Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
Ani mi nehovorte. Po tejto celej afére mám normálne tak povediac strach, že čo ma pri pôrode čaká😒
Akurat som vcera pozerala one born every minute, porody v uk, a presne je to o tom, porodne asistentky, jedna zena na izbe, obcas prisla pozriet sestra, ked sa im nieco nezdalo zavolali doktorku, ta jednej pomohla kliestami. Bol tam pri nej muz, pekne im povedala kto je, co je, preco a ako to ide urobit a bolo. Nemusela tam byt cely porod, len par minut. A ja si tiez z porodnice pamatam ze aj posledna upratovacka mi povedala, ahoj ja som upratovacka a idem ti tu upratat 😁 pisem to preto ze z toho co som vyrozumela aj u nich sa rodilo tak ako u nas...ale pred 30 rokmi!
Pozrela som velku cast "dokumentu", ale baby nechapem ci som divna ja lebo co, ale mne sa ti lekari, sestricky aj PA zdali mili, prijemni, informovali co idu robit a jediny kto mi prisiel divny (a z mojho pohladu psychicky naruseny) bola autorka filmu. Lekari je zachranili predcasne narodene dieta a ona ma traumu vo vztahu k nemu "nieco medzi nimi chyba"???? KKs a co take?
@domak2 mna tiez na Kramaroch zdravila upratovacka/sanitarka? (neviem presne jej zaradenie), dokonca s poruchou sluchu, prisla rano, krasne pozdravila, povedala co ide robit...Rok 2011.
@xxxkatka
Ja som také niečo zažila pri prvom porode Tiež mi akoby niečo chýbalo potom, nevedela som vysvetliť čo. Pochopila som pri porode číslo 2. Ja neobhajujem autorku ani film, len píšem, že asi viem, čo sa tam snaží povedať. Ale trochu to nechápem v jej kontexte, lebo ona fakt začala rodiť predčasne a tam asi neviem, ale zrejme nie je čas na nejaký pekný prirodzený porod. Ten predčasný porod sa spustil asi z nejakého dovodu a niečo asi nebolo OK. Neviem, to len dohady. Len takaá zaujímavosť. Ešte mi napadlo, ležala som raz s mamičkou, ktorá obe deti porodila v 36. týždni, porody trvali tak 40 minút so všetkým. Keď rodila že si vobec necítila končatiny. Lekár jej vravel, že zrejme jej telo takto funguje, že sa snaží rýchlo porodiť, aby to bolo čo najskor, lebo dlho by ten nápor nevydržala, tak porod ide to na úkor všetkého ostatného. Mamička mala problémy so srdcom.
@yoxinka inak ja tu budem zas oponovat ale fakt mi neide o konflikt teraz... ja som mala prvy porod z pohladu zastankyn prirodzenych porodov ukazkovy - teda aj som sa dotrhala 🙂 ziaden nastrih, ziadna epi, malinka na mne hned po porode neustale so mnou... ale ta iskra medzi nami preskocila az ovela neskor - pritom nadherne dieta - pamatam si ze som sa na nu nemohla vynadivat co sa krasy tyka ale stale som nedokazala spracovat ze je to moje dieta☹ pritom dieta zelane, az na reflux zdravucke...
Druhy porod bol vyvolavany lebo malinky mal problemy - vzali mi ho hned po porode, taky bol skaredy chudacik🙂 opuchnuty, pomackany, chudunky a ohadickovany ked som ho prvykrat videla - a bolo to tam okamzite☹ na jiske som pomaly spavala, mlieko dlho odsavala - maly nemal saci reflex... niekedy mam kvoli tomu aj vycitky svedomia voci dcerke☹ milujem ju nadovsetko ale chvilku to jednoducho trvalo☹
A teda absolutne neviem preco to takto bolo - porody nato ale urcite nemali vplyv...
@dai Ono ide o to, ze vsetci si lekara nemozu zaplatit, lekari maju dovolenky, su mimo sluzbu atd., takze aj take, co mali zazmluvnene, tak ich lekar neprisiel, lebo nemohol. Rodit moze zena kedykolvek a neverim, ze jeden lekar je ochotny pracovat 24 hodin denne. Nemala by zdravotna starostlivost zavisiet od jedneho cloveka.
A naozaj nevidim dovod, preco by mali zeny s kocikovneho platit porodnika, niektori naozaj otacaju kazdu korunu. Ale mne to vadi uz s principu, nepaci sa mi, ze ked niekto na to nema, tak nema narok a co sa stazuje.
@yoxinka ale potom je problem niekde inde, nie v lekaroch. Za vela veci moze psychika, Preto sa aj neraz spaja psychika so somatickymi problemami. Mozno si autorka naplanovala v hlave krasny prirodzeny porod a upss predcasny komplikovany porod ju zaskocil, vyvolal depresie, stavy uzkosti, mozno somaticke problemy, mozno poroblem s nadviazanim blizsieho vztahu so svojim predcasne narodenym dietatom...A tak podvedome hladala vinnika svojich stavov (aj ked za predcasny porod neexistuje vinnik resp. vinnik je nase vlastne telo),. V normalnej miere je to prirodzene, ak to vsak prechadza do traumy a silnych depresii, treba sa obratit na odbornika. Ja som na tej porodnici rodila, takze viem, ze to nie je ziadny hostel, vsetci boli mili (az na jednu na dr. na gynde a jednu dr. na novorodeneckom, ale nic hrozne, len boli trochu raznejsie, co mohlo u citlivych osob vyvolat pocit neempatickych, agresivnych lekarok), moj dr. aj vtipny... 🙂. Ale tak zas ja sa neposkladam ak ma niekto nepozdravi 😀
@dai Este k tomu potichucky, to bolo k porodu a k prezivaniu bolesti, ze nevrieskam a na bolest si nestazujem. Samozrejme komunikujem, je pravda, ze pri prvom porode som nevedela co ma caka a bola som v strese, ocenila by som vtedy lepsiu komunikaciu zo strany doktora. Mne to chybalo asi najviac.
@stella333 ja sa s tebou nechcem hadat - je to tvoj postoj, ja mam iny...proste pre mna je priorita ten porodnik tak na neho naskriabem aj na ukor materialnych veci - ak tebe to zmysel nedava, mas nato pravo, mne ano... ale poprosim nepisat ze niekto nato nema - lebo ma - stat da... ty sama pises ze je to pre babatko a nie rodica, pre mna aj porod je nieco, co je pre babatko dolezite...
jasne ze nie kazdy lekar je tam 24 hodin, moj lekar tiez konci aktualne, tak uz s nim riesim koho by mi odporucil pre buducnost, detto pri porode alebo pri akomkolvek vysetreni - ked nemohol on tak ma vzdy vitali s tym ze on volal a dal vediet ze pridem aby sa postarali... mne toto uplne staci, nemusi on osobne tam byt, pokial je tam clovek, ktoremu on doveruje...
@xxxkatka ved toto - ze ako osobnosti sme velmi rozdielni - ako som pisala, mna obtazuje ked niekto koho nepoznam je ku mne velmi osobny - vidim ze ine zeny by to chceli ako standard - mne by to vadilo napr. a nechcela by som to... tiez ma zial polozi uz maloco ( boli casy kedy cokolvek, mam pocit ze cim viac krizov si clovek nesie, tym je aj akosi odolnejsi ) a moje ocakavania na sluzby su skor profesionalne... ja som profesionalne k ludom mila - ku kazdemu od upratovacky po riaditela zemegule a preto si myslim ze to co si pisala je pravda - proste ked niekde vojdem s usmevom, sebavedomim a som mila tak sa mi to dostava aj naspat - ale toto nestaviam v zdravotnictve na poziciu cislo 1. - tam je jasne profesionalita... a tisickrat radsej budem mat ako lekara ufrflaneho ofucaneho profesionala ako supermileho neprofesionala:-/ mojou snahou je jasne ze najst oboje v jednom , ale nie vzdy je to mozne ako som uz pisala...
@stella333 a o pozickach si este nepocula (ci uz do rodiny, znamych alebo banka)? 😀 Zaplatit si porodnika nie je taka palka, co by zruinovala rodinu na dlhe roky. Ale vies, je to o prioritach. Pre niekoho je prioritou pekny kocik pre ineho spokojnost s vybranym porodnikom. Ludia sme rozni 🙂
@stella333 pozri - fakt sa mi na tuto temu dotahovat nechce - kazda zena co porodi zive dieta a dozije sa jej 28 myslim dni dostava kocikove - to vie kazda matka podbrusena MK😉 neverim ze si jedna zenska nedokaze nasporit 200-300 euro ak jej na tom naozaj zalezi, hlavne ked vie ze do mesiaca jej stat vyplati vyssiu sumu za nic😉 ak to ma na haku, ci jej na tom nezalezi tak si jasne ze nenaspori🙂 zaujimave ze pomaly kazda ma kupeny kocik pred porodom vo vyssej hodnote ako zazmluvnenie lekara🙂 na to najde, ale na lekara nie🙂 ako som pisala, radsej to nechajme - ty si rob podla svojich priorit, ja si budem podla svojich😉
@dai takze vlastne za to, ze su na zenu pri porode hnusni a ze dostane mozno aj facku, si moze zena sama, lebo si nenasetrila a nezazmluvnila. 👏
@myjusiatko skus este trosku viac poprekrucat slova🙂 z teba by bola tiez dobra reziserka podobnych manipulativnych dokumentov... pekny den😉
@dai kopirujem ti tu text od zuzany piussi, ktory napisala k danemu dokumentu.
“Film nie je objektivny! Ako povedal klasik: " objektivita je ked natocim 5 min Hitlera a 5 min Zida? " objektivita neexistuje ani v spravodajstve, pretoze aj tam ma redaktor nazor, ktory nam chce povedat. Zuzana Limova natočila vyborny autorsky dokument ktory konfrontuje lekarov a rodicky, dva zucastnene pohlady na jednu vec a ukazuje, ako su lekari a rodicky od seba vzdialeni. Ukazuje na vzajomne nepochopenie a nedoveru. Urobila film, aby sa mohla zacat diskusia, vo viere niečo zmeniť, aby zeny zacali verit lekarom a porod v slovenskej nemocnici prestal byt pre zenu traumou. Autorske filmy vznikaju preto, aby pomohli niecomu, na com nam zalezi.“
@xxxkatka kde ste videli ten dokument, prosim?
@myjusiatko ty vies kto je zuzana piussi? poprosim ta ma s touto zenou neotravovat😉 dakujem
a moja reakcia na teba bola o tvojom totalne manipulativnom prispevku - ak to je ukazka tvojej objektivity, ci tvojej zuzany, tak dakujem pekne☹
@myjusiatko za tu zuzanu sa ospravedlnujem, pomylila som si ju s jednou velkou aktivistkou a feministkou... ale teda ju by som k tejto traumatizovanej limovej neprirovnavala ani nahodou...a detto k tebe a tvojej objektivite nie🙂
@ferala, presne toto som pisala, ze to nazenie rodickam strach. Ja som sa bala porodu ako cert kriza. A nakoniec to dopadlo super. Nenechala som nic na nahodu. Mozno tu zas pridu sproste komentare, ale ja som potrebovala lekara, kt. doverujem, nie ist, ze a sak vsetci su dobri a podobne zvasty. Aj na mandle som mala vybrateho lekara, doporuceneho, uplatok ziadny nedostal a bol TOP, lebo ma doporucil iny lekar, sice ho nepoznal, ale bol to pre neho zavazok. Vzdy ked ideme k nejakemu learovi, ci potrebuje koznehl, ocneho.... vzdy si najprv zistim aky je, ako su s nim spokojni, a nie ze pojdem rodit, len tak. ze skusim stastie.... tu ide o vela. Ale nie kazdy rozmysla ako ja.
Akože tiež ma neláka predstava, že môjmu zazmluvnenému pôrodníkovi, čojaviem, hodinu pred pôrodom padne tehla na hlavu, tak ma tam odrodí ktokoľvek a takmer prizabije a miestnym dámam sa to bude zdať v poriadku, lebo "mala si mať zazmluvneného lekára". Stávajú sa rôzne veci, nikto nemá 100% istotu, že ten doktor k tomu pôrodu aj príde. Ale jasné, sú také baby, že doktora, epidurál, predpôrodné prípravy neriešia, lebo to je strata peňazí, ale idú sa chváliť najdrahším kočíkom a značkovou výbavičkou. Od pôrodnice očakávajú, že to bude grandhotel.. aj takí sme ľudia. No myslím si, že zlé správanie lekárov by sa nemalo tolerovať. Ja som napr v prvom trimestri skončila vprostred noci o víkendu s bolesťami, pocitom na omdlenie, triaškami a horúčkami na pohotovosti a doktorka ma natvrdo zjazdila, že čo otravujem na urgente a neriešim to so svojím lekárom. Som sa ospravedlnila, že nabudúce počkám na potrat alebo pondelok. Nakoniec ma hneď brali na príjem a v nemocnici som bola mesiac, potom bola na mňa sladučká ako med, keď zistila, že teda asi nevysieram s blbosťami. A toto je to, čo sa musí zmeniť, len prístup... doktor má byť profesionálny. Robí s ľuďmi, navyše v dosť vypätej životnej situácii. Veď keby aj predavačka v obchode povedala, že ju zákazník otravuje a nech si ide nakúpiť inam, išla by na hodinu ako namydlený blesk. Aj keď dokument je podľa mňa prehnaný a dosť citovo vydieračský, je na tom stále kúsok pravdy, že aspoň základná slušnosť nič nestojí.
@crazy_girl1 ja pred rokom na jednom talianskom webe, ked ho tam davali na nejakom festivale.
@hankaop no vieš čo, nechaj si svoje hrôzostrašné prípady pre seba, to ako načo sem píšeš? Aby sa ešte viac žien bálo? Každá nemá na to, aby šla rodiť do Rakúska alebo inam a majú len to, čo je tu. Ten film síce otvoril Pandorinu skrinku, ale pomôže niečo zmeniť? Na Slovensku je to všetko o peniazoch a bohužiaľ o korupcii, ktorá ich a nielen zo zdravotníctva, odčerpáva. Platíme si všetci zdravotné poistenie a vieme, kde skončia tie peniaze? Asi v nemocniciach nie, keď je to tak, ako je. My sa tu môžeme takto medzi sebou dohadovať, nadávať na systém, dokazovať si, čo ktorá kde mala dobre a čo zle, ale to tiež nič nevyrieši. Zmenu v našej krajine neprinesú ani voľby, lebo tam už nie je koho voliť. Jediná možnosť pre našu krajinu by bolo referendum, kde by ľudia rozhodli, čo, kde a ako chcú - ale - vládni politici by ten výsledok museli zobrať a pracovať s ním, konečne začať načúvať nám najposlednejším, pretože práve my máme tú moc niečo zmeniť, ale nie kvákaním na tomto fóre, to je len také zúfalstvo, že sa tu takto jedna druhej žalujeme na
" pleci ", a možno je to účel práve takýchto stránok, aby ľudia už konečne nešli do ulíc a ponadávali si práve tu, a tak sa upokojili. Slovenský národ - holubičí národ, ten vie nadávať len medzi sebou, aj to po tichu, otvoreného konfliktu sa bojí.

...a ešte predsa napíšem - áno, teraz bude veľké haló na margo toho filmu, aby zasa naši mocní ukázali ako pre nás, chudobu, niečo robia, ako niečo menia. Chvíľu bude aj to bububu, vyhodia pár lekárov, možno vymenia vedenia v nemocniciach a viete čo? O pár mesiacov bude všetko tak, ako aj bolo, lebo my zasa len budeme ticho, lebo nám zasa len tú hubu zalepili. Zabudnite. Aký film ? Čo je to " Medzi nami " ? Nik za nás zmenu na SR neurobí, ani tento film, ani nič iné - musíme začať každý od seba.

@yoxinka Ved toto. Plany a priania su jedna vec, realita, resp. pribeh porodu druha. Ja som bola 9 mesiacov v tom, ze bude pohoda a dam si EPI. Prisla som na salu akoze uz som fucala, ze 8 cm ! Ze uz nestihame epi ! Som skoro skolabovala, len ked mi to oznamili.....ale ozaj nebol cas, ani anestezilogicka by nestihla prist....