icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

myjusiatko
9. nov 2017

@sasa1983 moja osveta spociva v tom, informovat zeny o svojich pravach a ako takymto situaciam vobec predist.

sasa1983
9. nov 2017

@redlola to by sa zistilo, keby ste sa ozvali. KAždá si údajne povie to čo Ty, ale len tu na fóre. Môžem kedykoľvek zakročiť je blbosť. Nie si žiadna detektívka, Tvoje kompetencie sú len v Tvojej predstave a fantasmagórii. Takto sa nezmení ozaj nič. Sama si sa pasovala do pseudopomyselneho sudcu, vykonavatela, a žalobcu. Kľudne Ti napíšem svoje meno, oddelenie, o chceš a Ty mi pošli s vyškrtaním mena, alebo iného ID kópiu tej sťažnosti. Na mail. Kludne súkromný. Alebo aj pracovný do roboty.

redlola
9. nov 2017

@sasa1983 máš pravdu. Ja som to však spravila tým podľa mňa miernejším postupom, ktorý mi prišiel vhodnejší. Zase, ja nemám iba zlé skúsenosti s gpk, tato so sitim je taká najhoršia, ale bola som tam viackrát hospitalizovaná a stretla som sa aj s naozaj ľudským prístupom. Raz som tu písala, že obyčajná sanitarka prišla ku mne, keď som sa prebrala z narkózy po kyretazi po ma a nejako sa to všetko na mna zosypalo a iba ma pohladila a povedala že to bude dobre, nech sa nebojím. Taká hovadina, ktorú si ona asi ani nepamätá, ale ktorú som v tej chvíli asi najviac potrebovala. Viac takýchto veci sa tam udialo. Preto áno, asi to bude z vďačnosti, že som to neriesila poslaním oficiálnej staznosti riaditeľovi, aby si pozval vedenie kliniky na koberček a vypucoval ich tam. Ale skôr som to oznámila vedeniu, nech si to poriesi same. A takisto som im aj povedala o tých dobrých skúsenostiach a konkrétne. Lebo ja is nemyslím že je dobre sa iba sťažovať.

sasa1983
9. nov 2017

@redlola nie, Ty si sa nesťažovala na to hlavné. Sanitárky majú tak medziúlohu asi ako upratovačky, alebo kuchárky. Pohladkala ma je komu načo? Nesťažovala si sa kvôli vďačnosti sanitárke? každá si trváma na tom svojom, Ty más sebavedomie, že máš dôkazy a kompetencie na sťažovanie, máš nad tým kontrolu a sleduješ ich robotu, ale to si len napísala sem. Ja viem dodržať, čo som napísala. Aj prakticky, nielen takto.

dai
9. nov 2017

@redlola hm... ja tu teda v tejto teme som na strane zastancov lekarov, ale uprimne si myslim ze stazovat sa treba oficialne = tiez sa obavam ze tou soft formou sa vela veci k lepsiemu nepohne... Moj svokor mal velmi zlu skusenost v nemocnici v Nitre - podali sme staznost na zdravotnicky dozor ci ako sa to vola - normalne to bolo presetrene (my sme ho z tej nemocnice vzali a nechali doosetrovat v ba ), vypocuti lekari z nitry aj ba a rozhodnutie padlo v nas prospech = oficialne ospravedlnenie face to face a financna nahrada ( to len symbolicka ale predsa ) ... netvrdim ze sme nieco naozaj zmenili, verim ale ze ten kompetentny lekar si to zapamatal a verim ze keby tych staznosti bolo viac tak by sa aj nieco vacsie mohlo udiat.

maminuska
9. nov 2017

@sasa1983 sme ľudia, aj lekári .
Mňa by len zaujímalo čo mohlo viedlo týchto lekárov k takémuto konaniu? Prečo nikto v rámci toho " šijacieho " kolektívu nezasiahol ?
@redlola inak súhlasím s babami , mala si sa oficiálne sťažovať.. písomnou sťažnosťou . Tá sa jednoducho musí riešiť.

nieutilitarizmus
9. nov 2017

@redlola si veľmi šikovné a múdre dievča.Že si podala sťažnosť za to ťa musím pochváliť👍Že máš odvahu rozprávať príbeh svojho života a podeliť sa aj tu na koníkovy je obdivuhodné.Si skutočná osobnosť .Ja v teba verím a viem,že Sťažnosť dotiahneš dokonca,napriek všetkému.Si skutočnou nádejou.

redlola
9. nov 2017

@sasa1983 pozri, úlohou lekárov je konať v sulade s najnovšími poznatkami. Nerobia to, držia sa rutinnych postupov. Už len v tej polohe, v ktorej nútia rodiť ženy, lebo inak ich to udajne neučili. A pritom vedia, že je odporúčané menit tie polohy. Môžem to kritizovať že blbci blbi, začnite už konečne rodiť aj v klaku, sede, vo vode, striedajte to, neprilahnite ženu, ale zapojte hlavu, nenúťte ju rodiť na chrbte s vyviazanymi nohami keď dieťa opačne rotuje a robí veľký oblúk, etc. Alebo môžem povedať, že aha! Tento jeden rodil v klaku. A aha! Pridal sa k nemu další. A aj další. A zrazu neboli take zranenia, aj prispôsobiť sa dalo, aj monitorovať ozvy.
Ja som sa rozhodla pre tu druhu cestu. Lebo ta prvá podľa mna vedie ešte k väčšej priepasti, väčšej nedôvere pacientov a väčšej demotivacii zdravotníkov. Teda k ničomu dobrému.
Tak je to aj s tými oficial sťažnosťami - pacienti sa xkrat sťažovali, potichu sa to zamietlo pod koberec, povedali im že skutok sa nestal. Niektorí to dali na úrad, úrad im aj povedal, že áno pochybilo sa a ak sa to ďalej riešilo v trestných konaniach, kolegovia sa medzi sebou navzájom zakryli a výsledkom bolo, že skutok sa nestal. Iba mizive percento sa dovolá pravdy. A za akú cenu?
Mne stále vychádza jednoduchšie a efektívnejšie to riešiť priamo s tými ľudmi.

malasandrika
9. nov 2017

@nieutilitarizmus a čím je nádejou? No Modrý koník začína byť pre niektoré mamičky ako Biblia 😄

redlola
9. nov 2017

Inak, modrykonik je síce kvakaren pre ženy a je tu kopec hovadin. No nie je to až taká neužitočna kvakaren🙂 o tom svedčia čísla návštevnosti. Môžu sa ini rozdrapovat koľko chcú a nadávať na ženy (mužov) na koniku, niekto tie čísla robí, že áno. Ako médium, ktoré prináša pozitívne/negatívne skúsenosti je asi najbohatšie a zabrúsi sem každá osoba, ktorá hľadá konkrétne info na konkrétne zariadenie, či osobu. Dostalo sa mi z viacerych stran, že konkrétne zariadenia si sledujú co sa o nich píše, aby boli v obraze. Naoko síce hovoria, že to nesledujú, ale sledujú 🙂 povodne som totiž kedysi k tejto téme písala článok z redaktorského profilu mk, ktorý mám momentálne neaktívny. Viac info k návštevnosti stránok: aimmonitor.sk
Toľko k efektivite zdieľani skúsenosti na mk.

redlola
9. nov 2017

@nieutilitarizmus tiež neviem či som práve ja nejakou nádejou niečoho. Ale ďakujem🙂

nieutilitarizmus
9. nov 2017

@malasandrika tú čiernu dieru,kt.máš namiesto pocitov nebudem riešiť.Kŕm ju čím chceš mnou nie.

sasa1983
9. nov 2017

@redlola asi Ťa zase pomyselne urazím, ale nemáš papier na svoje slová, si laik a pacient a Tvoja odbornosť vychádza z vlastnej subjektívnej skúsenosti poznačenej emóciami a a vysnívanými predstavami. Oproti Tebe stojí lekár s papierom, na ktorého nebola podaná žiadna oficiálna sťažnosť, ktorá bola relevantne spracovaná a aspoň vyhodnotená (aj keby že zamietnutím). Keby si aj nevyhrala (spravodlivo/nespravodlivo), on by mal poznačenie v osobnom hodnotení a životopise. Tiahlo by sa to forever. Zatiaľ by mal asi menej zazmluvnených pacientiek. .Naivne si myslíš, že čo a ako, ale v skutočnosti nič. JA si myslím, že objektívne je z Tvojho príbehu tak 30-40% pravdy. Pre niekoho veľa, už vlastne aj 10% je veľa v danej skutočnosti. Na druhú stranu, je tam tých 60-70%. Vedeli by sme sa tu hádať ešte 3strany, a ja by som Ťa zahnala do kúta, možno je dôvod prečo si epidurálku nedostala, možno máš niečo v osobnej anamnéze, čo mení situáciu a Ty si to len vytiahla z kontextu a ja by som na to došla. Chceš niečo zmeniť? tak teda vyštuduj medicínu a potom uvidíš. Je mi jasné, že to asi nespravíš. Ale zatiaľ žjeme tam, kde lekár je nad pacientom. Či sa Ti to páči, alebo nie. Druhá možnosť je tá, že pacient bude stáť nad lekárom. Ty ale ako pacient máš na výber a to tým, že si toho lekára, ktorému budeš musieť dôverovať (lebo niekomu treba dôverovať) sama vyberieš. V pôrodníctve to ide. Alternatíva, že budeme kamaráti je z amerického seriálu, je to vhodné na odbornosti ako psychiatria, a orl a dermatológia a sexuológia.. Chirurgické odbory iste nie.

nieutilitarizmus
9. nov 2017

@redlola ukáž cestu ženám s podobným príbehom.Ty máš právo na ospravedlnenie.To je veľmi vážna vec a ty nemusíš nikoho trestať od toho je tu vedenie.Máš právo aj na písomné ospravedlnenie.Ak som dobre vyrozumela ty si sa sťažovala ústne je tak?

sisaka
9. nov 2017

@redlola to “obyčajne” pohladenie je to, čo mení zážitky pacientov v nemocniciach z negatívnych na tie pozitívne. Toto je to, čo si pacienti pamätajú, k nám chodia často pacienti porozprávať ich zážitky, či už pozitívne alebo negatívne, alebo nám púšťajú videá s ich spomienkami na pobyt, aby sme my, zdravotnícki pracovníci videli, ako pacienti vnímajú rôzne situácie. A často sú to podobne spomienky aká utkvela aj tebe, zdravotník si ju ani nepamätá, ale pre pacienta znamená veľa. Tlieskam tej sanitarke, správny človek na správnom mieste.

redlola
9. nov 2017

@nieutilitarizmus nie, primár dostal písomnú sťažnosť. E-mailom.
@sisaka vidíš a tu sa to považuje za nehodné spomenutia🙂 keď nepovieš, zle je, lebo sa iba sťažuješ. Keď povieš, zle je, lebo je to predsa automatika. Tiež si myslím že je dobre dostavať feedback. Lebo ta druha strana si v zavale povinnosti ani nemusí uvedomiť ako pôsobí na iných. Uprimna spätná väzba je vynikajuci nástroj. Nielen v zdravotníctve. Všade.

nanervy_2
10. nov 2017

@chrissie_kf myslim naopak. Prave kvoli takemu pristupu Na nieco to je a vy MUSITE! a je to POVINNE! je tento rozruch. Trochu dovery v inteligenciu ludi a hlavne v matky by nezaskodilo. Na takyto ton jednoducho odpoviem No NEmusim ;)
uz si to uvedomte. Akonahle si coraz viac matiek zacne nastudovavat zakony a podpisane charty, mate s touto komunikaciou poprdeli... Aj ked je smutne, ze skor ako idem porodit, si musim sama nastudovat, ake vysetrenia sa robia, ake lieky podavaju, konzultovat s pravnikmi na co ma pravo a co nie a pod...
Na screeningoch som bola, pretoze som si to sama pozrela co a ako a naco. myslis ze si niekto da namahu a povie co je to za screening a naco? a da sa, lebo ked som sla ja so svojim dietatom tam a tam, nebol vobec problem oznamit mi vysledky, normalne sa porozpravat.

Komunikacia je najdolezitejsia 🙂
Srdce mi az poskocilo radostou, ked lekari z neonatologie vedeli sa aj predstavit a oznamit, co budu robit. Nikoho 2 vety naviac nezabiju a hned je atmosfera lahsia.
Taky pristup maju napr aj na ORL v Kosiciach, tam vsetko komunikovali s rodicom, oralne podavane lieky podaval rodic, sestram to ulahcilo pracu a rodic sa necitil ako ponizovane decko. A cuduj sa svete, aj sa vsetko stihlo, ani rady pred vysetrovackou neboli

nanervy_2
10. nov 2017

@sasa1983 hmm.... kolko ich poznas? V KE sa da. Akurat v jeden z Kosickych su zakazane detske navstevy na izbach (logika balsaja) . Urcite aj v inych mestach. Samozrejme ze sa najprv opytali ci mozu ostatnych mamiciek

dulkagabulka
10. nov 2017

@sasa1983 davas perly. Vedkynu a odbornicku a jej nazory oznacis za hlupanu zazitke @redlola oznacis za subjektovne. Uz som tu pisala, precitaj si Ženy Marky Tela ,previtaj si rozhovor s Jette. A prestan sa stratnovat.
Kazda zena ma pravo na sitie poporidnych poraneni s adekvatnou anestezou. Odboene usmernenia vravia ze vo chvili ked zena zacne pro siti poraneni prejavovat bolest , slovne alebo telesnymi prejavmi) ma jej byt okamzite podana dalsia davka anestetoka. Vies aky problem je u nas? Vysvetluje Jette. 1. Sa robia velmi velke epiziotomie prilis skoro, na nerozvinutu hradzu. 2. Nemame ihly (!!!???) ani skusenosti s pudentalnym blokom.
A tak mnohe zeny zazivaju pri siti obrovske bolesti. Robili sme vyskum so skusenostami zien so sitia poporodnych poraneni v slovenskych porodniciach Sposobovanie takehoto utrpenia moze byt kvalifikovane ako trestny cin tyrania blizkej a zverenej osoby. Predtan pisat o subjektivite !!!
Pri prvej znamke bolesti mala byt @redlola e podana adekvatna anrsteza. Nech si kupia ihly na pudentslny blog, nech sa to naucia pichat. Nech sa nebyhovaraju nemame ihly a nevieme to umrtvit.
Ani tu svojim pacientom namiesto anestexy nevkladas do ust kolik aby zskusli a vydrzali. Tak nepis o subjektivite !!

dulkagabulka
10. nov 2017

ospravedlnujem sa za preklepy, snad je to čitatelne aj s nimi

lolissima
10. nov 2017

@dulkagabulka prepáč, ale nedá mi nereagovať na tvoj výrok, že šitie poporodnych zranení môže byť kvalifikované ako trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby. Vidim, ze okrem odbornicky na medicínu si aj "odbornickou" na trestné právo. Ja odbornickou na medicínu nie som, ale pravu sa venujem a ubezpečujem ta, ze také konanie v ziadnom pripade nemôže byť kvalifikované ako tebou uvádzaný trestny čin. Jednak to vyplýva zo zaradenia tohto TC v rámci systematizacie Trestného poriadku ( trestné činy proti rodine a mladezi), kedy ide o ochranu spoločnosti pred tzv. domácim nasilim a jednak v zmysle judikatury, aby mohlo byt konanie páchateľa posudene ako týranie, musí sa jednať o konanie určitej intenzity, ktoré musí pretrvavat po určitý dlhší čas a opakuje sa (teda v žiadnom prípade jednorazový zakrok trvajúci hoc dve hodiny). Tým v žiadnom prípade neobhajujem takéto spravanie lekárskeho personálu, ale dvíha ma za stoličky, keď laici, mysliac si ze vedia vykladať zákon, tým že si prečítajú skutkovu podstatu, robia závery o tom, kto aký trestný čin spachal.

sasa1983
10. nov 2017

@dulkagabulka Ja som si to dokonca aj stiahla ako celý dokument. Pri strane 36-právo ženy nebyť mučená som to zavrela. Je to detto, ako brožúrky antivaxu o zabíjaní očkovaním. A autorky sú aktivatorky, ziadne vedkyne. Vedec síce nemusí byť lekár, ale rozhodne by mal byť vedený asi ako SAV zamestnanec, tým stylom. .

dai
10. nov 2017

@lolissima to ma z tych zenskych kruhov☹ to je taka mala sekta = odbornicky na vsetko☹ ako som pisala, tiez neschvalujem konanie lekara ale ist do takych extremov ako tu predvadza dulka - zial si opat myslim ze na tomto fore, v tejto teme ( zial aj v inych ) zastava poziciu diablovho advokata☹

dulkagabulka
10. nov 2017

@lolissima šitie BEZ adekvátnej anestézy..nie šitie

dulkagabulka
10. nov 2017

@lolissima aj tebe odporučím prečítať Ženy Matky Telá, z ktorej citoval aj komisár rady Európy pre ľudské práva. Je v nej právna analýza vypracovaná vynikajúcou právničkou v otázkach ľudských/ženských práv.

dai
10. nov 2017

@dulkagabulka mozes dat meno tej super pravnicky? inak mne robili zubne korene bez anestezy ( bola som tehotna a nechcela som anestezu...) , a tiez ma sili bez anestezy - mam vysoky prah bolesti takze som to asi neprezivala tak ako tu spolutrpitelka... ale beriem ze to bolelo ako fras, aj ked mne to splyvalo s porodom kedze som nemala epi a nic ine... to som podla teba tiez bola mucena?🙂
komisar rady Europy je inak politik, ziaden odbornik a teda ak pocuvas ich prejavy castejsi tak cituju to co sa imprave hodi😉 cize by som tomu zas az taku neuveritelnu hodnotu neprikladala... verim ze ak je pani taka super pravnicka tak uz je od nej v parlamente najmenej navrh zakona...

chrissie_kf
10. nov 2017

@nanervy_2 ty by si sa cudovala kolko ludi by sa na vysetrenia vyflaklo. Ja mam doveru v ludi , to co pises nizsie je vsetko fajn. Lenze realita je inde. Ty mozni si svedomita a mudra. Ale by si sa cudovala kolko ludi tu zije ma slovensku, ktori maju na haku zdravie, nie su vzdelani a nerozumeju veciam. Nacitaju si par viet z takehoto fora a myslia si ze vedia vsetko. Ano aj taki su ludia. A prave preto je tak to ze sa to jednoducho urobit musi. Prepac ale o ttycj skriningoch nevedia niektori dokopy nic . A u mas maju ludia tendenciu sa pre nic velmi burit a vzdorovat. To je realita. Nie je kazdy ako ty. A tehotne a rodiace zeny tiez nezhltli vsetky inteligenciu sveta.
Aj ja som mala iluzie o vsetkom kym som studovala, vsetci boli zli , vsetko bolo hrozne u nas a chudaci pacienti . Lenze v skutocnosti to je troska inak.

malasandrika
10. nov 2017

@myjusiatko ešte pre moju informáciu, akú osvetu robíš?

redlola
10. nov 2017

@sasa1983 ako inak by si nazvala šitie popôrodných zraneni v celej panvovej oblasti bez účinkujúcich anestetík?
Ošetrovanie? To, čo treba vydržať?
Zažila si to? Vieš o akej bolesti sa bavíme? To nie je porezanie do prsta. Ani zlomenina.
Pre mna je to mučenie. A obzvlášť, ak o tom vie, že to bolí v tej danej chvíli vykonávania činnosti. U mna to hranici so sadizmom, pretože ten lekár dobre vie aká to je citlivá oblasť. Kolegovi by to nespravil, ale rodičke áno? Lebo však ona zabudne? A keď nie, tak poviem že je pod hormónmi a ma skreslený pohľad?

@lolissima ako dlho a koľkokrát by musel zaživa šiť ženu, aby to bolo tyranie osoby? Dnes týra osobu človek, ktorý ju ponižuje, napáda, aj jednorazovo. Čiže, teoreticky sa dá otočiť aj to povestne brachialne usmernenie na tyranie, keď máš dobrého právnika. Nie je podmienkou iba sústavné vystavovanie nežiaducemu správaniu, ktoré ma za cieľ ublížiť. Môže to byt aj jednorazové.
@dai tebe to nevadilo, si s tým Ok. V poriadku. Mna to bolelo, nie som s tým ok. Otázne je aké velke bolo šitie, ako si vnímala veci okolo. Ja môžem povedať, že to šitie bolo horšie ako samotný kliestovy pôrod. Isto vies, že vtedy sa robí veľký nastrih a sú rozsiahle zranenia. Je rozdiel spraviť štyri vpichy alebo osem, a rozdiel šiť to hodinu. Fakt nie som ani zďaleka jediná. Ale práve v tom je problém, že ženy si myslia to iste čo ty - šitie je súčasťou porodu, pôrod bolí = šitie má bolieť a treba to vydržať.
To iste si myslia aj iní v inej oblasti poslytovania starostlivosti: doktor vie, on nemusí hovoriť nič, lebo on ma veľa práce. A ty máš byt rad, že sa s tebou vôbec baví a že ti chce pomôcť. Tak bud ticho a drž, nechaj ho robiť si svoju pracu. Bez otázok, bez pripomienok.
Toto je odchov minulých generácii. Doba sa zmenila, aj ľudia sa zmenili. O 4-5 rokov začne rodiť generácia Z, to už je úplne iná sorta ľudí, s úplne inými nárokmi, postojmi, motívmi a iným povedomím o svojich právach. Som veľmi zvedavá ako sa s nimi popasujú. Keď majú problém s nami. Tak čo budú robiť pri nich? Budú písať ešte viac ako sú nevdacni? Alebo sa prispôsobia a zistia, že nemôžu aplikovať povodne sposoby správania na týchto ľudí? Lebo im sem nikto nepojde. Sa na nich vybodnú. Len pre porovnanie, skús cieliť reklamu, ktorú by si robila v roku 2010 na súčasnú generáciu mladých. Neuspeješ. Bude to neefektívne vyhodenie peňazí. O pár rokov začnú rodiť, začnú byt viac chorí, začnú viac navštevovať zdravotnícke zariadenia. Tato generácia, ktorá je prepojená, zdieľa aj to aké exkrementy vyprodukovala a píše o tom rozsiahle blogy.tak myslíš, že oni budú mlčať práve keď sa im niečo podobne stane? Nebudú.

lenkaam_1
10. nov 2017

Moj nazor podl mojej skusenosti...n sale ma od bolesti/strachu/vycerpanosti prepadol taky zachvat paniky ze som nepocuvala nikoho a nic iba hucala plakala....j som naopak vdacna za to ze ma jedna zo sestriciek prepleskla....pretoze ich reci ukludnite sa sustredte sa zachvilu ho mate pri sebe a skratka ten mily pristup nefungoval...ani ked mi povedali ze mam tlacit lebo si pridusim dieta....takze ja som naoak vdacna za to ze ma prepleskla to ma prebralo a porod sme doviedli do toho najkrajsieho konca....tak isto tolko diskutovan pritlacenie a brucho...rodila som s oxytocinom straaaaaaasne dlho uz som fakt nemala silu tlacit a ked som mala bolo tp slabe opat ak by mi nrpomohli tlacim tam doteraz....takze som aj za to...skratka ak treba mamine pomoct alebo babatku a nejde to inak som aj za drastickejsie metody...niektore pacientky (mna) tp zobudilo 🙂