icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

kalkulacka111
20. okt 2017

@dai mať požiadavky smerom k systému je precitlivelosť? Sa chováš presne ako niektorí zdravotníci , ak niečo požaduješ už si Ťa zaradia ako: precitlivená, problémová , nespolupracujúca.
Ale veď ja som Ti uznala ešte na začiatku diskusie, že Ti si dokonalá, tak načo sa ešte ďalších 30 strán obhajuješ , nechápem čo sa srdíš.

dai
20. okt 2017

@kalkulacka111 🙂 a ty tu este co prispievas? hadam mam pravo diskutovat rovnako ako ty - ci ked nezdiela clovek tvoj nazor tak ho odpalkujes nejakou pseudoironickou poznamkou a ocakavas ze bude cusat? vlastne ty si ako ty lekari ktorych popisujes a ani si to neuvedomujes - ty dokonala - a teraz bud ticho lebo som ti predsa uznala ze si dokonala😀 ( tak kaze tvoja logika, ze? )
a k tvojej prvej vete - nie, mat poziadavku voci systemu nie je precitlivelost - trochu poznat system ked mam voci nemu poziadavky by ale mala byt povinnost... ja som zastanca standardu a sama ho vyzadujem - som ta posledna co si necha skakat po hlave od kohokolvek - vidim to aj tu v diskusii ze v realnom zivote sa ozyvam milionkrat viac ako vacsina tych pozadujucich na nete ( cize asi aj pre ten tvoj standard realne robim viac ako ty tvojimi velkohubymi prispevkami v tejto diskusii ked na konci skutek utek )
ale opat - oddelim zrno od plevelu, neidem tu nadavat durch cez celu populaciu a vytahovat len negativu bez toho aby som videla celok... nebudem ziadat od statnej nemocnice ze bude mat standard ako nemocnica kde si kazda za porod zaplati 1400 euro - asi niekde musim chapat ze to nie je mozne...

kalkulacka111
20. okt 2017

@dai keďže 30 strán opakuješ to isté chcela som posunúť diskusiu v zmysle, či mať požiadavky smerom k systému je precitlivelosť , ale odpoveď tu nečítam tak skús k veci.

dai
20. okt 2017

@kalkulacka111 dopisal som svoj prispevok - vid vyssie... a pravdepodobne nie som jedina kto 30 stran pise to iste kedze moje prispevky su len reakcie na ine prispevky - ale chapem ze tvoje selektivne videnie si opat vsima len tych s ktorymi nesuhlasi... ostatni mozu omielat do nemoty 😉 vratane teba🙂

dai
20. okt 2017

@cucoriedkacucoriedka jasne ze naraziz na kohokolvek - hlavne ked sama nevyberas... ja mam vela skusenosti s onko chorobami , preto aj pisem ze som presla fakt vela ambulancii, s kopou doktorou mala tu cest - a teda mam 1 negativnu skusenost - ludsku myslim, inak velky odbornik - keby nebol tak za nim v zivote neidem - ale opat - priorita v tom danom momente bol odbornik. nie humanista ( aj ked urcite by bolo super mat oboje v jednom ) - ak by jeho mali napr. prepustit kvoli jeho hnusnemu spravaniu tak by som sa postavila proti, lebo viem ze mozog nikto tak nezoperuje ako on☹
ale cela plejada lekarov a sestier - na klenovej, u sv. alzbety, na chirurgii v ruzinove - super ludia... preto mam problem potom citat take prispevky ako tu - ako su vsetci pomaly zli☹

kalkulacka111
20. okt 2017

@dai a zasa píšeš to isté, tak zasa opakujem:nie každá žena má možnosť dokonale spoznať prostredie a všetok personál nemocnice kam ide rodiť, nie každá má možnosť mať niekoho pri sebe a nemusí to byť z finančných dôvodov, ale ku každej sa má personál správať rovnako. Nemal by byť prístup personálu, že toto je pacientka p. primára, toto je pacientka Dr. XY, a toto je pacientka nikoho. Alebo sa to nedeje, ak sa to nedeje tak prečo si zazmluvnuješ, nie preto, že chceš iný osobitný prístup od Dr.?

mia18112
20. okt 2017

My sme rodili 3 kamošky približne v rovnakom čase ( +, -) 2 tyzdne. Boli to 3 rozne porody. Čo Vám poviem 🙂 Každá inak. Prvá si chválila, s epiduralkou si cely porod sms - kovala s rodinou a tazkaaaa pohoda..... Nadsena..... Ja som nestihala vnimat NIC, bolo to strasne a rýchle - chcela som len aby to konečne skončilo, oznamili mi nastrih, ved to ani necitis v tých tlakoch a keby mi povedali, ze sa mám hoc aj medom ponatierat - bolo mi to SUMA FUK, len aby bol koniec. Rodila som bez epi, ktoru sme nestihli zial. Tretia z nas mala PORODNY PLAN, na kazdu porodnu fazu nachystane ine davky homeopatik, rozhodnuta rodit bez EPI , co jej vraj strasne svinstvo! Ked rodila, ziapala na celu porodnicu, zabudla aj na plan, aj na homeopatika, a vrieskala, ze ak jej okamzite nepichnu epi, ani neporodi. Takže asi tak. Kazda zena je ina, aj kazdy porod je iný. Samozrejme, ze treba trvať na slušnom zaobchádzaní, a keď mi idú niečo robiť, tak sa snáď spýtam aj 3 x pokiaľ mi lekár dostatočne nevysvetlí čo a ako. Inak ja som bola taká KO tesne po porode, ze som maleho ani nechcela vidiet, darmo mi ho prikladali hned po 🙂 Ani som ho nevnimala 😕

yoxinka
20. okt 2017

@dai
K tomu Kochu. Ležala som tam so ženou, ktorá tam rodila druhí dieťa a pobyt prefrflala, lebo že už to nie je ako kedysi. Kedysi to bola VIP nemocnica, teraz tam chodia rodiť ženy z ulice s tým, že radšej nepojdu 2 roky na dovolenku, ale zaplatia za porod. Takže to už zďaleka nie je, že 1 lekár na 1 rodičku a pohodička. Počet porodov im dramaticky stúpol a dokonca tu na koňovi som sa dočítala, že jedna z najžiadanejších lekárok dala výpoveď, lebo nevládze. Kedysi tam ženy boli po jeden v izbe, to bol sštandard, teraz keď je sama na izbe je to zázrak. No a k tým plánom. Presne to pomenovala tá sestrička v dokumente 5 zrození. Na záoade rodia ženy, u nás rodia lekári. Ono sa to pomaly mení, ale starého psa novým kúskom nenaučíš a naši medici sa učia to, čo bolo moderné pred 20 rokmi na slovensku. Takže ok, lekári nestíhajuú, majuú toho veľa, tak nech porody vedú porodné asistentky a lekára volajú LEN v situácii, keď sa niečo deje. Proste chce to zmeniť systém, ale tá zmena ide veľmi pomaly. Ako by sa Ti páčilo, keby Ti šli operovať 4 ročné dieťa, na príjme Ti ho vzali a vrátili o 2 dni. Tak operovali mojho muža, keď mal 4 roky, Tak sa to robilo.

bobusa1
20. okt 2017

Podla mna hlavny problem nasich porodnikov je, ze nikdy vo svojom zivote nevideli prirodzeny porod. Myslim taky, ktory si zena a dieta sefuju sami, nik im do toho nehovori, volne sa pohybuje, pocuva svoje telo, polohu pri tlaceni si zena vyberie sama. Na vlastne oci videli len rutinu, podavanie oxytocinu, prepichovanie plodovych obalov, natacanie oziev, nastrih, lah na chrbte, myslia si teda, ze to je jediny spravny postup. Su pripraveni na patologie ale na normalny priebeh nie, vlastne tie patologie sa im zdaju normalne. Cest vynimkym

katka1981
20. okt 2017

@mia18112, presne tak! Mna tiez druhy porod uplne zaskocil, ja som bola v takom strese ako nikdy v zivote, aj moja spolupraca pod stresom tak vyzerala. Keby sa mi nepodarilo zohnat nahradneho porodnika, kt. som sa nasilu nasackovala a zazmluvnila, tak neviem. Ale vsetko super dopadlo. Clovek musi mat stastie.

yoxinka
20. okt 2017

@bobusa1
Áno, presne si to vystihla.

isis
20. okt 2017

DIevcata niektore a to naozaj nechapete ze lekar a zdravotna sestra maju za ten porod zodpovednost? Ze je to vsetko na ich pleciach? Ze ked sa nieco stane tak je to len ich vina? Nechapete ani to, ze ludske prava su tu, to je fakt, ale tiez maju urcitu hierarchiu? Ze ked zachranujem zivot dietata alebo zeny tak je uplne jedno ci pri tom padne aj facka. Resp. ak aj nezachranujem zivot, ale tu moze ist o nejake sekundy, ktore su nesmierne dolezite pre dieta alebo zenu? Prepacte ale sama som mala moznost vidiet ako si zeny doslova stazuju na prkotiny. A ano aj nie velmi chutnu stravu povazujem za prkotinu. Pretoze do tej nemocnice, neviem ako vy, ja som isla porodit moje deti. Tiez si mnohe neuvedomuju ze nemocnica nie je hotel

yoxinka
20. okt 2017

@dai
Nie sú všetci zlí. Zažila som úžasnych lekárov na kramároch, v ružinve, kade tade, ale my sa bavíme o tom, že na slovensku je porodníctvo mimo dobu. Tie poznatky k nám už prišli, len to ešte treba aplikovať na celý systém. Pred 20 rokmi by si si ani nepískla, že partner pri porode. Veď sa spýtaj generácie 50ročnýcj žien ako rodili. No a tak tá staršia generácia lekárov rodí doteraz s učia to aj tých mladých. Ak je žens zdravá, tehotenstvo ok, nemusí tam byť lekár, stačí PA. Ok nech to je v nemicnici, aby v prípade komplikácii lekár zasiahol. Aj v tomto dokumente, ktorý túto debatu začal hovoria PA, že oni to inak nevedia, lebo im to nikdy nikto neukázal, ale že keby ich to učia, šlo by to. Len to treba prekopať celý systém.

lubiss
20. okt 2017

ja ked som rodila tak tam jedna tak hystercila ze som mala sama chut jej ist jednu vrazit nech si zavre hubu ! aj ja som mala bolesti ze som tam skoro steny hryzala ale tamta zamestnavala svojim skrekotom vsetky sestry naokolo...potom zamnou dosla sestra s vetou vidite to ? no a povedzte mi co mame s takou zenskou spravit....navyse ked som ju potom stretla uz jak sme boli "ubytovane" a madam mala asi 150 kilov a asi 2kilove miminecko a ja s mojimi 50 kilami som rodila skoro 4 kilove dieta tak bych jej vrazila este dodatocne za ten cirkus to len na margo toho ze niektore nevedia skutocne co zo sebou...ale pokial svojim hystercenim ohrozuje zivot dietata a neda si nijak povedat skutocne kto bude zodpovedny za to dieta pokial pridusenim ostane nejako postihnute ? zas len doktor...

xxxkatka
20. okt 2017

@dai vies preco sa k tebe väcsina lekarov sprava slusne? Nie, nie je to pre peniaze. zazmluvnenost a podobne veci ako tu bolo spominane. Pravdepodobne to bude preto, ze z teba nevyzaruje uz pri prvom kontakte s lekarom nadradenost, opovrhovanie pracou dotycneho a podobne. Neverbalna komunikacia spravi vela a negativne vyzarovanie druha strana okamzite dekoduje. Takze, ak by mne prisiel klient uz od zaciatku naladeny ku mne, mojej praci, firme kde pracujem negativne a daval by najavo, ze on tu je len preto, ze musi a ze aj tak vie vsetko lepsie ako ja a ja aj tak vsetko zvrzam...atd. asi tiez by som nebola z neho happy. Spravanie inych k nam casto odzrkadluje to, aki sme my sami, co davame... Samozrejme, su aj vyminky (ak je niekto fakt hulvat), ale nemyslim, ze vynimiek je viac .

extempore
20. okt 2017

@lubiss to, koľko mala daná pani kilov nehovorí o šírke jej panvy - čiže ty, s 50 kilami si kľudne mohla mať širšiu panvu ako ona (mimochodom, neverím, že mala 150 kilov :D)

@xxxkatka to je ale riadna blbosť. Poznám mamičku, to je stelesnená dobrota a submisívnosť, v živote na nikoho ani krivo nepozrela... Nechci vedieť, ako ju dokatovali pri pôrode a akí na ňu boli protivní. Ona to ani nikomu nevravela, len jej muž sa mi sťažoval.
@bobusa1 presne tak. Si mala vidieť tie posmešné poznámky a veľavravné pohľady, keď si v mojom pôrodnom pláne prečítali, že chcem rodiť bez liekov... Lebo tu u nás, ešte ani lekár rodičku nevidí a už vo dverách kričí, že dáme dve jednotky oxytocínu. Ja som nechcela nič, lebo môj pôrod postupoval. No ale na tlačenie, napriek môjmu nesúhlasu to do mňa aj tak napumpovali - už som ale nemala silu vzdorovať.

stella333
20. okt 2017

@dai A preco by kocikovne mali platit za lekara? Ved to je urcene na nieco ine, potreby babetka. Osobne si myslim, ze kazdy lekar by sa mal chovat standardne slusne a kazda zena, kt. ide rodit by mala mat istotu, ze v nemocnici porodi za normalnych ludskych podmienok.

Ja som presne ten typ, co ticho trpi a nikdy sa nestazuje, prvy porod hrozny, odtrpeny, nekricala som ani neplakala a nemam nan vobec dobre spomienky a dlho som sa odhodlavala na dalsie dieta. Nie som citlivka, kt. potrebuje, aby ju niekto drzal za ruku, odtrpela som si to sama, ale aj tak mi chybala komunikacia, vysvetlenie co sa deje, len som dufala, ze vsetko dobre dopadne. Problem je, ze lekari radsej nic nehovoria, aby sa nestreli s namietkami a polemikami, najma od ludi, co maju informacie len z internetu, preto im asi vyhovuje poslusnost, len mozno by to chcelo aby si nasli cas porozpravat sa a vysvetlit podla moznosti pochopenia pacienta, o co ide a preco budu takto postupovat. Pracovala som s ludmi a viem, ze je tazke laikovi niekedy vysvetlit co a ako. Mne chyba u lekarov najma komunikacia. Samozrejme neplati to u vsetkych, boli aj taki, co si cas nasli povedat co a ako, a clovek bol hned kludnejsi.

cucoriedkacucoriedka
20. okt 2017

@xxxkatka keby sa dalo, tak ti dam palec hore aj 5 krát🙂 vystižné

dai
20. okt 2017

@yoxinka suhlasim s tebou - podme teda menit system - ale tak aby to fungovalo a nie mrncat na nete a vytahovat historky z pred 20tich rokov... a vidis ze aj tam teda kde je penazi dost to nemusi fungovat optimalne, nieto v podvyzivenych nemocniciach☹
o tom realnom myslim - zastavit rozkradanie v zdravotnictve - lebo aj ked tu niektore dokoliecka budu pisat ako nemoze zdravotna starostlivost a slusnost suvisiet s peniazmi - ach, jasne ze suvisi... opat sa uz opakujem - inu naladu mam aj ja ked som vyspata, odrobim si svoje a mozem ist domov a inu ked som unavena a taham tyzden vkuse ... a to kolko lekarov dana nemocnica zamestna, ci kolko odbornych pracovisk ma, kolko posteli , sestier etc. ... nesuvisi s nicim inym ako s tym s akym rozpoctom hospodari ☹

nanervy_2
20. okt 2017

neviem preco sa riesi facka. je to vytiahnute z kontextu

cely pristup je cele zle, spravnym a ludskym pristupom by k histerii neprislo.
sama som sa s tretla s tym, ze obycajna otazka pre zasah: "naco je to dobre?" vyvolala smrst straseni, ale odpoved naco je to dobre, neprisla.

Separovanie deti od matiek je tiez protizakonne, nik neodsudzuje matky, ktore chcu najprv nabrat sil, ale odsudzujem personal, ktora matke, ktora si pyta dieta povie "nie, donesieme vam ho zajtra". Ako malemu nesvojpravnemu decku.

Je dobre ze film prelomil mlcanie, vela zien nedokaze hovorit o porode bez slz a este im nabulikaju, ze hlavne ze su oni a dieta zdrave. a uz nemaju psychickych ani fyzickych sil napisat staznost, pripadne rovno zalobu.

A ze dieta by sa udusilo v porodnych cestach.... Dieta dycha skrz pupocnu snuru, kym ju nestrihnu (nezasvorkuju), takze o nejakom uduseni po par minutach tu nie je rec. A ked zena rodi v polohe, aka jej vyhovuje (na 99% gravitacna), o nejakych malo silah na tlacenie tam tiez nie je rec, to uz ide samo...

dai
20. okt 2017

@stella333 tak vidis, a sme doma... kocikove je na kocik a na nic ine ☹ a potom tu ja budem za elitarku lebo mne je prednejsi dobry lekar pri porode ako super hyper kocik s ktorym sa budem chvalit na nete😢
hovoris ze ty nekomunikujes a si potichucky - ako ma ten lekar vediet ze ty ho chces pocuvat ked sa na nic nepytas?☹ vies, presne o tomto pisem - ze toto napr. ja nepokladam za standard - za standard pokladam ze sa slusne spytam a dostanem slusnu odpoved - ak som ignorovana ako tu niektore pisali, tak to ok nie je... ale nemozem predsa ocakavat ako standard to ze mi niekto precita myslienky a napriek tomu ze nic nehovorim on bude vediet co chcem☹ potom opat mozme prist k tejto debate ze spravil nieco co som vlastne nechcela, sice som mu to nepovedala ale on mal vediet😢

yoxinka
20. okt 2017

@dai
BINGO!!! Presne o toto ide!!! 👏

marina24
20. okt 2017

to akoze takuto kravinu tu riesite na 39 stranach? ja ze co uz je vazne v tejto teme.........ze niekto vyfackal tedba....a tu sa riesi nejaky doktor a gtelka, o boze, su dolezitejsie veci ako to riesit.

yoxinka
20. okt 2017

@dai
A ešte nebyť skostnatený a vnímať nové trendy a postupy a nespať na vavrínoch svojho ega. Toto sa myslím podarilo Cupaníkovi, riaditeľovi Kocha, keď zachytil ten trend, že porodníctvo sa mení a skočil na ten vlak. Ale mne suseda rodila na Antolskej a skoro porodila 4nožky, lekárka by jej to v pohode dovolila, už k nej liezla, že to dajú na karimatke na zemi (je to jej kamoška, takže istá miera uvoľnenia tam bola), ale ja myslím, že mladí lekári to budú skúšať inak a časom sa to všetko zmení, ale ešte veľa vody pretečie. Ale treba o tom hovoriť a treba tlačiť na zmeny.

yoxinka
20. okt 2017

@lalinko2010
Zase sa ukázalo čaro strihu. Povodne keď som videla len ten kúštik, keď hovoril o tom brachiálnom riešení, prišiel mi totálne slizký. Teraz, keď som to videla takto dlhšie, tak mi prišiel ten doktor v pohode. A celý ten rozhovor mi prišiel akože uvoľnene srandujeme. Ďalšia vec je, že tam povedal, že sa mu to stalo 2x keď začínal, takže to nie je, že pravidelne facká rodičky. A každopádne je hlúpy, že niečo také povedal na kameru. Rozhodne to neospravedlňuje jeho správanie. A myslím, že on si aj uvedomil, že povedal somarinu, tak to zaonačil tým, že je to bežná prax.

mia18112
20. okt 2017

@bobusa1 To by bolo super, ako si to napísala, že žena si sama šefuje svoj porod. Ale čo ak potrebuje pomoc a nezvláda to ? Ja som mala naštudovane všetko od A po Z, milion clankov som precitala, milion videni som kukala, teoria jak hovado. A potom, ked sa to zacalo, si so mnou moje telo robilo absolutne co chcelo. Teoria mi bola tak na 2 veci, kontrakcie boli tak caste a bolestive, ze som sa pomedzi ne nevládala ani nadýchnut. Malemu klesali ozvy, mne sa dýchat nedalo, telo bolo akoby mimo mna, este to všetko naokolo pipalo, co bolo už zle s malým. Poviem Ti, bolo mi absolutne jedno, ale že ozaj absolutne, co so mnou v tej chvili spravia, len aby mi niekto pomohol. A ten niekto tam bol. Za čo som vďačná.

willino1
20. okt 2017

@dai "opat mozme prist k tejto debate ze spravil nieco co som vlastne nechcela, sice som mu to nepovedala ale on mal vediet" - k tejto vete... presne o tom to je... spraví niečo čo som vlastne nechcela a nepovedala som mu to preto, že on mi ani nepovedal, že to ide spraviť... predsa nemôžem byť sybila aby som mu vedela povedať že niečo nechcem skor ako to on urobí, keď neviem čo chce urobiť .... a keď si baba napíše pôrodný plán kde si teda dopredu povie čo by chcela a nechcela aby lekár robil alebo nerobil tak sú lekári ešte urazení, že sa staria do ich roboty a či ona vie viac ako oni atď... ako príklad len také "napichnutie vody" ako prebieha? príde baba do pôrodnice, ide na prvé vyšetrenie a odíde odtiaľ s napichnutou vodou... koľko lekárov sa pred týmto úkonom opýta či môže a prečo by to už doporučil? 90% ani nepípne až keď to urobí tak skonštatuje, napr. že už to pôjde rýchlejšie alebo podobne... urobí to len a len na základe svojho posúdenia a zvykov, výnimky dopredu ženu upozornia a nebodaj zdôvodnia, prečo to považujú za nutné... a nebodaj aspoň vypočujú názor rodičky... a takto to väčšinou funguje... ženy nechcú luxusné priestory, uspokoja sa aj zo starými posteľami ale sebavedomie ženám po generáciách stúpa (nie sme už zadubené puťky domáce, ktoré si myslia, že rodiť v utrpení je trest za prvotný hriech) a preto keď sa k nám dokážu správať inde z rešpektom, tak sa netreba diviť, že sa cítia ponížené, keď sa takto správajú k nej v jej ťažkých chvíľach, kedy je zraniteľná a nedokáže sa ani brániť tak ako v bežnom živote... a tiež nechceme zbytočne trpieť... tak ako bojujeme za to aby sa zbytočne netrápili ťažko chorí a aby sa k nim tiež personál správal s úctou, prečo to nemáme požadovať na pôrodniciach?

yoxinka
20. okt 2017

@mia18112
Inak toto je možno na škodu trochu, že ženy si to všetko naštudujú a chcú to takto. Len presne ako píšeš, porod je totálne nepredvídateľná a individuálna vec. Ja som napríklad pri druhom porode nechcela epidurál, lebo mám s ním mega zlú skúsenosť. Povedala som to lekárke, ale s tým, že pokiaľ všetko pojde ok a nebudú žiadne problémy, tak ho nechcem. Keby tam som v ukrutných bolestiach xy hodín a nezvládam to a tak, tak by som si ho nechala pichnúť. Ale to je tá vec, že pri prvom porode som si ho zaplatila, že pre istotu, ale mňa sa to nikto nepýtal, či to chcem, zaplatené, picháme. Zrazu bola pri mne anesteziologička a bolo. Pri druhom som to mala viac menej vo svojej réžii, nechcela som, ale netrvala by som na tom zubami nechtami, že takto to musí byť, lebo ja som si to tak vysnívala.