dozadu, ale zbytočne nevysvetlíš, aj keď tvoju snahu fakt obdivujem
@kalkulacka111 presne toto som chcela napísať 😂
@kalkulacka111 no ja som mala porody bez sprievodu, ale vdakabohu v zahranici - rodit na sk bola pre mna uz od rannej dospelosti nocna mora ...
@vevesh vies co, ani ten doprovod ti casto nepomoze. Prave je na sme-cku clanok, bohuzial spoplatneny, ale to, co je k citaniu, je na neuverenie.
"Keďže som chcela rodiť prirodzene, tak som si asi nezaslúžila anestézu na šitie a dostala som akurát lokálne akýsi sprej, ktorý vôbec nezabral," spomína na pôrod v roku 2011 Tamara Čižmárová z Bratislavy.
Meno nemocnice nezverejňujeme, lebo podobné praktiky opisujú rodičky z rôznych špitálov po celom Slovensku.
“"Každý vpich ihlou do môjho tela bol horší a horší, zakaždým mi myklo celým telom."„
Mladá doktorka ju šila asi 70 minút. Jej novonarodený syn bol celý čas na nej, manžel ho musel pridržiavať, pretože posledných 20 minút sa triasla od bolesti a plakala. "Každý vpich ihlou do môjho tela bol horší a horší, zakaždým mi myklo celým telom," hovorí Čižmárová.
Keď lekárka skončila, zavolala staršieho lekára, aby prišiel skontrolovať, či ju dobre zašila. "Keď prišiel, tak som ho so slzami v očiach prosila, aby mi už nič nerobil, že už neviem tú bolesť vydržať," hovorí rodička. Nepomohlo.
"S úsmevom mi strčil do miesta, z ktorého pred hodinou vyšlo 4,4-kilogramové dieťa a ktoré 70 minút zaživa zašívali, ruku a povedal: 'Veď iba jeden prst, čo poviete manželovi, že ani on nemôže?'" opísala. "Nepovedala som nič, iba som plakala ďalej."
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/20676419/citila-kazdy-vp...
Ani otec nezabranil takemu chrapunskemu spravaniu toho sprepacenim lekara. Niekde je velka systemova chyba.
Ale teda mozno bola len rodicka trosku precitlivena a sitie zaziva aj taketo spravanie sa da v pohode prezit, ved moze byt rada, ze porodila zdrave dieta..
Aj toho dr. co sa chvalil fackovanim, odvolali, hoci sa divim, preco. Ved si staci precitat diskusie tu alebo na inych portaloch.. polovica ludi to fackanie obhajuje. Mali ho len napomenut, ze nonono nabuduce sa tym aspon nechval, a vsetko by bolo v poriadku.
@mirka0677 nebola precitlivena - zazila som to iste, prirodzeny porod bez vsetkeho a mala som natrhnutie male, ale hlboke a kedze zasitie velmi bolelo a lokalny sprej sa neda pouzit na vnutorne sitie, tak ma dali do narkozy - to,co urobil ten lekar bolo na jednej strane potrebne (pretoze mi neskor personal vysvetlil, ze idealne na taketo sitie treba tam vopchat 2 ruky ,ale ze mi nebudu robit taku traumu...), takze preco pre boha ziveho jej nedali narkozu???
@mirka0677 moja mama tiež nechápe, prečo taký rozruch kvôli jednej facke. Potom priznala, že mi celkom závidela, že už 7 hodín po pôrode som behala ako rybička, umývala som si vlasy a celkovo som sa cítila dobre. Ona bola zašitá až po zadok (doslovne) a na pôrod nemá dobré spomienky. Doba sa pohla a zmeny treba. Keby ja mám prežiť pôrod ako ona, druhé dieťa ani nechcem
@vevesh to ze bola asi precitlivela, som myslela ironicky 🙂. Ale aj od lekara stacilo, aby jej to vysetrenie normalne vysvetlil, s tym, ze to musi spravit, aj ked je to neprijemne a mohla skoncit s mensou traumou len zo sitia.. zasa ironia :(
Ja napr.mam za sebou dva porody, jeden na antolskej skoncil akutnou sekciou, druhy v sukromnej prirodzeny-teda nie uplne, mala som epiduralku.
Ani na statnu nemam zle spomienky, aj ked som maleho po sekcii videla 3xtak na 20min a asi pol roka som mala k nemu taky divny vztah, pripadal mi nejaky cudzi, asi by mi ho aj mohli zobrat a ani by som neprotestovala. Az po case prisla ta nehynuca laska k dietatu🙂 Ale vedela som, ze je to len z toho nedostatocneho kontaktu zo zaciatku a nejako ma to netraumatizovalo. Ale verim zenam, ktore z toho dostanu az depresiu a nevedia sa cez to preniest a nepovazujem ich za citlivky.
A aj preto, aby som v pripade dalsej sekcie mohla mat babo, ak by bolo vsetko bez problemov, hned pri sebe, som si zvolila pri druhom Kocha.
Porod bol krasny rychly takmer bezbolestny bez sitia, lekari aj sestricky az na jednu prijemni.. Mne vyhovoval porod na chrbte aj spustenie vody pred porodom. Ale tiez nespochybnujem, ze ine zeny nemali z porodu taky pekny zazitok hlavne vdaka lekarom, ze by im vyhovovalo rodit v inej polohe alebo by stacil lepsi pristup personalu. A som rada, ze zopar ludi za dodrziavanie prav zien pri porode, bojuje. Hoci aj obycajnou diskusiou a vysvetlovanim na sietach. Lebo Ked to ide inde, tak by to mohlo ist aj na sk.
@kalkulacka111 mila kalkulacka - tebe uz bolo tolko vysvetlovane a stale si melies dokoliecka svoje a nechces pochopit inych pohlad😉 takze by som pomlcala co komu clovek vie vysvetlit a co nie... mozno by ti nezaskodilo pochopit ze sme rozne a jednoducho ja tvoje poziadavky vnimam ako tvoju precitlivelost a nie standard😉
@yoxinka o tej sume za vyber lekara sme sa uz predsa bavili - tu si kazda druha zena dokaze vybavit max matersku, kazda ktora chodi na prehliadky dostava kocikove cez 800 euro... keby zoberiem robno vyber lekara - bolo tu napisane ze je to 300 euro plus nadstandard izby - to je myslim 40x4 - 160euro... stale som hlboko pod sumou kocikoveho ( ak niekto chce z toho si spravit vybavu- postielka 100, kocik slusny 300... ) a stale som v sume ktoru dostavam len kvoli tomu ze som porodila - ci som studentka alebo zena co neodrobila ani mesiac v svojom zivote... takze cely ten spas si moze dovolit kazda zena pre ktoru to bude v danom momente priorita ...
- vies ty pises ze kazdy si ma zasluzit standard aj bez vyberu operatera - lenze tu dievcata nepisu uz o zakladnej slusnosti ale uz o tom ze treba vyhovovat ich poziadavkam, drzat sa ich ocakavani a planov etc. ... toto uz podla mna nie je standard - pripadne nie pre kazdu nemocnicu - ak ma 5 lekarov odrodid za den 20 zien a z toho im 10 rodi naraz, tak tazko bude vykecavat, riesit plany a pod. ... jasne ze v kochu kde mas 1 lekara na rodicku a k tomu sestricku a vlastnu miestnost a podobne je toto ine - ale na druhej strane si to musis aj zaplatit... a kocha ti uz napr. to kocikove nepokryje...
Zeny tie co na vsetko nadavate ( vidim inak ze osobnu skusenost ma maloktora z tych co kricia najhlasnejsie - bud ste rodili v zahranici alebo 20 rokov dozadu alebo sukromne... ) - to si fakt myslite ze vsetci nasi lekari a sestry su chrapuni nevychovani arogantni?
inak ja som prave prisla z nemocnice - obycajnej hnusnej - robili mi odbery a nejake testy - usmievava velmi mila sestricka, potom tam prisiel nejaky lekar , ktory sa mi nepredstavil ( chrapun:-/ ) ale tiez sa hned pridal do rozhovoru - mily, ospravedlnoval sa mi za nieco zaco vobec nemohol etc. ... ako fakt nemam ziadneho lekara v rodine, nemam dovod vam tu klamat, ale pride mi divne ze narazam na milych lekarov ked podla tejto temy 90% zien ma len negativne skusenosti:-/
@dai inak, ja mám tiež dobré skúsenosti s lekármi. s jedným arogantným, neochotným som sa stretla na kramároch na pohotovosti...detský lekár v nočnej službe na pohotovosti.. ale to som si to s ním hneď predebatovala na ambulancii. a išla som spokojne preč.
a to podotýkam, že nie som matka, ktorá lekárovi diktuje a hneď sa za príchodu správa povýšenecky..zažila som to z vlastnej skúsenosti.

@hankaop Kto pise, Ze je nakazliva??????? Necitaj kazdy siedmy prispevok a pochopis.