Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@pallacinka ano. Inak s tebou samozrejme suhlasim.
@pallacinka ak si citala moj prispevok, ze som napisala, ze nie su na to priestory. Mozes si priplatit kolko chces, ale nemocnicu nenafuknes. To co popisujes, ze chodia duly k rodicke, tak to tu bolo uz pred 45 rokmi (k zene chodila zenska sestra od gynekologa a k dietatu detska sestra) a potom prisiel niekto zrusil to (myslim okolo roku 89 presne neviem) a zrusil aj xy statnych porodnic v BA (Sulekova, Zochova, Koch, Bezrucova, Biskupice...). A vies kde je problem? ad1 legislativa ad2 to co sme si tu uz xy krat zvolili ad3 ekonomika atd. Tak doprcic nechapem ked Limova spravi takyto dokument "a la hajzli lekarski a zle zle nemocnice" a tvrdi, ze je realisticky, odrazu nema zaujem diskutovat, riesit veci... Preco sa nestretla s ministrom zdravotnictva, aby sa veci zacali riesit? Takto zbabelo chce nieco dosiahnut?
@myjusiatko este raz aj pre teba- priestorove moznosti na pocet pacientiek
@xxxkatka Ja som myslim dobre citala, chcela som len podotknut, ze ani v zahranici to, co tu bolo opisane, nie je uplny standard a bezne sa stava, ze zeny su viacere spolu na izbe. A tie duly som spomenula ako vysvetlenie toho, ze zeny idu skor domov, podla mna to je hlavny dovod a nie to, ze potrebuju uvolnit izbu, ako si ty napisala. Aj podla mna je toto komplexny problem, treba zmenit cely system od zakladu, a to sa neudeje cez noc ani dve. Mozno ten film nie je prave stastne a objektivne spraveny, mozno je skutocnost ozaj lepsia, ako vykresluje, ale je tu aspon naznak niecoho, nejakeho pokusu o zmenu, zacat diskusia a pohnut veci k lepsiemu (moj nazor).
@pallacinka a aku diskusiu zacala Limova? To je diskusia ked odmietla ist na tlacovku? Ked odmietla sa s kymkolvek stretnut? Toto veci k lepsiemu nepohne.
@xxxkatka To uz neviem, ale minimalne verim, ze sa verejnost zacala viac zaujimat o to, ako sa rodi a ako by sa rodit malo (u nas v skupine tehotnych sa napriklad po tych clankoch vyskytla otazka od prekvapenej zeny, ci ostatne vedeli, ze pri porode sa niekedy nastrihuje hradza- skratka povedomie zien o tom, co sa pocas porodu deje, je podla mna uplne minimalne, skor ich zaujima, aky kocik kupia- tak snad aspon v tomto to niecomu pomohlo, ale mozno som idealista 🙂).
@pallacinka prepac, ale v dobe internetu, necenzurovania knih si kazda, ktora ziskat informacie chce, ich ziska velmi jednoducho. Ale hold, to, ze niekoho zaujima viac kocik a vybava ako porod a veci suvisciace so starostlivostou o babätko, najdenie si dobrej (dobrej v zmysle vyhovujucej podla osobnych preferencii) porodnice a podobne, nie je chyba nemocnice a ani slabej informovanosti zien vo vseobecnosti. Napriklad Univerzitna nemocnica v BA ponuka: Obhliadka pôrodnice:
Rodička si môže dohodnúť obhliadku kliniky/oddelenia a na základe toho sa pevne rozhodnúť, kde by chcela rodiť.
Upozornenie: Ak si rodička vyberie UNB ako miesto pôrodu, mala by v UNB absolvovať predpôrodné prehliadky od 34. týždňa. Najneskôr 4 týždne pred plánovaným pôrodom by mala byť evidovaná na gynekologicko-pôrodníckom pracovisku, ktoré vykoná pôrod.
Myslis, ze tam chodia zastupy tehuliek? Kde su vsetky tie, ktore chcu vediet a zatajuju sa im skutocností? Ja netvrdim, ze na Sk zdravotnictve je vsetko top, ani zdaleka. Ale hovorit o neinformovanosti?
@xxxkatka Ja s tebou suhlasim, hovorime tu o dvoch roznych veciach, ktore su navzajom prepojene. Pokial sa zeny nebudu zaujimat o to, co sa bude diat na porodnej sale, preco by mali zdravotnici nieco menit? V Nemecku su taketo info stretnutia uplne nabite, bezne idu pary do viacerych porodnic a potom si vyberu. U nas v skupine povazuju dulu za vyhodene peniaze, porodny plan za zbytocny, vsak uz "nejako to vsetko preziju".
@pallacinka najprv musí byť dopyt, aby bola ponuka. Presne ako uviedla
@xxxkatka ženy nie sú ani ochotné si zazmluvniť lekára, a dulu už vôbec nie a nie to ešte si ísť pozrieť nemocnice.
Len taká poznámka - režisérka sa hanbí za dokument, ktorý vytvorila, keď ostala ticho? Lebo takto sa teda ,,revolúcia v zdravotníctve” nerobí 😄
@malasandrika Presne o tom pisem aj ja, my so sebou suhlasime myslim si 🙂
@xxxkatka To co pises je pravda, tak ale zeny sa opravnene pytaju, ci to u nas nemoze byt lepsie, dostojnejsie a preco sa tie peniaze sa nenajdu, najma, ked sa u nas za vsetko priplaca ( pobyt otca, vyber porodnika, epiduralka). Netreba aby zdravotnicky pracovnici brali kritiku osobne, ale vecne.
@pallacinka
@xxxkatka
Inak toto aj mňa prekvapilo. Ochvíľu rodím a v čakarniach atď som stretla najrôznejšie mamičky, ktoré boli zo všetkého úplne vyplieskané. Čože, prítomnosť otca pri pôrode sa platí? Čože, epidurál sa platí? Čo, to treba niekam ísť niečo vopred vybaviť na dáke poučenie? Ono treba ísť vopred na matriku dačo vybaviť, ak nie sme manželia, kvôli priezvisku? A to mali napr týždeň do termínu, neboli to čerstvé tehotné. Niektoré sa tým bohužiaľ aj chvália, že na kurze, na príprave neboli ani raz, lebo to sú iba vyhodené prachy pre rozmaznané fifleny. Pričom PA na kurze často vysvetlí aj problematiku epizotómie, možnosti tej ktorej pôrodnice, správne dýchanie atd. No záujem mamičiek nič moc. Kebyže sa viacej sústredia na prípravu a získavanie informácií, hneď by sa lepšie diskutovalo o štandardu v pôrodniciach, jednotlivých zákrokoch, možnostiach tlumenia bolesti...
@stella333 slabo sa pytaju, vela zien rozmysla prvoplanovo ci uz ide o porod (ved nech je krasny kocik, porod nejako prezijem) alebo vo volbach ( neuvazuju v suvislostiach a lahko sa daju opit rozkom npr. slubenim, ze materska sa zvysi o 10 €). To, ze sa za taketo veci priplaca nie je chyba zdr. pracovnikov.
@kikuta mozes mi sem hodit link?
@sisaka takze na sk nie je ziadna gauco izba pre jednu rodicku a partnera ,plus u vas sa izby klasicky len umyju ....dezinfekcia lozka a stolika nic ,prevliect pradlo a vycistit gauc ,kde lezal muz moznobz mastale ....alebo ta jednoducho nikdy nemuselo zaujmat kto izbu cisti ,kedze na to mate samostatnych ludi ...no u nas tie 3stvory porodne asistentky a jedna sanitarka ,si cistia porodne lizka same a tak isto aj nastroje a pripravuju sety ....hallo sa zobud na sk nemame na toto priestory ,ved by muse mat 30samostatnych izieb a gaucom ....
@dulkagabulka co sivpozorne vsimas ,kolko ludi robi v akych priestorch a za akych podmienok ...fakt sorry ,ale ty si tam cisty laik ,ktory v zivote ani nechyroval co to asepsa je a tie porodne stoly si v zivote dezinfikovat nemusela ,co je treba ak si znala co vsetko hrozi.....fuj ,ja ked si predstavim ,ze aj na dobcu idem s tym ,ze si sama prv toalety ci sprchu poutieram ...bleee
@pallacinka nezmeni sa nic pokial nebude politicka vola ,sa pozri uz mali byt v ba postavene minimalne 3nemocnice a uz je ticho aj o poslednej ....tym hore je vsetko u riti ,kramere ,normativy ...nic ich nesere a upozornuje sa na to dlho ,upozornuje na to zdr.personal ,ale pokial ludia nepojdu do ulic ,nic sa nezmeni a dalej to bude zdr.personal schytavat v ajom stave je nase zdr....tak ako to urobila stvoritelka tohto filmu ,pretoze novu nemocnicu s krasnou porodniciou a full personalom z toho mat nebudeme.
@stella333 priplatky v zdr.nie su zalezitost zdravotnikov ,kazdy spital ma riaditelstvo a tam sa treba pytat ekonom ,riaditela ,preco su poplatky ,za co a kam idu peniaze ....nehovoriac ,peniaze nevybera sestra ci lekar ,ale plati sa v pokladni ....co s tym maju zdr....a co za to maju ,ze za 30rokov od padu komunizmu robia v tych istych priestoroch a pod je ich malo ....
A budem citivat jedneho pana primara z ara v ba ,,pozrite naco su mi tu tieto nove drahe stroje v hodnote 100tis.eur ,ktore nepotrebujem a nepytal som si ich ,ked ja nemam sestry ,kolko sestrier na aky cas som za to mohol mat ,keby boli peniaze pouzite na platy ....a to su predrazene ct ,ine pristroje ....
@aristka u nás upratujú a umyvaju upratovačky. Ja ich postupy neovládam, ale postele a všetko príslušenstvo v izbe sa samozrejme umyje, tak ako v normálnej izbe, nevedela som, že toto je potrebné rozpísať do detailov Taktiež hneď po pôrode sa da izba do poriadku, umyje, da sa čisté posteľne prádlo atd. Rozhodne sa nejedna o takú dezinfekciu aká prebieha na operackach, tam sú iné nároky. Cela pointa je, že sa da prirodzene rodiť do nesterilneho prostredia na obyčajnej izbe, netreba na to špeciálnu sálu.
Je mi ľúto, že vo vašej nemocnici nemáte upratovačky a upratovať musia pôrodné asistentky a sanitarky. Čistenie a Sterilizacia nástrojov u nás je zabezpečená samostatným oddelením, ktoré to robí pre celu nemocnicu, takze zdravotnícky personál môže svoj čas venovať tomu, od čoho tam je - pacientovi.
Mimochodom k nám chodia napr. rodiť aj ženy z fariem či indiankych rezervácii, síce na tomto oddelení nie som nepretržite, ale niekoľko krat za deň tam idem, ešte som tam nevidela žeby tam niekto chodil, ako to ty píšeš, špinavý od hnoja, alebo by som niečo take videla na dlážke, takze do takých extrémov by som nezachadzala.
@xxxkatka Žena sa “nelifruje” domov, lebo rýchlo potrebuju izbu, ale preto, že nie je potrebné držať zdravú ženu so zdravým bábätkom dlhšie v nemocnici, Ak napríklad sa žena ešte necíti na odchod môže zostať dlhšie, nikto ju nevyhadzuje. Po návrate domov ma k dispozícii zdravotnú sestru, ktorá ju príde navštíviť a ktorú môže kedykoľvek kontaktovať, ak ma nejaké otázky.
@pallacinka tak u nás sú tie izby, čo som opísala štandard a nič sa za ne neplatí. My sme ale nová nemocnica, ktorá bola budovaná podľa najnovších kritérií nielen zdravotníckych, ale aj zohladnujucich potreby pacientov. Preto u nás okrem pozorovacích izieb sú všetky izby jednolozkove so spominanou posteľou pre rodinného príslušníka, keďže pacient, ktorý ma pri sebe milovanu osobu sa rýchlejšie uzdravuje a je počas pobytu v nemocnici v menšom strese.
Ani ženy rodičky ani pacienti za tento, pre iné nemocnice nadštandard neplatia, lebo u nás je to štandard.
@sisaka
To čo píšeš je super. Veľmi sa mi to páči a hádam sa moje vnúčatá dožijú takého štandardu, aký máte teraz v Kanade. Každopádne, keď kamoška štátnicovala na medicíne v BA, odfotila sa so spolužiakmi pred Univerzitnou nemocnicou a fotku dali na facebook, v komentároch sa riešilo, či štátnicovali v nejakej poľnej nemocnici v Afganistane. V nemocniciach chývajú základné veci, sú tak plesnivé kúpeľne, opadávajúce omietky, chýba klimatizácia, nehovoriac o tom, že keď som sa balila na kramáre do porodnice, pýtala sa ma známa, či to mám zbalenú tašku na dovolenku. Je to na plač, ale v takom stave je naše zdravotníctvo sem-tam svetlá výnimka. Takže riešiť jednoložkové izby a samostané izby pre rodiace ženy je absurdné, ale aj žiadúce. Avšak tá zmena je ešte veľmi ďaleko.
@yoxinka ja si myslím, že by sa v prvom rade malo riešiť to, čo nestojí žiadne peniaze - správanie sa k pacientovi, zachovávanie jeho dôstojnosti, rešpektovanie jeho želaní. Niekto to už tu myslím spomínal a súhlasím - kašlať na krásnu kupelnu, najmodernejšiu posteľ, oveľa dôležitejšie je aby nikto nikoho nefackal, nezaobchadzal s pacientom ako nesvojprávnym a nevykonával úkony, ktoré sú zakázané, či inak nežiadúce a jediným benefitom je uľahčenie prace lekára. Myslím si, že v slovenskom zdravotníctve je toto oveľa závažnejší problém, ako staré priestory a 30 ročná posteľ.
Kým v tom ale väčšina ľudí nebude vidieť problém, veľké zmeny by som nečakala. Je oveľa ľahšie nájsť peniaze na vymaľovanie izby, ako zmeniť myslenie ľudí ...
@sisaka howgh. Konecne sme sa bˇvratili k jadru pudla.
ja som rodila v Čechách, takže žiadne super moderná a bohatá krajina. Išlo o malú okresnú pôrodnicu, škaredú, starú, komunistickú s plesňou na stenách kúpelne. ALE teraz idem rodiť druhé dieťa a idem tam znova napriek tomu, že bývam vo väčšom meste so super novou modernou nemocnicou. A dôvod je prístup lekárov. V tejto nemocnici majú dve pôrodné miestnosti, tu sa trávi celý čas od príchodu až po presun na šestonedelie. Oblečenie som mala vlastné a aj manžel - ten si so sebou zobral pohodlné domáce nohavice a gumenú obuv - kvôli sprche a vani, ktorú tam majú. Boli sme tam sami, PA došla raz za čas na monitor, doktorka na posledných 20 minút. V druhej miestnosti rodila pani a viem, že jej bábo sa narodilo chvíľu po mojom. Keby potom prišiel rodiť niekto po nás, tak určite nie je čas na pol dňové ožarovanie a čistenie. Nemocnica sama na stránkach vyzíva doniesť si vlastnú hudbu, vonné sviečky, jedlo .... čokoľvek. Dokonca umožňuje prítomnosť staršieho súrodenca, ale to teda využívať nebudem. 😝 Prvé dieťa som porodila bez nástrihu, pretože doktorka nemala problém skúsiť a hrádzu chrániť. Položiť dieťa po narodení na brucho, dotepanie pupočníka,... nič nie je problém. Alebo keď sa ma pýtali či chcem klistír, ja som súhlasila, ale požiadala som, že si ho chcem urobiť sama. Nebol problém, nechali ma samu.
A znovu pripomínam, ide o starú nemocnicu, ale je to o prístupe doktorov a sestier. Keď sa chce tak to ide. Tiež by sa mohli vyhovárať na nedostatok peňazí, ľudí a priestorov. Táto nemocnica určite nebola pred x rokmi stavaná na takéto pôrody, ale dokázali tie priestory prispôsobiť. Rozhodli sa ísť inou cestou a chodia tam rodiť aj ženy z úplne iných okresov, kľudne aj dve hodiny autom odtiaľ.
Bez obrázka to nejde pridať, tak preto

@sisaka ja nechapem jedno ,kde som vsetci v zdr.sa ku mne chovaju slusne a to som sa nachodila po doktoroch ,ci bola hospitalizovana a mam odzite s detmi ....dokonca pri sc kym som cakala mi v tej hnusnej trnave 11rokov dozadu zapalili vonnu sviecku a pustili jemne melodie ....fakt sorry ,ale na zaklade individualnych zlyhani ,ides ohovarat zvysny personal je viac ako urazlive a to si vyprosujem .

@dai
My dve sme si už v tejto diskusii nejaké názory vymenili, ale páči sa mi, ako sa na celý tento problém pozeráš. Úplne triezve uvažovanie. Nevravím, že so všetkým súhlasím, ale veľmi sa mi páči tvoj postoj 🙂.