Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
Baby, robí sa to, je to isté ako nežiaduce účinky pri napr. ATB. Aj keď sa stane len 1-2krat, už napisu, že to hrozí. On nemyslel, že sa to deje každodenné, len že občas sa stane. Frekvencia môže byť kľudne ozaj len zriedkavo. Tiež nikto nerobí štatistiku, koľko z tých žien, ktoré majú pridusené dieťa s prevchodnymi/trvalým následkami pri pretahovanom pôrode by bolo lepšie obišlo, keby bol býval pôrodnik invazivnejsi a povedzme agresívnejši vzhľadom na situáciu a kľudne riskovať radšej aj zlomenú napr kľučnu kosť (stane sa), než komplikácie pre dieťa. Zas netreba vytrhavat z kontextu.
@dai nevyhľadávame "také ženy". V rámci práce na publikácii Ženy Matky Telá bol vypracovaný kvalitatívny sociologický výskum. V publikácii sú popísané závažné systémové porušenia ľudských práv žien pri pôrode. Stiahneš zadarmo na www.zenskekruhy.sk
Ja absolútne súhlasím so všetkými právami, len si nie každá žena uvedomuje, že prakticky nejde o ňu, ale primárne o dieťa. A to s prepacenim žena s roztiahnutymi stehnami nevie posúdiť, ako sa tam dole situácia vyvinula, keď si tam nevidí. Ja mám niekoľko kolegov, aj z oboru/aj z iného, ktorí nie sú milí, ani nemajú čas sa zakecavat, pôsobia možno až odmerane, ale dôvod je ten, že majú veľa pacientov. Dobrý pôrodnik je taký, ktorý nemá následky po porodoch na odrodenych novorodencoch.
A majú veľa pacientov,lebo sú vyhladavani, lebo sú odborníci a majú výsledky. Snáď má každý pochopil. Hoci tiež to nechcem pausalizovat.
@sasa1983 právom každej ženy je využívať plody vedeckotehcnického pokroku, tžeda pri pôrode byť ošetrovaná podľa najnovších poznatkov vedy a techniky /toto právo máme v ústave/. Teda povinnosťou lekára je naplniť toto právo ženy. Čo priznajme si, vynútenou polohou poloľah, plosed, rutinnými či liberálnymi nástrihmi hrádze, odnášaním novorodencov, zašívaním poradení bez či bez adekvátnej anestézy uričite nenaplňajú. Práv žien je viac, aj porušení samozrjeme, je to tom celá kniha, nech sa páči prečítaj si.
@dulkagabulka presne tak!👏
@sasa1983 ja som bola doteraz tej mienky , že dobrý pôrodník je ten ktorý nemá následky po pôrodoch a stihne byť aj primerane ľudský . Pretože akokoľvek máš dobrého lekára , ak je to raz človek , ktorý nemá ani štipku empatie tak je to taká filmová napodobenina Mudr.Housa.
Môj otec je lekár, má 70 rokov, ešte stále pracuje a pacientky sa v rámci súkromného zariadenia pýtajú predovšetkým k nemu , hoci tam má ďalších 2 kolegov ktorí ordinujú s ním . A nemyslím si že tí ďalší dvaja lekári sú práve nejaký fušeri, sú to šikovní 50 tnici ..lenže empatia .
@maminuska veď jasne, že aj slušnosť, ľudskosť, empatia ... Ide o to, že je rozdiel či je niekto napr.rehabilitačný doktor, alebo obvodný lekár. Alebo chirurg/pôrodnik/anesteziolog. Určitá urgencia a nepredvídateľnost zákrokov znižujú možnosti na takéto rukavickovanie. A tiež vek. 70rocny obvodný lekár a 70rocny pôrodnik je diametrálne odlišná vec.
@sasa1983 Ono zas ked porodnik nevladze byt aspon stipku empaticky, mal radsej robit chirurga alebo patologa. Zrovna pri tom porode je psychicka pohoda zeny celkom podstatna, jasne ze ked sa nieco pokasle tak ide cela pohoda stranou a zachranuju sa zivoty...
No na druhu stranu, kazdy kto kedy robil s ludmi si asi vie predstavit ako to niekedy vo vypatej situacii musi vyzerat. Ved sa spravame ako zvery aj pri vypredaji v obchode, nie to este ked naozaj o nieco ide. Ten porodnik toho tiez musi mat obcas plne topanky.
@sasa1983 môj otec nebol 40 rokov obvodný lekár. Pracoval aj na úsekoch kde boli potrebné veľmi rýchle zásahy a rýchle rozhodnutia a nepamätám si že by sa niekto na neho sťažoval.
A nikto nepožaduje rukavičkovanie , len sa človek bráni hrubému jednaniu. Schovávať odmeranosť za prejav zaneprázdnenosti resp. odbornosti je u mňa cez čiaru . Obzvlášť v zdravotníctve je to veľmi potrebné, pretože tam nejdeš s tým aby ti vypracovali daňové priznanie alebo urobili finančnú analýzu , ale so svojimi problémami , bolesťami. Ani ja si nemôžem dovoliť byť hrubá voči svojim klientom, pretože ma okamžite vystrieda konkurencia. Pacient je však v patovej situácii a často nemá inú možnosť ako takéto správanie jednoducho zniesť.
@maminuska hm... vies , ja som tiez zastanca toho ze kazdy kto pracuje s ludmi ma mat ake take EQ - nie som lekarka, akurat pracujem v sfere kde kontakt s ludmi je velmi dolezity, detto empatia... Napriek tomu mam kolegov ktori jej maju fakt malo a stale tam su - sme sukromna firma - jediny dovod preco tam stale su je, ze maju niecoho nadpriemerne co iny nemaju... proste su to fakt esa v urcitych oblastiach - ja sama mam takych podriadenych a uprimne, cely rok si davam ich vykony na misky vah a pozeram co prevazuje - akonahle prevazia negativa tak su vymanazovany z teamu... ale vacsinou stale prevazuju tie pozitiva - kludne v tejto teme to zamenme za tych zdravych novorodencov...
jasne ze ked zena dostane na vyber empatickeho odbornika a len odbornika, tak si vyberie toho empatickeho - zial to vyzera tak ze tych je asi malo... a v pripade porodu keby mam na vyber len odbornika alebo empatickeho mojkacieho neodbornika, tak beriem len odbornika - ale teda to je moja povaha - viem sa ozvat, byt asertivna, ja osobne nemam paru ci niekto na mna krical ci nie pocas porodu ( asi skor nie ) - sustredila som sa na seba a porod a okolie mi bolo ukradnute... pre mna je primarny ciel odist co najskor z porodnice zdrava so zdravym dietatom... a teda mat vlastnu izbu s vlastnou toaletou - nato som hakliva🙂 co sa teda nastastie da...
chapem ze ine zeny ocakavaju ine veci - ale tam treba potom naozaj sa pripravit, vyberat a naozaj pripadne kocikove ( nazyvam to tak len preto lebo zeny to tak zvyknu volat, je to obycajny prispevok na starostlivost - ja to cele napr. investujem do odberu pupocnikovej krvi...) investovat do vyberu lekara/zariadenia a nie do kocika...
a k tym rieseniam - zenske kruhy pre mna napr. nic neprinasaju - ziadnu odbornu debatu, velakrat tlak na mamy ktore maju ine predstavy ako oni☹ ale teda som rada ze v tejto debate sa pasuju za obhajkyne vsetkych zien sveta☹
bez odbornej debaty sa v tejto teme nic nepohne - na konovi si tu aj prsty mozme vytukat - kon ma uz aj tak take meno po celom Slovensku ze clovek sa aj hanbi priznat ze tam chodi🙂 Myslim ze debata sa uz otvorila - par naozaj dobrych prispevkov od lekarov samotnych sa objavilo a otvorili sa dolezite temy: 1. neodstatok/ ziadne vzdelavanie v oblasti komunikacie s pacientom 2. financovanie zdravotnictva 3. investicie do novych zariadeni ... v novinach ako SME by nemali davat vyzvy na hladanie zien ktore boli prefackane ( tu vyzvu tu dulka zverejnila - cize takto sa dostava tych par zien nasledne do medii ) ale skor priestor na odbornu debatu na dane temy - zaklad je riesit povod a nie nasledok choroby ak ju chceme vyliecit ( aj ked jasne ze ukazovanie nasledkov je omnoho bulvarnejsie a dramatickejsie - ergo pre media zaujimavejsie☹ )
@dai novinar nehladal zeny ktore boli prefackane. Hladal zeny ktore zazili nasilie . 1. Fyzicke nasilie - tlacenie na brucho, vynutenie polohy fyzickym nasilim,podavsnie liekov, amniotomia ci nastrih hradze bez informovaneho suhlasu, sitie bez/ adekvatnej anestezie, bitie atd 2. Psychicke nasilie - ponizovanie, posmesky, vyhrazanie sa, arogancia atd.
Prosim neprekrucaj.
@dulkagabulka cize nasilie nie su facky, ved to tam sama uvadzas? neprekrucam... opat, ta organizacia ktoru zastupujes pre mna predstavuje presne zenske organizacie ktore v mnohom idu proti zenam samotnym, takze sa radsej neidem dalej vyjadrovat☹
pekny den
@dai 🙂
@dai ja som mala to šťastie , že pri troch pôrodoch som mala skvelých lekárov s veľmi dobrým prístupom, žiaľ môj štvrtý pôrod som mala pre mňa smolu . Síce odborník , ale zrejme tesne " pred menzesom ". Teraz pôjdem rodiť znova a urobím všetko preto, aby som sa mu oblúkom vyhla, pretože viem že sú tam aj rovnako dobrí odborníci s dobrým prístupom.
Vo svojej naivite a dobrej skúsenosti s predchádzajúcimi pôrodníkmi ma ani len vo sne nenapadlo , že môže byť aj takýto hrubý prístup. A ver že je . Problém je ten že tento odborník ( a on aj je , to ja nepopieram ) je ako chameleón , nikdy nevieš v akej nálade na neho natrafíš. Kľudne sa môže stať že polovička jeho rodičiek povie že super doktor a druhá polovička že totálny ... ( každá podľa svojho výberu ).
@maminuska hej... takych ludi tiez poznam☹ preto si ja zazmluvnujem a idem na istotu☹ tiez rodim zachvilu a tak ako predchadzajuce aj pri tomto verim ze lekar odvedie vykon presne taky aky ocakavam - a tym ze ho ludsky uz dlho poznam tak myslim ze presne viem aku komunikaciu mozem ocakavat😉
@mimuska1115 nemoze sa po zdravotnikoch vsetko,pretoze to ma katastrofalny vplyv na ich pracovny vykon. Zas neotacajte. Aj zdravotnici su ludia a zasluzia si respekt. Ale nemaju fackovat a dehonestovat rodiace zeny.
@sasa1983 zena nema narok skoncit bez nasledkov po porode? Nasledky,ktore boli pri porode zene sposobene,nemaju vplyv na jej schopnost starat sa o novorodenca? Dlhodobe hladisko a nasledky vobec neberiete do uvahy. Okrem.toho nasilne vedenie porodu MA negativne nasledky aj pre novorodenca.
@hankaop keď je niekto taky; že ho ofukne vietor a on odletí...ja som mala akútnu sekciu a keďže bol malý na tom menej dobre, ako som predpokladala/dúfala, do 48hod od pôrodu -sekciou som normálne fungovala. Bola pri ňom, mimo gynekológie. Ženy ktoré sú citlivý a majú psychické následky po pôrode, ktoré im znemožňuje sa starať o svoje vlastné dieťa. .Sú veľmi zvláštna kapitola. Trosku sa vzchopit treba, nie sa len ľutovať a sťažovať. Nepoznám žiadneho arogantne surového pôrodnika, len jednoducho nie vždy sa každý usmieva rovnakou škálou úsmevu, aký by sa pacientkam páčil.
Osobne si myslim ze dr.sa vyadril dost expresivne. Ale zase na druhej strane ja by som ho branila lebo pri porode mozu nastat tak neocakavane komplikacie a vyzaduje sa spolupraca s rodickou ze niekedy ta "facka" moze byt to nsjmensie zlo. Treba nadhlad. Rodila som 4 x . Na personal nemozem povedat krive slovo, rodila som aj sekciou aj prirodzene a aj som rodila v 2 roznych porodniciach tak viem aj porovnat a nebola som v sukromnych zariadeniach. Najkrajsie spomienky mam na sestricku Lubku, nemala vladtne deticky ale mala krasny vzrah k novorodencom.
@hankaop prečo? Napísala som svoj názor. Odbornosť musí prevažovat nad emociami. A pri porodoch duplicitne. Slušnosť a empatiu považujem za samozrejmosť, ale zase jednať v rukavičkách nie je nutné. Násilné vedené pôrody sú veľmi ojedinele. A aj to subjektívne. Za mňa jednoznačne zdravé dieťa na úkor hocicoho je priorita.
@sasa1983 tak ale toto vyjadrenie dokazuje uplne nepochopenie problemu, alebo umyselne popieranie reality.
Je vrchol drzosti, ze nesetrne a drsne praktiky na zenach pri porode, resp. odmietanie podania informacie o priebehu porodu alebo neschopnost sa predstavit rodicke sa tu zamiena s precitlivelostou rodiciek, ktorym nie je mozne vyhoviet dostupnou skalou usmevu. Neverim vlastnym ociam, je to naozaj super drzy postoj.
Ked uz pre teba a vas podobne naozaj neznamena nic vypoved zien, ktorych porod bol velmi zlou skusenostou z akehokolvek pohladu, budte take laskave a precitajte si nasledovnu vypoved:
https://plus.sme.sk/c/20680633/danska-odbornick...
kratka ukazka:
Po pôrode som sa spýtala jednej z pôrodníčok: môžete mi niečo povedať o Kristellerom manévri, nikdy predtým som ho nevidela. A ona mi povedala: nepoužívame Kristellerov manéver, pretože je zakázaný. Počkajte, však som ho práve videla na vlastné oči dvakrát. Povedala: nemali by sme ho používať, všetci to vieme, nepoužívame ho rutinne, iba ak je nejaký problém s dieťaťom a potrebujeme ho rýchlo vybrať, robíme to, keď vidíme, že by to mohlo pomôcť."
A bol to núdzový prípad?
"Nie. Spýtala som sa, či využívajú Kristellerov manéver, aby skrátili druhú dobu pôrodnú a povedala mi, že nie. Povedala som jej, že som práve videla Kristellera, hoci nebol naň dôvod a oni sa len zasmiali. Myslím, že dobre vedeli, o čo ide, ale vedeli, že o tom nemôžu hovoriť s niekým zvonku, lebo to nie je štandardná praktika. Pri dvoch vaginálnych pôrodoch, ktoré som videla, tento postup použili, pri treťom si všetko naň prichystali, akurát ho nestihli použiť, lebo žena porodila dieťa v jedinej kontrakcii. Všetky tri mohli byť normálne prirodzené pôrody bez tlačenia na brucho. Dostala som klasické pôrodnícke vzdelanie: v prvej dobe pôrodnej sa žena otvára, v druhej dobe pôrodnej tlačí a hlavička dieťaťa zostupuje v pôrodnom kanáli a v tretej dobe pôrodnej sa vytlačí placenta. Na Slovensku to vyzeralo, akoby druhá doba pôrodná ani neexistovala, lebo keď začali tlačiť na brucho, žena sama ešte ani netlačila. Pri normálnom pôrode žena nepotrebuje nič okrem vlastnej sily tlačiť. Nie je tam žiadny dôvod tlačiť na brucho, nerobia to v Anglicku, Holandsku ani v Nórsku."
Čítajte viac: https://plus.sme.sk/c/20680633/danska-odbornick...
@ada274 mne stačí citácia " Pri normálnom pôrode žena nepotrebuje nič okrem vlastnej sily tlačiť. ", toto kto povie, je buď hlupák, alebo absolútny idealista a optimista. Z toho vlastne vyplýva, že sa zase vraciame o 2-3 dekády dozadu a celý tento problém by sa dal zhrnúť na: tie, čo chcú rodiť doma, nech si prirodzene rodia doma, bez akejkoľvek podpory a zvyšok. Drsné praktiky na ženách?? to je ako čo? bitúnok? ale bež. najjednoduchšie je niekoho svedectvo ďalej kopírovať a nadnášať. Iste, sú pôrody, ktoré mali byť inak. To bez debaty. Sú dobrí lekári a sú veľmi dobrí lekári a sú aj zlí lekári. Dá sa si vybrať. Dá sa ísť inde. Možnosti sú. Ja robím ako dr na onkológii,o rezervách ľudí viem svoje a trvám na tom, že gro sťažností žien rodičiek nie je o tom, že lekár pochybil a im sa narodilo poškodené dieťa. Ony sa sťažujú na všeliaké iné veci, než si doma v pokoji predstavovali, že ako by to bolo pekné, keby to bolo..vždy je možnosť rodiť aj doma. .(čo je podľa mňa hazard btw). Ženy minú kvantá hodín a dní selekciou správneho kočíka (obrazne), ale voľbe pôrodníka mnohé venujú len zlomok času výberu výbavičky. Chyba bude niekde inde. Pôrodník ktorý má dobré odporúčanie je overený.
@sasa1983 aha, takze bud sa mam zmierit s fackou alebo mam rodit doma. Ina cesta nevedie.
@myjusiatko ísť rodiť do nemocnice neznamená, že dostaneš facku. Veď toto je absolútne preháňanie. Iste sa to pár krát stalo, ale veď to je ako bezpečnosť leteckej dopravy. Je to zriedkavé, ale aj tak sa občas stane a aj tak všetci lietadlom lietajú. To, že 1žena povedala, že dostala facku predsa neznamená, že je fackovaná polovica z nich.
a tiež si myslím, že asi nie je náhoda, že nemalé množstvo žien ktoré sú kvázi trpiteľky v pôrodniciach sú presne tie ženy, čo sú paušálne proti medikamentom, antibiotikám, sú to anivakcinátorky a vegánky a vegetariánky a sú alternatívne aj v kojení a šatkovaní a ostatnom.
Povedzme si úprimne, táto téma je stará mesiac. Nikde v médiách som nezachytila ,,výpovede rodičiek" - taký Nový Čas by sa určite potešil titulke. Mňa najviac zaráža správanie samotnej režisérky - sa stratila?

@dulkagabulka mozno by si sa ty divila... vy take zeny vyhladavate? myslela som si ze zaujem dul je niekde inde... ci vlastne pre aku organizaciu akoze pracujes?