icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

zlotazla
2. nov 2017

@dai citaj s porozumenim. Mamicka svoj prispevok vymazala potom ako si tam zacala mudrovat a vznikla hadka.
Podporila som tu prispevky od mamicky co odpisala skusenosti z kanady, vedela porovnat aj nasu aj starostlivost v kanady ale nie mudrlantky jej hned vycitali ze nadava na Slovensko. Opisala iba svoju skusenost, to sa tu asi nesmie...?
Tiez zijem mimo, zdravotnictvo je tu zial na slabej urovni a napr endokrinologa mam stale doma na slovensku ale skusenosti so slovenskymi doktormi by bola na knizku. Ako segre na pohotovosti pri silnej migrene pichli nespravny liek, ako ma kozny lekar v Pro care vysmial ze ten egzem nie je taky zly-skoro rok som nemala kozu na ruke co som sa zo sna budila ako sa skrabem-krvave periny kazdy den je asi norma. Ako mi sestricka cez telefon such oznamila dost zle vysledky a nie velmi prijemnu chorobu . Ako mi cez telefon sestra oznamila ze ocino zomrel-nastastie ho prelozili iba z ara na jistku. Napriek tomu viem ze doma su odbornici a musia tahat ako kone a platy zial maju velmi zle, ale naco to mam sem pisal? Budem za nevdacnu osobu ktora odisla zo Slovenska a iba nan nadava, dakujem, toto nemam za potrebu.

dai
2. nov 2017

@zlotazla oki, tak staci ked mi pripomenies diskusiu - ja teda rada diskutujem a ano, som asertivna, niekedy mozno aj moc - v takom prostredi zijem a je to niekde zaklad mojej prace - bez obhajoby mojich ludi a bojovania za nich by mi ich zozrali ti zhora - to co robim 8-10 hodin v praci tazko vypnem v diskusiach na konovi - v osobnom rozhovore hlavne pri chapajucich ludoch by sa mi to asi az tak nestavalo... ale aj tak sa budem stale branit lebo chore deti su pre mna totalne tabu co sa nejakej negativnej energie voci nim tyka a zasadne tu v diskusiach zeny s takymito detmi chranim - mojim asertivnym sposobom... preto sa ma aj tvoj koment jemne dotkol

ako som napisala uz predtym, ja nikomu nezakazujem sa podelit o skusenost, ale teda ked tu skusenost pise 30tykrat a nic pozitivne len negativne veci - neviem ci to je este objektivna skusenost alebo uz ide o nieco ine... konkretne v kanade som napr. este nebola ale v inych krajinach ano a mam aj skusenosti s lekarmi a zasadne by som nepausalizovala ake super je to inde a ake zle u nas - a ak si citala moje prispevky v tejto teme, tak cisto o tomto su - o tendencnosti vyjadrovania sa... aj ty teraz pises ze nemas len negativne skusensoti so sr zdravotnictvom a aj ja som napisala naopak moje negativne - apropo procare - pisala som ako sme hladali dobreho lekara pre maminu a nasli az na 3ti pokus ... cize tiez nepisem ze zdravotnictvo tu je totalna topka a nie je co zlepsovat...

zlotazla
2. nov 2017

@dai nepripomeniem lebo je to par mesiacov dozadu. Tych tragickych osudov deti je tu dost a ja sa snazim ich nesledovat v ramci zachovania si vlastneho dusevneho zdravia. Pokrytecke ja viem, ale mna sa veci az moc dotykaju a nebudem zbytocne trpiet ked nemusim.
Tvoj prejav je pre mna az moc utocny, chapem ze si obhajujes svoj vlastny nazor ale pre mna az moc agresivne.
Zachytila som ta asi v dvoch diskusii kde si si tiez dookola isla svoje, obedy alebo snacks pre skolaka kde si mamicku skritizovala a nakoniec napisala ze tvoje deti sa stravuju v skole (baba o rady nestala iba dala album ako inspiraciu) a este v jednej kde si obhajovala ake pohodlne su vysoke topanky. Link ti nedam, naozaj ta nesledujem, iba viem ze je zbytocne diskutovat s niekym kto neberie druhy nazor ako relevantny.
Na slovensku je vela co zlepsovat ale toto je hlavne o ludoch, nie o peniazoch. Staci prejavit trochu ludskosti a porozumenia.

dai
2. nov 2017

@zlotazla tak tu o opatkoch si absolutne nepamatam a temy o chorych tiez nevyhladavam - presne z dovodu ktory pises aj ty ( preto aj pisem ze si neviem predstavit zeby som na choreho zautocila - nato mam s chorobami prilis vela skusenosti a v tejto oblasti som teda velmi pokorna🙂)
co sa tyka maminy s desiatami - tak to si pamatam kedze tam na mna utocilo strasne vela zien a vsetky moje prispevky tam boli len obrana - aspon ja som to tak vnimala a nebola som sama - ja si nezakladam natom aby ma nejak podporovali ini ale viem ze vtedy som kopu prispevkov do ip dostala od inych mamin ktore sa tam bali prispiet ale zdielali nazor, bali sa aby sa nasledne nane nespustilo to co na mna🙂 a to som tam pritom len napisala ze by som kupovane sladkosti vymenila za domace ak si spravne pamatam🙂
nazor druhych inak do uvahy beriem akurat to mozno v diskusiach nedavam najavo - ak ma nazor hlavu a patu tak nad nim vela rozmyslam a svoje postoje zvyknem aj prehodnotit - na tuto temu napr. sme doma vela diskutovali aj s muzom aj s jednou mojou znamou ktora patri medzi velmi zname feministky a teda zastavala diametralne odlisny nazor od mna🙂 ja diskutujem rada s kymkolvek kto diskutovat realne chce - na Slovensku ale zial nie je vela ludi schopnych vydiskutovat si nazor, odargumentovat ho ci stat si za svojim - zial je to vidiet aj v tejto teme kde sa zeny predhanaju v prezentacii co najhorsieho zazitku ale na otazku co s tym spravili rezignovane povedia ze nic☹
kludne sa ale vratme k teme, sme tu asi dost off topic...

tinkerbell
2. nov 2017

@zlotazla presne tak, to je to, čo mi pri pôrode najviac chýbalo: trochu ľudskosti a porozumenia.

zlotazla
2. nov 2017

@tinkerbell dufam ze tu o par mesiacov napisem pozitivnu skusenost o porode v Irska. Tu je partner pri porode, rajsky plyn aj epidural zadarmo. Inak to spoplatnovanie partnera pri porode doteraz nechapem, klinika s tym nema skoro ziadne vydavky, zarabaju iba na tom ze zena nechce byt sama v tak citlivom obdobi. Ja uz teraz viem ze porod preplacem, prerevala som kazdy scan tak Mark doktorom iba vysvetluje ze som trosku precitlivena 😅

myjusiatko
2. nov 2017

@zlotazla napr v cr je platba za partnera pri porode zakazana. Niekto sa sudil a vyhral, ze na to nemaju pravo.

xxxkatka
2. nov 2017

@zlotazla nechcem ti brat iluzie za to Irsko 😉 btw oblecenie otca pri porode a nasledne cistenie je zadara?

zlotazla
2. nov 2017

@xxxkatka nemam iluzie o Irskom zdravotnictve. Kolko stoji oblecenie pri porode? Ta jednorazova kosielka a ciapka doslova par centov, nie viac. Dajme jedno euro. Kolko stoji asistencia otca pri porode na slovensku?

ada12345
Autor odpoveď zmazal
ada12345
Autor odpoveď zmazal
aristka
2. nov 2017

@zlotazla poplatky mna osobne by netrapili ,pokial by clovek vedel ,kam tie eura idu ,ak zostanu v spitaly a budy pouzite na mieste ...ale zjavne to tak nie je a preto sa mamicky maju pytat ,kto to nariadil a kde peniaze koncia ....mas pocit ,ze poplatky robia zdr.zlym ak duplom s tym sestry ani dr.nic nemaju hm.....apropo ,moj brat bol v irsku hospitl.,mal sa ako v interhotely ,ale liecba len oddych a pozeranie telky ,lebo priznaky mal zo stresu ,ziadne vys.,ani ekg nic ....po urgenciach ,kedy sa mu po hospitl.nepolepsilo a siel zlym slov.dr.a mal hrozne vysledky ,kde lekar krutil hlavou ,ze este chvilu a by ho kleplo ....sk liecba zabrala a je ok ....

myjusiatko
2. nov 2017

@xxxkatka
@zlotazla je to tak, je to zalezitost par centov. Nie 1000kc ako v cr byva. Neviem kolko na sk platia.
@ada12345 treba sa obratit na prislusne organy, mozno aj na sk sa to pohne. Ale vidis, skusim sa opytat niekoho zo znamych, ci sa to uz na sk neriesilo.

aristka
2. nov 2017

@ada12345 no v De si zjavne mozu dovolit po porode zeny zavriet izbu a kompletne vydezinfikovat a vysvietit ,co zaberie asi pol dna ...no ak nasa socialna vlada konecne zacne stavat nove spitaly ,bude to realne aj u nas ,samozrejne ak zaplatia aj personal ,aby mal motivaciu vobec v zdr.pracovat ....ale zas to nic nehovori o zdr.ako takej ....co si ludia volia ...tak to tu je ,stare nemocnice a predrazene ct.

myjusiatko
2. nov 2017

@aristka dezinfikujemsa po porode tak ako tak, kvoli rodicke. Nie kvoli otcovi pri porode. Takze tento argument je mimo.

aristka
2. nov 2017

@myjusiatko ty by si isla rodit do boxu ,kde bol predtym otec od hnoja ,v stupnoch dezinfekcie su rozdiely ,ak je otec v navlakoch a oblec.aspon v plasti ,je stupen dezinfekcie iny ako ked tam beha v botoch a v civile ...taky box sa musi ziarit ,nozokomialky ti zjavne nic nehovoria a ani postupy dezinfekcie ....u nas musia byt porodne boxy k dispozicii hned ,preto musia byt obleceny a umyt si ruky pre vstupom ....nonstop ukazujes ,ze o spitaloch nic nevies ,prevenciach ....

xxxkatka
2. nov 2017

@zlotazla ver, ze ja tie iluzie tiez uz nemam...

zlotazla
2. nov 2017

@aristka ja vobec nenadavam na doktorov ani na sestry, ved oni s tym nic nemaju. Neviem v akej nemocnici bol, ja som doteraz chora nebola (neratam chripku alebo horucku) ja Co tu mam doktorov tak som spokojna. Aj zubar, gynekolog ale to je vsetko sukromne a to si platim.inak GP na vsetko dava calpol/panadol/nurofen.
Ja len dufam ze moj porod dobre dopadne a Klara bude v poriadku 🙂
@xxxkatka mrzi ma ked mas zlu skusenost, snad ti nezostali ziadne trvale nasledky.

dulkagabulka
2. nov 2017

@aristka bola som vo viacerych zahranicnych porodniciach. Ziadne specialne obliekanie sprievodnej osony a ziadne navleky. Dokonca ani gula na dverach. A pochybujem ze by tam niekto prisiel z hnoja.

stella333
2. nov 2017

@dulkagabulka A dokonca tam ani vsetci neumieraju na nozokomialne infekcie.

aristka
2. nov 2017

@dulkagabulka
@stella333 no neumieraju pretoze maju salu len pre seba ,ziadnu vzdycharen a potom ,ked zena porodi sa urobi kompletna dezinfekcia a porodna sala sa vyziari tj.sa zavrie ..
@dulkagabulka a kedze velmi dobre poznam travsku nemocnicu ,mi vysvetli ako sa to da pri troch porodnych boxoch ak tam naraz rodi 10zien a napr.nitra je na tom obdobne a tam som zazila 30porodov za den....je smutne ,ze sama sa pohybujes ako laik po porodnici ,ale nikdy si si nevsimla detaily ako dodrzanie barier ,asepsy a to zjavne ani v zahranici ...nikdy by som nevstupila a nerodila 2dni v boxe ,kde sa pohyboval civilista bez ocisty boxu ,ktore su dane celoeuropsky .....

sisaka
3. nov 2017

@aristka už som nechcela písať, ale musím, lebo očividne máš malú predstavivosť a nevieš si predstaviť, že sa da rodiť aj inak.
Predstav si, že v mnohých štátoch sa nerodí na žiadnych špeciálnych sálach ani v žiadnych pôrodných boxoch - to pravdu povediac ani neviem, čo je. V nemocnici kde pracujem, príde žena, spolu so svojim partnerom na oddelenie a je prijatá na izbu - normálnu nemocničnu izbu, kde je okrem iného aj gaučo-posteľ pre partnera, aby sa mal kde natiahnuť, oddýchnuť si, vyspať sa a pod.na tejto izbe su spolu cely čas pred, počas a aj po pôrode spolu s bábätkom, ktoré ak je zdravé a nemá problémy nikto nikde neodnáša, ale je tam s rodičmi, až kým nejdú spolu domov. Je tam normálna kúpeľňa so sprchou takze sa tam môže sprchovat či už ona, alebo ten “špinavý” partner. Žiadne sterilne prostredie pri normálnom pôrode nie je, nikdo tam nebeha v plastoch, navlekoch a pod. Keď odíde rodinka z izby domov, žiadna špeciálna dezinfekcia neprebieha, ani žiadne špeciálne svetla sa nekonajú, na čo? Však tam nikdo nejde operovať, ďalšia žena, ktorá tam príde bude tiež rodiť normálne. Izba sa umyje a pripraví tak, ako ktorákoľvek ina nemocnicna izba. Ak je potrebný cisársky rez, ten sa vykoná na operačnej sále, kde už samozrejme partner musí mat patrične oblečenie, ktoré dostane ako inak zadarmo. Po cisárskom je žena spolu s partnerom a dieťaťom v pooperačnej miestnosti a po istom čase, cela rodinka sa spolu vracia na svoju izbu, kde sú po zvyšok pobytu. Ak ma bábätko problém, je umiestnené na neonatologicke oddelenie intenzívnej starostlivosti, ktoré je hneď pri pôrodnici, rodičia majú neobmedzene návštevy, rodinný príslušníci môžu navštevovať do 9 večer.

A môžte sa na mna zase všetky vrhnúť, ako som si dovolila napísať fungovanie pôrodnice v zahraničí

dulkagabulka
3. nov 2017

@aristka prave naopsk, pozorne si vsimam vselico. A suhlasim so @sisaka .

myjusiatko
3. nov 2017

@sisaka presne takto som rodila ja. Izbicka s polohovatelnou porodnou postelou ci ako sa to vola, zinenkou, porodnou stolickou, stolcekom, gaucom, kreslom pre muza a dulu. Kupelnou a zachodom. Na tejto izbe som bola od zaciatku az do konca bondingu. Osprchovala som sa tam, malu mal zatial muz, mne v sprche pomahala dula, prezliekla a potom nas spolocne previezli na sestinedelie.
Neviem si predstavit, ze by ma prevazali na nejaky box ani. Cisarske sa potom robili inde na operacnej sale.

xxxkatka
3. nov 2017

@sisaka a sme presne pri probleme a ten je ekonomicky. Na to co popisujes je potrebna jednolozkova izba, lebo asi sa zhodneme, nie je mozne, aby na takejto izbe bolo viac mamiciek s oteckami or dulami. Kramare maju z priestorovych moznosti 1! jednolozkovu izbu, co je nehorazne malo na to kolko porodov tam prebieha. Ak by aj prerobili vsetky izby na jednolozkove (s tym, ze sa v kazdej odrozi a zena s partnerom a dietatom tam zostane minimalne 2 dni), nedokazali by pokryt to mnozstvo porodov kedze pod 3 BA porodnice patria aj dalsie mesta a dediny kde porodnica nie je npr. Pezinok, Modra, Sväty Jur... atd. Ale toto vsetko nie je chyba lekarov a nemocnice. A ano, potom chapem to zahranicne "lifrovanie" rodicky co najskor domov, aby rychlo vypratala izbu. Nie preto, ze je to pre nu a dieta lepsie.

dai
3. nov 2017

@sisaka uz som nechcela k tebe pisat - a fakt sa idem snazit bez nejakej kritiky len objektivne...
ano - vies, aj ja mam svoje predstavy ako rodit - moja predstava je dokonca daleko dokonalejsia ako tvoja kanadska realita... a teraz sa dostanem k tomu o com pisem od zaciatku - zdravotnictvo v SR je v uplne inom stave ako v Kanade ci v Nemecku ci Rakusku - proste my tu porovnavame najvyspelejsie krajiny sveta s nasou poskomunistickou, kde som teda ja rada ze uz mame za sebou spinave mafianske obdobie, aktualne prechadzame bielym mafianskym... ale sme este zial generacne aj nazorovo aj postojmi na mile daleko od tych vyspelych ci si to pripustit chceme alebo nie... a jasne ze ekonomicky - proste hdp krajiny nepusti - z toho sa odvija kolko ide do zdravotnictva - v tom nasom zial aj z toho malickeho mnozstva co tam ide tam zostava este zalostnejsie malo kedze tu stale vladne korupcia a rozkradanie od najvyssich po najnizsie miesta☹
a myslim ze aristka tu uz davala svoj prispevok kde velmi realne zhodnotila stav nasich nemocnic, boli tu linky na blogy kde sa lekari/ primari k tomu vyjadrovali, neviem ci si niekto precital... proste tu uz mali byt za poslednych 10 rokov postavene 2 hypermoderne nemocnice - a co tu mame? rozkradnute sanovane hrube stavby ktore sa nehybu, lataju sa diery v starych nemocniciach, clovek moze byt rad ze nerodi na chodbach, lebo nie su postele, ci porodne boxy, nieto izby s gaucom pre otecka☹
no a teda otazka je co teda primarne vlastne chceme menit aj touto diskusiou ci filmom pani limovej ci ako sa vola - chceme len mrncat, kreslit nase predstavy a rozpravat co by sme chceli bez akehokolvek ohladu na realitu? alebo teda si zoberieme realnu situaciu a zacneme postupne zlepsovat veci...
asi vacsina co robi trochu s projektovym manazementom vie ze ciele by mali byt zadefinovane SMART - je tam to R - ja ho pokladam za velmi dolezite - cize realistic a aj to A - achievable... ak take nie su tak su kontraproduktivne a posobia demotivacne - obycajne sa ani nedosiahnu lebo im nikto neveri z tych ktori poznaju realitu...
cize dajme tomu ze tento tvoj popis zoberieme ako daleku viziu pre SR, lenze potom este potrebujeme aj realisticky plan ako nato☹

pallacinka
3. nov 2017

@xxxkatka Taketo "rodinne" izby v zahranici su tez svojim sposobom nadstandard a su spoplatnene (nie desiatkami Eur ako u nas, ale skor stovkami, aspon tolko sme platili my). Na Slovensku by sa urcite tiez nasli zeny, ktore by si radi priplatili, ak by to bol cisto len ekonomicky problem.
A co sa tyka rychleho "lifrovania" domov, v zahranici si to mozu dovolit lebo od prveho dna chodi k zene denne domov dula, ktora sa stara o zenu aj dieta (a ma ovela vacsie kompetencie a vzdelanie ako duly na Slovensku- osetruje rany, vybera stehy, atd.). Potom nie je dovod zostavat v nemocnici dlhsie ako je nevyhnutne, takze je otazne, co je pre zenu a dieta lepsie (ja osobne som uvitala byt s dietatom v sukromi doma a ucit sa vsetko od duly v domacom prostredi, napr. aj prve kupanie babatka sa robi az doma za pritomnosti duly- castokrat u nas bola doslova hodiny).

myjusiatko
3. nov 2017

@xxxkatka na tej izbe sa len porodi a prebehne bonding. Potom sa mamicka presuva na sestonedelie. Ide len o to, ze neni hekaren a porodny sal. Ale jeden “sal” na ktorom to ide vsetko. To len pre doplnenie.

myjusiatko
3. nov 2017

@pallacinka to co popisujes by som nenazyvala dulou ale porodnou asistentkou. 🙂 dula je len psychicka podpora zeny pri porode a pomocnica po porode bez zdravotneho vzdelania.

pallacinka
3. nov 2017

@myjusiatko Ako sa to vezme, tie "nase" duly k porodom napriklad vobec nechodili, len k zene domov po porode. Je to asi jedno, ako ich nazves, dolezite je, ze takato sluzba na Slovensku uplne chyba, takze sa tu porovnava neporovnatelne 🙂